Tips på naturliga shampoon och balsam



När det kommer till hygienartiklar är nog ändå de konventionella hårvårdsprodukterna några av de produkter som innehåller allra mest hälso- och miljövådliga kemikalier, som inte bara kan vara skadliga för oss människor utan även utgör ett hot mot vårt ekosystem.

Inte bara våra vattenlevande organismer skadas av alla de kemikalier och syntetiska ämnen som våra hårvårdsprodukter innehåller, utan då många av dessa kemikalier inte är biologiskt nedbrytbara kan dessa ämnen även hamna i vårt drickesvatten och på den vägen nå tillbaka till människan igen, fast denna gången får vi omedvetet i oss det genom att vi dricker det. Dessutom kan vi genom näringskedjan, framför allt för de som äter fisk, få i sig dessa ämnen genom födan. Ämnen som inte kan brytas ned i reningsverken eller som går direkt ut i naturen förlorar vi kontrollen över. Vart de tar vägen och vad de ställer till med, vet vi ännu inte särskilt mycket om. Tur som det är finns det alternativ för den som inte bara bryr sig om sin hälsa utan också miljön, vilket jag i detta inlägg ger exempel på med en liten guide på tre märken som har tagit fasta på att framställa hälso- och miljövänliga alternativ.   


Natures Paradise
Är en av få ekologiska hårvårdsserier som är 100% fria från syntetiska och artificiella ingredienser. De tillverkar produkter som är ekologiskt certifierade - efter samma regelverk som för ekologisk matproduktion med så få ingredienser som möjligt. Man ska kunna äta innehållet utan att bli sjuk. De flesta ekologiska hårvårdsmärken innehåller olika procenthalter av ekologiska ingredienser men Natures Paradise är verkligen 100%.
De uppmuntrar alla att medverka till att göra framtiden säker för våra barn och vår jord genom att gå över till gröna och hållbara produkter. Deras fabriker är 100% kemikaliefria.
Alla deras produkter är veganvänliga och innehåller alltså inga ingredienser från djur och är inte heller djurtestade. Alla deras produkter är 100% eko och 100% vegan.

Produkterna är certifierade av USDA, vilket betyder att produkterna innehåller minst 95% ekologiska ingredienser.


100% naturligt, ekologiskt och veganskt

  • All doft kommer från extrakt direkt från frukter eller växter från naturen
  • Innehåller vitaminer och mineraler som hjälper skadad hår. Avokado ger de omegafettsyror som håret behöver för att vara starkt och hälsosamt.
  • ”Bubblet” i Natures Paradise's schampo kommer från försåpade ekologiska oljor, det vill säga att inga tensider/sulfater är tillsatta


                            

Exempel på innehåll:
ekologisk grönt te extrakt (camellia sinensis), ekologisk saponifierad solros olja (helianthus annuus), ekologisk saponifierad palm olja, ekologisk saponifierad kokos olja (coco nucifera), ekologisk ris, ekologisk Bragg äppel cider vinäger, ekologisk kokos olja (coco nucifera), ekologisk avokado olja (persea gratissima), ekologisk jojoba olja (simmondsia chinensis) , ekologiskt kokosextrakt, ekologisk solros olja (helianthus annuus), ekologisk tistelolja, xanthan gum (Natures Paradise - Moisturing Shampoo)
Prisklass: 179-219 kr (för shampoo och balsam)
Köpställe: www.clearlife.se (finns även på fler köpställen, googla!)
Hemsida:
www.natureparadiseorganics.com





Aubrey Organics
Aubrey Organics grundades 1967 i USA och har sedan dess gett oss hud- och hårvård gjord på enbart naturliga ingredienser. Som konserveringsmedel används endast Aubrey Organics egna konserveringsmedel som består av grapefruktkärns-extrakt samt vitamin A, C och E - ingenting annat!
Produkterna är inte testade på djur och de flesta av deras produkter är veganvänliga, förutom GPB-serien som innehåller mjölkprotein och därför är vegetarisk.

                   

Exempel på innehåll:
 Deionized Water, Coconut Oil-Corn Oil Soap = mild vegetabilisk socker tensid från kokos och majs, Hydrolyzed Soy Protein  (from organic, non-GMO soybeans), Organic Aloe Vera, Carrageenan, Honeysuckle Oil, Organic Rosa Mosqueta® Rose Hip Seed Oil; Extracts of Fennel, Hops, Balm Mint, Mistletoe, Camomile, Yarrow, Ginkgo, Ginseng, Angelica, Chrysanthemum, Magnolia, Horsetail, Coltsfoot and Forsythia; Vegetable Glycerin, Sweet Almond Oil, Linoleic Acid (Vitamin F), Vitamin E, Aloe Vera Oil, Macadamia Nut Oil, Organic Rosemary Oil, Organic Sage Oil, Aubrey's Preservative (Citrus Seed Extract, Vitamins A, C and E) (Aubrey Organics - Honeysuckle Rose Shampoo)
Prisklass: 99-149 kr (för shampoo och balsam)
Köpställe: www.clearlife.se (finns även på fler köpställen, googla!)
Hemsida: www.aubreyorganics.com 




Bentley Organic
Bentley Organic har framställt en unik serie Soil Association-certifierade produkter för personlig hygien. Målet har varit att kunna erbjuda ett genuint och alltigenom äkta ekologiskt sortiment till vettiga priser utan att ge avkall på innehåll eller funktion. Bentley Organic använder endast högkvalitativa certifierat ekologiska ingredienser. Växtoljorna och örtextrakten är av högsta kvalitet och vårdar hud och hår. Att deras produkter är certiferade av Soil Association garanterar att produkterna har kontrollerats och uppfyller de mest strikta standarder för ekologisk renhet och integritet. Soil Association ställer även krav på att en produkt ska ha tillverkats med minimal påverkan på hälsa och miljö (från framtagning av råvara till slutprodukt). En produkt som bär denna symbol måste innehålla minst 95% ekologiska ingredienser. En produkt som bär denna symbol med märkt andel %-ekologiska ingredienser måste innehålla minst 70% ekologiska ingredienser.

                  

Exempel på innehåll:
Aqua, Decyl Glucoside, Lauryl Betaine, Xanthan Gum, Aloe Barbadensis (aloe vera) Leaf Juice Powder*, Citrus Aurantium Dulcis (apelsinskalsolja) Peel Oil*, Chamomilla Recutita Matricaria (kamomillextrakt) Flower Extract*, Citrus Grandis (grapefruktskalsolja) Peel Oil*, Citrus Medica Limonum (citronskalsolja) Peel Oil*, Alcohol Denat*, Limonene (naturlig beståndsdel i de eteriska oljorna)*, Glycerin, Citrus Aurantium Dulcis (Apelsin) Fruit Extract, Citrus Grandis (Grapefrukt) Fruit Extract, Citrus Aurantium Bergamia (Bergamott) Fruit Extract, Citrus Tangerina (Tangerine) Fruit Extract, Citrus Grandis (Grapefrukt) Seed Extract, Potassium Sorbate, Lactic Acid, Citric Acid 
*Ekologisk certifierad ingrediens (70% av innehållet)
(Bentley Organic - Schampo för Hår som Tvättas Ofta)
Prisklass: 69 kr/st (för shampoo och balsam)
Köpställe: www.softskin.se (finns även på fler köpställen, googla!)
Hemsida: www.bentleyorganic.com



Skepcismen för naturlig hudvård

   
Nu är vi i en tid då naturlig hudvård börjar bli hett igen efter att länge ha ansetts som flummigt och främmande, även om det fortfarande för många känns främmande att "gå så långt" som att smörja in sig med rena vegetabiliska oljor. Även jag hade från början fördomar och insåg med tiden hur jag som ung 20-årig tjej påverkats av den här ytliga konsumtionshetsen, var i man snarare köper produkter efter vilket märke det är och att den har någon tilltalande förpackning eller behållare. Desto mindre betydde innehållet.. eller? Man förstod snarare inte innehållet! Det man gick på var reklam och slagord som "bli av med alla dina porer" eller "innehåller ekologisk olivolja" (utan att man förstod att det var i en sådan liten mängd att det inte handlade om annat än ful marknadsföring).

Mitt intresse för hudvård har väl främst funnits sedan bara några år tillbaka, men min nyfikenhet och mitt ifrågesättande av saker och ting har funnits sedan tidig tonår, varför jag t ex blev vegan vid tolv år och var nykterist tills jag fyllde 18 år (idag dricker jag i princip ingen alkohol igen). Om jag väl blir intresserad av någonting kan jag gräva ned mig i det, vilket hände med just hudvård.

Det hela började som för många andra unga tjejer att jag ville få bukt på hudproblem så som finnar, men också med orimliga krav av att få en "perfekt" och porfri hy. Något jag idag inser inte existerar. Det är i vilket fall ytterst få som "välsignats" med en "perfekt" hy. Hur som helst resulterade min nedgrävning i hudvård till en djupare förståelse och samtidigt en skepcism för snarare den konventionella hudvården än den sanna naturliga.
Med den konventionella hudvården syftar jag helt enkelt på i princip all lättillgänglig hudvård som finns hos såväl de stora kosmetikakedjorna som på matbutikernas hygienhylla. Hudvård som mest består av vatten, mineraloljor och kemikalier i form av emuleringsmedel, lösningsmedel, konserveringsmedel och onaturliga och starkt rengörande ämnen som snarare hör hemma i ett ungsrengöringsmedel än i en hudvårdsprodukt.
Varför används då dessa ämnen kanske du undrar eftersom de faktiskt används?! Främst har jag insett att det är en ekonomisk fråga. Vatten kostar ingenting, mineralolja, som är rester från petrokemiindustrin, är en billig råvara som dessutom gör dig beroende av produkten då den t ex skapar ett smörjberoende. Syntetiska konserveringsmedel används framför allt för att produkten ska vara hållbar så länge som möjligt (vilket tillverkarna tjänar pengar på och du som konsument ser det som ett "klipp"), och emuleringsmedel används framför allt för att dryga ut en produkt, öka dess volym, etc. Jag skulle kunna skriva en roman om alla kemikalier som används i konventionella hudvårdsprodukter.

Då vi konsumenter inte vet vad produkterna innehåller och vad dess ursprung är, samt vad de faktiskt gör med vår hy så är det just: PRIS, MÄRKE och FÖRPACKNING vi går efter. Håller ni inte med mig?
Som konsument har man en naiv tilltro till att om det bara är något stort och erkänt märke så är det bra produkter. Dock är ofta dessa de största fula fiskarna i och med att det de tjänar stora pengar på är just att du fortsätter köpa deras produkter = du ska inte bli för tillfreds med din hy! Men med sitt erkännande har de till sin fördel att de nyttjar skicklig marknadsföring av en livsstil vi eftersträvar och gärna "köper". Nu när naturligt är hett igen slänger de t ex gärna med reklamslogans som; "innehåller välgörande arganolja" och "innehåller ingen mineralolja". Okej, men resten av innehållet då? Och RESTEN av alla andra produkter de säljer och tjänar stora pengar på?  

                               

Ju mer jag sätter mig in i naturlig hudvård inser jag att det är dagens hudvårds- och kosmetikaindustri som är "new age"-flum och inte naturkosmetika. Du kan själv fråga dig hur länge vi har använt många av alla dessa nya kemikalier. Många av de ämnen som finns i våra hudvårdsprodukter idag fanns inte ens när våra morföräldrar var små, varför vi först nu börjar se följderna av att använda alla dessa kemikalier; som visar sig lagras i kroppen, inte vara biologiskt nedbrytbara och belastar miljön och som dessutom visar sig orsaka sjukdomar och där de upptäckts i bland annat tumörer (parabener, t ex).
Medan den naturkosmetiska läran av att använda vegetabiliska oljor, örter och eteriska oljor är tusenårig och där man vet vad för medicinala och hudvårdande effekter olika naturämnen har, vilket är någonting man inte kan säga om vår moderna och industraliserade hudvårdsproduktion. Idag är det en helt annan fokus på pengar och livsstil, där vad man köper helst ska vara av ett visst märke och där vi konsumenter ställer allt större krav på orimliga resultat och samtidigt naturlighet, som ger utrymme för ett hejvilt kemiskt experimenterande samtidigt som vi köper marknadsföringsslogans som "innehåller arganolja". Skönhetshetsen idag är så stor att vi till och med sprutar in nervgift för att släta ut rynkor istället för att acceptera det naturliga åldrandet där man kan göra mycket för att åldras värdigt genom att använda beprövad (naturlig) hudvård och att äta och leva hälsosamt, vilket har en minst lika stor betydelse.

Tänk vad vi hade sparat pengar, hälsa och hudproblem om vi kunde nöja oss med vegetabiliska oljor, etriska oljor och örter! Idag blir min egen konsumtion av hudvård allt smalare. Ju mer jag sätter sig in i ämnet, desto klarare blir det för mig hur vi med hull och hår slukar hela den här nutida livsstilen med allt vad gäller jakten på perfekt hy, perfekt kropp, rätt kläder, rätt statusjobb, etc. Där man kan göra det så mycket enklare och billigare för sig genom att nyttja de hudvårdande ämnen naturen gett oss, äta hälsosamt och medvetet och klä sig på sina egna villkor, där man inte faller offer för konsumtionshets av snabba "quick fixes" och flyktiga modetrender.
Är du nyfiken på arganolja? Ja, köp då en REN arganolja. Fall inte för alla fula marknadsföringstrick!





SLUTLIGEN..

Utan förpackning och kännedomen om märke, vilken produkt skulle du köpa enbart utifrån innehållet;

Produkt 1. 
Där du inte ens kan finna innehållsdeklaration på nätet

eller

Produkt 2.
Organic White Tea1, Organic Rose Hyrdorol1, Extract of Organic Calendula1, Organic Chamomile1, Organic Blackberry2, Organic Blueberry2, Organic Pomegranate2 and Organic Acai Berry3, Organic Acai Berry Oil, Organic Pomegranate Oil1, Organic Beeswax3, Organic Avocado Butter1, Organic Cacao Butter1, Extracts of Organic Rosemary3, Organic Thyme3, Organic Oregano3, Organic Goldenseal4, Organic Cinnamon3, Organic Lavender3, Cucumber Juice, Vitamin C (ascorbyl palmitate), Vitamin E (a-tocopherol), Citric Acid, Witch Hasel, Japanese Honeysuckle Extract

1. Certified organic by Oregon Tilth Certified Organic
2. Certified organic by Organic Certifiers
3. Certified organic by QAI
4. Certified organic by Maryland Department of Agriculture


Svar: produkt 1. = hypade Clinique (som jag lusläst innehållsförteckningen på i butiker och vars innehåll snarare hör hemma i en kemisal än i ett badrumsskåp, men som jag på samtliga sidor på nätet i jakt på innehållsdeklaration inte kunde finns någon utskriven innehållsförteckning), Produkt 2. = "100% Pure - Antioxidant Facial Cream, Organic Acai Berry".
Observera att märken utan utskriven innehållsförteckning på nätet är ett stort varningstecken på tvivelaktigt innehåll!

Intervju med kvinnan bakom Raw Gaia



Igår kväll surfade jag runt på youtube efter mer information om Raw Gaia, som jag är nyfiken på och som jag häromdagen skrev ett inlägg om. I detta intressanta videoklippet berättar kvinnan bakom Raw Gaia mer om "raw"-hudvård och förklarar varför produkterna t ex inte innehåller vatten eller konserveringsmedel, vilket hon förklarar runt 3:30 min in på videon och där hon också reder ut folks skräck för att naturliga oljor ska göra huden oljig och fet.

NVEY ECO och Suncoat i Göteborg

    

Jag vill bara tipsa om att Grand Parfymeri i centrala Göteborg (Kungsgatan) har det ekologiska make up-märket NVEY ECO, som jag har tipsat mycket om i olika make up-guider. Dessutom har de även det miljövänliga nagellacket Suncoat. Är ni nyfikna på att se kulörerna på de olika produkterna med egna ögon kan alltså ni som bor eller har vägarna förbi Göteborg göra detta här. Dock har de inte alla kulörer eller alla produkter, men ett hyfsat brett sortiment. Jag var själv i stan igår och tittade runt lite där. Jag är sedan tidigare nyfiken på att testa NVEY ECO's "Organic Creme Deluxe Foundation". Dessvärre har de inga tester de kan ge ut, men det affärsbiträdet jag talade med sa att jag annars kunde ta med en liten behållare hemifrån så kunde jag få lite av provexemplaret med mig hem att testa. Jag vet dock inte om hon syftade på från de prov som stod framme som alla kunder pillat med sina fingrar i (inte så hygieniskt), men annars vet jag att man kan beställa prover på NVEY ECO's "Organic Moisturising Liquid Foundation" eller NVEY ECO's "Organic Creme Deluxe Foundation" för 10 kr här.


NVEY ECO
"NVY ECO från Australien är äkta ekolgiskt smink som kombinerar mode och natur. NVEY ECO är internationellt känd för deras färgrika och långvarande produkter, samtidigt som de innehåller naturligt vårdande ingredienser som även passar den mest känsliga. NVEY ECO används av make-up artister över hela världen. 

- Ledande inom ekologisk smink
- Använder enbart reglerade säkra ingredienser som varken påverkar användaren eller naturen negativt
- Fritt från talk, parabener, propylenglykol, petroleum baserade ingredienser
- Huvuddelen av sortimentet är helt konserveringsfritt. Undantag de flytande produkterna (som innehåller vatten) där phenoxyethanol används, som är tillåtet enligt de ekologiska certifieringsreglerna, då ämnet är säkert och bionedbrytbart
- Helt utan SLS eller SLS derrivater
- Fritt från genmodifierade ingredienser
- Ej testade på djur
- Använder ej nanoteknologiska ingredienser
- Certifierat av Australiens Organic Food Chain samt Australian government"


Suncoat
"Suncoats vattenbaserade nagellack och naturliga remover är ett genombrott i tillverkningen av nagellack. Nagellacken är baserade på vatten i stället för kemikalier och den naturliga removern är soja och majs baserad.
Suncoat innehåller inte formaldehyd, phtalater, toulene, acetate, alkohol eller syntetiska färgämnen.

- Torkar snabbt och håller länge
- 32 läckra färger
- Nästan helt doftfri
- Avger vatten i stället för kemikalier när lacket torkar
- Färgar inte naglarna
- Är inte brandfarligt
- Färgsatt med mineralpigment och karmin
- Suncoat är mot djurtest
- Suncoat använder inga nano-partiklar"

Produktsammanfattning taget från www.softskin.se, där ni också kan köpa produkterna. 

                           

Raw Gaia - hudvårdsprodukter a la "raw"



Sedan jag nyligen upptäckte den brittiska "raw"-hudvårdsserien Raw Gaia har jag varit mycket nyfiken på detta märket. Raw Gaia är världens första serie av "levande" ekologiska hudvårds- och skönhetsprodukter, tillverkade för hand och gjorda av 100% ekologiska/vildväxande växter, 100% råa, levande ingredienser som kallpressade kakaosmör, oljor och eteriska oljor. Alla produkter är veganska, helt fria från kemikalier och såklart heller inte djurtestade. 
Deras produkter är mycket effektiva eftersom de fortfarande innehåller högkvalitativa ”levande” ingredienser, det vill säga att inget är uppvärmt över 40 grader. På så sätt finns alla vitaminer, antioxidanter och mineraler kvar i krämerna. Raw Gaia använder sig dessutom av fairtrade-ingredienser i största möjliga mån.

I Sverige är inte sortimentet lika komplett som på Raw Gaia's hemsida, men de flesta basprodukter finns att köpa från svenska hemsidor och då dessutom till ett mycket överkomligt pris. Många av basprodukterna kostar mellan 149-200 kr och är enligt recensioner mycket dryga! Konsistensen är annorlunda är vad man kanske är van vid då t ex ansiktskrämerna är i en mer smörig konsistens (detta eftersom basingrediensen i dessa produkter är kakaosmör). I många recensioner erkänner kunderna sin skepticism för att produkterna, som ju är rätt "smöriga" och feta, ska ge dem acneutbrott och dylikt, men där resultatet snarare varit en renare och mjukare hy. Många menar dock på att ansiktskrämerna nästan passar bäst som nattkur än dagtid i och med sin konsistens. Raw Gaia menar själva att man inte behöver mycket av produkterna alls men att man själv kan experimenterar sig fram till vilken mängd som passar just ens egen hy och behov. 
Produkter som finns är bland annat ansiktskräm för olika hudtyper/behov och både för kvinna och man, ansiktsrengöring, ansiktsvatten, ansiktsoljor, ansiktsspray, shampoopulver, badsalt, badpraliner, m.m.   


                        Raw Gaia For Her Daughters Living Moisturiser Til Alle Hudtyper 60 ml. kr. 189,-  Raw Gaia Living Hemp Moisturiser Til Tør Og Sensitiv Hud 60 ml. kr. 189,-


NÅGRA PRODUKTER JAG SJÄLV ÄR NYFIKEN PÅ ATT TESTA

Raw Gaia living facial cleanser - ansiktsrengöring
"En mild ansiktsrengöring som känns fräsch. Rengör varsamt och effektivt huden från smuts och makeup, utan att påverka den naturliga balansen i huden. Rengöringen sprayas direkt på ansikte och hals och torkas av med en bomullspad."
OBS: under graviditeten ska man helst undvika alla produkter som innehåller eteriska oljor under de första tre månaderna.
Ingredienser: Trollhasselvatten (rengör utan att torka ut huden. Innehåller gott om antioxidanter och har en upplyftande effekt. Passar även tonårshy. Verkar anti-inflammatoriskt och dämpande för rödhet och svullen hy), Tea Tree blomvatten och Tea tree eterisk olja (har antiseptisk och antibakteriell verkan som rengör på djupet. Även bra mot finnar), Jojobaolja (rensar smuts från porerna. Naturlig antibakteriell och dämpar inflammationer), Vetegroddsolja (rik på antibakteriella egenskaper och E-vitamin), Eterisk apelsinolja (rengör på djupet och hjälper huden att detoxa sig. Sägs minska fina linjer), Eterisk Citronolja (reducerar döda hudceller och rengör på djupet), Eucalyptus eterisk olja (bra mot finnar och pigmentfläckar)
Pris: 179 kr
Köpställe: www.plushalsa.se (finns även på fler köpställen, googla!)


Raw Gaia Juniper Floral Water - enbär blomvatten
"Juniper (enbär) blomvatten är bra för fet hud och är idealisk för behandling av akne eller blockerade porer. Passar bra som renande och sammandragande toner."
OBS: bör inte användas av gravida då den kan ha en sammandragande effekt på livmodern, vid regelbunden användning.
Ingredienser: Raw Gaia's blomdestillat (juniper/enbär) tillverkas genom att eterisk olja från växten extraheras via ångdestillation. Det aromatiska blomvattnet, blomdestillatet, innehåller därmed själva essensen av växten och dess liv, vilket ger terapeutiska och kosmetiska fördelar.
Pris: 129 kr
Köpställe: www.plushalsa.se (finns även på fler köpställen, googla!)


Raw Gaia MSM Beauty cream - MSM skönhetscreme
"MSM Beauty Cream gör huden livfull och mjuk. Eftersom krämen innehåller MSM är den speciellt bra för mogen hud, skadad vävnad och läkning av ärr. Passar alla hudtyper." MSM är en organisk svavelförening som är mycket välgörande för huden och kallas därför skönhetsmineral.
OBS: gravida kvinnor bör inte använda denna kräm eftersom den innehåller essentiell olja av myrra. Denna olja anses framkalla sammandragningar i livmodern.
Ingredienser: MSN (organisk svavelförening som är mycket välgörande för huden, som även hjälper huden att ta in mer näring, vitaminer och mineraler), Kallpressat kakaosmör (tillverkat av småbönder i södra Togo. De skördar kakaonötterna från kakaoträd som växer i skugga vilket gör att nötterna får en speciell rik och fyllig unik chokladarom. Kakaosmör passar utmärkt till alla hudtyper och ger ett bra skydd mot väder och vind), Aprikoskärneolja (uppmjukande och speciellt effektiv för trött, mogen och känslig hud), Jojobaolja (en naturlig fuktighetsbevarare känd för sina välgörande och uppbyggande egenskaper på inflammerad hud så som psoriasis, eksem och akne), Essentiell olja av vildvuxen frankincense (fungerar återuppbyggande och ger näring åt mogen hud), Essentiell olja av vildvuxen myrra (en välkänd olja som verkar nedkylande och läkande)
Pris: 149 kr
Köpställe: www.plushalsa.se (finns även på fler köpställen, googla!)


Raw Gaia Sea Salts Bath Soak Palmarosa & Chamomile, Palmarosa & Kamomill badsalt
"Ett härligt badsalt med lugnande ros och kamomill. Badsaltet innehåller en blandning av 100% ekologisk, naturliga ingredienser som hjälper till att ge avslappning och återfukta huden."
OBS: under graviditeten ska man helst undvika alla produkter som innehåller eteriska oljor under de första tre månaderna.
Ingredienser: Kamomill eterisk olja (hjälper till att slappna av och lugna trötta muskler), Palmarosa eterisk olja (återställer hudens balans och hjälpmedel vid cellförnyelsen), Nyponolja (en fantastisk källa av näringsämnen och essentiella fettsyror som spelar en viktig roll i förnyelse och hälsa av hudceller), Mineralrikt havssalt (utan kemikalier och torkad i solen, balanserar huden), Rosenblad i mandelolja (återfuktande och mild doft)
Pris: 155 kr
Köpställe: www.plushalsa.se (finns även på fler köpställen, googla!)


Tips: ett något bredare sortiment av fler Raw Gaia-produkter än basprodukter finns här. Här finner du fler produkter som kroppssmör, ansiktsmasker, ögonolja, massageoljor, tvålar och även produkter för bebisen!
 

             Raw Gaia Sea Salt Bath Soak- Palmarosa & Chamomile 410 g. kr. 187,50  Raw Gaia Sea Salt Bath Soak- Grapefruit & Lime 410 g. kr. 187,50

Den höga messy ballerinaknuten



För att spara in tvättdagar av håret och samtidigt få en cool frisyr, så är den höga ballerinaknuten perfekt. Att inte tvätta håret varje dag är både snällt mot ditt hår, din plånbok och miljön!


Hur du fixar den höga messy ballerinaknuten

  • kamma igenom håret utsläppt så att du får det fritt från tovor
  • sedan vänder du huvudet upp och ned och burrar till håret med händerna och tuperar främst underhåret upp mot rötterna (överhåret får gärna vara mer otuperat eftersom det är det som syns på ytan vid hårfästningen). För att inte slita för mycket på håret rekommenderar jag en bredtandad träkam, som t ex den här FSC-märkta (verkar för ett miljöanpassat och ekonomiskt livskraftigt bruk av skogen). Du behöver inte tupera håret så våldsamt så att du riskerar få hårda outrassliga tovor, utan det du vill få är ett fluffigt "Ronja Rövardotter"-burr
  • när du tuperat klart håret vänder du antingen upp huvudet igen eller så håller du kvar huvudet upp och ned samtidigt som du tvinnar hela håret med händerna till en lång tvinnad slinga som du sedan slarvigt eller mer fint samlar ihop till en knut tillsammans med en enkel hårsnodd (utan något spänne som kan slita på håret). Hur du gör beror på om du vill ha en mer "prydlig" ballerinaknut eller en mer messy 
  • om du har en liten slinga kvar av håret som stickar fram ur ballerinaknuten så kan du snurra den runt knuten för att dölja hårsnodden
  • för en avslutad och mer messy känsla kan du försiktigt med fingrarna dra fram några slingor från luggen som "busigt" ramar in ansiktet
  • vill du att knuten ska sitta bättre på plats kan du ta hårnålar i en färg nära din egen hårton som du kör in i knuten så att de inte syns 


TIPS:
Läs mer om hår och spana in en tidigare hårstyling här.           
                                                                                        
                                                                                                                              

N.Y. girl



Med inspiration av det franska ekologiska parfymmärket
Honoré des Prés, som tillverkar parfymer med 100% ECOCERT-klassade råvaror, har jag gjort tre sminkkollage för de tre olika "take-away-mugg"-dofterna. Näst ut är denna N.Y.-inspirerade make up-guiden med Olivia Palermo som inspirationskälla.


1.
- Lily Lolo Mineral Blusher
Få härligt aprikosrosa kinder med det här krämigt matta mineralrouget från Lily Lolo i nyansen "Clementine" för en fräsch look.
Lily Lolo's rouger är helt framtagna av mineraler och ingenting annat! Huvudingredienserna består av mica (tillsätts för att få bort ojämnheter), järnoxider (tillsätts för att skapa färg) och zinkoxid (motverkar bakteriebildning på huden och ger ett naturligt UV-skydd). Många andra mineralkosmetikmärken väljer att tillsätta sina produkter med bismuth oxychloride, vilket dock kan skapa irritationer och ge klåda. Lily Lolo's produkter är inte testade på djur och innehåller inte bismuth oxychloride, kemiska substanser, färgämnen, parabener eller nanopartiklar. Detta gör denna produkt till ett av de renaste alternativen för den som söker ett mineralbaserat rouge. Dess nyans är skapat av en blandning av mineraler och därför är inte den aprikosrosa färgen framställd av några konstgjorda färgämnen.
Ingredienser: Mica (CI 77019),lTitanium Dioxide (CIi77891), CI 77491,iCI 75470
Pris: 195 kr
Köpställe: www.eleven.se (finns även på fler köpställen, googla!)
Hemsida: http://www.lilylolo.co.uk


2. 
- Organic Lip Lustre, NVEY ECO
Få naturligt fräscha persikofärgade läppar med det här naturligt vårdande läppglanset i nyansen ”Fresh” (warm peach). Med kokosnöt och ricinolja ger läppglanset både glans och en fuktad känsla. Eftersom de flesta "äter" sin läppglans är det oerhört viktigt att välja ett ekologiskt alternativ.
NVEY ECO är ett certifierat ekologisk make up-märke helt utan syntetiska eller petrokemiska ingredienser. NVEY ECO bryr sig både om miljön och hälsan för sina kunder och använder bara ingredienser som är anpassade, säkra och lämpade för kosmetika. Noga utvalda växter och mineraler är blandade med naturliga botaniska extrakt och antioxidanter för att ge en ren och mild make up. NVEY ECO använder sig heller inte av talk, parabener, konserveringsmedel, sodium laureth sulfate (sulfat), propylenglykol (lösningsmedel), genmanipulerade grödor, petrokemiska tillsatser (så som mineraloljor), nanopartiklar och produkterna är såklart heller inte djurtestade!
Ingredienser: Corn Starch Modified [Zea Mays], CI 77019 [Mica], Caprylic Capric Triglyceride [Coconut Oil], Magnesium Stearate, Tocopheryl Acetate [Vitamin E Acetate], Simmondsia Chinensis Jojoba] Oil], Anthemis Nobilis [Chamomile] Extract, Ascorbyl Palmitate [Vitamin C], CI 77163, Daucus
Carota [Carrot Oil], Palm Kernel Glycerides [Palm Kernel Oil], Stearic Acid [Palm Derived).
May Contain/ Peut Contenir: [+/-] CI 77007, CI 77491, CI 77492, CI 77499, CI 77891
Pris: 249 kr
Köpställe: www.simplypure.se (finns även på fler köpställen, googla!)
Hemsida: www.econveybeauty.com


3.
Annemarie Börlind Eye Liner Pencil
En naturkosmetisk ögonpenna som sitter bra och inte kladdas ut. Denna eyeliner-/kajalpenna har en konsistens som klarar en inramning även runt ögat och som sitter på plats. Läs mer om denna ögonpenna i detta inlägg.
Ingredienser: Hydrogenated jojoba oil, caprylic/capric triglyceride, limnanthes alba (meadowfoam) seed oil, hydrogenated cottonseed oil, mangifera indica (mango) seed oil, euphorbia cerifera (candelilla) wax, glyceryl caprylate, copernica cerifera (carnauba) wax, macadamia ternifolia seed oil, tocopherol, chamomilla recutita (matricaria) flower extract, ascorbyl palmitate.
May contain: CI 77499 (iron oxides), mica, CI 77492 (iron oxides), CI 77491 (iron oxides), CI 77510 (ferric ferrocyanide)
Pris: 130 kr
Köpställe: välsorterade hälsokostbutiker (t ex Gröna Boden i Göteborg)
Hemsida: www.borlind.info


4. - 100% Pure Fruit Pigmented Satin Eye Shadow
En krämig ögonskugga som får dina ögon att glittra och som lämnar dina ögonlock mjuka och återfuktade. Den är fullpackad med vitaminer, antioxidanter och andra näringsämnen som är bra för din hud. Ögonskuggan har dessutom fått sin färg från fruktpigment, istället för mineraler eller syntetiska färger. Ögonskuggan som nämns i det här  kollaget  är nyansen ”Fiji”.
Läs mitt tidigare inlägg om 100% Pure för att veta mer om detta favoritmärke!
Ingredienser: Avocado Butter, Rosehip Oil, Rice Starch, Pigments of: Peach, Apricot, Carrot, Tomato, Strawberry, Cocoa Seed, Coffee, Black Tea, Blackberry, Plum Skin, Black Grape Skin, BlackCurrant, Papaya, Green Tea Powder, Red Wine Resveratrol, Vitamin C (ascorbyl palmitate), Vitamin E (a-tocopherol), Extracts of Goji Berry, Acai Berry, Rosemary, Oregano, Thyme, Japanese Honeysuckle, Goldenseal, Mica (shimmery mineral), Silica
Pris: 155 kr
Köpställe: www.eleven.se
Hemsida: www.100percentpure.com


5. - Honoré des Prés - "Vamp à NY" Eau de Parfum
Honoré des Prés parfymer lanserades i Frankrike i november 2008 med visionen att erbjuda den första franska ekologiska parfymserien. Olivia Giacobetti (känd från bl.a Hermés, Diptyque och l´Artisan du Parfumeurs) antog utmaningen att skapa en ekologisk parfymserie som uteslutande innehåller råmaterial certifierade av ECOCERT.
För att en produkt ska få certifieras enligt ECOCERT krävs det att innehållet består av minst 95% naturliga ingredienser och minst 10% av innehållet ska komma från ekologiska odlingar. Så om du köper en produkt som är ECOCERT betyder det alltså inte per automatik att den är 100% naturlig eller 100% ekologisk. Det ger utrymme för att 5% av innehållet kan vara syntetiskt/onaturligt. Parfymer är sällan helt naturligt framställda, men denna parfym är ett bättre alternativ än konventionella parfymer som innehåller många giftiga ämnen.
Honoré des Prés parfymer är fria från ftalater (ett hormonliknande ämne som kan verka hormonstörande och vara särskilt skadligt för t ex foster), petrokemiska tillsatser (så som mineraloljor), syntetiska doft- eller färgämnen och produkterna innehåller dessutom inga animaliska ämnen och är såklart heller inte djurtestade!
Doften " Vamp à NY" är en doft av tuberose med en droppe karibisk rom.
Ingredienser: Alcohol*, Fragrance, Water, Benzyl Benzoate, Benzyl Alcool, Benzyl Cinnamate, Benzyl Salicylate, Eugenol, Farnesol, Géraniol, Isoeugenol, Limonène, Linalol
Pris: 795 kr
Köpställe: www.sundloef.com
Hemsida:
www.honoredespres.com


Spana in det tidigare parfymkollaget här.

Tankeväckande filmklipp om kosmetikaindustrin



Såg precis det här tankeväckande filmklippet om kosmetikaindustrin och giftiga ämnen i kosmetika och hudvårdsartiklar. Se den DU också och bli en mer medveten konsument!

Kaffeskrubb från 100% Pure



Som en uppföljning på förgående inlägg tänkte jag tipsa om en färdig och helt naturlig kaffeskrubb från 100% Pure. Den är även högkoncentrerad med näringsgivande ingredienser, antioxidanter och vitaminer, samt ekologisk nypon- och aprikosolja som ger djup återfuktning och näring för huden. Kaffeserien finns även som body butter, body cream och body wash och går under namnet "Cocoa Kona Coffee".


Ingredienser:
 Organic Kona Coffee, Pomegranate SeedlOil, Acai Oil,iGrapeseed Oil, ApricotiOil, Cacao Oil,iChocolate Extract, PureiChocolate Absolute, HazelnutiAbsolute, Calendula, PricklylPear, Pomegranate, AcailBerry, Goji Berry,iNoni, Maqui Berry,lElderberry, Blackberry, OrganiciRaspberry, GrapefruitiSeed, Japanese Honeysuckle
Pris: 250 kr
Köpställe: www.eleven.se
Hemsida: www.100percentpure.com  

Kaffes negativa och positiva inverkan på hyn



2825857_hzq49ops_c_large

Kaffe är en last vi är många om att ha. Att dricka för mycket kaffe kan göra oss uttorkade. Men kaffe är även en ingrediens i många skönhetsprodukter där det används för att motverka t ex rynkor och celluliter. Många gamla huskurer med kaffe finns också och rätt använt på huden gör kaffe oss vackra. 


Under 70-talet startade en rörelse som menade på att kaffe är mycket ohälsosamt och bör bojkottas, något som har påverkat kaffeindustrin de senaste 30 åren med framtagandet av ekologiskt kaffe. Idag tyder forskningen på att kaffe i rätt mängder är hälsosamt. Just ekologiskt kaffe har dessutom fått behålla sina hälsoegenskaper och är till stor nytta för kroppen. En kopp kaffe ger faktiskt mer antioxidanter än blåbär, hallon, eller apelsinjuice och upp till tio gånger mer antioxidanter än grönt te. Dessutom kan kaffe användas i många huskurer!


Verkar urindrivande 
Det stimulerande koffeinet verkar urindrivande. Blir vi även lätt uttorkade tros det kunna påverka vår skönhet negativt. Ett vanligt råd för vacker hy är t ex att dricka rikligt med vatten. Dricker man mycket kaffe (även te) blir man lätt uttorkad. Detta kan motverkas genom att man dricka mer vatten och äter mer frukt och grönsaker för mineraler. Samlar man vätska i kroppen och är man uppsvälld kan däremot något urindrivande som kaffe och te fungera utmärkt. Grönt te med ordentligt av kamomill kan ge en ännu snabbare urindrivande verkan.


Motverkar celluliter
Många krämer mot celluliter innehåller kaffe eller koffein. Huskurer med kaffesump är någonting man också kan göra. Koffein verkar sammandragande på de små blodkärlen och kan därför tillfälligt göra celluliter mindre synliga. Massage förbättrar dessutom cirkulationen vilket är bra vid celluliter.


Rikt på antioxidanter
Kaffebönor, liksom andra bär, innehåller rikligt av antioxidanter. Hur mycket av dessa som bevaras i de rostade "bönorna" är dock inte särskilt väl utrett och kan säkert variera kraftigt. Ekologiskt kaffe tros dock vara mer rikt på antioxidanter. Antioxidanter är välgörande för huden och skyddar cellerna mot onödigt åldrande och kan dessutom motverka bakterier och andra mikroorganismer. Inte så förvånande finns därför många hudvårdsprodukter med extrakt från kaffebönor. 


     
OLIKA HUSKURER


Mjukgörande kaffesump
Oljorna i kaffebönor är välgörande för huden. De verkar rengörande och återfettar milt huden. Resultatet blir en mjuk och fin hy. Kan t ex användas till att "peela" händerna.


Effektiv skrubb
En skrubb med kaffe är ett utmärkt sätt att behandla huden med;

- Ta 1,5 dl malet kaffet och häll i en skål
- Pressa en halv citron över kaffet och tillsätt en matsked olivolja. Citronsaften förstärker peelingeffekten, verkar sammandragande på huden och gör därför den döljande effekten på celluliter bättre och de sura ämnena hjälper till att lösa ut de aktiva ämnena från kaffet
- Häll sedan på kokande vatten och låt det stå och dra ett par timmar
- Häll av vattnet och skrubba huden med kaffet. På känsliga delar av huden kan du bara låta kaffet ligga och låta verka direkt


Saltskrubb med kaffe och honung
En skrubb lämpad för framför allt fet hy. Observera att skrubben verkar djupt rengörande men kan trots olivoljan vara uttorkande;

- Mosa två nektariner och blanda med 1/2 dl olivolja och två matskedar honung
- Blanda med 1,5 dl malet kaffe och 1,5 dl salt


Peelingmask med kaffe
En potent peelingmask för ansiktet;

- Blanda 1/2 dl dl malet kaffe med en äggvita
- Massera in i ansiktet och låt det torka
- Tvätta bort efter 20 minuter


Få vacker hår med kaffe
Ett starkt kaffe som fått svalna kan ge torrt hår lyster. Det gör du genom att låt kaffet verka 20 minuter innan du tvättar ur det. Återigen är det oljorna i kaffe som verkar men troligen spelar även aminosyror in.


Tips: drick och använd gärna ekologiskt kaffe i huskurerna. Om du dessutom köper ett rättvisemärkt och KRAV-märkt kaffe vet du att du får det bästa kaffet ur ett flertal anspekter; det är nyttigare för dig och rent/renare från bekämpningsmedel och andra gifter. Dessutom bidrar du till att arbetarna får en giftfri arbetsmiljö med rättvisa arbetsvillkor. 
Ekologiskt kaffe som har hög polyfenolinnehåll (antioxidant) innehåller ca 90% mindre koffein än det typiska kaffet de flesta människor i världen konsumerar, varför ekologiskt kaffe dessutom ger mycket mindre biverkningar. Merparten av det kaffe som odlas konventionellt använder bekämpningsmedel, växtgifter och konstgödsel. DDT, bly och arsenik, tillsammans med många andra förbjudna kemikalier används i kaffeodling. Livmodercancer hos kvinnor och andelen problem vid förlossningar är särskilt utbredd i de områden där konventionell kaffeodling sker. När du köper ditt kaffe så kolla efter nedanstående symboler, och köp då gärna ett kaffe som är märkt med så många av dessa symboler som möjligt!


    

*Du kan läsa er om märkningarnas innebörd här.

Kostens vikt vid hudproblem

               
              

Genom att huden är kroppens största organ är rätt kost viktigt för att även huden ska må bra. Kosten har inte enbart betydelse för vår hälsa eller hudens välmående, felaktig kost gör t ex inte bara att hyn åldras i förtid utan förvärrar dessutom vanliga hudproblem.


Vissa livsmedel kan försämra hudproblem som eksem, akne, rosacea och psoriasis. Susan C. Taylor, MD och assistanterande klinisk professor i dermatologi, som har forskat inom kostens betydelse vid olika hudproblem, menar att patienter med kroniska hudsjukdomar bör vara försiktig med vissa livsmedel. Ett tips kan vara att föra journal över vad som försämrar hudproblemet för just dig, så att du själv blir medveten om vad just du är känslig för.


KOSTENS BETYDELSE VID OLIKA HUDPROBLEM

Akne - vid akne kan en kost med lågt GI ge en förbättring medan snabba kolhydrater kan orsaka problem. En del personer kan se en försämring av t ex choklad, fet mat, läsk, jordnötter och mat med mycket fett.

Rosacea
- kan utlösas av alkohol, kryddstark mat och varma drycker. Kryddor som cayenne, olika sorters peppar, curry, chilipulver och salsa bör ätas med försiktighet. Även lever, vinäger, sojasås, mejeriprodukter, vissa frukter och grönsaker, choklad, cider, te och kaffe kan ibland förvärra rosacea.

Eksem
- ägg, mjölk, jordnötter, vete och fisk kan ibland försämra eksem. Det finns de som kan märka att även choklad, kaffe, alkohol, tomater och socker försämrat tillståndet. Även saft från kött och frukt kan irritera känslig hud vid hudkontakt.

Psoriasis
- kan försämras av alkohol.


Susan C. Taylor tror på att om man äter varierat av nyttiga livsmedel och dricker mycket vatten så att huden får vätska inifrån, så bör hudens utseendet förbättras för de flesta.


Raw food-godsaker för hyn



Att det inte är nyttigt att äta mycket socker vet vi flesta, att socker inte heller är bra för hyn är någonting alla inte är lika medvetna om.

Socker är en av de värsta bovarna när det gäller för tidigt åldrande. Innehåller kosten för mycket socker binder överskottssocker i blodet protein och DNA och medför så kallad karamellisering, som försvagar cellernas funktion. I huden binder sockret kollagen, hudens stödvävnad, och bryter ner det så att du får rynkor. Om du drar ner på din sockerkonsumtion eller utesluter så mycket raffinerat socker (vitt socker/strösocker) som möjligt, så gör du alltså även din hy en tjänst. Det finns de som försvarar sin sockerkonsumtion med att vi måste ha socker och det är till viss del sanning, men det socker vi behöver kommer inte från mängder av raffinerat socker. Socker från bär och frukt är alltid hälsosammare för dig och din hud än socker i godis och kakor. Äter du bär och frukt får du samtidigt i dig mängder av nyttigheter i form av bland annat vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer. Är du en gottegris och har svårt att motstå sötsaker har jag tipset att du testar på raw food-godsaker - sött och gott men nyttigt!

Raw food-godsaker och desserter görs på bland annat frukt, bär, nötter och frön. Den naturliga sötman består av bland annat agavesirap, dadlar eller honung. Raw food-godsaker görs även på naturliga, äkta råvaror som inte upphettas över 42 grader, så att alla näringsämnen bibehålls.

Alla recept i just boken ovan är naturligt fria från vitt socker, gluten, ägg och laktos. Boken finns att köpa bland annat här. Vill du inte köpa boken finns det gratis recept här.

               
           Gott med bär och frukt


Hur man använder mineralfoundation samt lite tips



Mineral-make up skiljer sig från konventionell make up så sätt att mineral-make up är i lös mineraliserad form. Detta kräver därför en annan typ av applikationsteknik, vilket jag tänkte berätta mer om för er som är osäkra eller vill veta mer applikationsteknik samt mineral-make up.


Mineralfoundation, liksom övrig mineral-make up förvaras i små dosor i och med sin mineraliserade form. Dessa dosor är ofta försedda med ett plastlock på insidan där även en plastremsa kan täppa till alla de små hål som man portionerar ut mängden mineraler ur. Om den mineral make up du använder har en sådan remsa så föreslår jag att du tar en nål och sticker hål i bara ett par stycken hål. Detta eftersom du då har bättre koll på hur mycket du tappar ur till applikationen. Om du drar bort hela plastremsan kommer oftast en alldeles för stor mängd.  

Till mineralfoundation använder man en så kallad "kabuki"-borste till applikationen. Den ser ut så här:



Kabuki-borstar finns såväl i djurhår som i syntet. Personligen väljer jag syntet eftersom jag är vegan. Det finns dock fler fördelar med att välja syntetiska kabuki-borstar, t ex kan du vara känslig mot djurhåren utan att veta om det och därmed få irriterade utslag, kvissor och klåda, vilket dessutom kan få dig att tro att det är själva mineralerna du inte tål. Har inget tillsats utöver rena mineraler i mineral-make up är allergirisken inte så stor (läs mer om detta längre ner). Om du från början använder en kabuki-borste i syntet så vet du alltså bättre om det är själva borsten eller mineral-make up du inte tål. Jag har läst otaliga recensioner av personer med mycket känslig hy som inte kunnat använda foundation förens de testat på mineralfoundation, så tillhör du själv denna kategorin kvinnor med käslig hy kanske du ska ge mineral-make up en chans! Ett exempel på syntetiska och samtidigt miljövänliga sminkverktyg kan du läsa mer om här.   


Hur applicerar du då mineral-make up?

  • Först och främst är det viktigt att ditt ansikte är väl rengjort, återfuktat med en dagkräm, som har hunnit sjunka ner i huden ("torkat"), samt att dina sminkverktyg är rena! (I mineral-make up kan inte bakterier frodas, men i smutsiga sminkverktyg kan det däremot odlas i bland annat svett och smuts)
  • Om du vill ha ett extra bra resultat kan det vara en god idé att använda en primer, t ex supernaturliga och hudvårdande 100% Pure Luminous Primer Vitamins + Antioxidants with Resveratrol, ovanpå dagkrämen och innan du applicerar din foundation. En primer verkar utjämnande på huden och ger ett slätare slutresultat. Det är dock bra om även denna får hinna sjunka ner ("torka") innan du applicerar din foundation eftersom de torra mineralerna annars kan ge ett klumpigt och flammigt resultat på de fortfarande fuktiga partierna i ansiktet.
  •  När du rengjort ditt ansikte, låtit dagkräm och eventuellt primer sjunka ner i huden ("torka"), så är du redo för att applicera din foundation. Detta gör du genom att knacka ut små mängder mineraler i dosans innerlock för att sedan med din kabuki "massera" in mineralerna i borsthåren. Detta gör du genom att i cirklar röra runt kabukin i locket så att borsthåren fångar upp mineralerna. Sedan knackar du med borsttoppen mot innerlocket så att överflödet faller av.  
  • När du applicerar foundationen i ansiktet gör du det genom att i cirkulära rörelser "massera" i mineralerna i huden, som dock lägger sig ovanpå huden. Detta gör du tills du är nöjd med hur täckande du vill ha det. Fördelen med mineral-make up är att det kan göras väldigt täckande utan att det ser ut som att man har en mask på sig. Mineraler smälter även väldigt bra in huden så att det ser naturligt ut, förutsatt att du har en foundationton nära din egen.
  • För en silkeslen och till synes "perfekt" finish kan du avsluta med ett mineralbaserat fixeringspuder, vilket också håller foundationen på plats


Vikten av att tvätta sina sminkverktyg
Som jag tidigare skrev kan inte bakterier frodas i mineraler men däremot i sminkverktyg tillsammans med bland annat svett cch smuts. Därför är det viktigt att du rengör dina sminkvertyg i alla fall en gång i veckan. Detta gör du enklast genom att använda ett milt shampoo (helst ett naturkosmetiskt så att du inte riskerar få intorkning av en massa kemikalier i borsthåren). Själv använder jag det shampoo jag använder till mitt hår, nämligen ett från Bentley Organic. Rengör gör du genom att massera in shampoot i borsthåren med ljummet vatten. Jag brukar använda händerna där jag masserar in shampoot i borsten med min handflata under rinnande ljummet vatten tills jag ser att vattnet är klart från någon avvikande färg. Sedan avslutar jag med att spola rent borsten i kallt vatten och pressar borsten lätt mot en torr handduk. För att kabukin ska torka låter jag den ligga på en handduk på en bordskant med borsten ut över kanten så att den kan lufttorka. Det är viktigt att sminkpenslar ligger ned när de torkar, om de får torka ståendes kan fukt tränga ned i fästet och göra så att borsten lossnar och går sönder.
Det kan även vara en god idé att rengöra sminkdosan samt innerlocket om du använder det till applikationen. Innerlocket brukar jag också tvätta med shampoo och sedan lufttorka på ett bord under natten.



LITE ÖVRIG FAKTA OM MINERAL MAKE UP


Även när det gäller mineralbaserad make up kan det vara en djungel, för även om tillverkaren själv hävdar att produkten är 100% naturlig, så kan den innehålla tvivelaktiga kemikalier. Kolla alltid INCI (ingrediensförteckningen) på produkten innan du köper den.


De vanligaste ingredienserna i mineral-make up är:

- Bismuth Oxychloride -
 syntetiskt pigment som används för sin lysergivande effekt. Kan irritera huden och klia. Väger mycket vilket gör det till ett billigt utblandningsämne
- Boron Nitride - mineral som används för att öka fästförmågan och ”glidet”
- Iron Oxide - mineral som används för färg
- Mica - mineral som används för färg, skimmer, glitter och lyster
- Parabener (Methylparaben, Propylparaben, osv.) - syntetiska konserveringsmedel
- Talc - används som bas i produkter för att ge lyster. Dålig täckning, kan ge glansig hy och täpper till porerna. Kan inflammera sår och även irritera luftvägarna.
- Titanium Dioxide - mineral som används för fästförmåga och har också ett naturligt solskydd
- Ultramarines - pigment som används för färg
- Zinc Oxide - mineral som används för fästförmåga och sin förmåga att vårda hyn


Vanliga ämnen du bland annat bör undvika är:

- Parabener
– läs ovan
- Mineralolja – olja som är en restprodukt från råoljeindustrin
Bismuth Oxychloride - läs ovan
- Parfym – syntetisk parfym, kan innehålla hormonstörande ftalater
- Dimethicone – en typ av silikon (plast)


Jag själv använder enbart mineral-make up bestående av iron oxide, mica, titanium dioxide och zinc oxide, möjligen att någon produkt jag använder innehåller utramarines med. Mineral make up går inte att tillverka utan förstnämnda grundämnen, och är då i den renaste naturliga formen. Övriga tillsatser är inte mer än just (onödiga) tillsatser!


Tips på märken med rena mineralfoundations;
- BM Beauty

- Barefaced Beauty
c/o Naturkosmetik

- Lily Lolo
- Mine Minerals


Ovanstående märken innehåller de för mineral-make up nödvändiga grundämnena i sina foundations (övriga produkters innehåll får du dock syna) och inte en massa onödiga tillsatser! Jag har inte testat något märke mer än Lily Lolo och kan därför inte uttala mig om resultatet för de övriga, mer än att jag läst recensioner om att samtliga ska vara bra märken. Lily Lolo är dock väldigt bra och har en mängd olika nyanser för alla tänkbara hudtoner! Nedan är en video med sminkning med produkter från Lily Lolo.





Hudtyp: åldrad oelastisk hy

                          

Sist ut av beskrivna hydtyper ur ett naturkosmetiskt perspektiv är mogen åldrad hud, vilket dock inte är en egen hudtyp utan ofta existerar i kombination med någon annan hudtyp.
 
Allmänt innebär en åldrad hy att hudens celler sakta men säkert förnyar sig långsammare och därför uppstår permanenta karaktärslinjer. Huden blir slappare och mindre elastisk då de kollagena och elastina bindvävstrådarna binder mindre fukt och blir mindre fasta. Ju äldre man blir desto långsammare sker även ämnesomsättningen i hela kroppen och det påverkar cirkulationen och kroppens syresättning vilket i sin tur påverkar huden. Huden kan uppfattas som livlös, energifattig, lite grå och trist, mycket beroende på att den näring som transporteras runt med blodet kommer fram och arbetar långsammare.


Hudvårdtips
Om man utgår från att huden inte har några andra känsligheter eller problem mer än att den känns åldrad, livlös och trött så finns det bra knep som kan pigga upp och ge liv till huden. Det ena är att regelbundet peela huden för att påskynda cellförnyelsen och göra sig av med döda hudceller som ligger på ytan och gör att hyn ser tröttare och mer grå ut. Det andra är att använda sig mycket av djupt återfuktande masker, djupverkande serum och verksamma nattkrämer. Mitt favorit hudvårdsmärke 100% Pure har en "Resveratrol"-serie för att förebygga åldrad hy, medan deras "Super Fruits"-serie "korrigerar" ålderstecken. Det finns såklart inget sätt att bli av med alla rynkor och skvanker på naturlig väg (och något annat skulle jag heller inte rekommendera i och med alla risker som finns, samt det ofta onaturliga resultat det också ger), men med rätt hudvård kan man bland annat förebygga torrhetsrynkor som tillsammans med de djupare permanenta rynkorna ger ett mer åldrat utseende. Det är även mer än rynkor som ger ett åldrad intryck, t ex pigmentfläckar, grådaskig ton, kvissor, m.m. Har du inte så åldrad hy än utan snarare vill förebygga ålderstecken så rekommenderar jag att du testar "Resveratrol"-serien, medan du som redan har en mycket åldrad hy (kanske mer åldrad än vad som är "normalt" för dina år), så rekommenderar jag "Super Fruits"-serien. Glöm heller inte att när det kommer till hudens åldrande, liksom allt annat hudrelaterat, så måste man se till helheten och inte tro att enbart rätt hudvård gör under. Kost, sömn, hormonbalans, stress, vätskeintag, samt en mängd andra yttre- och inre faktorer har givetvis en inverkan på huden och kroppen i stort. Dessutom är sällan en åldrad hy enbart just åldrad, utan den kan även vara t ex torr eller känslig, vilket du också måste ta hänsyn till i din hudvårdsrutin.  
 
Avokadomask som är bra för åldrad hy;
mosa en mogen avokado med lite avocadoolja, droppa i en droppe eterisk olja av salvia och fänkål, lägg sedan masken på huden och låt sitta cirka 20 minuter. Torka sedan av huden med en mjuk handduk, skölj med ljummet vatten och avsluta med kallt. Smörj in huden med några droppar ren avocadololja som avslutning. Att dricka en kopp rosmarinte varje dag är också bra för cirkulationen och anses motverka och förebygga en negativ åldersprocess i våra celler.


Att tänka på: har man ”slarvat” med huden tidigare tar det längre tid att få resultat med en åldrad hy i och med att även cellförnyelsen saktats ned. Många uttryck i den åldrade huden skapades i ungdomen; t ex av att man har solat mycket, rökt, ätit näringsfattig mat, sovit lite med många sena nätter, stressat mycket, m.m. Faktorer som även i äldre år påverkar hudens åldrande.   
Rekommenderade eteriska oljor: geranium, jasmin, ros, lindblom, fänkål, salvia, muskatell salvia, olibanum, myrra, patchouli, vetivert, ladanum, kvanne, myrten, rosmarin verbenone, euc. radiata
Rekommenderade vegetabiliska oljor: johannesört, macadamia, avocado, oliv, sheasmör, mandel, aprikos
Övrigt: den åldrade huden mår bra av en regelbunden, fast och cirkulationsökande massage, t ex kan du göra en minimassage varje kväll efter rengöring med en bra och närande ansiktsolja rekomenderad för åldrad hy. Glöm inte att massera även halsen och ansiktet, vilket lätt glöms bort i hudvården! 

*Vegetabiliska oljor och eteriska oljor finns bland annat att köpa här!


(Delvis källa: http://www.naturkosmetikkompaniet.se/content.asp?CategoryID=8214)


Hudtyp: blandhy

                     

Näst ut av beskrivna hydtyper ur ett naturkosmetiskt perspektiv är blandhy. En blandhy är en kombination av fetare partier och partier som drar åt det mer torra hållet. Troligtvis efter den torra hudtypen den näst vanligast förekommande.

Med blandhy förekommer det ofta fetare partiet i den så kallade "t-zonen"; panna-näsa-haka, där man har lite större porer, vita och svarta pormaskar, enstaka finnar och plitor samt något grövre hud. Resten av huden kan dock vara torrare, stramare och faktiskt lite finare i sin textur. Tyvärr ser både kunden, den konventionella hudterapeuten och produktförsäljaren bara ”orenheterna” och ger behandlingar och produkter därefter.
För att få en balans i den blandade huden så bör man alltid utgå från att först få bukt med den torra huden och det torra ytskiktet. Därefter kan man börja reglera och stimulera huden till att bli mindre fet, mer ”ren” i porerna, osv.


Hudvårdstips
Är liknande för den feta huden, då vad vi ofta kallar ”fet hy" nämligen oftast är en blandhy snarare än en riktigt fet hy. Glöm inte att behandla torra partier som torr hy och de fetare som den för fet hy. Detta är av vikt för att få huden i balans. Vad du än gör; torka inte ut huden med starka preparat ihop om få bukt på orenheterna, detta trissar enbart talgproduktionen och förvärrar problemet! Hur fel det än kan låta så mår även en fetare och oren hy bra av fukt, däremot bör man vara mer varsam med att tillföra för mycket fett till de redan feta ansiktspartierna.   
Som för fet hy; se över ditt dagliga intag av fetter, kolhydrater, proteiner, osv. Konsumerar man mycket animaliska fetter och härdade vegetabiliska fetter (transfetter), så kan de bidra till problem i huden. Byt ut margarin mot olivolja eller varför inte ekologiskt kokosfett som är ett mycket bra alternativ i matlagning. Vad som verkligen kan ge effekt och som borde användas regelbundet och flera gånger i veckan när man har hudproblem är en ansiktsmask, t ex denna på de fetare partierna. Avslutningsvis bör du se till att återfukta ordentliget med en fuktkräm eller en fuktgivande hydrolat, som t ex 100% Pure Organic Aqua Boost Hydrate Serum, som innehåller både ros och lavendel som är bra mot både torr och fet/oren hy. En ansiktskräm som är anpassad för kombinerad hy är 100% Pure Lycopene Tomato Face Cream.


Att tänka på: behandlas ”traditionellt” gärna som fet/acnehud och blir därefter (försök inte torka ut orenheterna, det förvärrar bara problemen)! Undvik produkter med uttorkande alkohol, använd istället alkoholfria som de från 100% Pure. Använd så rena produkter som möjligt, var inte rädd för att testa på en kur med enbart vegetablisk olja rekommenderat för din hudtyp (se nedan), för att få huden i balans. Detta eftersom vegetabliska oljor tas lätt upp av huden och stimulerar huden till att smörja sig själv (skapar inte ett beroende), samt rengör huden utan att ta bort det översta viktiga skiktet (ph-värdet)
Rekommenderade eteriska oljor: geranium, enbär, lavendel, tea tree, palmarosa, cederträ atlas, petit-grain, bergamott, neroli, lindblom, cypress, rosmarin verb., tim ger, ylang ylang
Rekommenderade vegetabiliska oljor: mandel, aprikos, persiko, sesam, jojoba, oliv, vetegrodd, johannesört
Övrigt: den här huden kan se ”fet” ut men känns ofta ett halvt till ett helt nummer för liten. Huden stramar och spänner men man är blank i t-zonen. Stramar den väldigt mycket har du kanske en yttorr hy där du först och främst måste råda bot på torrheten och därför behandla den som en torr hy - med fukt, fukt, fukt! 

*Vegetabiliska oljor och eteriska oljor finns bland annat att köpa här!


(Delvis källa: http://www.naturkosmetikkompaniet.se/content.asp?CategoryID=8214)

 

Hudtyp: fet hy

                          

Näst ut av beskrivna hydtyper ur ett naturkosmetiskt perspektiv är fet hy. En riktigt fet hy är egentligen väldigt ovanlig. Vad vi ofta kallar ”fet hy” är nämligen oftast en blandhy snarare än en riktigt fet hy.
 
Den feta huden har rikligt med talgkörtlar som överproducerar talg i hela ansiktet, runt och bakom öronen och till och med ner på halsen och bröstbenet. Den feta huden kan uppstå genom eller på grund av sjukdomar, hormoniella sjukdomar och obalanser orsakat av t ex felaktig kost, medicinering och rökning, men även ärftlighet kan spela in. Vad som är viktigt för att behandla den här hudtypen är att reglera och lugna ner talgkörtlarna. Den feta huden kan ofta vara så ”produktmisshandlad” att den blivit känslig och röd.


Hudvårdtips
Se över ditt dagliga intag av fetter, kolhydrater, proteiner, osv. Konsumerar man mycket animaliska fetter och härdade vegetabiliska fetter (transfetter), så kan de bidra till problem i huden. Byt ut margarin mot olivolja eller varför inte ekologiskt kokosfett som är ett mycket bra alternativ i matlagning. Vad som verkligen kan ge effekt och som borde användas regelbundet och flera gånger i veckan när man har hudproblem är en ansiktsmask.

Recept på en vårdande och rengörande mask för dig med fet oren hy;
ta några blad färsk persilja och en tesked grön lera. Lägg i ingredienserna i en mortel och mortla ihop kraftfullt till en grön smet, blir den för torr så lägg i mer persilja. I en liten skål tar du 1-2 msk kesella, 1 tsk olivolja, två droppar eterisk olja av enbär och rör ihop och blandar ner persilje-/lerröran till en jämn smet. Lägg masken på en väl rengjord hud och låt verka i cirka 20 minuter två ggr i veckan (gör en ny mask varje gång). Skölj av masken med ljummet och sedan kallt vatten och badda huden med en för hudtypen anpassad hydrolat, t ex Crearome - hydrolat rosenblomsvatten eko eller Crearome - hydrolat lavendel eko, och avsluta sedan med någon droppe anpassad ansiktsolja eller fuktkräm.


Att tänka på: att inte använda starka preparat på en ”misshandlad” hud. Ha tålamod!
Rekommenderade eteriska oljor: palmarosa, neroli, enbär, cypress, rosmarin verb, vetivert, ylang ylang, lavendel, olibanum, petitgrain, muskatell salvia, bergamott, patchouli
Rekommenderade vegetabiliska oljor: tistel, jojoba, sesam, nyponfrö, oliv
Övrigt: extra tillskott av omega 3, zink, kisel, b-vitamin och probiotika kan hjälpa (min rekommendation är att snarare öka intaget av livsmedel med detta än att ta tillskott. Detta eftersom du inte av misstag ska råka överkonsumerar något)
Den här huden måste rengöras med produkter som innehåller vegetabiliskt fett; fett löser fett! Undvik t ex tvålar och rengöringsgel då detta bara torkar ut huden.  

*Vegetabiliska oljor och eteriska oljor finns bland annat att köpa här!


(Delvis källa: http://www.naturkosmetikkompaniet.se/content.asp?CategoryID=8214)