Hudtyp: åldrad oelastisk hy

                          

Sist ut av beskrivna hydtyper ur ett naturkosmetiskt perspektiv är mogen åldrad hud, vilket dock inte är en egen hudtyp utan ofta existerar i kombination med någon annan hudtyp.
 
Allmänt innebär en åldrad hy att hudens celler sakta men säkert förnyar sig långsammare och därför uppstår permanenta karaktärslinjer. Huden blir slappare och mindre elastisk då de kollagena och elastina bindvävstrådarna binder mindre fukt och blir mindre fasta. Ju äldre man blir desto långsammare sker även ämnesomsättningen i hela kroppen och det påverkar cirkulationen och kroppens syresättning vilket i sin tur påverkar huden. Huden kan uppfattas som livlös, energifattig, lite grå och trist, mycket beroende på att den näring som transporteras runt med blodet kommer fram och arbetar långsammare.


Hudvårdtips
Om man utgår från att huden inte har några andra känsligheter eller problem mer än att den känns åldrad, livlös och trött så finns det bra knep som kan pigga upp och ge liv till huden. Det ena är att regelbundet peela huden för att påskynda cellförnyelsen och göra sig av med döda hudceller som ligger på ytan och gör att hyn ser tröttare och mer grå ut. Det andra är att använda sig mycket av djupt återfuktande masker, djupverkande serum och verksamma nattkrämer. Mitt favorit hudvårdsmärke 100% Pure har en "Resveratrol"-serie för att förebygga åldrad hy, medan deras "Super Fruits"-serie "korrigerar" ålderstecken. Det finns såklart inget sätt att bli av med alla rynkor och skvanker på naturlig väg (och något annat skulle jag heller inte rekommendera i och med alla risker som finns, samt det ofta onaturliga resultat det också ger), men med rätt hudvård kan man bland annat förebygga torrhetsrynkor som tillsammans med de djupare permanenta rynkorna ger ett mer åldrat utseende. Det är även mer än rynkor som ger ett åldrad intryck, t ex pigmentfläckar, grådaskig ton, kvissor, m.m. Har du inte så åldrad hy än utan snarare vill förebygga ålderstecken så rekommenderar jag att du testar "Resveratrol"-serien, medan du som redan har en mycket åldrad hy (kanske mer åldrad än vad som är "normalt" för dina år), så rekommenderar jag "Super Fruits"-serien. Glöm heller inte att när det kommer till hudens åldrande, liksom allt annat hudrelaterat, så måste man se till helheten och inte tro att enbart rätt hudvård gör under. Kost, sömn, hormonbalans, stress, vätskeintag, samt en mängd andra yttre- och inre faktorer har givetvis en inverkan på huden och kroppen i stort. Dessutom är sällan en åldrad hy enbart just åldrad, utan den kan även vara t ex torr eller känslig, vilket du också måste ta hänsyn till i din hudvårdsrutin.  
 
Avokadomask som är bra för åldrad hy;
mosa en mogen avokado med lite avocadoolja, droppa i en droppe eterisk olja av salvia och fänkål, lägg sedan masken på huden och låt sitta cirka 20 minuter. Torka sedan av huden med en mjuk handduk, skölj med ljummet vatten och avsluta med kallt. Smörj in huden med några droppar ren avocadololja som avslutning. Att dricka en kopp rosmarinte varje dag är också bra för cirkulationen och anses motverka och förebygga en negativ åldersprocess i våra celler.


Att tänka på: har man ”slarvat” med huden tidigare tar det längre tid att få resultat med en åldrad hy i och med att även cellförnyelsen saktats ned. Många uttryck i den åldrade huden skapades i ungdomen; t ex av att man har solat mycket, rökt, ätit näringsfattig mat, sovit lite med många sena nätter, stressat mycket, m.m. Faktorer som även i äldre år påverkar hudens åldrande.   
Rekommenderade eteriska oljor: geranium, jasmin, ros, lindblom, fänkål, salvia, muskatell salvia, olibanum, myrra, patchouli, vetivert, ladanum, kvanne, myrten, rosmarin verbenone, euc. radiata
Rekommenderade vegetabiliska oljor: johannesört, macadamia, avocado, oliv, sheasmör, mandel, aprikos
Övrigt: den åldrade huden mår bra av en regelbunden, fast och cirkulationsökande massage, t ex kan du göra en minimassage varje kväll efter rengöring med en bra och närande ansiktsolja rekomenderad för åldrad hy. Glöm inte att massera även halsen och ansiktet, vilket lätt glöms bort i hudvården! 

*Vegetabiliska oljor och eteriska oljor finns bland annat att köpa här!


(Delvis källa: http://www.naturkosmetikkompaniet.se/content.asp?CategoryID=8214)


Kommentera inlägget här :