Kaffes negativa och positiva inverkan på hyn



2825857_hzq49ops_c_large

Kaffe är en last vi är många om att ha. Att dricka för mycket kaffe kan göra oss uttorkade. Men kaffe är även en ingrediens i många skönhetsprodukter där det används för att motverka t ex rynkor och celluliter. Många gamla huskurer med kaffe finns också och rätt använt på huden gör kaffe oss vackra. 


Under 70-talet startade en rörelse som menade på att kaffe är mycket ohälsosamt och bör bojkottas, något som har påverkat kaffeindustrin de senaste 30 åren med framtagandet av ekologiskt kaffe. Idag tyder forskningen på att kaffe i rätt mängder är hälsosamt. Just ekologiskt kaffe har dessutom fått behålla sina hälsoegenskaper och är till stor nytta för kroppen. En kopp kaffe ger faktiskt mer antioxidanter än blåbär, hallon, eller apelsinjuice och upp till tio gånger mer antioxidanter än grönt te. Dessutom kan kaffe användas i många huskurer!


Verkar urindrivande 
Det stimulerande koffeinet verkar urindrivande. Blir vi även lätt uttorkade tros det kunna påverka vår skönhet negativt. Ett vanligt råd för vacker hy är t ex att dricka rikligt med vatten. Dricker man mycket kaffe (även te) blir man lätt uttorkad. Detta kan motverkas genom att man dricka mer vatten och äter mer frukt och grönsaker för mineraler. Samlar man vätska i kroppen och är man uppsvälld kan däremot något urindrivande som kaffe och te fungera utmärkt. Grönt te med ordentligt av kamomill kan ge en ännu snabbare urindrivande verkan.


Motverkar celluliter
Många krämer mot celluliter innehåller kaffe eller koffein. Huskurer med kaffesump är någonting man också kan göra. Koffein verkar sammandragande på de små blodkärlen och kan därför tillfälligt göra celluliter mindre synliga. Massage förbättrar dessutom cirkulationen vilket är bra vid celluliter.


Rikt på antioxidanter
Kaffebönor, liksom andra bär, innehåller rikligt av antioxidanter. Hur mycket av dessa som bevaras i de rostade "bönorna" är dock inte särskilt väl utrett och kan säkert variera kraftigt. Ekologiskt kaffe tros dock vara mer rikt på antioxidanter. Antioxidanter är välgörande för huden och skyddar cellerna mot onödigt åldrande och kan dessutom motverka bakterier och andra mikroorganismer. Inte så förvånande finns därför många hudvårdsprodukter med extrakt från kaffebönor. 


     
OLIKA HUSKURER


Mjukgörande kaffesump
Oljorna i kaffebönor är välgörande för huden. De verkar rengörande och återfettar milt huden. Resultatet blir en mjuk och fin hy. Kan t ex användas till att "peela" händerna.


Effektiv skrubb
En skrubb med kaffe är ett utmärkt sätt att behandla huden med;

- Ta 1,5 dl malet kaffet och häll i en skål
- Pressa en halv citron över kaffet och tillsätt en matsked olivolja. Citronsaften förstärker peelingeffekten, verkar sammandragande på huden och gör därför den döljande effekten på celluliter bättre och de sura ämnena hjälper till att lösa ut de aktiva ämnena från kaffet
- Häll sedan på kokande vatten och låt det stå och dra ett par timmar
- Häll av vattnet och skrubba huden med kaffet. På känsliga delar av huden kan du bara låta kaffet ligga och låta verka direkt


Saltskrubb med kaffe och honung
En skrubb lämpad för framför allt fet hy. Observera att skrubben verkar djupt rengörande men kan trots olivoljan vara uttorkande;

- Mosa två nektariner och blanda med 1/2 dl olivolja och två matskedar honung
- Blanda med 1,5 dl malet kaffe och 1,5 dl salt


Peelingmask med kaffe
En potent peelingmask för ansiktet;

- Blanda 1/2 dl dl malet kaffe med en äggvita
- Massera in i ansiktet och låt det torka
- Tvätta bort efter 20 minuter


Få vacker hår med kaffe
Ett starkt kaffe som fått svalna kan ge torrt hår lyster. Det gör du genom att låt kaffet verka 20 minuter innan du tvättar ur det. Återigen är det oljorna i kaffe som verkar men troligen spelar även aminosyror in.


Tips: drick och använd gärna ekologiskt kaffe i huskurerna. Om du dessutom köper ett rättvisemärkt och KRAV-märkt kaffe vet du att du får det bästa kaffet ur ett flertal anspekter; det är nyttigare för dig och rent/renare från bekämpningsmedel och andra gifter. Dessutom bidrar du till att arbetarna får en giftfri arbetsmiljö med rättvisa arbetsvillkor. 
Ekologiskt kaffe som har hög polyfenolinnehåll (antioxidant) innehåller ca 90% mindre koffein än det typiska kaffet de flesta människor i världen konsumerar, varför ekologiskt kaffe dessutom ger mycket mindre biverkningar. Merparten av det kaffe som odlas konventionellt använder bekämpningsmedel, växtgifter och konstgödsel. DDT, bly och arsenik, tillsammans med många andra förbjudna kemikalier används i kaffeodling. Livmodercancer hos kvinnor och andelen problem vid förlossningar är särskilt utbredd i de områden där konventionell kaffeodling sker. När du köper ditt kaffe så kolla efter nedanstående symboler, och köp då gärna ett kaffe som är märkt med så många av dessa symboler som möjligt!


    

*Du kan läsa er om märkningarnas innebörd här.

Kommentera inlägget här :