Att naturligt motverka för tidigt åldrande av huden

       

Hudens åldrande är en naturlig del av att bli äldre, men experter menar att generna står för ca 20% av det naturliga åldrandet. Med andra ord styr livsstil och omvårdnad av huden en stor del hur fort och tidigt din hud åldras. Bästa vägen till en frisk hy är alltså framför allt en sund livsstil i kombination av skonsam hudvård.  


Tips på hur du fördröjer förtidigt åldrande av huden

  • Använd ALLTID solskyddsfaktor i ansikte och dekolletage på minst 20-30 SPF och undvik aktivt solande! Är du inte mer än runt 20 år och har redan rynkor så är dessa troligtvis orsakade av för mycket solande i tonåren. Solens strålar förstör hudens kollagen och elastin som håller huden spänstig. Solen står för hela 80% av hudens förtidiga åldrande. Förutom fler och djupare rynkor orsakar solen åldersfläckar, ytliga blodkärl och en förgrovning av hudytan som ger ett läderartat utseende. Införskaffa en dagcreme med solskyddsfaktor så får du det automatiskt till en daglig rutin. Tips på två naturliga solskyddsfaktorer med högt organiskt innehåll är: 100% Pure Organic Pomegranate Antioxidant Hydration SPF 20 eller Chocolate Sun Marigold Moisturizer för ansiktet SPF 30
  • Ät mycket grönsaker och frukt i regnbågens alla färger. Varje färg innehåller olika typer av antioxidanter som skyddar kroppens celler mot fria radikaler som bidrar till att huden åldras, tillsammans med en allsidig sund kost ger dessa olika antioxidanter ett effektivt skydd mot förtidigt åldrande. En tumregel kan vara att försöka äta frukt och grönt av alla färger varje dag. Även stekt eller bränd mat kan orsaka oxidation och därmed försämrad cellfunktion. Överdrivna mängder snabba kolhydrater bidrar till hud- och kroppsåldrande genom att sockret, när det reagerar med t ex kollagen, skapar vävnadsnedbrytande restsocker (AGE). Begränsa därför din konsumtion av behandlad mat, socker och snabba kolhydrater!
  • Drick ordentligt med vatten och undvik dricka för mycket alkohol och andra vätskedrivande drycker som kaffe (känner huden av vätskebrist så blir den torr och livlös och ger lättare synbara torrhetsrynkor). Alkohol vidgar blodkärlen och kan ge ett plufsig och rödbrusigt ansikte med synliga blodkärl. Dessutom minskar alkohol produktionen av tillväxthormon som är viktigt för hudens återhämtning.
  • Använd hudvårdsprodukter som är naturligt vårdande för huden, gärna produkter innehållande antioxidanter, E-vitamin och C-vitamin. E-vitamin hjälper cellerna att skydda sig mot de fria syreradikalerna, rynkbildning och leverfläckar samt hjälper till att läka hudbristningar och ärr efter sår. C-vitamin bidrar bland annat till bildandet av kollagen och skyddar mot de fria syreradikalerna samt stärker blodkärl och hud. Krämer som innehåller vitamin C och E skyddar dessutom hudcellerna från att skadas av de fria syreradikaler som solens UV-strålar bildar. Ett naturligt hudvårdsmärke som har ett högt innehåll av antioxidanter, E-vitamin och C-vitamin är 100% Pure, som är mitt personliga favoritmärke när det gäller hudvård!
  • Rök INTE! Rökning gör att blodkärlen drar ihop sig så att mängden syre minskar till organen, inklusive huden. Följden blir att huden får fler rynkor, en gråblek färg och blir slappare. Man kan säga att rökning kväver huden inifrån.
  • Unvik att stressa för mycket. Stress påverkar produktionen av olika hormon som kan bidra till olika hudproblem som acne, eksem och inflammationer.
  • Motion får igång blodcirkulationen och därmed syresättningen till huden. Svettning rensar porerna, främjar det lymfatiska systemet och rensar huden från skadliga ämnen. När vi motionerar bildas även endorfiner som motverkar infektioner i huden, samt tillväxthormon som reparerar huden.
  • Se till att få minst 7-8 h sömn per natt. Under sömnen reparerar och återhämtar sig huden. För lite sömn lämnar sina spår i ansiktet, när man är ung återhämtar sig huden fort men med åren kan för lite sömn ge permanenta spår i ansiktet som gör att du ser trött och sliten ut.

Intresserad av att lära dig mer?
Boktips: Vägen till friskare hud av Helena Nyblom                                                                        
                                                                                               

Kommentera inlägget här :