The Green Beauty Guide


I "The Green Beauty Guide" kommer jag att vägleda och guida dig som är intresserad av ekologisk och naturlig skönhetsvård men som önskar att veta mer om detta. Jag kommer förutom produkttips även att ge andra tips som kan bidra till ditt välbefinnande och stärka din "inre skönhet". Det må låta klyschigt - men hur du mår på insidan och vad du äter påverkar trots allt din kropp och därmed din hud. Vad många nämligen inte tänker på är att huden är vårt största organ. Ja, huden är faktiskt ett organ! Huden skyddar dels våra inre organ och utgör ett mekaniskt skydd mot omvärlden mot bland annat solens skadliga UV-strålning, yttre infektioner, skador och medverkar i kroppens vätskebalans och värmereglering. Genom att reglera vätske- och saltbalansen samt kroppstemperaturen ”andas” huden, därmed har huden en absorberande förmåga och kan alltså ta upp det den smörjs in med och ansamla främmande ämnen i kroppen. Detta är ett stort skäl till det ökade intresset för ekologisk och naturlig skönhetsvård förutom den förödande miljöpåverkan dessa onaturliga ämnen bidrar till. Med andra ord gynnar ett medvetet val av hudvård- och skönhetsprodukter inte enbart din egen hälsa utan också de människor som arbetar med att tillverka dessa produkter, vår natur och de djur som lever i den.

Mitt intresse för ekologisk och naturlig skönhetsvård tog vid för ungefär tre år sedan då jag fortfarande som okunnig och naiv konsument med stort intresse för hudvård blev allt mer uppmärksam om alla de kemikalier man utsätter sin kropp för varje dag. Tänk själv på den långa texten på baksidan av dina dagliga hudvårdsprodukte - all denna text är en uppräkning av ingredienser på vad du matar din kropp med! Lägg ihop all denna text med den på all annan kosmetika samt hudvårdsprodukter du använder dagligen så inser du att enbart ett par produkter utgör över hundratals främmande ämnen som du dagligen ”matar” din hud med. Vissa kanske skulle tycka att vad jag nu kommer att säga är överdrivet; men inte skulle du väl få för dig att stoppa alla dessa främmande ämnen i din mun? Vad jag vill säga är att vad du stoppar i munnen bör vägas med samma försiktighet som vad du smörjer in din hud med. Visst, det du smörjer in din hud med har inte samma förödande konsekvenser som om du skulle äta det då vår mag- och tarmkanal inte är lika skyddad som huden, MEN huden består inte av död vävnad utan är högst levande och samverkar med resten av kroppen. Efter att man till exempel i tumörer funnit det i hudvårdsprodukter vanliga konserveringsmedlet parabener har förståelsen och intresset ökat för vad våra hudvårdsprodukter egentligen innehåller.

Sedan jag själv började läsa på och sätta mig in i ämnet så har jag med tiden insett vilken DJUNGEL det är med såkallad ”naturlig” skönhetsvård. Definitationen och marknadsföringen av ”naturliga” skönhetsprodukter sträcker sig nämligen från att en i övrigt ”icke-naturlig” ansiktskräm innehåller lite ekologisk jungfruolivolja till en helt naturlig produkt med 100% naturligt ursprung, men som i båda fallen utges vara just ”naturliga”. Denna vaga och vida definition är något som många ledande skönhetsmärken utnyttjar i sin reklam genom att marknadsföra sina produkter som ”naturliga” för att locka till sig okunniga konsumenter som önskar köpa mer naturliga produkter, och är man som konsument inte djupare insatt så är det också lätt att tro att man gör sig själv och miljön en tjänst genom att köpa dessa produkter när man egentligen blir vilseledd och lurad. Dessa stora företag har ett behov av att möta en ökad efterfrågan på naturliga produkter, men i det flesta fall handlar det mer om att tjäna pengar än att ärligt sälja produkter för hälsans och miljöns bästa. Detta är något som gör mig väldigt upprörd och motiverad till att hjälpa er därute med att hitta rätt i den här djungeln!


Tips på hur du går över till naturlig skönhetsvård

  • Bytt ut dina produkter allteftersom de tar slut så blir det inte ett lika kostsamt projekt
  • Var inte rädd för att söka dig efter produkter på nätet där utbudet är ofantligt mycket större än i troligtvis din närhandel (tips på olika bra nätbutiker och märken kommer så småningom i den här bloggen!)
  • Gör research på det märke eller den produkt du är nyfiken på, så sätt får du även en bättre bild över företagets ideologi och seriositet, vad du t ex bidrar till genom att köpa deras produkter
  • Syna produktens innehållsförteckning, den talar nämligen om för dig vilka olika råvaror produkten innehåller. Står det t ex ”aqua” (vatten) som ingrediens, så innehåller denna produkt just vatten, vilket dessutom är ett billigt utfyllnadsmedel för att spä ut en produkt. Observera att ingredienserna inte nödvändigtvis står i kronologisk ordning vad gäller mängd, vilket gör det hela ännu lurigare. Vad gäller de ingredienser du inte förstår vad det är för något  - googla det eller fråga mig! En hjälp på vägen kan vara att latinska benämningar ofta är någon vegetabilisk/naturlig råvara (enligt den vetenskapliga namngivning av växtligheter), medan mer kemiska benämningar inte är lika naturligt och i det flesta fall inte något som har att göra i en hudvårdsprodukt överhuvudtaget (mer om detta kommer jag berätta om senare i bloggen)


/Lola

The Green Beauty Guide


Kommentera inlägget här :