Naturens egna ogiftiga insektsmedel

                              Stop It - Eterisk oljeblandning mot insektsbett

Nu i sommartid vill jag tips om "Stop It" från Crearome som är en oljeblandning av de eteriska oljorna citronella, eukalyptus, citron, cederträ, lavandin och kryddnejlika, som verkar avskräckande för fästingar, mygg, m.m. Detta utan att vara ett kemiskt gift för människan eller miljön då oljeblandningen består av naturliga doftämnen! Vid framställningen har det såklart inte heller använts några som helst syntetiska doftämnen. Man kan ju fråga sig varför man tillverkar så giftiga medel som just konventionella insektsmedel (som t ex inte bör användas av barn eller gravida, m.m.) när man lika gärna kan använda sig av naturliga doftämnen?

När det gäller konventionella inektsmedel uppmanas man t ex vara försiktig med de sorter som innehåller kemikalien N,N-diethyl-m-toluamid (DEET), som finns i många myggmedel och insektsskydd som rekommenderas för användning i tropiska länder, t ex Djungelolja och US 622. En viss mängd absorberas av huden och tas upp i blodomloppet. I större doser kan DEET göra en allvarligt sjuk och har även visat sig orsaka fosterskador hos t ex fåglar. Tyvärr finns det inte mycket information om hur människofoster påverkas av DEET. En studie som utfördes i Thailand 2001 kunde inte påvisa några skadliga effekter hos varken mor eller barn vid måttlig användning i andra och tredje trimestern. Men eftersom DEET är toxiskt i större doser rekommenderas i allmänhet att gravida kvinnor undviker att använda det eller enbart använder det i små mängder. Om man som gravid är intresserad av naturliga alternativ, så kan man pröva den rena essentiella oljan citronella, som utvinns ur en sorts gräs och anses vara säker att använda för gravida kvinnor då man annars bör vara försiktig med vissa eteriska oljor eller oljeblandningar.

Oljeblandningen "Stop It" används genom att man blandar några droppar i en vegetabilisk olja som man smörjer in huden med. Alternativt kan man hälla oljan i en aromalampa eller hälla några droppar i en skål och slå på kokande vatten, så sprider sig ångorna i rummet så att t ex mygg håller sig borta.

Oljeblandningen finns att köpa här.

           

Kommentera inlägget här :