Yoga - föryngrande både på insidan och utsidan

 

Att yoga gör under för kropp och själ har länge varit välkänt. När kropp och själ mår bra så avspeglar det sig även på huden. Huden är vårt största organ och kroppens "spegel". Vi kan utläsa mycket om vad som händer inuti kroppen genom att titta på huden.


Eftersom hudens hälsa hänger ihop med kroppens välbefinnande är yoga något som är utomordentligt bra för att balansera både inre och yttre hälsa. Faktorer som hormonell obalans, inflammationer och sömnsvårigheter, som kan ge uttryck i huden, kan förebyggas och avhjälpas om man utövar yoga regelbundet. Yoga är överhuvudtaget väldigt välgörande; något jag vet eftersom jag själv yogar. Släpp alla fördomar om att yoga skulle vara något flummigt, för yoga blir vad man gör det till!


Hälsofördelarna med yoga

- Ökad lungkapacitet
- Bättre syresättning
- Starka, viga och uthålliga muskler och mjuka leder
- Mindre stress och oro - harmoni. Yoga motverkar stress och stresshormoner.
- En fysiskt balanserad kropp
- Starkare skelett med högre bendensistet
- Bättre balans och koordination
- En vacker och välgörande hållning
- Hjärnan stärks, minnet förbättras och du blir gladare
- Du får ett bra verktyg för att hantera stress och kris
- All träning (liksom yoga) motverkar nestämdhet
- Yoga får kroppen att avge endorfiner
- Mer syre i blodet ger en gladare hjärna
- Yoga distraherar från psykisk smärta


DESSUTOM..

Yoga ger massor av indirekta fördelar. Att du sänker stressnivån kan även bidra till att förebygga övervikt, infektionssjukdomar och depression. Sedan snart 2 år tillbaka yogar jag flera gånger i veckan. Jag försöker i alla fall yoga 4-7 dagar i veckan, 30 minuter innan frukost. När jag gör detta känner jag mig mindre rastlös, smidigare och piggare. Har jag inte yogat på kanske två dagar och ska yoga igen känner jag mig redan stelare, mer rastlös och får dessutom lättare ont i min rygg (då jag har något sned ryggrad). Yoga är någonting jag numera ser fram emot att göra för att det ger en sådan välgörande känsla efteråt. I kombination av en sund kosthållning är jag dessutom nästan aldrig sjuk/får huvudvärk/har värk någonstans längre! 
Vad man än tränar skulle jag rekommendera alla att komplettera med yoga för att få ut det mesta av sin träning. Yoga är inte bara en fysisk träning utan även en mental sådan. Dessutom använder man sin egen kropp som redskap i yogan, varför skador lättare förebyggs eftersom man använder båda kroppssidorna lika mycket i styrkeövningarna och dessutom automatiskt får in stretchningen i träningen, vilket också förebygger skador!  


TIPS: För nybörjare kan jag tipsa om denna tränings-DVD'n (för att inte bli för avskräckt om man från början är väldigt stel/osmidig). Jag har själv flera tränings-DVD'er med yogainstruktören Susan Fulton som jag altinerar mellan. Det enda du behöver är att klä dig i lösa kläder och införskaffa en yogamatta, dyrare behöver det inte bli!


                     

Uppdrag granskning - "Skönhet till vilket pris?"



Såg precis veckans avsnitt av Uppdrag granskning, som understryker hur det i Sverige är oreglerat vem som får injicera fillers och botox. Jag blir arg när jag ser det här dokumentärinslaget, inte bara för att det är en oreglerad marknad, där risken för komplikationer ökar, utan också för vilken miljardindustri det blivit att man inte ska vara nöjd med sitt utseende, och att det blivit så accepterat och lättvindigt att använda fillers och botox. 

När det gäller ideal och de komplex man har, eller kanske snarare får utifrån just rådande ideal, tycker jag man ska fråga sig vad som skapat dessa komplex? Ideal är någonting föränderligt och har dessutom stora kulturella skillnader. Samtidigt tycker jag det är så himla trist, att det som i ens utseende gör en unik ska "åtgärdas" eftersom det enligt RÅDANDE ideal inte anses vackert. Personligen tycker jag det unika och "utstickande" i människors utseenden ofta är det mest attraktiva; en glugg mellan framtänderna, fräknar, lockigt hår, lite för "många" leverfläckar i ansiktet, en framträdande näsa, ett ärr på kinden, etc. Håller ni inte med mig? 
   
Se dokumentärinslaget här.

Naturligt solskydd utan nanopartiklar



För er som söker ett naturligt solskydd som är skonsam för både kroppen och miljön, och dessutom vill undvika nanopartiklar, kan jag tipsa om Eco Cosmetics solskyddsprodukter!

Eco cosmetics
serie med naturliga solskydd är utformad för att skydda huden från solen och dess uttorkande effekt. Skyddet uppnås genom en kombination av mineralpigment, havtorn och olivolja. Krämerna i serien ger ett fullt spektrum av UVA/UVAB/UVAC-solskydd för kroppen. Produkterna är vattenresistenta, ger ett omedelbart skydd efter applicering och är fria från syntetiska färgämnen, dofter och konserveringsmedel. De är lämpliga för känslig hud, och även rekommenderade för barn. 
I serien finns solkräm med faktor 10, 15, 20, 25, 30 och 50+, samt en "after sun"-kräm med aloe vera och havtorn som lugnar och återfuktar huden efter en dag i solen.

Eco Cosmetics solskyddsprodukter är ECOCERT-certifierade. Solskydden är dessutom framtagna enligt de nya rekommendationerna från EU gällande solskyddsprodukter. Det gäller främst innehållet av zinkoxid i solskyddsprodukter. Läkemedelsverket har nämligen förbjudit detta ämne i solskyddsprodukter eftersom man ännu inte vet om ämnet är ofarligt som skydd mot UV-strålning. Det rör sig främst om rädslan för att använda zinkoxid i form av nanopartiklar, vilket enligt EU inte längre är tillåtet. 

Vad som menas med nanopartiklar är en finfördelning av ämnen till av en sådan liten partikel som är mindre än 100 nanometer. Eftersom partiklarna är så små har det spekulerats att de kan passera in i cellerna och orsaka skada där. I EU gör man en översyn över eventuella risker som nanopartiklar av titandioxid och zinkoxid kan innebära. För närvarande är därför inte zinkoxid tillåtet som solskyddsmedel. Beroende på vad man kommer fram till om risker kan zinkoxid bli tillåtet igen eller fortsatt förbjudet.
OBS: Det titandioxid som dessa solskydd innehåller utgörs inte heller av nanopartiklar, och dofterna samt ingrediensen "parfum" utgörs av naturliga doftämnen!  


VARFÖR ECO COSMETICS ÄR ATT FÖREDRA FRAMFÖR KONVENTIONELLA SOLKRÄMER

• Produkterna innehåller mineralpigment som reflekterar solstrålningen
• Ger omedelbart skydd efter applicering
• Går lätt in i huden
• Granatäpple-extrakt stärker och återfuktar huden
• Olivolja upptas lätt av huden och återfuktar, lugnar och är mjukgörande
• Havtornsextrakt lindrar och och hjälper huden att återfuktas
• Vattenresistent
• Solskydden finns som SPF 10, 15, 20, 25, 30 och 50+
• Innehåller inte PEG, SLS eller parabener
• Innehåller inte zinkoxid
• Innehåller inga petroleum-, paraffin- eller silikonderivat
• Är helt fria från syntetiska färgämnen, dofter och konserveringsmedel
• 100% mineralskydd
• 100% fri från kemiska filter
• 100% naturliga ingredienser
• 100% vegan
• CO2-neutral
• Ej GMO
• Ej testade på djur, ej outsourcad testning


Ingredienser: Aqua, Glycine Soja Oil*, Titanium Dioxide, Caprylic/Capric Triglyceride, Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate, Polyglyceryl-3 Diisostearate, Butyrospermum Parkii Butter*, Glycerin, Olea Europaea Fruit Oil*, Olea Europaea Leaf Extract*, Punica Granatum Extract*, Glyceryl Oleate, Canola Oil, Hippophae Rhamnoides Oil*, Rosa Moschata Oil*, Simmondsia Chinensis Oil*, Oenothera Biennis Oil*, Oryza Sativa Bran Oil, Macadamia Ternifolia Oil, Glycyrrhiza glabra Extract, Lecithin, Tocopherol, Bisabolol, Magnesium Sulfate, Mica, Tocopheryl Acetate, Alcohol, Stearic Acid, Aluminium Hydroxide, Parfum, Limonene, Linalool, Citronellol. * från ekologiska odlingar (Eco Cosmetics – Solkräm SPF 30)
Pris: 179 kr
Köpställe: www.renskonhet.se (finns även på fler köpställen, googla! Även vissa hälsokostbutiker har dessa solskydd i sitt sortiment)
Hemsida: www.eco-cosmetics.com


 

London girl



Med inspiration av det franska ekologiska parfymmärket Honoré des Prés, som tillverkar parfymer med 100% ECOCERT-klassade råvaror, har jag gjort tre sminkkollage för de tre olika "take-away-mugg"-dofterna. Sist ut är denna London-inspirerade make up-guiden med Georgia May Jagger som inspirationskälla.


1. - Lily Lolo Mineral Finishing Powder
Få hälsosamt lystrande hy med det här fixeringspudret i nyansen "Translucent Silk" från Lily Lolo, som ger illusionen av en mjuk och jämn hy ovanpå din foundationbas. Lily Lolo's fixeringspuder är helt framtaget av mineraler och ingenting annat! Huvudingredienserna i Lily Lolo's produkter består av mica (tillsätts för att få bort ojämnheter), järnoxider (tillsätts för att skapa färg) och zinkoxid (motverkar bakteriebildning på huden och ger ett naturligt UV-skydd). Många andra mineralkosmetikmärken väljer att tillsätta sina produkter med bismuth oxychloride, vilket dock kan skapa irritationer och ge klåda. Lily Lolo's produkter är inte testade på djur och innehåller inte bismuth oxychloride, kemiska substanser, färgämnen, parabener eller nanopartiklar. Detta gör denna produkt till ett av de renaste alternativen för den som söker ett mineralbaserat fixeringspuder. Just nyansen "Translucent Silk" består dessutom inte av mer än två ingredienser (se nedan)!
Ingredienser: Mica, CI 77019 
Pris: 250 kr
Köpställe: www.eleven.se (finns även på fler köpställen, googla!)
Hemsida: www.lilylolo.co.uk


2. - NVEY ECO - Organic Powder Blush
Få härligt rosa kinder med det här naturligt vårdande rouget från NVEY ECO i nyansen 955 - "Warm Pink". Med ingredienser som Vitamin C, E och A skyddas huden från fria radikaler, och innehållet av kamomill stimulerar läkningen av vävnader och gör att produkten passar även känslig hy. Praktiskt nog kan rouget även användas som ögonskugga!
NVEY ECO är ett certifierat ekologisk make up-märke helt utan syntetiska eller petrokemiska ingredienser. NVEY ECO bryr sig både om miljön och hälsan för sina kunder och använder bara ingredienser som är anpassade, säkra och lämpade för kosmetika. Noga utvalda växter och mineraler är blandade med naturliga botaniska extrakt och antioxidanter för att ge en ren och mild make up. NVEY ECO använder sig heller inte av talk, parabener, konserveringsmedel, sodium laureth sulfate (sulfat), propylenglykol (lösningsmedel), genmanipulerade grödor, petrokemiska tillsatser (så som mineraloljor) eller nanopartiklar, och produkterna är såklart heller inte djurtestade!
Ingredienser: CI 77019 [Mica], Caprylic Capric Triglyceride [Coconut Oil], Corn Starch Modified [Zea Mays], Magnesium Stearate, Zinc Oxide, Tocopheryl Acetate [Vitamin E Acetate], CI 77491, Ascorbyl Palmitate [Vitamin C], Simmondsia Chinensis [Jojoba] Oil, Anthemis Nobilis [Chamomile] Extract, Daucus Carota [Carrot Oil], Palm Kernel Glycerides [Palm Kernel Oil], Stearic Acid [Palm Derived]. May Contain: [+/-] CI 77007, CI 77163, CI 77492, CI 77499, CI 77891
Pris: 255 kr
Köpställe: www.softskin.se (finns även på fler köpställen, googla!)
Hemsida: www.econveybeauty.com


3. - Lavera - Soft Eyeliner
Naturkosmetisk mjuk kajalpenna som är lätt att applicera och som fäster utmärkt också innanför fransarna. Den mjuka spongeapplikatorn i ena änden gör det enkelt att variera looken; från skarp linje till mjuk och sotig. Finns i nyanserna svart, brun och grå.
Lavera's produkter innehåller endast vegetabiliska ingredienser och bara oljor och växtextrakt som huvudsakligen kommer från ekologiska jordbruk. De ekologiska råvarorna i Lavera's produkter kommer från kontrollerade ekologiska odlingar certifierade av BDIH. Många av Lavera's produkter är dessutom ”Vegan”-godkända av Vegan Society. Produkterna är fria från parabener, mineraloljor och syntetiska konserveringsmedel, och inga djurtester är tillåtna. Med hänsyn för allergier kontrolleras alla Lavera produkter i dermatologiska tester av frivilliga försökspersoner.
OBS: denna ögonpenna innehåller bismuth oxychloride, dock i en sådan liten grad (tror det snarare handlar om spårrester från tillverkningen) att det enligt recensioner jag läst inte har gett bismuth oxychloride-överkänsliga några reaktioner. Men vet du med dig att du är känslig för bismuth oxychloride bör du vara observant!
Ingredienser: Hydrogenated Jojoba Oil, Caprylic/Capric Triglyceride, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil*, Hydrogenated Vegetable Oil , Butyrospermum Parkii (Shea Butter)*, Canola Oil, Euphorbia Cerifera (Candelilla) Wax, Glyceryl Caprylate, Copernicia Cerifera (Carnauba) Wax, Tocopherol, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Ascorbyl Palmitate, [+/- Mica, Iron Oxides (CI 77499), Titanium Dioxide (CI 77891), Iron Oxides (CI 77491), Iron Oxides (CI 77492), Bismuth Oxychloride (CI 77163)
Pris: 129 kr
Köpställe: www.renskonhet.se (finns även på fler köpställen, googla!)
Hemsida: www.laveranaturkosmetik.se


4. - Crazy Rumors - Lipbalms
Få härligt mjuka och neutrala/eller färgade läppar med Crazy Rumors olika smak-läppbalsam, som t ex klassiska "Bubblegum".
Crazy Rumors innehåller ekologiskt sheasmör och ekologisk jojobaolja som vårdar torra läppar och gör dem supermjuka. Samtliga läppbalsam är dessutom sötade med naturlig stevia - som godis för läpparna! Varje serie innehåller naturliga och ekologiska smaker, rena essentiella oljor och de färgade; naturliga mineralfärger. Det finns 6 färgade läppbalsam och totalt 28 roliga nostalgiska smaker som för en tillbaka till barndomen och alla dessa smak-läppbalsam.
Crazy Rumors produkter är naturliga och ekologiska, veganska och är inte testade på djur! Själv har jag tidigare testat klassiska "Bubblegum" och just nu har jag smaken "Berry Bubble". MUMS!
Ingredienser: Certified Organic Jojoba Oil, Certified Organic Extra Virgin Olive Oil, Certified Organic Shea Butter, Candelilla Wax, Soy Wax, Natural & Organic Flavor Oils &/or Pure Essential Oils,Vitamin E, Certified Organic Carnauba Wax & Natural Stevia
Pris: 55 kr
Köpställe: www.softskin.se (finns även på fler köpställen, googla!)
Hemsida: www.crazyrumors.com  


5. - Honoré des Prés - "I Love Les Carottes" Eau de Parfum
Honoré des Prés parfymer lanserades i Frankrike i november 2008 med visionen att erbjuda den första franska ekologiska parfymserien. Olivia Giacobetti (känd från bl.a Hermés, Diptyque och l´Artisan du Parfumeurs) antog utmaningen att skapa en ekologisk parfymserie som uteslutande innehåller råmaterial certifierade av ECOCERT.
För att en produkt ska få certifieras enligt ECOCERT krävs det att innehållet består av minst 95% naturliga ingredienser och minst 10% av innehållet ska komma från ekologiska odlingar. Så om du köper en produkt som är ECOCERT betyder det alltså inte per automatik att den är 100% naturlig eller 100% ekologisk. Det ger utrymme för att 5% av innehållet kan vara syntetiskt/onaturligt. Parfymer är sällan helt naturligt framställda, men denna parfym är ett bättre alternativ än konventionella parfymer som innehåller många giftiga ämnen.
Honoré des Prés parfymer är fria från ftalater (ett hormonliknande ämne som kan verka hormonstörande och vara särskilt skadligt för t ex foster), petrokemiska tillsatser (så som mineraloljor), syntetiska doft- eller färgämnen och produkterna innehåller dessutom inga animaliska ämnen och är såklart heller inte djurtestade!
Doften "I Love Les Carottes" är en friskt krispig doft av morötter med mild apelsin, karibisk vanilj, patchouli och irissmör - för både manliga och kvinnliga fashionistas.
Ingredienser: Alcohol*, Fragrance, Water, Benzyl Benzoate, Cinnamal, Citral, Eugenol, Farnesol, Geraniol, Isoeugenol, Lemonéne, Linalol. *Organic
Pris: 795 kr
Köpställe: www.sundloef.com
Hemsida:
www.honoredespres.com

Produktguide över 100% Pure's produkter för olika hudtyper


  

För er som är nyfikna på mitt favorithudvårdsmärke 100% Pure (som jag tipsat så mycket om i den här bloggen), men inte har en aning om vilka produkter ni ska använda, så har jag nedan kopierat en produktguide från deras blogg över hudvårdsprodukter för olika hudtyper.

100% Pure Oily Skin Collection
För oljig/fet hy

100% Pure Normal to Oily Collection
För normal till oljig/fet hy

100% Pure Normal to Dry Collection
För normal till torr hy

100% Pure Dry Skin Collection
För torr hy 


TIPS:
Om du vill läsa mer om varför produkterna passar just din hudtyp och om olika hudtypers behov kan du läsa blogginlägget här. För att läsa mer om 100% Pure's produkter och vart du kan köpa dem, kan du läsa det här tidigare blogginlägget jag tillägnat mitt favoritmärke!


Every Day is Earth Day at 100% Pure

Vårdstäda kroppen och få friskare hy på köpet

       

Vill du känna dig piggare, fräschare och dessutom få finare hy inför sommaren? Ja, då är "detox" ett utmärkt sätt att rensa kroppen på skräp och gifter. Men med detox menar jag inte en massa kurer och annat trams som snarare gör mer skada än nytta för kroppen, utan helt enkelt snarare om vad du väljer att stoppa och inte stoppa i dig.


Att äta bra och rena livsmedel mår vi väldigt bra av. Med det beror inte på att kroppen renas, utan snarare på att vi inte fyller på med mer skit. Detoxkurer baserade på t ex fasta och tillskott kan leda till överbelastning och skador på kroppens eget reningsystem; levern och njurarna. Tarmsköljning sätter tarmfloran ur spel, vilket inte är bra då stora delar av vårt immunförsvar sitter i tarmarna, och om vi sköljer bort vårt eget försvar blir också vårt immunförsvar försvagat.


Hur du vårdstädar kroppen

- Satsa på grönsaker, quinoa, kallpressade vegetabiliska oljor, nötter, frön och proteinkällor som bönor, linser och tofu
- Skippa mjölk, ost, vete, kött, fisk och kyckling helt under "detoxen"
- Drick mycket vatten under "detox"-dagarna
- Ät minimalt med salt och socker, undvik kaffe, svart te och alkohol
- Träna lagom mycket med promenader, yoga och simning. Vila lite extra och ta hand om dig.
- Ät hellre bär än alltför söta frukter
- Skippa läsk, vitaminvatten, pasta (välj i sådana fall hellre fullkornspasta), bröd, smör, margarin, snacks, halvfabrikat, helfabrikat, buljongtärningar, kryddblandningar med socker och tillsatser, livsmedel med ingredienslista (laga hellre mat från grunden)
- Ät så mycket ekologiskt som möjligt för att avlasta kroppen från bekämpningsmedel
- Laga mat från grunden med färska råvaror  


Varför skippa kött, fisk och fågel?

Jo, eftersom ju högre upp i näringskedjan vi äter desto mer skit får vi också i oss genom födan i form av t ex bekämpningsmedel, läkemedelsrester, hormoner, antibiotika och tungmetaller, vilket belastar vår kropp, sätter den ur balans och gör oss sjuka. Kött, fisk och fågel tar dessutom längre tid att bryta ned och kan ligga kvar i tarmen i dygn, vilket inte bara ökar risken för tarmrelaterad cancer utan också förstoppning och att vi känner oss "tunga" i kroppen.


Vad du vinner på att äta rent

- Bättre hy
- Viktminskning, om du är överviktig
- Piggare/mer energi
- Bättre sömn
- Minkad svullenhet i magen
- Jämnare humör
- Du blir gladare


(Tipsen är en kombination av fakta från senaste numret av Life's klubbtidning samt ToppHälsa)

Ekologisk & kroppsvänlig brun-utan-sol



Nu när sommaren närmar sig är det många av oss som önskar bli brunare utan att samtidigt utsätta oss för solens skadliga strålar. Konventionella brun-utan-sol produkter är dock fullpackade med syntetiska och onaturliga kemiska ämnen som varken är speciellt kropps- eller miljövänliga, varför ett naturligt alternativ är att föredra som en säker och effektiv väg att skaffa sig en solbränna.


Det naturkosmetiska märket Lavera har tagit fram en uppdaterad "Self-Tanning Lotion". Denna brun-utan-sol består av 100% naturligt ursprung och ger en fin brun färg med hjälp av erythrulose, som består av naturligt socker och DHA, som utvinns genom jäsning av palmolja eller rapsolja. Båda de aktiva ingredienserna samarbetar med hudens proteiner i de översta hudlagren och det är detta som ger huden dess bruna färg.
Lavera's brun-utan-sol ger en solbränna utan användning av syntetiska ämnen och går att använda på både ansikte och kropp. Förutom att produkten ger huden en solbrun färg ger den också fukt till huden, med t ex ekologisk jojoba, aloe vera samt grönt te extrakt.

Då denna naturliga och ekologiska brun-utan-sol inte kostar mer än 179 kr och går att använda på både kropp och ansikte är det absolut ett prisvärt alternativ till konventionella brun-utan-sol. Jag har själv inte testat den här nya upplagan men den tidigare upplagan gav i alla fall en fin brun färg, och då detta är en uppdaterad version lär den ju knappast vara sämre. Det kan hända att jag testar denna till sommaren och återkommer i så fall med resultatet. Ett annat men betydligt dyrare naturligt alternativ av brun-utan-sol är annars Chocolate Sun - Sunless Tanning Cream, som jag också är nyfiken på.   



Lavera i korthet

Lavera's filosofi grundas på en respekt för natur och miljö i kombination med nya idéer och kunskap. Produkterna innehåller endast vegetabiliska ingredienser och bara oljor och växtextrakt som huvudsakligen kommer från ekologiska jordbruk. De ekologiska råvarorna i Lavera's produkter kommer från kontrollerade ekologiska odlingar certifierade av BDIH. Många av Lavera's produkter är dessutom ”Vegan”-godkända av Vegan Society. Laveras dofter kommer uteslutande från örter och eteriska oljor!

Produkterna är fria från parabener, mineraloljor och syntetiska konserveringsmedel, och inga djurtester är tillåtna. Med hänsyn för allergier kontrolleras alla Lavera produkter i dermatologiska tester av frivilliga försökspersoner. PH-värdet på samtliga hudvårdsprodukter från Lavera ligger dessutom på 5,5.

Lavera vinner årligen priser för sina produkter. Dessutom har Lavera mer än 470 produkter som under de senaste 20 åren fått utmärkelsen ”Mycket Bra” eller ”Bra” av det oberoende, kritiska ekologiska konsumentmagasinet ”Öko-Test”.


OBS: tänk på att denna produkt enbart ger en brun färg och inte skyddar mot solens skadliga UV-strålning (ett tips är i sådana fall Eco Cosmetics solskyddsprodukter, som jag tänkt skriva mer om framöver). För att få en fin och jämn färg gäller det liksom för konventionella brun-utan-sol att först peela huden.


Ingredienser: Water (Aqua), Glycine Soja (Soybean) Oil*, Alcohol, Glycerin, Dihydroxyaceton, Caprylic /Capric Triglyceride, Glyceryl Stearate Citrate, Cetearyl Alcohol, Myristyl Alcohol, Erythrulose, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil*, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil*, Aloe Barbadensis Leaf Juice*, Tocopheryl Acetate, Xanthan Gum, Rosa Damascena Flower Water*, Lavandula Angustifolia (Lavender) Flower Water*, Camellia Oleifera Leaf Extract, Tocopherol, Ascorbyl Palmitate, Fragrance (Parfum)**, Citral**, Coumarin**, Eugenol**, Geraniol**, Citronellol**, Limonene**, Linalool**.  
*) Ingredienser från kontrollerade ekologiska jordbruk,  **) Naturliga eteriska oljor
Pris: 179 kr
Köpställe: www.renskonhet.se (finns även på fler köpställen, googla!)
Hemsida: www.laveranaturkosmetik.se


Snabbguide - Vilken olja passar din hudtyp?



Du som är nyfiken på att använda oljor i din hudvård kanske undrar vilka oljor som passar just din hudtyp. Därför har jag gjort denna lilla snabbguide över oljor för olika hudtyper! Du kan använda oljorna som de är eller göra en egen oljeblandning för kropps- eller ansiktsolja. Ett tips är att dessutom blanda ut oljan/oljeblandningen med tistelolja för naturlig solfaktor nu när sommaren närmar sig. Den torra tistelolja är även bra att använda tillsammans med fetare oljor, om man vill få dem att absorberas bättre.


Dessa oljor passar till din hudtyp

Normal hy
vetegrodd, mandel, sesam, hasselnöt

Torr/känslig hy
aprikoskärn, gurkört, sheasmör, oliv

Mogen hy
macadamia, havtorn, nyponfrö

Fet hy
tistel, solros, soja, valnöt, hampfrö

Blandhy
riskli, tistel, hampfrö, avocado, jojoba


OBS: köp helst ekologiska (rena) kallpressade oljor för att inte dra ner skit i huden så som bekämpningsmedel och dylikt, samt för att oljorna ska vara så bevarade på näringsämnen som möjligt!


Dokumentärfilmen "Underkastelsen"

Såg nyss dokumentärfilmen "Underkastelsen" av Stefan Jarl om alla de kemikalier vi utsätts för, bär på och för vidare till våra barn. Jag rekommenderar ALLA att se den här dokumentären för att få ett ökat medvetande, då detta är någonting som berör oss alla! Även kemikalier i kosmetika omnämns i den här dokumentären. 

"Svensk dokumentär från 2010. En film om de hundratals kemikalier vi alla bär i vårt blod, som ett resultat av de kemiska ämnen vi har spridit i vår miljö under de senaste 70 åren. Den svenska dokumentärfilmens nestor Stefan Jarl riktar kameran mot det största hotet mot mänskligheten."




Se den här.

Bekämpningsmedel i frukt & grönt - med guide



Ekologiskt odlade frukter och grönsaker är att rekommendera i en sund kosthållning och är således även bättre för hyn. Varför ekologiskt är nyttigare grundar sig framför allt på samma princip som den för naturkosmetikan, nämligen att varken våra kroppar eller miljön känner igen alla dessa kemikalier eftersom detta är ett påfund av människan och dessutom ett relativt nytt sådant, där vi ur ett evolutionärt perspektiv under mycket kort tid utsatt våra kroppar för så mycket kemikalier att vi ännu inte vet följderna av detta mer än att vi kan se en ökning av diverse sjukudomar och dessutom lägre vitamin- och mineralhalter i frukter och grönsaker.


Dels har hela livsmedelsproduktionen snabbast upp till ett sådant tempo att få frukter och grönsaker får mogna klart, utan fraktas omogna för att de inte ska hinna bli dåliga under exporten. Det finns även studier som visat på att bekämpade frukter och grönsaker gör att frukter och grönsaker inte själva behöver bygga upp något skydd, vilket minskar deras antioxidantnivå. Dessutom smakar frukterna och grönsakerna mindre och inte sällan med en kemisk bismak. Om du väl smakat på en färsk ekologisk frukt eller grönsak märker du smakskillnaden.   
Forskningsrapporter, sammanställda av bland annat Soil Association i England, har visat på att ekologisk mat innehåller högre nivåer av vissa ämnen som är bra för hälsan, bland annat C-vitamin (som dessutom är viktigt för hyn!), mineraler och så kallade sekundära metaboliter. Dessutom har en fyra år lång studie som finansierats av EU, och som nyligen avslutades, visat att ekologiska frukter och grönsaker innehåller upp till 40 procent mer antioxidanter och högre halt av både järn och zink jämfört med de råvaror som odlats oekologiskt. Vad du äter är minst lika viktigt för din hud som vad du smörjer in den med - om inte viktigare! 

Ofta kan det vara svårt att hitta eller ha råd med att köpa all frukt och grönt ekologiskt. Men det finns faktiskt stora skillnader hur bekämpade olika frukter och grönsaker är. Det allra bästa ur miljöperspektiv är emellertid att köpa både närproducerat och ekologiskt, något som å andra sidan kan vara svårt på våra bredgradder om man inte väljer att äta säsongsbetonat.  
Enligt studier (baserat på nedanstående guide) som har gjorts på rester av diverse kemikalier som används i samband med odling, transport och förvaring av frukt och grönt, har det visar sig att om man kan välja att köpa de tolv mest besprutade råvarorna ekologiskt odlade så kan man minska sitt intag av diverse kemikalier med 90%!

I och med att mycket av våra frukter och grönsaker importeras och de konventionella odlingsmetoderna blir mer och mer internationaliserade, så kan man använda sig av nedanstående guide som en vägledning. Man bör dock vara uppmärksam på att denna inte alltid stämmer. Ta blåbär som ett exempel. Blåbär som har plockats i svenska skogar kallas inte för ekologiskt odlade, men de har inte en bråkdel av de kemikalier som stora, konventionellt odlade blåbär har. 

        

Enligt EWG's Shopper's Guide för 2011 har vi följande guide:


Mest bekämpningsmedel (k
öp dessa ekologiskt odlade)

  1. Selleri
  2. Persikor
  3. Jordgubbar
  4. Äpplen
  5. Blåbär
  6. Nektariner
  7. Paprika
  8. Spenat
  9. Körsbär
  10. Grönkål
  11. Potatis
  12. Vindruvor


Minst Bekämpningsmedel

  1. Lök
  2. Avokado
  3. Majs
  4. Ananas
  5. Mango
  6. Sockerärtor
  7. Sparris
  8. Kiwi
  9. Kål
  10. Aubergine
  11. Nätmelon
  12. Vattenmelon
  13. Grapefrukt
  14. Sötpotatis
  15. Honungsmelon


Kan man tvätta bort bekämpningsmedel?
Att tvätta besprutade frukter och grönsaker minskar mängden av kemikalier, men det kommer inte att eliminera bekämpningsmedlena. Datan som den här informationen är baserad på kommer från det som anses som normal konsumtion av frukter och grönsaker. Det vill säga att man antar att de flesta tvättar frukten. Vissa frukter och grönsaker skalas även. 

                   

Fantastiskt bra remover av ögon-make up



Med en markerad ögon-make up med såväl kajalinramning som mascara kan en vanlig ansiktsrengöring ibland inte vara tillräcklig. En rengöring som däremot är suverän att ta bort kajal och mascara med är Spiezia - Facial Cleanser, som fått toppbetyg i otaliga magasin och paneler och inte bara är en personlig favorit utan även Renee Zellwegers. Den har även varit vinnare av Natural Organic Award 2009! 

Rengöringen passar alla hudtyper och är effektiv men mild och skonsam. Den både återfuktar och lugnar hyn och tar till och med bort vattenfast mascara. Enklast och drygast används rengöringen genom att du doppar en tops i krämen så att du får ungefär en ärtstor "pärla" som du stryker över ögonen och masserar in med rena fingertoppar. Sedan tar du en fuktad (gärna ekologisk) bomullspad och "lyfter" försiktigt bort sminket. Ja, med denna rengöringen är det så enkelt! 
Denna rengöring är mycket dryg och effektiv även i liten dos, så trots sitt pris på 359 kr för 50 ml är den prisvärd! Om du håller dig till att använda denna rengöring till att endast ta bort markerad sminkning, så som kajal, mascara, ögonskugga och målning av ögonbryn, så räcker den länge! För övriga ansiktet kan du alltid köpa en mer prisvärd rengöring, som någon av 100% Pure's milda. 

Det är främst till just ögonen som det kan behövas en mer rik och oljig borttagning för att få bort all smink, och då ögonområdet är känsligt är det att föredra att använda någon rengöring av naturliga vegetabiliska oljor än konventionella ögon-make up removers som oftast har en petrokemisk (mineraloljor) oljebas. Som tidigare nämnt i den här bloggen innehåller mineraloljor varken mineraler, fettsyror eller vitaminer och gör din hud beroende av ständig återfuktning då det är ett komodogent ("tilltäppande") ämne, som förstör hudens egen förmåga att återfukta sig och lägger sig som tunn hinna på huden, vilket leder till att huden stängs och hindrar hudens egen fettproduktion och svettutsöndring. Det finns också vetenskapliga studier som visat att mineralolja är skadligt och skulle kunna orsaka ledgångsreumatism. 
Vegetabliska oljor däremot återfuktar inte bara på djupet utan ger även huden näring. Vill du alltså så länge som möjligt undvika ålderstecken runt ögonen så gör du rätt i att använda en mild vegetabilisk oljebaserad rengöring som faktiskt gör mer än enbart tar bort make up.  
Om du mot förmodan tycker att 359 kr är ett för saftigt pris för en rengöring kan du alltid testa ren mandelolja, en erkänd naturlig sminkborttagningsolja, som finns att köpa i de flesta hälsokostbutiker. 


                                 Spiezia Facial Cleanser
Spiezia i korthet
Spiezia är den första ekologiska hudvårdsserien där samtliga produkter är 100% organiskt certifierade enligt Soil Associations världsledande standard. Serien består av krämer, balsam, oljor och tvålar. Spiezias Organics produkter är 100% organiska, det vill säga att de innehåller inte vatten utan är helt baserade på olika örter, blommor och oljor som har förmågan att rena och rensa ut kemikalier, för att samtidigt kunna balansera, bygga upp och återfukta huden på ett skonsamt och helt naturligt sätt. Bara de allra finaste organiska ingredienserna får ta plats i tillverkningen som sker för hand på Spiezia's egen farm - Gear Farm i Cornwall, England. Gear Farm drivs till stora delar av solenergi och där produceras också de handgjorda burkarna och flaskorna, som liksom förpackningarna är helt återvinningsbara!

  • Vinnare av Soil Association Industry Awards 2006
  • Vinnare av Lifescape Beauty Awards 2007
  • Finalist Beauty Insiders Choice 2008
  • Vinnare av Natural Organic Award 2009



Ingredienser: Cocos Nucifera (Coconut)lOil, Simmonsia Chinensisi(Jojoba) Seed Oil,iSesamum Indicum (Sesame)lSeed Oil, OlealEuropaea (Extra VirginlOlive) Oil, CeralAlba (Beeswax), CalendulaiOfficinalis (Marigold) PetalsiExtract, Matricaria Recutital(Chamomile) Flower Extract,lEucalyptus Globules (Eucalyptus)iOil, Eugenia Cryophilici(clove) Bud Oil,lAnthemis Nobilis (RomanlChamomile) Flower Oil,iSalvia Sclarea (ClaryiSage) Leaf Oil,lCitrus X Paradisii(Grapefruit) Seed Extract,iEugenol (1), Isoeugenoli(1), Linalool (1),lLimonene (1)
(1) Naturally occurring in 100% organic essential oils. All ingredients organically produced.
Pris: 359-520 kr
Köpställe: www.eleven.se
Hemsida: www.spieziaorganics.com