Den tillräckliga ansiktsvården i den ekologiska hudvårdsdjungeln

 
Under dessa år som jag har tagit klivet över till helt naturlig och ekologisk hudvård är det framför allt en sak jag har kommit till insikt om, och det är att det säljs och marknadsförs så hutlöst mycket ansiktsprodukter som inte är mer än överflödiga och tömmer plånboken. Vad gäller artiklar för ansiktsvård finns allt från serum, ansiktsvatten, ansiktsmasker, ansiktskrubbar, ansiktskrämer, ögonkräm, osv. Ja, ni känner nog igen er över den totala förvirring man känner bland skönhetshyllorna. Det misstag många gör är man använder alla dessa artiklar samtidigt i tron om att man gör "rätt", när vad man egentligen gör är att man rubbar hudens skyddande syramantel.
 
Förutom att det existerar en extrem green washing av produkter säljs ett överflöd av specialprodukter som man egentligen helt kan skippa. Jag använder idag så rena ansiktsprodukter jag kan hitta, som man kanske inte vanligtvis förkippar med ansiktsvård, och jag har heller aldrig sparat så mycket pengar på ansiktsvård eftersom den är tillräcklig. Jag har redan förstått att det inte finns några "magiska" ansiktsprodukter och väntar mig därför heller ingen "magi", att tillsammans med närande kost låta huden vara så mycket som möjligt är oftast den enklaste och bästa lösningen till att få en fin och välmående hud. Dessutom kan man sällan råda bot på hudproblem enbart från utsidan, för det är från insidan och den näring vi tillför koppen som bygger upp huden. Det bästa yttre hudvården är - enligt mig - att använda naturligt vårdande råvaror. Dessa belastar varken kroppen eller miljön. Dessutom är de tusen gånger mer vårdande än konventionell hudvård eller att mixtra och blanda en massa olika ansiktsprodukter.
 
 
Vad finner man då i min badrumshylla för ansiktsvård?
- Ren ekologisk kallpressad arganolja (fungerar utmärkt för såväl ansiktet som det känsliga ögonområdet, liksom hela kroppen samt nagel- och hårvård)
- Ekologiskt apelsinblomsvatten (ett vårdande hydrolat - blomvatten - som jag använder som ansiktsvatten, främst för att vegetabiliska oljor lättare absorberas på fuktad hud)
- Kallpressad och ekologisk extra jungfru olivolja (som ansiktsrengöring och sminkborttagning. Fungerar fenomenalt bra!)
- Återvinningsbara växtsvampar - istället för bomull (till ansiktsrengöringen och som jag tvättar mellan användningarna. Tänk på all användning av bomull och pengar jag sparar!)
 
Tänkvärt: totalt sett skulle alla dessa produkter som billigast kosta dig ca 250-300 kr. Det är vad en ansiktsprodukt kan kosta! 
 
 

Glöm ej: The Green Beauty Guide finns på twitter



Vill bara påminna er om det twitter-konto jag har skapat som ett komplement till den här bloggen. Jag uppdaterar rätt flitigt där då det är så smidigt och inte särskilt tidskrävande de dagar då tiden för långa blogginlägg inte riktigt finns. Jag bjuder dessutom på en hel del skönhets-, produkt- och hälsotips, relaterad fakta och egentagna bilder på allt från mat till ekologiska skönhetsartiklar jag använder. Ni får helt enkelt en liten större inblick i min livsstil och personliga vardag. Dröjer det alltså mellan inläggen här på bloggen, så gå in och titta på twitter-kontot så får ni ändå ta del av mitt budskap med den här bloggen - nämligen att sprida kunskap om miljö- och hälsomedvetenhet samt hållbar livsstil! :]

Twitter-kontot: https://twitter.com/thegreenbeguide
 
 

Renée Voltaire - Superfood Mix Chocolate Love

 
I min nyfikenhet på maca kom jag på att Renée Voltaire har färdiga superfood-mixar. Jag har sedan tidigare smoothiemixen med hampaprotein, vetegräs, spirulina och açai (läs blogginlägg om den här). Men dessa färdiga mixar finns i fler varianter, bland annat mixen "Superfood Mix Chocolate Love", som innehåller ekologisk rå kakao, ekologisk maca och ekologiska jordgubbar. Det låter som en väldigt god mix och som tips för användningsområden är till yoghurten, smoothies, desserter och bars. Jag funderar på att se om jag inte kan hitta och köpa denna mix när jag ändå är i stan i morgon.
 
Rå kakao är ännu rikare på antioxidanter än bearbetad kakao. Kakao sägs dessutom innehålla tre gånger så mycket antioxidanter som grönt te och dubbelt så mycket som rödvin. Kakao ger skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar och sägs även motverka depression, detta genom att kakao förhindrar nedbrytningen av kroppens egen aminosyra fenyletylamin (samma ämne som bildas när vi blir förälskade). Maca är då en peruansk rot som ger kraft och energi och sägs stärka alla kroppens organ genom att bland annat verka hormonbalanserande, immunstärkande, m.m. Maca innehåller även 55 olika näringsämnen och är bland annat rik på B-,C-, och E-vitaminer, järn och kalicum. Jordgubbar innehåller rikligt av C-vitamin, antioxidanter, folat och flera andra näringsämnen. C-vitamin är en viktig antioxidant och stimulerar kroppens upptag av järn, vilket är särskilt bra för bland annat veganer och kvinnor - som jag. Folsyra är viktigt för bland annat celldelningen.
 
TIPS: spana gärna in de övriga superfood-mixarna från Renée Voltaire om du är nyfiken på superfood men vill ha färdiga blandningar.
 
 
Ingredienser: raw kakao*, jordgubbar*, maca*
* Ekologisk ingrediens (kan innehålla spår av gluten och nötter)
Pris: 149 kr
Köpställe: www.reneevoltaire.se (googla för fler köpställen!)
Hemsida: www.reneevoltaire.se
 
 
 

Superfood - Maca

Ett såkallat superfood (mycket näringstät livsmedel) jag blivit allt mer nyfiken på är maca. Maca är en rotfrukt som växer i Anderna i Peru. Rotfrukten har nyttjats som energigivande livsmedel i århundranden av urinvånarna. De senare indianerna i Peru använde - förutom för att öka energinivån - maca till att stärka den mentala hälsan och balansera hormonerna i kroppen. Maca innehåller även ämnen som ökar uthålligheten och muskeluppbyggnaden och används idag därför ofta i samband med träning.
 
Områden där maca traditionellt använts är för att förbättra styrka, uthållighet, energi, motverka näringsbrist (maca är rikt på många vitaminer, aminosyror och mineraler, särskilt kalcium och magnesium), benskörhet, balansera hormoner, minska PMS och mensvärk, förbättra sexuallusten och vid fertilitetsproblem - varför maca ibland kallas för "peruiansk viagra". 
Maca säga även vara bra vid depression och/eller kronisk trötthet. Maca klassas även som en såkallad adaptogen, vilket är en ört eller växt som stärker kroppens förmåga att hantera påfrestningar och stress.
Maca innehåller över 55 olika näringsämnen och har ett brett spektrum av vitaminer, mineraler, aminosyror, lipider, karotenoider, polyfenoler och alkaloider. Med andra ord är macas användningsområden brett, immunstärkade och bra för såväl kvinnor som män.
 
Smakmässigt påminner maca om pepparrot och palsternacka med en jordig och lite nötig smak. Vanligtvis återfinns maca som pulver och nyttjas mycket inom raw food i smoothies, juicer, energibollar, andra raw food-godsaker, m.m. Jag har själv aldrig smakat på maca och kan därför inte uttala mig om hur mycket det smakar. Dock används ofta pulviserade superfoods snarare som näringsberikning än som smaksättning. Maca ska ge en kick och lite sting till dryck.
Då maca sägs ha energigivande egenskaper bör man inte överkonsumera det eller inta det för sent på dagen då man annars kan riskera sömnlöshet. Det tipsas ibland om att man kan dricka maca istället för kaffe för att få den uppiggande effekten. Utöver den uppiggande verkan är maca ett tämligen säkert superfood utan några kända biverkningar eller toxicitet. Överskrider man inte den rekommenderade dosen ska maca var säkert att konsumera.
 
TIPS: om du vill köpa maca så se efter raw och ekologisk maca.
 
 
Ingredienser: ekologisk* och raw macapulver
*ekologiskt certifierad enligt EU:s förordning
Pris: 199 kr (för 200 gram)
Köpställe: www.superfruitstore.com (googla för fler köpställen!)
 
 
 

Dokumentären "Food Matters" - nutrition kontra konventionell medicin

 
Jag har nu sett den kontroversiella hälso-dokumentären ”Food Matters” som tar upp ämnet nutrition kontra konventionell medicin. Den innehåller mycket intressant och tänkvärd fakta om nutritionens betydelse för hälsan och sjukdomars uppkomst, något jag dock redan är mycket medveten om men som jag vet att alla inte är lika medvetna om. En annan mycket intressant aspekt av dokumentären är belysningen av hur framgångsrik nutritionsforskning hålls undanskymd till förmån för medicinsk forskning, och hur många egentligen ogrundade myter det finns kring vitamin- och mineraltillskott i jämförelse med konstaterade kända biverkning av mediciner.

I den konventionella medicinska läkarutbildningen får man en gedigen kunskap om kroppen med fokus på det sjuka - hur man ska tolka och behandla symtom genom medicinsk behandling. Denna behandling är ofta enkelriktat och sker inte sällan i form av att läkare skriver ut syntetiska kemikalier pressade till små vita piller. Detta gäller i behandling för alltifrån milda depressioner till värk som mer allvarliga åkommor. En – enligt mig – intressant aspekt av den konventionella sjukvården är hur stor fokus det är på just mediciner och att ”behandla” symtom genom att snarare dämpa olika besvär och krämpor än att ur holistisk syn se till hela människan och behandla ohälsa ur ett helhetsperspektiv. Jag upplever en stor brist i att läkare inte har större kunskap i nutrition än vad de har då nutrition trots allt är källan till liv. Det är grundläggande biologisk fakta att organismer hålls aktiva genom någon form av ämnesomsättning – det är liv!

Kunskapen om att cellerna är livets- och kroppens byggstenar är självklar, men att då inte ta hänsyn till nutrition – vad vi äter och därmed cellernas ämnesomsättning – är för mig ytterst besynnerligt. Med den kunskap i nutrition jag har är det för mig en självklarhet att kosten har en mycket stor betydelse för vår hälsa. Jag förstår att om jag äter ohälsosamt och näringsfattigt så är det på bekostnad på cellernas aktivitet. Ju mer näringsfattigt och ohälsosamt jag lever desto mer hämmar och stör jag cellerna i min kropps ämnesomsättning – något som påverkar hela kroppen negativt. Det är allmänt vedertaget att sjukdomar grundar sig i obalanser i kroppen och cellernas aktivitet som på något sätt blivit störd. Denna obalans eller störning kan grunda sig i att t ex cellernas syresättning begränsas till att cellerna inte hinner ta hand om alla avfallämnen eller att en mutation i celldelningen skapas. Jag är inte utbildad nutrionist, men med den grundläggande kunskap jag har förstår även jag sambandet. Problemet kan alltså inte vara att läkare är dumma utan det handlar givetvis om att ingen tjänar lika stora pengar på att människor är friska i jämförelse med om de är sjuka. Läkemedelsindustrin omfattar multum och de sponsrar mycket utbildning, forskning, m.m., som sedan blir underlag till läkares utbildning och yrkesmässiga kunskap.

När nutritionsinriktad forskning inte uppmuntras eller stöds ekonomiskt är det också svårt att bedriva sådan forskning. Dokumentären tar upp flera intressanta och framgångsrika nutritionsinriktade forskningsprojekt som viftas bort som flum och gömts undan från offentligheten. Varför kan man ju fråga sig. Är inte en nyanserad och dessutom högst grundläggande forskning av näringsämnen som människan är beroende av för att fungera fullgott att föredra, än att experimentera med syntetiska och kemiska substanser i form av medicin?
Med en rent medicinsk och sjukdomsinriktad behandling är det kanske inte så konstigt att det finns så många människor som behandlas livet ut med mediciner för sjukdomar orsakade av bristfällig livsstil och kost. Många av dessa sjukdomstillstånd skulle egentligen kunna behandlas genom kost- och livsstilsomläggning genom upplysning och stöttning av nutritions- och friskvårdsutbildade. Jag förstår att det inte är lätt för alla människor att lägga om sina kostvanor och sin livsstil, men med kunskapen om att man kanske kan bli frisk och medicinfri tror jag att många fler skulle ta chansen bara de fick den stöttning och expertishjälp de behöver. Det är synd att sjukvården ska vara så sjukdomsinriktad, egentligen skulle det ju hetat ”friskvård” där man också bedriver en holistisk friskvårdsinriktad verksamhet.

Jag vill klargöra att jag inte har en tro om att det är helt riskfritt att behandla med vitaminer, mineraler, örter, m.m., utan jag tror på att våra celler har ett gränsvärde för hur mycket substanser de kan hantera vare sig de är livsnödvändiga naturliga substanser i form av olika näringsämnen eller konstgjorda läkemedel. Men lider man av kroppsliga obalanser till följd av vitamin- och mineralbrist –vilket idag är mer regel än undantag – tror jag absolut på att dessa kan vara nödvändiga att tillföra kroppen i större mängd för att återskapa balans. Detta känns för mig ur ett biologiskt perspektiv mer rimlig än att människan leker gud genom att hitta på egna syntetiska substanser som inte på något sätt återfinns i människans biologi. Det känns lite grann som effekterna av att tillföra kroppen processad mat, tanken om att skapa någon form av tillfredställelse finns där och det kanske också är resultatet och känslan för stunden, men den långsiktliga effekten är förödande eftersom kroppen inte får den ”äkta” varan. Det finns givetvis många beundransvärda och viktiga framsteg inom medicin, inte minst inom den kirurgiska, men den rent medicinska i form av ”quick fixes” som tabletter och övriga symptomdämpande mediciner känns fortfarande väldigt experimentellt och risktagande mot att jobba med människan ur ett holistiskt perspektiv och grundläggande biologiska behov – som livsbringande nutrition. Detta är min syn på ämnet och jag tycker absolut att denna dokumentär är sevärd för att få en nyanserad bild av konventionell medicin.