Hudtyp: torr hy

                         

Jag tänkte dela med mig av den naturkosmetiska synen på olika hudtyper och näst ut är torr hy. Ofta har den torra huden små fina porer, en något tunnare hud och den bildar lätt nålfina torrhetslinjer och känns ofta stram och torr efter tvätt och dusch. Den torra huden släpper även gärna ifrån sig fukt och upplevs partiellt eller över större områden som narig och ”fjällig”.

Problemet med den torra huden är hitta rätt balans mellan fett och fukt. Den torra huden är stängd för intag och uttransport av ämnen, vilket dock kan avhjälpas genom regelbunden mild peeling (exfoliering). Den torra huden är ju en finare och tunnare hud och behöver skyddas korrekt för att inte tappa fukt, fett och skydd. Att lägga en fukt- och näringsmask är viktigt om man vill få ett bra resultat.


Hudvårdtips
Har man riktigt torr hud kan det vara bra att se över sitt invärtes vätskeintag. Dricker du tillräckligt med vatten och dricker du på rätt sätt, eller använder du enbart fuktkrämer? Man kan säga att kroppen behöver cirka 2 dl vatten per vaken timme, med undandag timmarna innan sänggående för att slippa behöva springa på toaletten under natten. Det är alltså inte att rekommendera att häva i sig en halvliter vatten på någon kvart, det medför bara en ansträngande njursköljning. Så drick lagom och drick rätt!

En vårdande peeling som du lätt kan göra själv;
ta en rejäl nypa ekologiska kokosflingor, en nypa ekologiska linfrön och någon matsked sheasmörsolja samt en tesked vatten och mixa ihop allt med en stavmixer. Tillsätt gärna en eller två droppar eterisk olja av t ex ylang ylang och geranium. Rengör ansiktet och masserar in peelingen på ren fuktig hud med djupa men mjuka rytmiska fingerrörelser från halsen och upp över ansiktet med trycket uppåt. Tvätta av med ljummet och sedan kallt vatten. Badda sedan huden med en fuktgivande hydrolat, som t ex 100% Pure Organic Aqua Boost Hydrate Serum och avsluta med någon droppe ansiktsolja eller en fuktgivande ansiktskräm anpassad för torr hy. Till ansiktet kan jag rekommendera 100% Pure Nourishing Facial Oil, en riktigt återfuktande ansiktsolja jag själv gärna använder som en kur nattetid!


Att tänka på: att inte använda för grov peeling på röda eller känsliga områden, och att alla hudtyper kan bli torra i perioder och ska då behandlas som torr hud
Rekommenderade eteriska oljor: ylang ylang, geranium, olibanum, jasmin, ros, cederträ atlas, vetivert, muskatell salvia, bergamott, myrra, lindblom, ladanum, myrten
Rekommenderade vegetabiliska oljor: sheasmör, oliv, raps, mandel, aprikos, persika, ringblom, johannesört
Övrigt: om man ska få ett bra resultat av peelingen utan att skada huden; applicera alltid en vegetabilisk olja under peelingen och arbeta med fuktade händer/fingrar i långsamma cirkulära rörelser över hals och ansikte.

*Vegetabiliska oljor och eteriska oljor finns bland annat att köpa här!


(Delvis källa: http://www.naturkosmetikkompaniet.se/content.asp?CategoryID=8214)

Hudtyp: känslig hy

                        Florence Welch Hair

Jag tänkte dela med mig av den naturkosmetiska synen på olika hudtyper och först ut är känslig hy. Känslig hy är dock egentligen inte en egen hudtyp utan mer ett uttryck för någon form av obalans i kroppen och huden.

Vanligtvis visar den känsliga huden följande symtom: lokal eller utbredd rodnad, lätt irritation, svårt att tåla sol, kyla, produkter och viss intolerans och känslighet mot djur och växter. Den kan vara berörings- och alkoholkänslig, samt känslig för vissa maträtter och kryddor. Den känsliga hyn tål heller inte all typer av kosmetiska produkter och kan bli irriterad av tvättmedel, sköljmedel, osv.


Hudvårdtips
Ofta kommer en känslighet i huden från vår inre miljö och då inte sällan från magen och tarmarna. Man kan då ta en kur på några månader med probiotika som är ett samlingsnamn för goda bakteriekulturer som vi behöver för att få en hälsosam inre bakterieflora i mage och tarm.
Trots att vatten är livsnödvändigt för vår kropp så kan vatten vara lite irriterande på en känslig hud. Ett bra sätt att skydda och samtidigt lugna huden är att stryka på ett lagom generöst lager av t ex tistelolja på ansikts- och kroppshuden innan dusch eller bad, t ex Crearome - tistelolja utan doft. Sedan tvättar du mjukt av kroppshuden med en frottetvättlapp och en mild vegetabilisk tvål, som t ex 100% Pure Soap - Lavender Butter, och ljummet vatten och avslutar med en snabbdusch med kallt vatten. Sedan baddar du huden halvtorr och känner efter om du behöver smörja på ytterligare med vegetabilisk olja (även i ansiktet då t ex tistelolja). Soft as a baby!
Tänk på att ta en fetare olja om du är riktigt känslig (sheasmör) och irriterad och en lite lättare om du har lindrigare problem.


Att tänka på: gör gärna 24-timmarstest med en produkt i taget. Använd gärna enkla råvaror som är lätta att utvärdera. Ha tålamod och vänta några dagar mellan testerna.
Rekommenderade eteriska oljor:
kamomill, rölleka, lavendel, patchouli, neroli, olibanum, ros
Rekommenderade vegetabiliska oljor:
ringblomsolja, tistel, sheasmör, oliv, jojoba
Övrigt:
en hud skall inte vara känslig – är den det så indikerar det en inre obalans i kroppen, och man ska då ta hänsyn till hur hela kroppen mår och var och när känsligheten startade för att kunna behandla den underliggande orsaken.

*Vegetabiliska oljor och eteriska oljor finns bland annat att köpa här!


(Delvis källa: http://www.naturkosmetikkompaniet.se/content.asp?CategoryID=8214)

Miljövänliga sminkverktyg från EcoTools




Något jag är nyfiken på är sminkverktygen från EcoTools. Då jag mest använder mig av mineral make up är sminkborstar någonting man behöver till appliceringen, och det är inte alltid man reflekterar över de sminkverktyg man använder; vad är de tillverkade av? Av vad för företag och med vad för ideologi och policy? Består de av äkta djurhår som kan ha kommit från förhållanden där djur farit illa?

EcoTools är ett företag som tagit fasta på miljömedvetenhet; "Idag vet vi att både miljön och människan mår bra av ekologiska produkter, men varför? Med ett ekologiskt val skonar vi vattnet, ökar den biologiska mångfalden, sprider inte GMO (genmodifierade organismer) och värnar om djuren och vår egen hälsa!" 

Allt material från EcoTools är återvinningsbart och borsthåren är av bästa syntetiska (så att inga djur behövt fara illa) och mjuka kvalitet i 100% "cruelty-free" taklon-borst. Borsthandtagen består av bambu, som har en mycket liten påverkan på jordens resurser eftersom det är en "hållbar" växt. Metallen på handtagen är av återvinningsbart aluminium och den necessär som medföljer vissa set är gjord av bomull och hampa. Den yttre förpackningen är dessutom återanvändbar och återvinningsbar.
Paris Presents, som står bakom märket, sponsrar även mycket välgörande arbete i bland annat kvinno- och barnfrågor och organisationer som arbetar för att skydda miljön. EcoTools är även med i "1% For the Planet";

    

EcoTools har ett litet set jag själv är särskilt nyfiken på innehållande fem delar;
  • Mineral Powder Brush
  • Concealer Brush
  • Eye Shading Brush
  • Baby Kabuki Brush
  • Hemp & Cotton Cosmetic Bag


Detta set täcker det största behovet av sminkverktyg man behöver till mineral make up. Borstarna i just det här setet ska vara lagom små och får därför plats i sminkväskan, vilket är behändigt. I en recension jag läste menade även en kund på att hon tvättat borstarna mer än tio gånger utan att ett enda hår fallit av borstarna, något som ju också ur miljösynpunkt är en viktig fråga vad gäller hållbarhet. Setet är dessutom väldigt prisvärt på sina 250 kr!


EcoTools Bamboo 5 Piece Brush Set

"EcoTools Bamboo 5 Piece Brush Set"

Pris:
250 kr (för ovanstående set)
Köpställe: www.eleven.se (finns även på fler köpställen, googla!)
Hemsida: www.parispresents.com


Annemarie Börlind Eye Liner Pencil



Tänkte tipsa om min favorit eyeliner-/kajalpenna från Annemarie Börlind. Liksom Jameela Jamil markerar jag själv gärna mina ögon i cat eye-stil, vilket kräver en ögonpenna som sitter bra och inte kladdas ut. Denna eyeliner-/kajalpenna har en konsistens som klarar en inramning även runt ögat och som sitter på plats. 

Jag är mycket kritisk till innehållet i kosmetika och söker så rena och växtbaserade produkter som möjligt, och denna ögonpennan är en av de renaste och bästa hårda eyeliner-/kajalpennor jag hittills testat. När det gäller ögonen är det extra känsligt med vad för kemikalier man utsätter dem för då de är slemhinnor, hålrum till vår kropps inre, som ju faktiskt har till uppgift att skydda kroppen mot intrång av partiklar och främmande ämnen. Om du själv använder eyeliner eller kajalpenna och dessutom målar på insidan av ögat rekommenderar jag dig starkt att ersätta denna med ett naturligt alternativ som den här ögonpennan! Detta eftersom konventionella ögonpennor är rena rama hopkoket av gift och kemikalier för din ögon - och därmed din kropp! Många mascara- och eyelinerprodukter innehåller förutom mineraloljor även bl a nitrosaminer, ett cancerframkallande ämne.    

Nu har jag enbart testat denna ögonpennan från Annemarie Börlind och kan inte uttala mig om deras övriga produkter. Men kortfattat är Annemarie Börlind ett tyskt ekologiskt hudvårds- och kosmetikamärke som grundades för över 50 år sedan av kosmetologen Annemarie Lindner och apotekaren Hermann Börner. Tillsammans började de att tillverka örtbaserade hudvårdsprodukter under namnet Börlind. Annemaries filosofi är att alla deras produkter ska stimulera och stärka hudens naturliga funktion, och hennes grundinställning lyder att; "det ska inte finnas någonting i mina produkter som inte går att äta". Både slutprodukterna och hela tillverkningsprocessen är cerficerade av det tyska ECO-Control ("ECO-Control is an inspection and certification body for ecological/organic products and quality assurance systems in the non-food sector").

Ögonpennan verkar dessvärre inte längre finnas att köpa på någon svensk nätshop, men välsorterade hälsokostbutiker har ögonpennan och i Göteborg vet jag att Gröna Boden på "Vasaplatsen" säljer denna mycket bra ögonpennan i färgerna svart, brun och grafit för 130 kr!


Annemarie Börlind's produkter i korthet
- Naturliga råvaror
- Ekologiska örtextrakt
- Endast första pressningen, det vill säga den bästa kvaliteten, av vegetabiliska oljor används
- Dermatologiskt testade för effekt och hudvänlighet
- Testas aldrig på djur
- Innehåller inga mineraloljor
- Dofterna kommer från äkta eteriska oljor, som bearbetas och anpassas för mesta möjliga hudvänlighet. Dofterna är svaga och behagliga.
- Helt biologiskt nedbrytbara
- Råvaror och örter kommer från ekologiska producenter och kontraktsodlare i hela världen
- Framställda under strikt kvalitetskontroll
- Helt utan parabener 
- Förpackningarna är av återvinningsbart material och ytterkartonger görs av restprodukter från massaindustrin


Ingredienser: Hydrogenated jojoba oil, caprylic/capric triglyceride, limnanthes alba (meadowfoam) seed oil, hydrogenated cottonseed oil, mangifera indica (mango) seed oil, euphorbia cerifera (candelilla) wax, glyceryl caprylate, copernica cerifera (carnauba) wax, macadamia ternifolia seed oil, tocopherol, chamomilla recutita (matricaria) flower extract, ascorbyl palmitate.
May contain: CI 77499 (iron oxides), mica, CI 77492 (iron oxides), CI 77491 (iron oxides), CI 77510 (ferric ferrocyanide)
Pris: 130 kr
Köpställe: välsorterade hälsokostbutiker (t ex Gröna Boden i Göteborg)
Hemsida: www.borlind.info

Vad innebär naturkosmetika?

    

Naturkosmetika kännetecknas av förnyelsebara råvaror och är baserade på kallpressade vegetabiliska oljor, eteriska oljor och örter. Ingredienserna kommer från växtriket, är vildodlade eller ekologiskt odlade, och är biologiskt nedbrytbara. Naturkosmetika bygger på kärlek och respekt för naturen.

Genom att ta tillvara gammal kunskap om hur man använder blommor, örter och kallpressade vegetabiliska oljor får man fram hudvårdsprodukter som både förskönar huden och vårdar den. Naturkosmetika handlar om en helhetssyn på människa och natur. Naturkosmetiken har gått ifrån att vara det som människan använt sedan urminnes tider, till att efter industirievolutionen anses som förlegat. Idag är naturkosmetika åter "trendigt", men man får heller inte glömma att det är det enda långsiktligt hållbara alternativet.

Det finns dock en stor skillnad på så kallad ”naturlig hudvård” (som kan innehålla vad som helst) och naturkosmetika. Många som tror att de nyttjar naturlig hudvård har tyvärr köpt produkter som innehåller tvivelaktiga ingredienser som inte är tillåtna i den naturkosmetiska. Många gånger rör dig sig om "green washing" där naturliga ingredienser spätts ut och blandats ihop med kemiska tillsatser och konserveringsmedel men ändå marknadsförs som "naturlig" hudvård. För att vara säker på att produkterna är naturkosmetiska ska oberoende institut för naturkosmetik kontrollera och godkänna innehållet. Åtskilliga hud och kroppsprodukter skadar dessutom naturen. För mig är det en självklarhet att använda biologiskt nedbrytbara produkter.


Kontrollerad naturkosmetik innebär följande:

  • Ingredienserna ska komma från växtriket och vara vildodlade eller ekologiskt odlade
  • Djurdelar får inte användas
  • Djurtester är absolut förbjudet
  • Inga syntetiska doft- eller färgämnen
  • Konservering ska ske med naturliga eller naturidentiska ämnen
  • Ingen radioaktiv bestrålning för att sterilisera produkter
  • Mineraloljor eller silikoner får inte förekomma
  • Råvarorna ska vara biologiskt nedbrytbara
  • Minimal miljöpåverkan av produktion och förpackningar
  • Motståndstagande mot genmanipulation
  • Ekologisk och social kompabilitet (t ex rättvis handel, "Fairtrade")
  • Fullständiga innehållsdeklaration, så kallad INCI
  • Kontrollerad genom oberoende provningsinstitut



NATURKOSMETIK ÄR NÄRING FÖR HUDEN ..


Vegetabiliska oljor;

  • Täpper inte till porerna och hindrar utsöndringen av fett och svett
  • De är mjukgörande, skyddande och ger näring åt huden
  • Innehåller för kroppen essentiella (livsnödvändiga) fettsyror som linol- och linolensyra (omega 6 och 3)
  • Innehåller de fettlösliga vitaminerna A, D och E som gör huden starkare
  • Tas lätt upp av huden och stimulerar huden till att smörja sig själv (skapar inte ett beroende)
  • Är hudvänliga och stimulerar hudens egen funktion, cirkulation och värme
  • Skyddar huden mot kyla, vind, vatten, sol, kemikalier, kläder, m.m.
  • Vegetabiliska oljor rengör huden utan att ta bort det översta viktiga skiktet (ph-värdet)
  • Är miljövänliga och kan lätt brytas ner i naturen
  • Är förnyelsebara och tillhör det hållbara samhället - är en oändlig resurs


Exempel på vegetablika oljor i hudvård

  • Olivolja
  • Jojobaolja
  • Sheasmörsolja
  • Ricinolja
  • Nyponfröolja
  • Mandelolja


Fasta fetter och oljor
De har en fast konsistens och har en högre smältpunkt än de vegetabiliska oljorna. De används som konsistensgivare i produkter och har en skyddande effekt på huden.

Örter
Läran om örter är gammal tradition och brukar kallas fytoterapi. Örter har olika egenskaper på huden som att läka, stärka, bygga upp och hjälpa huden och kroppen att må så bra som möjligt. De ligger till grund för all läkemedelsforskning och är mycket viktig i den naturkosmetiska hudvården.

Eteriska oljor
Kan sägas vara växtens hormon (blomma, ört, blad, bark, hängen, osv.). Det är en gasformig, lättflyktig och icke fet olja som lätt går in i vår hud. De är bakterie-, svamp- och inflammationshämmande.

Eteriska oljorna har ett ph-värde som stämmer överens med hudens. De har också en terapeutisk effekt, t ex verkar cypress stärkande på ytliga kapillärer som då kan användas av kvinnor och män då deras hud har fått brustna blodkärl. De eteriska oljorna är mycket koncentrerade och ska användas sparsamt annars blir det motsatt effekt; ”lite hjälper, mycket stjälper”. Eteriska oljor samarbetar mycket bra med de kallpressade vegetabiliska oljorna och bör blandas tillsammans med dem.

Antioxidanter
Kallas de ämnen som skyddar våra celler och även de naturkosmetiska produkterna från att härskna, som exempel kan nämnas örten rosmarin, grape, kaprifol och E-vitamin.

Hydrolater
Är naturens egna ansiktsvatten. Det är en biprodukt som man får vid framställning av eterisk olja; ångdestillering av blommor, örter, blad, m.m. De har också speciella egenskaper på huden och för t ex en trött och torr hud är ros mycket effektivt.

Några ämnen att undvika i kosmetika och hudvårdsartiklar

 

INCI-deklaration är den innehållsförteckning som måste finnas utskriven på kosmetika och hudvårdsartiklar. Denna räknar inte nödvändigtvis upp innehållet i kronologisk ordning, vilket gör det hela ännu lurigare. Idag omfattar förteckningen över kosmetiska ingredienser över 8000 INCI-namn, vilket såklart är svårt för en okunnig att kunna tyda med alla kemiska betäckningar. I jämförelse är knappt 700 ingredienser kontrollerad naturkosmetiska ingredienser. Om du inte redan kollar upp INCI-deklarationen på de produkter du köper rekommenderar jag alltså att du börjar göra det för att få bättre koll på vad det är du lägger pengar på, samt matar din hud och belastar vår miljö med! Nedan kommer jag att allt eftersom fylla på med olika tvivelaktiga ingredienser som du bör undvika.


Azofärgämnen - används vid färgning av kosmetika för att få lysande klara färger och nya "fantastiska" modefärger. Azopigment framställs dock syntetiskt för att få sina intensiva färgtoner och är toxikologiskt tvivelaktiga. Av de 25 azofärgämnen som är tillåtna i Europa finns det undersökningar som bevisat att dessa färger kan gå genom huden och skada levern och sönderdelas till anilin. Förenklat innebär det helt enkelt att en del azofärgämnen misstänks vara cancerframkallande. Att azofärgämnen kan utlösa allergier är redan känt. 

BHT och BHA - BHT (butylhydroxytoluol) och BHA (butylhydroxyanisol) används fortfarande i en rad lipofila (oljebaserade) råvaror som antioxidanter, som medel mot härskning. I djurförsök (vilket dock inte är någonting jag förspråkar) har det påvisats förändringar på immunsystemet och blodbilden, på sköldkörteln och levern. Både BHT och BHA ansamlas dessutom i mänsklig vävnad och når fram till fostret. Ämnena är kända för att vara allergiframkallande. Eftersom BHT och BHA utan problem kan ersättas av den naturliga antioxidanten tokoferol (E-vitamin), finns det ingen som helst anledning att fortsätta använa dessa ämnen.

Formaldehyd - klassas som cancerframkallande men får skamligt nog fortfarande användas som konserveringsmedel i kosmetika (upp till en dos på 0,2%, i munvårdsprodukter upp till 0,1%). Vid en koncentration på över 0,05% måste det angs på produkten att den innehåller formaldehyd. 
DMDM-hydantoin dök upp som en ersättning för formaldehyd, men kan sönderdelas till formaldehy under vissa omständigheter, som till exempel längre tids kontakt med vatten, och är därför lika illa! 

Mineralolja - utvinns ur fossilt bränsle (är alltså inte förnyelsebart) och finns i ca 95% av alla hudvårdsprodukter. Forskning, av bl a Sandra Kleinaus, Uppsala Universitet, visar på samband mellan mineralolja och artrit och ett rubbat immunförsvar. Det uppmärksammades också att mineraloljan går snabbare in i en skadad hud. Mineraloljan är lurig så sätt att den kan ha en mängd olika namn på både den och på ämnen som tas från mineralolja, t ex: ozokerit (ingår t ex i mascara), polyisobutene (ingår t ex i lipgloss), mineral oil, petrolatum, paraffinum liquidum, vaselin, paraffin, mineralolja, petroleum, paraffinum, E 905.

Natrium lauryl sulfat (NLS) och Sodium lauryl sulfat (SLS) - är mycket vanliga och starka tensider (rengörande ämnen) med avfettande egenskaper (löser vårt skyddande hudfett). Ska inte stå högt upp på innehållsdeklarationen, men allra helst undvikas helt! Finns ofta i tandkräm, och om man sväljer tandkrämen kan den orsaka hål på tarmens slemhinnor. SLS torkar ut huden och irriterar och tros ha ett samband med eksem.

Nitrosaminer - när ämnen reagerar med varandra och bildar nitrosaminer startar en farlig, potentiellt cancerframkallande reaktionskedja. I kosmetiska produkter kan nitrosaminer bildas, t ex när trietanolamin och vissa nitroserande konserveringsmedel ingår samtidigt. På grund av för höga halter av nitrosamin får kosmetika ständigt anmärkningar från ansvariga myndigheter. Dessa ämnen kan finnas i bl a mascara- och eyelinerprodukter. Eftersom nitrosaminer är så farliga bör ingen kosmetika inehålla ingredienser som överhuvudtaget har möjligheter att bilda nitrosaminer.

Syntetiska aluminiumföreningar - de aluminiumoxider och aluminiumhydroxider som använda i naturkosmetiska skiljer sig avsevärt från syntetiska ämnen med namn som aluminiumklorid och aluminiumklorhydrat. De aluminium-klor-komplex och sulfater som används i många olika konventionella deodoranter förhindrar att svett tränger upp till ytan genom att täppa till porerna. Då de gör det på ett ganska agressivt sätt, kan resultatet bli inflammatoriska reaktioner och skador på svettkörtlar. Syntetiska aluminiumföreningar finns i de flesta antiperspiranter och deodoranter och anses även kunna orsaka hjärnskador och nervskador som t ex vid Parkinson.

Triethanolamin-/diethanolamin
- härstammar från den petrokemiska industrin. Denna kemikalie är kraftigt irriterande på ögon och hud. Den tränger igenom huden och kan skada levern. Tillsammans med nitratjoner (som finns i dricksvatten och i många charkuterivaror) bilda det cancerogena (cancerframkallande) ämnet nitrosamin.

PEG och PPG -
en grupp av ingredienser är lätta att känna igen i INCI-deklarationen, eftersom de innehåller bokstäverna PEG eller PPG som en del av INCI-namnet. Sådana ingredienser är sammansatta av polyetylenglykol (PEG) och polypropylenglykol (PPG). Den enklaste formen av propylenglykolether är hydroxypropylråvaror som t ex hydroxypropyl guar hydroxypropyltrimonium chloride. De används framför allt som emuleringsmedel, men även som gelbas, bindemedel och mjukgörare. De kan göra huden mer genomsläpplig och slussa in skadliga ämnen.
PEG och PPG utvinns ur cancerframkallande råvaror, som kan bilda stridsgas. För att framställa PEG utan farlig fri etylenoxid så är etoxileringar tunga kemiska processer, en högexplosiv metod, som kräver mycket stränga säkerhetsåtgärder.
Naturkosmetik förkastar etoxilerade råvaror, eftersom man för att få fram ett bra emuleringsmedel måste använda antingen farliga råmaterial eller ett tryckkärl för säker produktion. 

Propyleneglykol - är en flervärdesalkohol som är en av restprodukterna som blir över från bergoljeindustrin. Den är en av de vanligaste ingredienserna i hudvård, men finns också i mat, make up och deodoranter. I mat fungerar det som emuleringsmedel och heter då E 477 eller E 405.  Den lilla molekylära storleken gör att den kan gå in i huden. I laboratorieförsök på försöksdjur så har det orsakat skada på lever och njurar.

Toluene -
 lösningsmedel i nagellack som skadar nervsystemet.


TIPS:
Du kan själv slå upp olika ingredienser genom att söka på dem i den här databasen, där du får förklarat dess ursprung (om det t ex är vegetabiliskt eller kemiskt framställt), vad det fyller för funktion och med smiles som antingen är glada eller ledsna, beroende på hur bra eller dålig ingrediensen anses vara!
Läs mer om tvivelkatiga ämnen som finns i hudvård och kosmetika i det här dokumentet.

To be continued.


Följ min blogg med bloglovin!

 

Följ min blogg med bloglovin


Lipstick lover




Se den här videon och få dig en tankeställare om vad du väljer att smörja in dina läppar med..!

”Men det är ju så dyrt med naturliga hudvårdsprodukter” - och en enda lång filosofisk utläggning om varför du bör välja naturkosmetika



Att naturliga hudvårdsprodukter skulle vara dyrt är en vanlig men ogrundad fördom. Det är något av en instinktiv handling vi gör när vi konsumerar - jämför priser där ofta det billigaste hamnar i varukorgen. Men vad är det egentligen du får när du väger mellan en billig massproducerad ansiktskräm och en naturkosmetisk? Inte så mycket mer än en billig, overksam och dessutom skadlig produkt skulle jag vilja säga.

Det finns en anledning till att ca 95% av all kosmetika och hudvårdsprodukter innehåller t ex mineraloljor (utöver andra onaturliga ämnen och kemikalier), nämligen av den enkla anledning att det är en billig och till känslan ”mjukgörande” råvara. Billig eftersom det utvunnits som biprodukt i tillverkningen av fossila bränslen (som även bensin framställs av). Mjukgörande av den anledning att den ger känslan av att vara det då den lägger sig som en hinna ovanpå huden, MEN som täpper till porerna så att huden inte kan andas och tillåta sig göra sitt jobb som det renande och skyddande organ huden är. 

Då hudens svettavsöndringen och egen fettproduktion blockeras är det inte ovanligt att man utvecklar olika hudproblem som får dig som konsument att konsumera ännu mer av alla dessa massproducerade hudvårdsprodukter i jakten på den ”perfekta ansiktskrämen” som kommer få din hy att bli perfekt. Detta är ett självupplevt dilemma som fick min hy att spåra ut totalt i en idag allt vanligare hudkombination - nämligen yttorr hy! En hy som på ytan är torr men som undertill kan vara fet och obalanserad. Detta är en hudkombination orsakad av alla onaturliga och tilltäppande kemikalier i konventionell kosmetika och hudvård som du som konsument luras till att köpa i hopp om att få en perfekt hy.

Den bistra sanningen är dock att det inte finns något sådant som en perfekt hy. Just det här med att det inte finns något som "perfekt hy" är någonting som jag nyligen uppmärksammade i en artikel i ett nummer av tidningen ”Elle”, och som jag tyckte var bra att det belystes i en modetidning som läses av så många unga kvinnor som liksom jag har eller har haft denna strävan efter en perfekt hy. Idag är jag klarsynt nog att jag inser att det inte finns en sådan sak som perfekt hy. Inte ens modellen på det där ”Elle”-omslaget har perfekt hy. Den perfekta hyn är ett resultat av skicklig sminkning, smickrande ljussättning och för att inte glömma retusch!

Idag försöker jag inte motarbete min hy med falska förhoppningar om att bli av med varenda förstorad por eller finne. Utan mina krav idag är ganska rimliga, nämligen att ge min hy vad den vill ha, vilket är naturligt vårdande och fuktgivande vegetabilier som huden faktiskt har en förmåga att ta upp och som tillskillnad från mineraloljan är rik på vitaminer och mineraler (mineraloljor innehåller varken mineraler eller vitaminer och är därför inget annat än ett tilltäppande kladd som enbart ger illusionen av att vara ”vårdande”). 

Varför är då naturliga hudvårdsprodukter samt kosmetika dyrare? Jo, främst för att dessa råvaror helt enkelt är dyrare än billiga onaturliga ämnen och kemikalier, som ger dig en falsk känsla av en att du ger huden vad den vill ha då den känns mjuk och tillfreds för stunden, men som inte på något sätt är vårdande och som dessutom enligt allt mer forskning visar sig vara skadligt eftersom alla dessa ämnen inte har nyttjats i kosmetika och hudvårdsartiklar i mer än ett århundrade och man därför inte förens nu kan påvisa följderna av vad dessa kemikalier gör MED och I vår kropp!
Detta är en skrämmande tanke för mig, och tillsammans med miljöaspekterna anledningen till att jag väljer så naturlig kosmetika och hudvård som möjligt och varför jag hellre betalar för kvalitet än kvantitet, vilket prissättningen just handlar om; när du köper naturkosmetiska produkter så betalar du för kvalitativa råvaror!  
Blir vi fler som nyttjar naturkosmetiska produkter kommer tids nog priserna på dessa råvaror att pressas ned. Ha det i bakhuvudet när du köper naturkosmetiska produkter – inte bara för din hy och kropps hälsa utan också för miljön!

Vi vet redan att många kemikalier inte är nedbrytbara i naturen, och varför då ens lägga pengar på detta när det inte ens gör någon nytta för oss? Glöm inte att det som sällan är bra för naturen är heller inte bra för oss människor, vi är trots allt en produkt av naturen och samspelar i ekosystemet där vi som människor ”begåvats” med en intelligens som vi missbrukar genom att leka gud med att framställa onaturliga ämnen och kemikalier och borrar långt ner i vår jord efter mineralolja som med all sannolikhet finns långt därnere på säkert avstånd från människan av en anledning – nämligen att den inte har häruppe att göra! 


Vegetabiliska oljor kontra onaturligt framställda kemikalier och ämnen

Vegetabiliska oljor finns i vår natur och har tillskillnad från mineraloljor och andra onaturligt framställda kemikalier och råvaror nyttjats som läkeväxt i århundraden. Vegetabiliska oljor vårdar huden, täpper inte till hudens porer och hindrar inte utsöndring av fett. De är mjukgörande, skyddande och närande för huden och;

• innehåller för kroppen livsnödvändiga fettsyror, linol och linolensyra
• innehåller de fettlösliga vitaminerna A, D och E
• tas lätt upp av huden
• är hudvänlig och stimulerar hudens funktion och cirkulation


Vad vet vi då om mineraloljor och andra onaturliga kemikalier och råvaror? Inte så mycket ännu eftersom konsekvenserna av dessa ämnen tar tid för att yttras. Men nu efter ett århundrade av att vi har lekt kemistisk gud så har man börjat se utslag, som att;

• många av dessa råvaror inte bryts ner i vår natur och orsakar oerhörd skada på vårt ekosystem
• att de kan vara cancerframkallande, hormonstörande och utveckla sjukdomar som reumatism
• lagras i kroppen då kroppen inte känner igen ämnet och inte vet vad den ska göra av det eller hur den ska bryta ner det

Läskigt eller hur? Så snälla, inte bara för din utan även dina medmänniskors och vår planets skull, se bortom all falsk och glorifierad marknadsföring av massproduceras kosmetika och hudvård som ska göra ”underverk” för din hy, och välj istället sådan som är bäst för både dig, din hy och vår miljö - så blir både du, jag och vår planet lyckligare!


Mineralolja kan gå under flera olika namn;
Mineral Oil, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Paraffin, Vit mineralolja, Medicinsk vitolja, Oleum petrolen, Oleum vaselini, Paraffinum, Vaselin Oil, E 905, Paraffin Oil, Liquid paraffin

 

Parisian girl



Med inspiration av det franska ekologiska parfymmärket Honoré des Prés, som tillverkar parfymer med 100% ECOCERT-klassade råvaror, har jag gjort tre sminkkollage för de tre olika "take-away-mugg"-dofterna. Först ut är denna fransk-inspirerade make up-guiden med Julia Restoin-Roitfeld som inspirationskälla.


1. - Lily Lolo Mineral Blusher
Få de perfekt rosiga kinderna med det här mineralrouget från Lily Lolo i nyansen "Rosy Apple". Denna rougen är en storsäljare och är det perfekta rosa-bruna skimmriga rouget. 
Lily Lolo's rouger är helt framtagna av mineraler och ingenting annat! Huvudingredienserna består av mica (tillsätts för att få bort ojämnheter), järnoxider (tillsätts för att skapa färg) och zinkoxid (motverkar bakteriebildning på huden och ger ett naturligt UV-skydd). Många andra mineralkosmetikmärken väljer att tillsätta sina produkter med bismuth oxychloride, vilket dock kan skapa irritationer och ge klåda. Lily Lolo's produkter är inte testade på djur och innehåller inte bismuth oxychloride, kemiska substanser, färgämnen, parabener eller nanopartiklar. Detta gör denna produkt till ett av de renaste alternativen för den som söker ett mineralbaserat rouge. Dess nyans är skapat av en blandning av mineraler och därför är inte den rosiga färgen framställd av några konstgjorda färgämnen.
Ingredienser: Mica (CI 77019),iTitanium Dioxide (CIi77891), CI 77491,iCI 77492, CIl77499
Pris: 195 kr
Köpställe: www.eleven.se (finns även på fler köpställen, googla!)
Hemsida: http://www.lilylolo.co.uk


2. - Organic Lip Stick, NVEY ECO
Få härligt franska röda läppar med det här naturligt vårdande läppstiftet från NVEY ECO i nyansen 269.
NVEY ECO är ett certifierat ekologisk make up-märke helt utan syntetiska eller petrokemiska ingredienser. NVEY ECO bryr sig både om miljön och hälsan för sina kunder och använder bara ingredienser som är anpassade, säkra och lämpade för kosmetika. Noga utvalda växter och mineraler är blandade med naturliga botaniska extrakt och antioxidanter för att ge en ren och mild make up. NVEY ECO använder sig heller inte av talk, parabener, konserveringsmedel, sodium laureth sulfate (sulfat), propylenglykol (lösningsmedel), genmanipulerade grödor, petrokemiska tillsatser (så som mineraloljor), nonopartiklar och produkterna är såklart heller inte djurtestade!
Ingredienser: Caprylic Capric Triglyceride [Coconut Oil], Carthamus Tinctorius [Safflower] Oil, Ricinus Communis [Castor] Oil, Simmondsia Chinensis [Jojoba] Oil, Cera Carnauba [Copernicia Cerifera Palm Wax], Cera Alba [Natural Beeswax], Sorbitan Olivate, Lonicera Caprifolium Extract [Honeysuckle Extract], Candelilla Cera [Wax Derived From Euphorbia Cerifera], Tocopheryl Acetate [Vitamin E Acetate], Citrus Senensis [Orange Oil] May Contain/ Peut Contenir:[+/-] CI 77019 [Mica], CI 77491, CI 77492, CI 77499, CI 77007, CI 77891 [Titanium Dioxide] , CI75470 [Carmine], CI77742 [Manganese Violet].
Pris: 249 kr
Köpställe: www.simplypure.se (finns även på fler köpställen, googla!)
Hemsida: www.econveybeauty.com


3. - 100% Pure Fruit Pigmented Creamy Liquid Eye Liner
Få till den rätta ögoninramningen med denna högst naturliga eyeliner från 100% Pure. 100% Pure's eyeliner är tillverkad med antioxidantrika frukter och vegetabiliska pigment. Den ska vara fuktgivande och ha en kladdfri formula. Läs mitt tidigare inlägg om 100% Pure för att veta mer om detta favoritmärke!
Ingredienser: Organic Green Tea,lVitamin E (a-tocopherol),iOrganic Blackberry, OrganiclBlueberry, BlacklTea, Grape Skin,iOrganic Pomegranate, AcailBerry, Boysenberry, Blackcurrant and Organic Raspberry,lOrganic Honey Beeswax,lSeaweed Powder, CoconutlStearic Acid, OrganiciCocoa Butter, Extractslof Chamomile, Calendulaland Jasmine, OrganiclRice Starch, OrganiciCacao Powder, PowderedlOrganic Coffee Beans,iOrganic Lavender Honey,iExtracts of OrganiclOregano, Organic Thyme,lOrganic Rosemary, OrganiciLavender and OrganiciGoldenseal, May contain;lMica (natural shimmeryimineral)
Pris: 159 kr
Köpställe: www.eleven.se
Hemsida: www.100percentpure.com


4. - 100% Pure Fruit Pigmented Eye Shadow
En glamorös, ekologisk ögonskugga som har fått sin färg från fruktpigment, istället för mineraler eller syntetiska färger, och som är rik på antioxidanter och vitaminer. Ögonskuggorna är svagt skimrande men inte glittriga och passar lika bra på dagen som på kvällen. De ögonskuggor som nämns till denna franska make up är färgerna "Vanilla Sugar" och "Cocoa Plum". Förutom dessa kulörer finns även en mängd andra.
Läs mitt tidigare inlägg om 100% Pure för att veta mer om detta favoritmärke!
Ingredienser: Organic Rice Starch, Pigments of Organic Carrot, Squash, Organic Apricot, Organic Peach, Papaya and Organic Tomato, Vitamin E, Organic Lavender, Organic Rosehip Oil, Organic Avocado Butter, Organic Cocoa Butter, Vitamin C (ascorbyl palmitate), Mica (natural shimmery mineral)
Pris: 149 kr
Köpställe: www.eleven.se
Hemsida: www.100percentpure.com


5. - Honoré des Prés - "Love Coco" Eau de Parfum
Honoré des Prés parfymer lanserades i Frankrike i november 2008 med visionen att erbjuda den första franska ekologiska parfymserien. Olivia Giacobetti (känd från bl.a Hermés, Diptyque och l´Artisan du Parfumeurs) antog utmaningen att skapa en ekologisk parfymserie som uteslutande innehåller råmaterial certifierade av ECOCERT.
För att en produkt ska få certifieras enligt ECOCERT krävs det att innehållet består av minst 95% naturliga ingredienser och minst 10% av innehållet ska komma från ekologiska odlingar. Så om du köper en produkt som är ECOCERT betyder det alltså inte per automatik att den är 100% naturlig eller 100% ekologisk. Det ger utrymme för att 5% av innehållet kan vara syntetiskt/onaturligt. Parfymer är sällan helt naturligt framställda, men denna parfym är ett bättre alternativ än konventionella parfymer som innehåller många giftiga ämnen.
Honoré des Prés parfymer är fria från ftalater (ett hormonliknande ämne som kan verka hormonstörande och vara särskilt skadligt för t ex foster), petrokemiska tillsatser (så som mineraloljor), syntetiska doft- eller färgämnen och produkterna innehåller dessutom inga animaliska ämnen och är såklart heller inte djurtestade!
Doften "Love Coco" är en sofistikerad, befriande och frisk doft av kokos kryddat med koriander. 
Ingredienser: Alcohol*, Fragrance, Water, Benzyl Benzoate, Citral, Coumarine, Farnesol, Géraniol, Isoeugenol, Limonène, Linalol, Cocos Nucifera Oil*, Caprylic/Capric Glycerides Polyglycering-10 Esters.
*Organic
Pris: 795 kr
Köpställe: www.sundloef.com
Hemsida:
www.honoredespres.com


Fruktiga ansiktsmasker att röra ihop hemma

                        

Effektiva ansiktsmasker är faktiskt någonting man kan röra ihop själv hemma i köket, förutsatt att man använder sig av rätt ingredienser anpassat för vilken hudtyp man har. Lermasker passar fet hy medan en torr hy behöver en mer fuktbevarande mask. Känslig hy gynnas av milda gelmasker som t ex är gjorda av aloe vera. Fruktmasker verkar nästan alltid rengörande och är lätt att röra ihop hemma.


Olika frukter och bär passar olika hudtyper

Aprikos
- torr och/eller åldrar hy
Avokado - torr och/eller åldrad hy
Banan - torr och/eller åldrar hy
Persika - torr och/eller åldrar hy
Papaya - torr och/eller åldrar hy
Äpple - torr och/eller åldrar hy
Ananas - fet hy
Citron - fet hy
Jordgubb - fet hy
Päron - fet hy 


Eftersom huden kan vara överkänslig mot någon frukt eller en annan ingrediens är det bra att vara försiktig första gången den läggs om du vet med dig att du kan vara känslig. Använd aldrig en ingrediens som du är allergisk mot! Du kan pröva att först lägga ansiktsmasken på t ex armen, där huden är tjockare och lite mer "tålig" än i ansiktet. Om du får en stickande eller brännande känsla från en ansiktsmask bör du tvätta bort den direkt med ljummet vatten och inte använda den på ansiktet!
Ansiktsmasker bör inte läggas för ofta. För flitigt avändande av ansiktsmasker kan orsaka torr hy eller en överdrivet fet hy. Är din hy redan irriterad bör du vara försiktig och välja en med vårdande och lugnande ingredienser. Används inte ansiktsmasken oftare än en gång per vecka bör risken för eventuella hudproblem vara låg.


Förberedelser och annat att tänka på när du lägger ansiktsmask

Börja med att tvätta ansiktet så att det är rent från smink och andra orenheter. Detta kan du göra med den organiska och PH-balanserade ansiktsrengöringen 100% Pure Facial Cleanser, Jasmine Green Tea, som är mild nog för alla hudtyper. Huden runt ögonen och munnen är känsliga och en fet ansiksmask kan täppa till porerna där. För att skydda dessa områden kan en ögonkräm läggas där. Annars räcker det ofta med att undvika dessa hudpartier. Om inget annat anges bör du inte låta en ansiktsmask ligga längre än ca 20 minuter. Du avlägsnar ansiktsmasken med en varm och fuktig bomullshandduk eller ljummet vatten. Tvål och annan stark rengöring kan ta bort vårdande oljor och andra ämnen ansiktsmasken givit huden och bör därför undvikas.


Öppna porerna med ett ångbad
Innan ansiktsmasken läggs kan man göra ett ångbad för att öppna porerna och förstärka ansiktsmaskens verkan. Koka upp vatten i en kastrull, häll sedan upp vattnet i en skål och håll en frottéhandduk över huvudet samtidigt som du hänger med huvudet över skålen. Ett ångbad på fem till tio minuter är lagom. Badda sedan ansiktet torrt. Har du känslig hy eller hy med brustna blodkärl bör ångbad undvikas. Fet hy går bra att ångbada en gång per vecka, medan en torr hy inte bör ångbadas mer än en gång varannan vecka.



OLIKA ANSIKTSMASKER


Citronsaft, havre och olivolja mot fet hy och orena porer
Smula havregryn till 2 dl mjöl. Blanda till en smet med två matskedar olivolja och tre matskedar färskpressad citronsaft. Lite vatten kan behöva tillsättas för att ge en jämn smet. Låt ansiktsmasken verka 10 - 15 minuter och skölj sedan bort den med ljummet vatten. Detta ska vara en utmärkt mask mot fet hy och orena porer. Citronsaften drar samman porerna efter rengöring.


Ansiktsmask med jordgubbar mot fet hy och akne
Mosa sex jordgubbar med tre matskedar äppelcidervinäger. Låt stå ca en timme för att moset ska hinna suga upp vinägern. Sila sedan bort vinägern. Det syrliga i ansiktsmasken löser fett och pormaskar. Jordgubbar innehåller fruktsyror och C-vitamin som rengör på djupet.


Banan mot torr hy
En ansiktsmask av banan, havregryn och honung för torr hy och åldrad hy. Ansiktsmasken har tre effekter som kompletterar varandra, den verkar nämligen både mjukgörande, fettgivande och fuktgivande.
Banan är en bra frukt för torr hy och verkar mjukgörande. Den gör huden mjuk och fin hy. Havregryn innehåller oljor med en hög andel fleromättade fettsyror och är fettgivande och med honung verkar den även återfuktande.

Gör ansiktsmasken så här:

- Mosa en banan
- Mixa med 1 - 2 matskedar honung (köp KRAV-märkt, så vet du att tillverkarna har tagit hänsyn till bina!)
- Tillsätt 4 - 6 matskedar havregryn för att få en lagom konsistens
- Tillsätt lite vatten om det behövs
- Fukta sedan huden med ljummet vatten och massera in ansiktsmasken


Ansiktsmask med avokado mot torr eller solskadad hy
Avokado är en fet frukt med en hög andel är enkelomättat fett i en sammansättningen av fettsyror som passar huden. De enkelomättade fettsyror tas lätt upp av huden och de täpper inte lätt igen porerna. På huden verkar avokado återfettande och kan fungera välgörande för en torr hy.
Den mosade avokadon behöver inte blandas med något utan kan läggas direkt som ansiktsmask på torr eller solskadad hud. Om man vill kan man tillsätta lite olivolja för en jämnare konsistens.

100% Pure Organic Coffee Bean Caffeine Eye Cream



En ögoncreme jag för tillfället testar är 100% Pure Organic Coffee Bean Caffeine Eye Cream. Denna ögoncreme är framtagen av mitt favorithudvårdsmärke 100% Pure och är en högst naturlig och organisk ögoncreme.
När det gäller slemhinnor, så som t ex mun, ögon, näsa och könsorgan, är det ännu viktigare att använda skonsamma produkter utan syntetiska kemikalier, mineraloljor och andra onaturliga råvaror eftersom slemhinnorna är hålrum till kroppens inre. Slemhinnorna producerar dessutom slem av en anledning, nämligen för att skydda kroppen mot smuts och intrång av främmande partiklar. Det är även lätt att ögonen blir irriterade av starka ögoncremer, varför det alltså är bättre att hålla sig till en naturlig så att man inte behöver skölja ögat om man skulle råka få den i ögat.  

Denna ögoncreme verkar antiinflammatoriskt och innehåller koffeinrikt grönt te och kaffe som är verksamt mot påsar under ögonen, och som minskar svullnad genom att öka cirkulationen och ljusar upp mörka ringar under ögnen. Den är 100% naturlig och 100% vegetarisk och fullpackad med kraftfulla antioxidanter, vitaminer och näringsämnen.


Enligt en oberoende klinisk studie av "100% Pure Organic Coffee Bean Caffeine Eye Cream" kom man fram till följande resultat:

- 97% upplevde minskad svullnad
- 87% upplevde en minskning av mörka ringar
- 93% upplevde att den gjorde fina linjer och rynkor mindre framträdande
- 100% upplevde att den verkade mjukgörande och återfuktande
- 93% upplevde sig få mer elastisk och smidig hy

Tycka vad man vill om studier. Själv är jag dock mycket nöjd med denna ögoncreme och tycker att den motsvarar ens förväntningar. Den är även behaglig att applicera då konsistensen är sammetslen och den doftar svagt av vanilj/kaffe. Mums! 


Ingredienser: Organic Green and White Tea, Blackcurrant Oil, Organic Green Coffee, Vitamin E (a-tocopherol), Vitamin C (ascorbyl palmitate), Chamomile and Lavender wax, Pure Vanilla Absolute, extracts of Rosemary, Oregano, Thyme, Grapefruit Seed and Golden Seal
Pris: 239 kr
Köpställe: www.eleven.se   
Hemsida: www.100percentpure.com

Let It Glow - 2011



Nu när våren närmar sig kan det vara härlig att ge ansiktet lite extra färg med en gyllene bronzer som en försmak på sommaren 2011. 100% Pure och Lily Lolo är två märken med fokus på ren naturlig kosmetika där båda har tagit fram bronzers med nyanser för alla smaker!


1. - 100% Pure Cocoa Pigmented Bronzer
100% Pure's bronzer har fått sin gyllene färg från kakao, kaffe, tomat och bär och är packad med anti-age-vitaminer, antioxidanter och hudvårdande ingredienser som varken är skadliga för kroppen eller miljön. Ljusreflekterande pigment ger ett diskret och ljuvligt skimmer och du kan även använda produkten på kroppen eller där du önskar få en solkysst ton.
Denna högst naturligt baserade bronzer finns i tre nyanser; "Honey" (lätt solkysst look), "Brown Sugar" (gyllene solkysst look) och "Cinnamon" (djup solkysst look)
Ingredienser: Cocoa Powder, Cocoa Butter, Powdered Pigments of Cacao, Apricot, Peach, Pomegranate, Blackberry, Raspberry, Coffee, Papaya, Tomato, Black Tea and Acai, Vitamin E (a-tocopherol), Lavender Flower Powder, Rosehip Oil, Avocado Butter, Mica (natural mineral shimmer), Vitamin A (a-palmitate), Vitamin C (Ascorbic Acid)
Pris: 440-449 kr
Köpställe: www.eleven.se   
Hemsida: www.100percentpure.com


2. - Lily Lolo Mineral Bronzer
Lily Lolo's bronzers är liksom deras foundations helt framtagna av mineraler och ingenting annat! Huvudingredienserna består av mica (tillsätts för att få bort ojämnheter), järnoxider (tillsätts för att skapa färg) och zinkoxid (motverkar bakteriebildning på huden och ger ett naturligt UV-skydd). Många andra mineralkosmetikmärken väljer att tillsätta sina produkter med bismuth oxychloride, vilket dock kan skapa irritationer och ge klåda. Lily Lolo's produkter är inte testade på djur och innehåller inte kemiska substanser, färgämnen, parabener eller nanopartiklar. Detta gör denna produkt till en av de renaste alternativen för den som söker en mineralbaserad bronzer. Dess nyans är skapat av en blandning av mineraler och därför är inte den gyllene färgen framställd av några konstgjorda färgämnen. Jag själv använder Lily Lolo's bronzer i nyansen "South Beach" som jag tycker ger en lagom diskret solkysst färg på min ljusa men lite gyllene hy.
Nyanserna som finns att välja mellan är; "Waikiki" (en skimmrande gyllene färg för ljusare hy), "South Beach" (en persikofärgad nyans för en mer naturligt solbrun och mindre skimmrande färg) och "Bondi Bronze" (ett brunt solpuder med guldskimmer)
Ingredienser:
"Waikiki": Mica, Titanium Dioxide, Iron Oxides
"South Beach": Mica, Titanium Dioxide, Iron Oxides
"Bondi Bronze": Mica, Titanium Dioxide, Iron Oxides, Silica, Ferric Ferrocyanide, Ultramarine Blue
Pris: 239 kr
Köpställe: www.beautyplanet.se (finns även på fler köpställen, googla!)
Hemsida: www.lilylolo.co.uk

Produkttips på naturliga foundations



När det gäller naturlig kosmetika kan det vara en riktigt djungel att hitta rätt produkter med all falsk marknadsföring av naturlig make up som finns, så som mineral make up som skapats av stora kosmetikaföretag för att möta upp den ökade efterfrågan på naturliga produkter. Är man inte djupare insatt i vad alla ingredienser står för är det lätt att man köper dessa produkter i tron om att det är bra naturliga produkter, men där fokus snarare ligger på att tjäna pengar och att inte förlora allt mer medvetna kunder. Tyvärr är ju oftast dessa produkter enbart tillsatta med mineraler i en i övrigt icke kropps- och miljövänlig formula (då detta är billigare för tillverkarna). Därför tänkte jag ge tips på några naturliga foundations - som ju är en så viktig kosmetisk produkt för många av oss, tillverkade av företag med fokus på att framställa mer miljö- och/eller kroppsvänliga produkter.


Nr. 1 - NVEY ECO - Organic Creme Deluxe Foundation
En foundation jag är nyfiken på men som jag ännu inte testat. NVEY ECO är ett certifierat ekologisk make up-märke helt utan syntetiska eller petrokemiska ingredienser. NVEY ECO bryr sig både om miljön och hälsan för sina kunder och använder bara ingredienser som är anpassade, säkra och lämpade för kosmetika. Noga utvalda växter och mineraler är blandade med naturliga botaniska extrakt och antioxidanter för att ge en ren och mild make up. Just denna foundation ger ett proffsigt och täckande resultat som ska göra concealer och andra basprodukter överflödiga, och används bland annat av make up-artister vid fotografieringar på grund av dess fantastiska resultat. Basen, som utgörs av tistel, jojoba och ricinolja, är utformad för att göra huden mjuk och spänstig medan antioxidanterna vitamin A, C och E skyddar huden från fria radikaler. Naturliga jordfärger ger foundationen dess ton och ingen parfym är tillsatt.
NVEY ECO använder sig heller inte av talk, parabener, konserveringsmedel, Sodium Laureth Sulfate (tensider),  propyleneglykol, genmanipulerade grödor, petrokemiska tillsatser (så som mineraloljor), nonopartiklar och produkterna är såklart heller inte djurtestade! NVEY ECO har även mer lättäckande foundations för den som inte behöver/vill ha något mer heltäckande.
Ingredienser: Carthamus Tinctorius (safflower oil), Caprulic Capric Triglyceride (coconut oil), Ricinus Communis (castor oil), Simmondsia Chinesis (jojoba oil), Cera Carnauba (palm wax), Cera Alba (natural beeswax), Candelilla Cera (candelilla plant wax), Tocopheryl Acetate (vitamin e), Ascoryl Palmitate (vitamin c), Daucus Carota (carrot oil), Lonicera Caprifolum Extract (honeysuckle), Origanum Vulgare Extract (wild marjoram), Thymus Vulgaris Extract (thyme), Cinnamomum Zeylanicum (cinnamon bark), Rosmariun Officinalis Extract (rosemary leaf), Lavandula Angustifolia Extract (lavender flower), Hydrastis Canadensis Root Extract (golden seal root), May Contain: Ci 77019 (mica), Ci 77491 (iron oxide), Ci 77492 (iron oxide), Ci 77499 (iron oxide), Ci 77007 (iron oxide), Ci 77891 (titanium dioxide)
Pris: 479 kr
Köpställe: www.renskonhet.com (finns även på fler köpställen, googla!)
Hemsida: www.econveybeauty.com


Nr. 2 - 100% Pure Healthy Skin Foundation with Super Fruits SPF 20
Denna foundation kan nog inte bli så mycket mer välgörande för huden. Med antioxidantrika frukter och bär, vitaminer och andra hudnärande ämnen både skyddar och vårdar den huden. Med tillsatta mineraler skyddar den huden från solens UVA-och UVB-strålar med SPF 20. Färger från pigment av frukt och grönsaker ger foundationen dess ton istället för färg från mineraler (vilket i normala fall ger mineral make up dess färg) eller syntetiska färgämnen. Resulatet ska ge en täckande finish utan att kännas eller se tung ut. Jag har ännu inte själv testat denna foundation då den nyligen lanserades i Sverige, men jag är mycket nyfiken på den då jag älskar 100% Pure's rena koncept! 100% Pure har även mer lättäckande foundations för den som inte behöver/vill ha något mer heltäckande.
Ingredienser: Organic Aloe Barbadensis Leaf (Aloe Juice), Oryza Sativa (Rice) Starch, Extracts of Prunus Persica Fruit (Peach), Prunus Armeniaca Fruit (Apricot), Theobroma Cacao (Cocoa Bean) and Lycium Barbarum Fruit (Goji Berry), Euterpe Oleracea Pulp (Acai) Oil, Punica Granatum Fruit Extract (Pomegranate Oil), Tocopherol (Vitamin E), Sodium Ascorbate (Vitamin C), Euphorbia Cerifera (Candelilla) Wax, Extracts of Organic Camelia Sinensis Leaf Ferment (White Tea), Coffea Arabica (Coffee Cherry), Aristotelia Chilensis (Maqui Berry), Vitis Vinifera Skin (Muscadine Grape), Garcinia Mangosteen Peel (Mangosteen), Malpighia Punicifolia Fruit (Acerola), Sambucus Canadensis (Elderberry), Citrus Grandis (Grapefruit) Seed, Lonicera Caprifolium (Japanese Honeysuckle (SUNSCREEN ACTIVE INGREDIENTS: 15% Titanium Dioxide, 10% Zinc Oxide)
Pris: 319 kr
Köpställe: www.eleven.se
Hemsida: www.100percentpure.com


N. 3 - Lily Lolo Mineral Powder Foundation
Den foundation jag använder sedan något år tillbaka. Denna foundation är väldigt bra så sätt att den täcker väldigt bra utifrån hur mycket man själv väljer att bygga upp med utan att det ser för spacklat ut, och den innehåller ljusreflekterande partiklar som ger en jämn och fin hy.
Lily Lolo's foundations är ett av de renaste mineralfoundations jag funnit och har vunnit flera priser. De tillverkar enligt devisen "less is more" och använder sig inte av mer ingredienser än nödvändigt utan håller sig enbart till mineraler i basprodukterna (som i deras foundation, concealer, ögonskugga, bronzer, rouge, puder)! 
Produkterna är inte testade på djur och fria från parabener, nanopartiklar, olja, kemiska substanser, färgämnen (dessa foundations ton är färgat av mineraler) och bismuth oxychloride (vilket t ex I.D.'s produkter innehåller och som kan verka irriterande). Lily Lolo's foundations låter även huden andas och framkallar inte pormaskar då bakterier inte kan frodas i mineraler. Däremot ska man alltid vara noga med rengöring av sminkpenslar då dessa kan bli riktiga bakteriehärdar!
Ingredienser: Mica (CI 77019),lZinc Oxide (+ olika mineralpigment som färgat de olika foundationtonerna!)
Pris: 250 kr
Köpställe: www.eleven.se (finns även på fler köpställen, googla!)
Hemsida: www.lilylolo.co.uk  

Naturlig hårstyling av wavy längder



Idag använder många av oss mycket stylingverktyg och hårprodukter som såväl torkar ut vårt hår liksom sliter på det i onödan. Konventionella stylingprodukter innehåller mycket kemikalier, inte sällan giftiga sådana, och onaturligt glansgivande ämnen som både sliter på håret och belastar miljön. En fin hårstyling som går att göra även utan stylingverktyg, om man har fint och rakt hår som jag, är att man sover med tvinnande knutar under natten för att sedan vakna upp med ett fint hippie-vågigt hår.  


Hur du fixar naturliga hippie-vågor utan stylingverktyg

  • tvätta håret på kvällen, gärna med något organiskt/ekologiskt shampoo och balsam (t ex från Bentley Organic, som kan köpas hos www.softskin.se), så att det hinner självtorka innan sänggående. Efter att du tvättat håret kammar du igenom längderna med en bredtandad kam, gärna en skonsam i trämaterial, för att sedan låta håret självtorka utsläppt
  • när håret har självtorkat tvinnar du antingen hela håret i en enda slinga (om du t ex inte har så tjockt hår eller vill ha stora vågor) med hjälp av fingrarna och samlar ihop det till en stram ballerinaknut på huvudet, eller så gör du flera mindre tvinnade knutar (om du t ex har tjockare hår eller vill ha flera mindre vågor). Med fördel använder du en hårsnodd som är helt tygklädd eller som inte har något metallspänne som kan slita på håret
  • när du vaknar på morgonen och släpper loss knutarna har du fått fina naturliga vågor!
  • för naturlig glans kan du använda någon organisk eller ekologisk glansgivande produkt, som t ex 100% naturliga och 100% vegetabiliska 100% Pure Glossy Locks Smooth & Moisture Hair Balm, som tämjer flygigt hår, skyddar och gör håret glänsande. Denna produkt innehåller enbart: Avocado Butter, SheaiButter, Coconut Oil,iCocoa Butter, VitaminlE (a-tocopherol), Panthenoli(Pro Vitamin B5),iRosehip Oil, LavenderiEssential Oil


Lite fakta om hår

Hår är död vävnad och består av döda celler, därför finns det inget som permanent kan "bygga" upp håret eller göra det friskt och glänsande genom vad du stylar och vårdar ditt hår med, utan vad dessa produkter gör är att lägga sig som en hinna runt hårstråna. Däremot är din hårbotten "levande" och därför bör du ändå använda skonsamma och naturliga hårprodukter, utöver med hänsyn för alla kemikalier som i onödan belastar miljön. Våra gener bestämmer vår hårkvalitet; hur tjockt hår vi får och om det blir rakt eller lockigt, men genom kosten kan du delvis hålla det utväxande håret friskt och undvika uttunning av håret genom att fimpa (rökning försämrar bl a blodcirkulationen och därmed näringstillförseln till hårsäckarna), och se till att äta allsidig och näringsrik mat. Att äta olika preparat för att få tjockare hår är inget jag rekommenderar då du riskerar skada kroppen med för höga doser av olika vitaminer och mineraler, utan A och O för både friskt hår och hud är att äta sunt, varierat och att inte utsätta håret för onödig slitage med stylingverktyg och onaturliga hårstylingsprodukter innehållande uttorkade kemikalier. Man får tänka på att håret är ett naturmaterial som liksom klädesplagg i silke eller ylle måste vårdas med varsamhet för att de inte ska gå sönder och slitas ut!
                                                                                                                             100% Pure Glossy Locks Smooth & Moisture Hair Balm                

Favoritmärket "100% Pure"

                          

Mitt absoluta favoritmärke när det gäller naturlig hudvård är 100% Pure. Detta märke uppfyller alla krav jag har för att jag ska känna att det är bra nog för min hud. Det är det renaste och mest naturliga hudvårdsmärke jag hittills funnit. Vad som gör detta märke unikt jämfört med andra naturliga hudvårdsprodukter är att 100% Pure inte ens använder sig av vatten i sina produkter. Om man tänker efter förstår man att vatten faktiskt är överflödigt i en hudvårdsprodukt, för vad fyller vatten egentligen för funktion på huden mer än att i onödan torka ut den? Jo, vatten är liksom alkohol, förtjockningsmedel och emulsioner ett billigt utfyllnadsmedel som många tillverkare använder sig av för att dryga ut sina produkter (=få ned sina kostnader)! Du som konsument tror att du får mer för pengarna när produkten är så prisvärd, när det egentligen mest är vatten du betalar för.

100% Pure är totalt koncentrerade vilket betyder att de är högst effektiva. 100% Pure innehåller inte heller "rengörande" tensider, vilket de flesta konventionella hudvårdprodukter gör. Sulfater och andra tensider är väldigt grova, irriterande, avskalande och avfuktande och har inte att göra på huden! Sulfater är samma sorts tensider som finns i motoravfettning, golvrengöring och ugnsrengöring. Är detta verkligen något du vill rengöra din hud med? Vår hud är inte ens i behov av en sådan grov rengöring. Dessa grovt ”rengörande” kemikalier i hudvårdsprodukter skapar dessutom obalas i vår hud och ger upphov till en ond cirkel av uttorkad obalanserad hud där du som konsument gynnar hudvårdsindustrin genom att fortsätta köpa deras produkter i jakt på den "magiska" hudvårdsprodukten.
Istället för grova konventionella tensider använder sig 100% Pure av jungfrulig organisk cocosnöt som är mild nog för barn. 100% Pure använder sig även av så många organiska ingredienser som möjligt där de har odlats utan användning av kemikalier.
Konserveringsmedel då? Det sköter naturen med hjälp av antibakteriella örter och E-vitamin, vilket 100% Pure har tagit fasta på! De flesta produkter från 100% Pure har ett bäst före-datum på sex månader. Detta helt enkelt eftersom produkterna är högst naturliga och härsknar och blir dåliga med tiden, liksom oprocesserad mat vi äter. Lägg det till minnet! För produkterna är i övrigt dryga då de är koncentrerade och du behöver därför inte använda mycket av dem.

Något annat med 100% Pure är att alla produkter doftar naturligt av riktiga frukter, rena essentiella oljor och rena ämnen. De innehåller inga syntetiska parfymer eller något konstgjort. Parfymer och andra konstgjorda dofter är syntetiska kemikalier som inte har några medicinska eller aromaterapeutiska värden och skapar mer allergier än naturliga doftämnen, såvida du inte lider av någon särskild naturallergi. Har du någonsin frågar dig varför t ex en gravid kvinna ska undvika utsätta sig för mycket kemikalier för sitt barns bästa? Jag lever snarare efter devisen att det som är milt nog för ett barn är även bra nog för mig! (Även om nu många konventionellt "milda" produkter inte är så harmlösa som man kanske tror/önskar). Varför ska man inte värdesätter sin egen hälsa lika mycket som sitt barns? 
100% Pure's produkter tillverkas av hudnärande ekologiska frukter, lugnande örter, vitaminer, antioxidanter, fuktgivande fruktoljor, sjögräs och andra naturliga näringsämnen.
Dessutom är 100% Pure's produkter helt biologiskt nedbrytbara och etiketterna tryckta med sojabläck. Samtliga produkter tillverkas i återvinningsbara förpackningar, som till största delen är gjorda av tidigare konsumerad återvunnen plast, glas eller aluminium.
Produkterna har PETA's godkännande och är 100% veganska, förutom de som innehåller (cruelty-free) honung som då är 100% vegetariska.

Själv använder jag mig alltid av 100% Pure's ansiktsprodukter och showergels. Jag är även hängiven deras naturliga mascara. Deras övriga utbud av kosmetika har jag än så länge inte utforskat så mycket, men det kommer tids nog säkert recensioner på även det, liksom på många andra av 100% Pure's fantastiska produkter!


Här kan ni läsa mer om 100% Pure’s ideologi och deras välgörande arbete för djuren


I Sverige finns 100% Pure att köpa på Eleven