”Men det är ju så dyrt med naturliga hudvårdsprodukter” - och en enda lång filosofisk utläggning om varför du bör välja naturkosmetikaAtt naturliga hudvårdsprodukter skulle vara dyrt är en vanlig men ogrundad fördom. Det är något av en instinktiv handling vi gör när vi konsumerar - jämför priser där ofta det billigaste hamnar i varukorgen. Men vad är det egentligen du får när du väger mellan en billig massproducerad ansiktskräm och en naturkosmetisk? Inte så mycket mer än en billig, overksam och dessutom skadlig produkt skulle jag vilja säga.

Det finns en anledning till att ca 95% av all kosmetika och hudvårdsprodukter innehåller t ex mineraloljor (utöver andra onaturliga ämnen och kemikalier), nämligen av den enkla anledning att det är en billig och till känslan ”mjukgörande” råvara. Billig eftersom det utvunnits som biprodukt i tillverkningen av fossila bränslen (som även bensin framställs av). Mjukgörande av den anledning att den ger känslan av att vara det då den lägger sig som en hinna ovanpå huden, MEN som täpper till porerna så att huden inte kan andas och tillåta sig göra sitt jobb som det renande och skyddande organ huden är. 

Då hudens svettavsöndringen och egen fettproduktion blockeras är det inte ovanligt att man utvecklar olika hudproblem som får dig som konsument att konsumera ännu mer av alla dessa massproducerade hudvårdsprodukter i jakten på den ”perfekta ansiktskrämen” som kommer få din hy att bli perfekt. Detta är ett självupplevt dilemma som fick min hy att spåra ut totalt i en idag allt vanligare hudkombination - nämligen yttorr hy! En hy som på ytan är torr men som undertill kan vara fet och obalanserad. Detta är en hudkombination orsakad av alla onaturliga och tilltäppande kemikalier i konventionell kosmetika och hudvård som du som konsument luras till att köpa i hopp om att få en perfekt hy.

Den bistra sanningen är dock att det inte finns något sådant som en perfekt hy. Just det här med att det inte finns något som "perfekt hy" är någonting som jag nyligen uppmärksammade i en artikel i ett nummer av tidningen ”Elle”, och som jag tyckte var bra att det belystes i en modetidning som läses av så många unga kvinnor som liksom jag har eller har haft denna strävan efter en perfekt hy. Idag är jag klarsynt nog att jag inser att det inte finns en sådan sak som perfekt hy. Inte ens modellen på det där ”Elle”-omslaget har perfekt hy. Den perfekta hyn är ett resultat av skicklig sminkning, smickrande ljussättning och för att inte glömma retusch!

Idag försöker jag inte motarbete min hy med falska förhoppningar om att bli av med varenda förstorad por eller finne. Utan mina krav idag är ganska rimliga, nämligen att ge min hy vad den vill ha, vilket är naturligt vårdande och fuktgivande vegetabilier som huden faktiskt har en förmåga att ta upp och som tillskillnad från mineraloljan är rik på vitaminer och mineraler (mineraloljor innehåller varken mineraler eller vitaminer och är därför inget annat än ett tilltäppande kladd som enbart ger illusionen av att vara ”vårdande”). 

Varför är då naturliga hudvårdsprodukter samt kosmetika dyrare? Jo, främst för att dessa råvaror helt enkelt är dyrare än billiga onaturliga ämnen och kemikalier, som ger dig en falsk känsla av en att du ger huden vad den vill ha då den känns mjuk och tillfreds för stunden, men som inte på något sätt är vårdande och som dessutom enligt allt mer forskning visar sig vara skadligt eftersom alla dessa ämnen inte har nyttjats i kosmetika och hudvårdsartiklar i mer än ett århundrade och man därför inte förens nu kan påvisa följderna av vad dessa kemikalier gör MED och I vår kropp!
Detta är en skrämmande tanke för mig, och tillsammans med miljöaspekterna anledningen till att jag väljer så naturlig kosmetika och hudvård som möjligt och varför jag hellre betalar för kvalitet än kvantitet, vilket prissättningen just handlar om; när du köper naturkosmetiska produkter så betalar du för kvalitativa råvaror!  
Blir vi fler som nyttjar naturkosmetiska produkter kommer tids nog priserna på dessa råvaror att pressas ned. Ha det i bakhuvudet när du köper naturkosmetiska produkter – inte bara för din hy och kropps hälsa utan också för miljön!

Vi vet redan att många kemikalier inte är nedbrytbara i naturen, och varför då ens lägga pengar på detta när det inte ens gör någon nytta för oss? Glöm inte att det som sällan är bra för naturen är heller inte bra för oss människor, vi är trots allt en produkt av naturen och samspelar i ekosystemet där vi som människor ”begåvats” med en intelligens som vi missbrukar genom att leka gud med att framställa onaturliga ämnen och kemikalier och borrar långt ner i vår jord efter mineralolja som med all sannolikhet finns långt därnere på säkert avstånd från människan av en anledning – nämligen att den inte har häruppe att göra! 


Vegetabiliska oljor kontra onaturligt framställda kemikalier och ämnen

Vegetabiliska oljor finns i vår natur och har tillskillnad från mineraloljor och andra onaturligt framställda kemikalier och råvaror nyttjats som läkeväxt i århundraden. Vegetabiliska oljor vårdar huden, täpper inte till hudens porer och hindrar inte utsöndring av fett. De är mjukgörande, skyddande och närande för huden och;

• innehåller för kroppen livsnödvändiga fettsyror, linol och linolensyra
• innehåller de fettlösliga vitaminerna A, D och E
• tas lätt upp av huden
• är hudvänlig och stimulerar hudens funktion och cirkulation


Vad vet vi då om mineraloljor och andra onaturliga kemikalier och råvaror? Inte så mycket ännu eftersom konsekvenserna av dessa ämnen tar tid för att yttras. Men nu efter ett århundrade av att vi har lekt kemistisk gud så har man börjat se utslag, som att;

• många av dessa råvaror inte bryts ner i vår natur och orsakar oerhörd skada på vårt ekosystem
• att de kan vara cancerframkallande, hormonstörande och utveckla sjukdomar som reumatism
• lagras i kroppen då kroppen inte känner igen ämnet och inte vet vad den ska göra av det eller hur den ska bryta ner det

Läskigt eller hur? Så snälla, inte bara för din utan även dina medmänniskors och vår planets skull, se bortom all falsk och glorifierad marknadsföring av massproduceras kosmetika och hudvård som ska göra ”underverk” för din hy, och välj istället sådan som är bäst för både dig, din hy och vår miljö - så blir både du, jag och vår planet lyckligare!


Mineralolja kan gå under flera olika namn;
Mineral Oil, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Paraffin, Vit mineralolja, Medicinsk vitolja, Oleum petrolen, Oleum vaselini, Paraffinum, Vaselin Oil, E 905, Paraffin Oil, Liquid paraffin

 

Kommentera inlägget här :