Hälsa - vad är det?

 

Vad är hälsa? För mig är hälsa holistiskt, en indikation på att kroppen och sinnet är i balans. Kroppslig balans ger goda förutsättningar för psykisk balans, samtidigt som psykisk obalans kan göra den självupplevda hälsan begränsad. Detta är erfarenheter som är både självupplevda och som jag har med mig från att ha jobbat inom vården i möte med såväl psykiskt som fysiskt sjuka människor.

Ren biologiskt är den främsta förutsättningen för liv tillförseln av syre, vatten och föda. Därför utgör kosten en viktig del i hälsan, eftersom den livsbringande kosten utgör en mängd olika råvaror bestående av en mängd olika näringsämnen. Man kan säga att födan och de olika råvaror och dess ämnen vi äter fungerar som meddelanden i våra kroppar. Meddelanden för att kroppens kemiska processer ska hållas intakta. Utan föda och vatten bryts kroppen ned och det blir oreda i systemet. Allt från cellerna – livets och kroppens byggstenar – till vårt hormon- och nervsystem samt huden påverkas av den mat vi äter. Såväl brist som överskott på diverse näringsämnen kan ge symtom på ohälsa, samtidigt som okända kemiska ämnen (som vi även får i oss via den processsade maten) kan skapa förvirring i kroppen. Med detta kan allt från det yttre till det inre välmående påverkas. Med underskott eller överskott av näringsämnen kan hormonell obalans och störningar i nervsystemet genereras, och såväl kroppen som psyket samt hud, hår och naglar kan få symtom som signaler på ohälsa. Med olika födoämnen kan man antingen trigga ohälsa eller balansera/stärka kroppen ända ner på cellnivå samt påverka hur vårt hormon- och nervsystem fungerar. Därför tycker jag det är så oerhört intressant med kost – att man så att säga själv har en ”pjäs i spelet”.

En annan betydande aspekt för vår hälsa är vår livsstil. Med allt ifrån motion och sömn till med vad vi konsumerar och utsätter oss för, som tobaks- och alkoholvanor, diverse preparat, mediciner, kroppsprodukter, kemikalier, avgaser, m.m. Vissa saker, som avgaser och vissa ämnen i vår miljö, är svåra att undvika. Däremot kan man bygga upp ett starkt inre skydd genom att ta hand om sin kropp med hälsosam kost, undvika tobak, för mycket alkohol, diverse kemikalier och gifter, m.m. Många av de ”laster” och behov vi har skapar vi trots allt själva, och i många fall utan att ens reflektera över hur de inte bara är skadliga för oss själva utan även vår omgivning - andra människor, djur och natur.
För mig handlar hälsa inte nödvändigtvis om att leva ett långt, långt liv, även om jag såklart skulle vilja få leva mitt liv till fullo - och då gärna frisk - utan det många nog inte tänker på är att hälsosamt leverne inte bara betalar sig på äldre dagar utan också i nuet. Huvudvärk, trötthet och värk är vanliga symtom som alla individer från i barndomen-tonåren-ålderdomen avtrubbat går runt med dagligen eller flera gånger i veckan som att det vore normalt, men som man ofta helt skulle kunna slippa om man tog bättre hand om sig själv med att äta och leva hälsosamt – som att göra sig av med sina ovanor/laster, dra ner på stress, prioritera sömn, umgänge och ens intressen. Mycket handlar om att vara lyhörd för sin kropp och dess signaler.

Något jag fortfarande jobbar på, efter att ha varit under mycket emotionell stress det senaste året, är mina tankar. Det är vad jag menar med hur den självupplevda hälsan kan begränsa hälsan. Psyket tar inte nödvändigtvis skillnad på vad som är verklighet och vad som är tanke. Om man fokuserar på allt som är jobbigt förstoras det lätt upp och upplevs då också jobbigare och ökar i proportioner, och det kan således orsaka upplevelsen av fysisk ohälsa eftersom negativa tankar stressar kroppen. Detta är en del av synen på den holistiska hälsan som jag själv fått jobba mycket på under året i den krishantering jag genomlevt. Ett bra sätt att skapa distans till sina tankar är att tänka att man själv vore en vän - vad hade du då gett för råd? Man är ofta mycket hårdare och-/eller slapphänt mot sig själv än när man ger råd till nära och kära, det gäller allt från attityder som steget till livsstilsförändring.
 
En reflektiv fråga att ställa sig: vad är man utan sin hälsa?
 
 
 

The Green Beauty Guide på twitter

 
Nu har jag skapat ett twitter-konto som ett komplement till den här bloggen där jag kommer att publicera snabba tips på hälsorelaterad fakta, bilder på ekologiska skönhetsprodukter jag testar, osv. :]

Check it out.
 
 

Släkt på besök igen

Nu har jag släkt på besök igen. Nya inlägg kommer i veckan. :]


Följ min blogg med bloglovin!Följ min blogg med bloglovin


Google translator

142707881912607080_fw8oogw8_f_large
Now my blog is available in other languages by google translator. Check the corner of the blog. The translation is not perfect but an option for all of you who do not speak Swedish.
 
 

Ekologiska hundkex med KRAV-godkända råvaror

 
Har du också hund? När min hund fyllde år tänkte jag att jag skulle lyxa till det med något gott tilltugg, men efter att ha besökt en Zoo-butik och möts av hela torkade grinstrynen blev jag rätt avskräckt. I en Coop-butik på min hemort fann jag dock dessa ekologiska hundkex med KRAV-godkända råvaror, vilket kändes mer okej för mig och mitt samvete att ge min hund än hundgott fyllt av animaliska biprodukter (köttbiprodukter från slakterier), konstgjorda smakämnen/konserveringsmedel, genmanipulerade (GMO) ingredienser eller torkade djurrester. Jag fann fakta om att animaliska biprodukter kan vara lite av varje; ben, hud, hår, näbbar, klor m,m. Läskigt! 
 
Magnusson Petfood - tillverkarna bakom - har ambitionen att göra hundfoder så nyttigt och naturligt som möjligt. Därför ugnsbakar de hundmaten som är en långsam och mild process, som bättre bevarar råvarornas naturliga egenskaper. De använder även bara svenska råvaror och är ensamma om att göra KRAV-hundfoder. Förutom kex ingår även foder i sortimentet.
 
 
TIPS: läs mer om företagets miljöpolicy och arbete med socialt ansvar här.

 
Ingredienser: ekologiskt fullkornsvetemjöl, färsk ekologisk kyckling, ekologisk rapsolja, färska ekologiska ägg, potatisfiber, rosmarinolja, vitaminer, mineraler
Pris: ca 30-40 kr
Köpställe: i välsorterade ICA-butiker samt hos flertalet av deras övriga återförsäljare - se hemsida!
Hemsida: www.hundmat.com
 

Jordgubbe & Smultron-parfym från Green Love

 
 
En doft jag håller kär just nu är "Jordgubbe & Smultron"-parfymen från Green Love. Jag slog till på den i samband med en order av övriga Green Love-produkter - som jag troligtvis kommer att berätta mer om i ett annat inlägg framöver. Parfymen finns i flera olika fruktiga dofter som jag är nyfikna på, men i samband med att jag la min order runt midsommar var jag som mest sugen på just jordgubbs och smultron-doften.
 
Parfymerna från Green Love består av 100% ekologiska ingredienser, gjord på en bas av ekologisk certifierad golden jojoba olja och med naturliga certifierade ekologiska aromer från frukter, bär och plantor. Dofthållbarheten är ungefär 3 timmar. Undantaget är dofterna innehållande vissa blommor som kan ge en mer långvarig hållbarhet. Parfymerna är dock mycket dryga då varje droppe doftar direkt. Vill man ha en parfym som varar i evigheter är det på bekostnad på renhet, varför man får ha överseende med den "kortare" hållbarheten.
 
Konventionella parfymer är hårt processade för att ge allt kräsnare kunder såväl lång hållbarhet som dofter intill perfektion. Som så mycket annat framställs produkter utifrån konsumenters efterfrågan och krav, då bryr sig inte tillverkarna så mycket om vad som krävs för att produkten ska säljas - bara de säljs. Detta har medfört ett hejvilt experimenterande i parfymtillverkningen där allt mindre doftäkthet och traditionell parfymtillverkning återfinns, utan de tillverkas i laboratorium där tillverkarna inte sällan hantera kemikalier med skyddsutrustning, och sedan utsätter vi vår hud - vårt största organ - för denna coctail bestånde av hundratals olika doftämnen och andra parfym- och hållbarhetsgivande kemikalier. Personligen anser jag konventionella parfymer vara en av de läskigaste skönhetsprodukterna utifrån innehåll och miljöhänsyn.
Syntetiskt framställda doftämnen återfinns idag i vattendrag och reningsverkens största problem är hur de ska hantera dessa kemikalier. Många är svåra att bryta ned och när de åker ut i vattendragen och naturen kan de lagras i djur och natur. Det är inte bara parfymer som orsakar dessa problem utan alla hygienprodukter som vi köper är parfymerade trots att parfymämnen dessutom är starkt allergiframkallande. Värst för miljön är de syntetiska myskdofterna som har en förmåga att ansamlas i djur och människors fettvävnad, men man har även hittat dem i bröstmjölk. Parfymer innehåller även läskigheter som hormostörande ämnen. Hormonstörande ämnen kan påverka människor och miljö genom att de efterliknar, ökar och ibland hämmar effekten av hormoner. Ftalater återfinns inte helt sällan i syntetisk parfym, vilka är just hormonstörande men även misstänkt cancerogen och tros ligga bakom fosterskador och defekter hos nyfödda. Jag kan förstå om man inte har kännedom om detta och använder parfym, men om man väl är medveten om hur experimentellt parfym är förstår jag ärligt talat inte hur man kan med att nyttja parfym för att lukta "gott" när det finns naturliga och grönare alternativ utan potentiella hälsorisker eller miljöbelastande konsekvenser.
 
När du byter till en äkta grönt parfym gäller det att ha överseende med de eventuella brister du kan uppleva i doft och hållbarhet. Green Love har dock tänk på ett sätt att förenkla användningen genom att parfymerna finns i roll on-modell för enkel och lättillgänglig applikation, då kan du ha med den i väskan för att lätt kunna applicera doften då den börjar avta eller då du önskar lukta lite extra gott.
 
Sedan jag fick en ganska dramatisk allergisk reaktion av hårfärgningsmedel när jag var 16 år (fick åka in akut på grund av att hela ansiktet svullnade upp), har jag med tiden blivit allt känsligare för parfymerade produkter, och parallellt med att jag gått över till naturliga skönhetsprodukter har min känslighet för konstgjorda doftämnen bara förstärkts. Därför är jag tacksam för de äkta naturliga parfymer som finns. Den här från Green Love har jag inte alls reagerat på då doften är äkta och inte sticks i näsan. Jag vet dock bara inte om jag snarare tycker att den doftar smultron än jordgubb, men det gör detsamma då även smultron luktar himla gott. Jag plockade faktiskt smultron idag och slogs av hur doften var densamma som min parfym. Doften är lite kryddig och stark innan den lagt sig, sedan luktar den mjukt och äkta av smultron.
 
Parfymen jag har i min ägo är roll on-modellen, den 20 juli kommer dock större flaskor att lanseras.
 
 
TIPS: läs gärna mer om vad för råvaror och förpackningsmaterial Green Love nyttjar här och här.
 
 
Ingredienser: eko certif. kallpressad unrefined jojoba olja (Simmondsia Chinensis), 100% ekologisk & naturlig doft från frukter, bär & plantor
Pris: 235 kr  (5 ml), 495 kr (15 ml)
Köpställe: www.loveko.se
Hemsida: www.greenlove.nu
 
 
 
 

100% Pure Fruit Pigmented Sheer Lip Glaze - "Cabarnet"

 
 
Det var länge sedan jag skrev något inlägg om kosmetika. Nu har jag dock länge suktat efter ett elegant rött läppstift och som det fan jag är av make up från 100% Pure, har jag nu klickat hem ett rödfärgat läppstift. Jag fann nämligen en bloggbild (se bilden nedan) på hur läppstiftet ser ut på och tycker nyansen ser ut att vara den röda kulör jag eftersöker. Det är nyansen "Cabarnet" från 100% Pure's "Fruit Pigmented Sheer Lip Glaze". Läppstiften består i huvudsak av ekologiska ingredienser och av en bas av avokado- och kakaosmör. Färgerna är framtagen ur pigment från växtligheter som frukter och grönsaker (se längre ned för innehållsförteckning) och läppstiften är konserverade med E-vitamin. Kosmetika innehåller normalt sett syntetiska färger eller mineraler, vilket gör 100% Pure's kosmetika unik.
 
Jag använder mineral-make up från det brittiska mineralmärket Lily Lolo som bas, men till läpparna vill jag helst ha något så rent som möjligt då man lätt "äter" läppstift. Jag har redan kulören "Peach Bellini" som hör till min vardagskulör, en lätt rosatonad nyans, och har därmed redan testat deras "Fruit Pigmented Sheer Lip Glaze" och är nöjd med dess resultat. Dock skulle jag nog inte vilja kalla de för läppglans, utan de är rätt pigmenterade och mer som läppstift - varför jag också kallar dem som sådana.
 
 
 Ingredienser: Organic Avocado Butter,lOrganic Cocoa Butter,lOrganic Cherry, OrganiclPlum, Caberneteleven.se Grape,iOrganic Raspberry, OrganiciBlueberry, Organic Blackberry,lOrganic Peach, OrganiclApricot,eleven.se Organic Tomato,lOrganic Pomegranate, OrganiciCacao (chocolate), OrganiclRose Petals, OrganiclLavender Floweriand Organic Cinnamon,iOrganic Shea Butter,lOrganic Rosehipeleven.se Oil,iOrganic Mango Butter,iVitamin E (a-tocopherol),lVitamin C (ascorbylipalmitate),eleven.se May contain;iMica (natural shimmerylmineral).
Pris: 159 kr
Köpställe: www.eleven.se
Hemsida: www.100percentpure.eu
 
 

Paris - tips på ekobutiker?

4222831077_1ebe51290b_z_large

Bokade biljetter till Paris igår över min 25-årsdag i augusti! Paris är ett av mina drömresmål så detta är något jag ser fram emot mycket. Någon som har varit där och som har tips på prisvärd second hand, ekobutiker eller annat trevligt jag inte bör missa? :]
 
 

Back on track

 
Nu är jag tillbaka igen efter några dagars avkall på blogginlägg. Jag har haft besök av släkt, min pojkvän och sett Madonna på Ullevi i Göteborg (min syster vann biljetter och bjöd med mig). Det har även blivit mycket nöjen, godis, snacks och mat ute på restaurang och fik. Något som gett avtryck på min kropp. Jag brukar skämta om att jag har en sådan "detoxad/ren" kropp att den inte längre känner igen processad mat. Vanligtvis brukar jag laga min egen mat från grunden av rena råvaror och mycket ekologiskt, det är inte så ofta jag äter färdigprodukter eller ute.
 
Det känns att jag ätit mycket skit det senaste för det ger verkligen påtagliga avtryck på min kropp med symtom som magont, huvudvärk, m.m. Kanske mer än för andra som äter mer processad mat till vardags än vad jag gör. Därför har det idag varit skönt att få sova ut ordentligt och sedan yoga och jogga innan en fräsch brunch bestående av ekologisk apelsinjuice, sojayoghurt, nötter, bär, pumpakärnor och avokado - en riktigt superfrukost! Yoghurt tillför kroppen hälsosamma bakterier som gör att magen - och immunförsvaret - håller sig i balans, en näve blandade nötter ger en bred tillförsel av framför allt olika mineraler, men alla nötter, mandlar och frön innehåller varierande mängd av nyttiga fetter, proteiner, fibrer, vitaminer och mineraler. Bär är mycket rika på antioxidanter och tillför också kroppen viktiga mineraler och vitaminer. Pumpakärnor är mycket rika på zink som både är stärkande för immunförsvaret och för det yttre - hud, hår, naglar. Även avokado innehåller välgörande fetter och viktiga näringsämnen för huden och har dessutom en avgiftande effekt på levern. Inte minst så är alltsammans väldigt gott!
 
För mig personligen är detox en benämning jag ogärna använder då det låter som en diet man temporärt tar till för att gå ner i vikt eller dylikt. Alla mår ju trots allt bäst av måttfullhet och ren, oprocessad mat. Men medan andra kanske i huvudsak får symtom av avgiftning får jag snarare symtom av "förorening". Haha!
 
 
Generella tips på "detox"-kost
 
Ät gärna:

- Frukt - Grönsaker - Nötter - Frön - Quinoa - Bönor - Linser - Råris - Tofu - Fisk och kyckling i måttliga mängder

Undvik:

- Alkohol - Cigaretter - Rött kött - Kaffe - Svart te - Socker - Mjölkprodukter - Raffinerad och processad mat

 

Avsaknaden av nya inlägg + tips på rabatt

 
För er som saknat inlägg den senaste veckan får jag ursäkta mig med att jag har jobbat och samtidigt haft släktbesök. Nu är jag ledig i några dagar till men väntar mer besök, så ni får hållas i några dagar till. :]
 
 
TIPS: fynda det nya svenska ekomärket Green LoveLoveko med 15% rabatt med koden "Green Love", och ytterligare 5% rabatt med förskottsbetalning,  t o m den 15/7. Detta är mitt nya favoritmärke när det kommer till sann grön hudvård!
 
 

Sommarerbjudande hos ekofrisör i Göteborg

 
Fick ett mail skickat till mig som jag tänkte dela med mig av. Butiken Grön & Förändring i Göteborg erbjuder från och med den 26 juni till och med den 31 juli klippning hos sin ekologiska frisör för endast 250 kronor. Butiken ligger på Linnégatan 3 i Göteborg och rymmer en av Västsveriges få ekologiska frisörer. De använder endast ekologiska produkter som inte är testade på djur. Förutom klippning kan du även få hjälp med färgning och slingning utan inblandning av aggressiva kemikalier. De erbjuder även hårbottenmassage och ansiktsmassage. I deras butikssortiment kan du även finna snällare hårprodukter. Här köper jag ibland mitt shampoo och balsam från Bentley Organic.
 

TIPS: mer info om Grön & Förändring och bokning finns här.