Huden och kostens betydelse

 
Huden påverkas av en mängd faktorer, att peka på en enskild faktor till diverse hudproblem är svårt. Bakomliggande orsaker kan vara allt från hormonell obalans och näringsfattig kost till felaktig hudvård. Därför är tilltron av hudvårdsprodukter alldeles för stor. Det existerar idag en sådan otålighet hos folk där "quick fixes" blivit allt mer efterfrågat. Folk önskar gärna få - snabba - resultat utan minsta ansträngning. När det kommer till hudvård finns en naiv tilltro till att man enbart med rätt produkt/metod kan få magiska resultat på mycket kort tid. Då man otåligt inte noterar någon snabb förbättring fortsätter jakten. Det är dock en inställning som snarare resulterar i mer skada än nytta - och tömmer plånboken. Detsamma gäller hälsa i stort. Jag skyr allt som berör överdrifter inom hudvård med påkostade reklamer, till bantning och "pulverdieter" - allt som säljs enligt idéen av "quick fixes". God hälsa och god hudvård - inifrån och ut - upprätthålls av kontinuerligt. Många hudforskare menar och studier visar på att en kräm bara kan påverka huden med ca 20%, de övriga 80% kommer alltså inifrån.
 
En faktor som utgör stor vikt när det kommer till såväl hälsan som hudens välmående är just kosten. Detta eftersom den föda och vätska vi tillför kroppen fungerar som kroppens bränsle och bidrar till kroppens uppbyggnad ända ner på cellnivå. Hur tillräknelig födan är för kroppen beror mycket på hur rena råvarorna vi äter är. Äter man mycket processad mat får man inte bara i sig för mycket kalorier i förhållande till näring, utan också en mängd tillsatser som våra kroppar får arbeta hårt med för att bryta ned - om de ens alls kan brytas ned. Processad mat påverkar även vårt hormonsystem, ibland med utfall som hudproblem som konsekvens.
Den bästa kosten för såväl hälsan som huden är den som tillagas av rena råvaror, alltså att du själv tillagar den så att du kan styra innehållet och tillagningen.
 
Socker och salt är exempel på onödiga tillsater som används i alldeles för stor mängd i färdigmat. För mycket vitt socker, men även andra raffinerade kolhydrater som vitt mjöl - vitt bröd, pasta och makaroner - samt vissa mjölkprodukter fungerar alla som vitt socker i kroppen. Kolhydrater omvandlas nämligen till socker när de bryts ned. Bara för att göra en jämförelse så är 2 1/2 dl makaroner jämförbart med tio matskedar socker. För mycket socker skapar obalans i våra kroppar genom ständiga insulinpåslag (vilka i värsta fall kan leda till diabetes), samt påverkar vårt immunförsvar och vårt lustcentrum på ett negativt sätt. För mycket socker skapar även obalans i tarmfloran. När vi stressar mycket, slarvar med maten och äter mycket raffinerade kolhydrater kan vi få obalans i tarmen. Det gör att vi får ett dåligt näringsupptag och då framförallt av aminosyror.
Inom ekologisk hudvård är just magen och tarmarnas vålmående en viktig aspekt vid diagnoseringen av hudproblem. Därför utgör kosten en viktig del i ekologisk hudvård. För mycket socker och snabba kolhydrater gör även att hudens stödje­vävnad, kollagenet, bryts ner snabbare. Detta kan orsaka för tidiga rynkor. Processen kallas glykolisering och kan även bidra till en rad olika sjukdomar p g a de inre inflammationer socker orsakar. Inflammation i kroppen är en stor bov bakom såväl hälsoproblem som hudproblem.
För mycket salt binder vätska i kroppen och påverkar därför vår hälsa på flera sätt, bland annat kan salt bidra till att torka ut kroppen, att man går upp i vikt och att blodtrycket höjs.
 
Kort och gott är den bästa kosten för både kroppen och huden den som består av rena och obehandlade råvaror som frukt och grönsaker, obehandlade sädesslag (fullkornsris, fullkornspasta, etc.), kallpressade vegetabiliska oljor, örter, svamp, groddar, baljväxter, nötter, frön, vatten -  ja, alla de livsmedel som återfinns naturligt, inte tillverkats industriellt och med minsta bearbetning. Om man väl äter kött (vilket jag dock ej gör som vegan) är ekologisk fisk och vitt ekologisk kött (t ex fågel) att föredra. Detta då många charkprodukter är hårt processade. Andra negativa aspekter av att äta kött är även den långa nedbrytningen det tar (ökad inflammationsrisk), samt att ju högre upp man äter i näringskedjan desto mer anrikas bland annat gifter, hormoner och bekämpningsmedel, m.m, som djuret fått i sig och du därmed får i dig när du äter det.
Raw food är en vegansk råkost som tar fasta på ren, oprocessad mat där näringsämnena bevaras i högsta möjliga mån genom att inte upphetta råvarorna för mycket. Även om en 100% raw food-kost kanske inte tilltalar alla så är rå mat ett par gånger i veckan ett bra sätt att tillgodogöra sig mer näring. Det kan enkelt göras genom att tillaga råa färgrrika sallader med smakrika dressingar, eller röror till fullkornspasta eller fullkornsris om man gärna vill ha något varmt till. Detta är något jag själv tar fasta på för att äta mer raw food.
 
 
 

Kommentera inlägget här :