Green Love - Ny 100% ren svensk hudvårdJag har sedan cirka en månad tillbaka då och då varit inne på Loveko - en av mina favoritskönhetsshoppar - då det har stått att de väntat på att få in en ny svensk hudvårdslinje. Med tanke på Loveko's renhet vad gäller innehåll och grundaren Jenny Jahns hårda krav, blev jag givetvis väldigt nyfiken på vad hon nu skulle ta in. Jenny Jahn visade sig dock vara kvinnan bakom detta nya märke under namnet Green Love. Sortimentet består av kallpressade och oraffinerade ingredienser, samt certifierade ekologiska råvaror och Fairtrade-certifierad kakao, sheasmör, kakaosmör, kokosnötolja och avokadoolja. I produkterna för ansiktsvård finner man dessutom inga spår av eteriska oljor, detta för att undvika allergener på den känsliga huden. Tummen upp för det!

Om jag hade fått den fantastiska möjligheten att skapa en egen hudvårdslinje så hade det nog blivit av liknande resultat vad gäller innehåll; arganolja, havtorn, acai, kaktusfion, rooibos, bär och choklad är ett stickplock av de hudvårdande växtämnen man finner i produkterna. Jag är särskilt nyfiken på det näringsboostade ansiktselixiret med antioxidanter, vitamin A, C, D, E, F, B1, B2, B3, B5, B6, B9 & K, betakaroten, omega 3, 6 samt 9. Detta helt från naturliga växtämnen som: arganolja, kaktusfikonolja, olivolja, avokadoolja, havtornsolja, acai, gurkörtsolja, grodblad och ringblomma. Inget annat! Med andra ord är produkterna 100% rena, outspädda och högst koncentrerade.

Förutom ansiktsprodukter finns i sortimentet även deodoranter, kallpressade- oljor och smör, samt rollparfymer bestående av 100% ekologisk parfym gjord på en bas av ekologisk certifierad jojobaolja, med naturliga certifierade ekologiska aromer. Vad jag saknar i hudvårdssortimentet är en ansiktsrengöring, men efter mailkontakt med Jenny Jahn fick jag svar på att en sådan inom kort kommer att återfinnas i sortimentet, gjord på bland annat ekologisk certifierad extra virgin olivolja-tvål och havtornolja. Jag avvaktar nog lite med att lägga en order då jag fortfarande testar produkter från Raw Gaia, men kommer nog när ansiktsrengöringen finns i sortimentet att testa denna och ansiktselixiret från Green Love, kanske att jag unnar mig en somrig rollparfym i väntan. Hur gott låter t ex inte björnbär och vanilj, ananas med blommande noter, äpple och honung eller jordgubb och smultron? Sommar, sommar, sommar!


Kost för inre solskydd och D-vitaminFörra veckan skrev jag ett inlägg om solskyddsfaktorer nu inför sommaren. Jag tänkte spinna vidare på detta med att understryka det faktum att solen inte är helt av ondo och att man kan bygga upp ett "inre" solskydd genom den kost man äter. När solens strålar träffar huden bildas nämligen det viktiga ämnet D-vitamin, ett vitamin/hormon många har brist på. Vill man öka mängden D-vitamin i kroppen, så bör man vistas ute i solen minst 15 minuter per dag under vår, sommar och höst utan solskydd som annars kan hämma upptaget av D-vitamin.


Kost och näringsämnen som bygger upp ett "inre" skydd mot solen
- Alla antioxidanter, som E-vitamin, C-vitamin..
- och betakarotener som har en positiv inverkan på huden. Betakarotener finns i t ex persilja, groddar, morötter, spenat, grönkål, dill, papaya och spirulina och andra alger. Betakarotener ger ett extra skydd mot solens skadliga strålar, kan hämma uppkomsten av soleksem och bidrar till en snabbare och jämnare solbränna!
- Även essentiella fettsyror som Omega-3 har en gynnsam effekt på huden och dess förmåga att hantera solens strålar

TIPS: läs mer om fysiska- och kemiska filter i solskydd, D-vitamin och solskyddande kost här.


Naturliga shampoopulver som alternativ till rinnande shampoo


Jag har nu ett tag varit nyfiken på shampoopulver-/lera som ett alternativ till naturliga shampoon i rinnande konsistens (jag använder idag shampoo och balsam från Bentley Organic). Varför? Jo, för i pulverform så kortast innehållsförteckningen avsevärt! Dessutom har jag en tanke om att dessa mer "fasta" alternativ lär vara drygare än även för de mer naturliga rinnande shampoon som ofta är utspädda i en vattenemulsion, och det är alltså vatten man betalar mest för. Shampoopulver-/lera har sedan århundranden använts till att rengöra håret och är därmed en beprövad metod. Vill du läsa mer om att använda shampoopulver-/lera så läs det här intressanta inlägget.

Jag har funnit tre alternativ på shampoo i pulverform som har gott rykte på nätet - vilka har jag listat nedan.


Karawan - Rhassoul powder
"Rhassoul lera är en naturlig mineral som har använts i århundranden av de orientaliska kvinnorna under deras hammam-ritualer. Lerpulvret kommer från Atlasbergen och blandas och kan användas som kroppsmask, ansiktsmask, hårmask och schampoo. Leran tränger ned i huden och renar på djupet, ger en silkeslen hud och hår med ökad spänst och mjuk yta." Läs mer här.

Ingredienser:
Rhassoul (Moroccan lava clay)
Pris: 175 kr
Köpställe: www.bodybazar.com (finns även på fler köpställen, googla!)
Hemsida: www.karawan.fr


Raw Gaia - Shikakai Hair Wash
"Shikakai betyder ”frukt för håret” och är ett 100% naturligt shampoopulver. Det rengör håret grundligt utan att råna det från dess naturliga oljor. Dessutom hjälper det till att tova ut håret och agerar som naturligt balsam på köpet." Läs mer här
 
Ingredienser: Wildcrafted, sun-dried Shikakai powder
Pris: 89 kr
Köpställe: www.ravarubutiken.se (finns även på fler köpställen, googla!)
Hemsida: www.rawgaia.com


Eliah Sahil - Shampoo Powder
"Eliah Sahils ekologiskt växtbaserade schampoo rengör varsamt, ger näring och stärker håret från topp till rot. Förhindrar håravfall, mjäll och för tidigt åldrande av håret. Återfuktar varje del av ditt hår och lämnar det glänsande,mjukt och silkeslent samt ger en en långvarig söt och fräsch doft. Passar alla hårtyper.100 % naturligt, ekologiskt, BDIH certifierad, hållbar och allergitestad." Läs mer här.

Ingredienser:
(Lera) solum fullonum, (Shikakai) Acacia Concinna, (Tvättnötter) Sapindus Mukorossi, (Amla bär) Emblica Officinalis, (Bibhitake) terminalia bellirica (Harithake) terminalia cebula, (Bhui amla) Phyllanthus Urinaria
Pris: 189 kr
Köpställe: www.bodybazar.com (finns även på fler köpställen, googla!)
Hemsida: www.eliah-sahil.com


Konsumtionsjakt stressar planetenAtt vår allt stigande konsumtion sätter en ohållbar press på jordens naturresurser, är något jag hörde belysas på radion igår som en sammanfattning av 2012 års upplaga av WWF's Living Planet Report.

"- Vi lever som om vi hade en extra planet och konsumerar 50 procent mer ekologiska* tjänster och resurser än vad jorden kan producera. Om vi inte ändrar kurs kommer inte ens två planeter att räcka 2030. Vi måste komma bort från fossilberoendet och rika länder behöver minska sin köttkonsumtion. Det krävs beslutsfattare som är beredda att ställa om samhället mot hållbarhet, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF."

* Det ekologiska fotavtrycket är ett mått på hur mycket av jordens biologiskt produktiva yta vi gör anspråk på genom vår konsumtion.

Läs mer här.


Rooibos - det koffeinfria örteetDå jag fick förstärkta koffeinpåslag även av teer innehållande koffein har jag istället börjat dricka det rena och koffeinfria örtteet rooibos (gärna med en tesked honung i). Jag har varit koffeinfri i ca två veckor nu och känner mig både piggare och jämnare i humöret! Rooibos kallas ofta för rött te (trots att det inte finns något släktskap med tebusken) och framställs från rooibosbusken som enbart växer i Cedarbergen i Sydafrika. Att dricka rooiboste är en gammal afrikansk sed och har sedan urminnes tider använts av Khoisanfolket, Sydafrikas urbefolkning.

Rooibos sägs kunna förhindra uppkomsten av allergier, lindra kolik och underlätta vid allergiska reaktioner som astma, hösnuva och eksem. Då rooibos är helt koffein- och teinfritt är det ett bra alternativ till kaffe och som kvällsdryck. Den innehåller även ett flertal mineralämnen som kroppen behöver, bland annat kalcium, järn, zink och magnesium. En skillnad mellan grönt te och rooibos när det kommer till antioxidanter är att rooibos innehåller många olika antioxidanter medan grönt te innehåller ett litet antal. Flera av antioxidanterna i rooibos är ovanliga i de livsmedel som vi normalt äter. I rooibos finns också en enzym, SOD (superoxid dismutase), som tros kunna motverka åldrandets oönskade effekter.
Rooibos har förmågan att återställa vätskeförlusten och även förlusten av en mängd viktiga mineraler som svettas bort under träningspass och är därför även en bra träningsdryck. Spårämnena och mineralerna i rooibos hjälper till att balansera elektrolytnivåerna. Rooibos kan drickas både varmt eller som iste. För personer med sömnsvårigheter rekommenderas en kopp rooiboste på kvällen för att få en god nattsömn.

Intresse för rooibos och extrakt av rooibos finns också inom skönhetsindustrin då naturliga antioxidanter ofta tillsätts i skönhetsprodukter. Detta för att de verkar konserverade men också därför att de tros skydda huden mot onödigt åldrade av t ex solande.

Jag dricker mitt rooibos från Kung Markatta med en klick ekologisk honung i. Mycket gott!
Superbäret hallonLäs mer om antioxidanter i mitt tidigare inlägg här.


Body mists från Natures Paradise

Vill du dofta gott men inte använda parfym? Inte jag heller. Därför tycker jag det alltid är lika kul när jag finner substitut till parfymer, som body mists från Natures Paradise. Dessa kroppssprayer består endast av vatten och ekologiska extrakt, de innehåller inga syntetiska dofter (konventionella parfymer av idag kan innehålla upp till hundra olika syntetiska doftämnen), utan helt enkelt bara naturliga dofter från vanilj eller fruktextrakt och är helt naturligt framställda av färska ekologiska frukter och växter. De finns i dofterna ananas/kokos (pina colada), vanilj, citrus, lavendel och grantäpple.

Moderna parfymer är i stor utsträckning tillverkade av syntetiska doftämnen. Dessa syntetiseras utifrån relativt billiga organiska källor som petroleum (mineraloljor), fossilt kol eller kåda. Det har även - inte helt oväntat - kommit fram att många märken inte ens anger alla ingredienser i sina parfymer. Parfym är en produkt som både lämnas kvar på huden och som man andas in och det är därför viktigt att den är hälsosam både för en själv och sin omgivning. Omkring var femte vuxen tros lida av kontaktallergi mot ett eller flera kemiska ämnen. Vanligast är nickelallergi, men tätt därefter kommer kontaktallergi mot parfymer och konserveringsämnen. Jag är själv känslig mot parfymämnen och har blivit allt känsligare med åren efter att jag tidigare nyttjat mycket parfymerade produkter.

Syntetisk parfym innehåller både alkohol med ftalater samt syntetiska doftämnen. Ftalater används som lösningsmedel, doftförstärkare samt denatureringsmedel men står inte angivna i produktens innehållsförteckning. Ftalater kan skada fertiliteten hos människor och skada utvecklingen hos foster och spädbarn. En studie som genomförts av Uppsala universitet visar att bröstmjölk ofta innehåller syntetiska dofter vilket innebär att barn riskerar att få i sig kemikalier när de ammas.
Sedan finns problemet med själva doften. Syntetisk parfym skapar ofta starkare och allvarligare allergiska reaktioner jämfört med naturliga parfymämnen samt ackumuleras i kroppen. Och detta gäller all hudvård, kroppsvård och make up med syntetisk parfym tillsatt. Parfymämnen är även en stor belastning för miljön då många inte är nedbrytbara. För inte så länge sedan hörde jag en intervju på radion med Katarina Johansson, som har skrivit boken "Badskumt - gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg", som berättade om Cajsa Wahlberg, miljökemist på Stockholm Vatten, som i sin tur berättat för Katarina hur man känner en klar parfymdoft från det renade vattnet när man står vid utloppet från reningsverket. Detta om något bör få de flesta att haja till - det gjorde i alla fall jag!


Kort om
Natures Paradise
"Natures Paradise är en av få ekologiska hudvårdsserier som är 100% fria från syntetiska och artificiella ingredienser. De tillverkar underbara produkter som är certifierat ekologiska - efter samma regelverk som ekologisk matproduktion med så få ingredienser som möjligt. Natures Paradise kommer alltid att hålla sig till sina "gröna rötter" och sätta barnens säkerhet främst genom att tillverka sina produkter på ett uthålligt sätt - deras fabriker är 100% kemikaliefria. Alla deras produkter är veganvänliga och innehåller alltså inga ingredienser från djur och inte heller är de djurtestade."

Produkterna från Natures Paradise är certifierade av USDA, vilket betyder att produkterna innehåller minst 95% ekologiska ingredienser.


Ingredienser: Distilled Water, Organic Grapefruit Extract, Organic Mandarin Orange Extract, Organic Clarified Lemon Juice (Natures Paradise - Citrus Splash Body Mist)
Pris: 139 kr
Köpställe: www.clearlife.se
Hemsida: www.naturesparadiseorganics.com


Vad är egentligen mineral make up?Som en uppföljning på föregående inlägg om mineraler i solskyddsprodukter länkar jag här en utredande artikel om just mineraler i mineral make up, för er som känner er förvirrade och/eller mer nyfikna på mineraler. Just mineral make up är idag ett av de renaste alternativen till konventionell kosmetika.


Tips på solskyddsfaktorerJag tänkte med detta inlägg tipsa er om solskyddsfaktorer nu när sommaren börjar närma sig. Då jag är medveten om att det är mycket diskussion kring solskyddsfaktorer och dess innehåll, ville jag först göra lite research om det senaste.

Redan förra sommaren blev jag varse om att även de fysikaliska ämnena i solskydd - alltså mineraler som zinkoxid och titandioxid - blivit ett diskussionsämne som det forskas intensivt kring för att man ska kunna komma med bättre riktlinjer om vad som är säkert att använda. Detta gör det givetvis svårt även för den hälso- och miljömedvetna att veta vad man ska köpa. Det som tidigare sagts har varit att de fysikaliska solskydden är bättre än de kemiska varianterna som innehåller alldeles för mycket ämnen som både reagerar ihop, såkallad "cocktaileffekt", i kontakt med solljus på huden samt inte är nedbrytbara i miljön.
Personligen skulle jag ändå välja fysikaliska solskydd framför kemiska då de fysikaliska utöver sitt skydd inte kräver ett lika "packat" innehåll. De är helt enkelt renare. Det som dock diskuteras kring de fysikaliska ämnena som zinkoxid och titandioxid, är dels att det behöver forskas mer kring hur säkra de är att använda i nanopartikelform (att de med sin minimala storlek skulle kunna ha förmågan att tränga in i våra celler och orsaka skada där). Nu har det dock tagits fram en mängd solskydd som inte är i nanopartikelform, men då är det istället den bristande forskningen kring hur dessa mineraler reagerar på huden i kontakt med solljus, t ex omfattningen av fria syreradikaler som bildas när de utsätts för solljus. Hamnar de dessutom fel så kan de i stora mängder vara mycket giftigt för naturen, bland annat för våra vattenlevande organismer så är zinkoxid en potentiell fara.

Slutsatsens som kan dras är att det inte går att hitta något perfekt ekologiskt solskydd. Ändå vill jag ge tips på de renaste jag kommit över för er som tänkt vistas mycket i solen eller åka utomlands. Tillsammans med växtämnen och antioxidanter kan även solskyddet förstärkas samt minska på den eventuella skadan.

Hemma i Sverige är annars inte solskydd nödvändigt såvida du inte "steker dig" på playan. Undvik att vara direkt i solen mellan klockan 11-15 på dagen när solen är som starkast, var mycket i skuggan och var inte för barhudad. Det är alltid bäst att vara varsam med sin hud, särskilt för att förhindra hudcancer som blivit ett allt växande problem. Många fall av cancer kan trots allt undvikas om man solar försiktigt och skyddar sig med solskyddskrämer. Nedan tipsar jag om två solskyddsfaktorer jag själv skulle ha köpt.Eco Cosmetics - Sololja/Solspray - SPF 30
"Vårdande ekologisk sololja i praktisk sprayflaska som gör det lätt att applicera. Speciellt anpassad för känslig hy. Solskyddet fås genom mineralen titanium dioxid (ej nanopartiklar). Innehåller ekologisk havtorn och granatäpple som vårdar hyn, ger näring och fukt. Med en fräsch doft av persikor. Ger ingen vit hinna. Denna sololja är klimatneutral.

 • Skyddar mot UVA och UVB strålning
 • Vattenresistent
 • Utan nanopartiklar
 • Ger ingen vit hinna
 • Absorberas snabbt av huden
 • Klimatneutral
 • Vegan
 • Ej testad på djur

100 % av totala ingredienser är naturlig
99.9 % av växt-ingredienserna är ekologiska
98.8 % av totala ingredienser är ekologiska"

Ingredienser: Pongamia Glabra Seed Oil*, Titanium Dioxide, Punica Granatum Seed Oil*, Hippophae Rham- noides Oil*, Tocopherol, Peach Extract
*Från kontrollerade ekologiska odlingar
Pris: 299 kr
Köpställe: www.softskin.se (finns även på fler köpställen, googla! Även vissa hälsokostbutiker har detta solskydd i sitt sortiment)
Hemsida: www.eco-cosmetics.comBadgers ekologiska solkräm för baby och barn - SPF 30
"Badgers solkrämer är helt naturliga och utan kemikalier, säkra för alla åldrar. Det som blockerar solen är obestruken non-nano zink-oxid 18.75 %. Resten består av ekologiska oljor och ekologiskt bivax som återfuktar och skyddar huden. Med kamomillolja och calendula extrakt.

Badgers solkrämer är:

 • Helt naturliga och utan kemikalier
 • Vattenfasta i minst 40 minuter
 • Miljövänliga
 • Säkra för alla åldrar dvs både baby, barn, tonåringar och vuxna, de flesta vuxna köper dock den med lavendel för att de vill ha mer doft
 • Doftar milt av kakosmör

Och de:

 • Blockerar både UVA-och UVB-strålar genom obestruket, icke-nano zink oxid
 • Innehåller ekologiska oljor som återfuktar
 • Innehåller inte PEG, SLS eller parabener
 • Innehåller inga petroleum-, paraffin- eller silikonderivat
 • Helt fri från syntetiska färgämnen, dofter och konserveringsmedel

Badgers naturliga solskyddsmedel innehåller mineralet zinkoxid istället för kemikalier för att blockera solen, och utöver det en bas av endast certifierat ekologiska vegetabiliska oljor och ekologiskt bivax som grundligt återfuktar huden samtidigt som det skyddar den.

Detta naturliga solskyddsmedel har förtjänat det högsta betyget för säkerhet och effektivitet av Environmental Working Group i USA."

Ingredienser: Non-Nano, Uncoated Zinc Oxide /Obestruket, Icke-Nano Zink Oxid. 18.75%, *Olea Europaea (Extra Virgin Olive) Oil, *Cera Alba (Beeswax), *Simmondsia Chinensis (Jojoba) Oil, *Theobroma Cacao (Cocoa) Butter, *Butyspermum Parkii (Shea) Butter, Essential Oil of *Anthemis Nobilis (Roman Chamomile), Tocopherol (Natural Vitamin E), CO2 extracts of *Calendula Officinalis (Calendula), and *Hippophae Rhamnoides (Seabuckthorn). * = Certifierat ekologiskt
Pris: 198 kr
Köpställe: www.clearlife.se (finns även på fler köpställen, googla!)
Hemsida: www.badgerbalm.com


Miljövänliga doftljus från SÁGA

Doftande sojavaxljus - Natur och blomdofter - Wild Gardenia

Har ett tips till er som gillar doftljus men som söker efter ett mer miljövänligt alternativ. Det är sojavaxljus från SÁGA. Jag har själv köpt och gett bort doftljus av detta märke i present och de har luktat hur gott som helst! Alla SÁGA-ljus tillverkas dessutom för hand här i Sverige.


Om sojavaxljusen från SÁGA
- Sojavax är helt naturligt - det är giftfritt och icke- cancerogent
- Sojavaxljus räcker längre - de kan brinna upp till 50% längre än paraffinljus
- Doftande sojavaxljus ger mer doft - den lägre smältpunkten av sojavax resulterar i en större flytande vaxpool runt veken. Det är från denna flytande vaxpool som de eteriska oljorna avdunstar ut i luften.
- Sojavaxljus producerar ungefär 90% mindre sot än paraffinljus
- Vaxspill är lätt att ta bort - sojavax-spill kan lätt rengöras med varmt tvålvatten. Då ljusen inte avger några allergena ämnen, passar de bra även till allergiker.
- Sojavaxljus är en favorit för de miljömedvetna eftersom de inte tillverkas av petroleum som paraffinljus. Sojaljus ökar inte CO2 i atmosfären.

OBS: om det inte står att doftämnena är från naturliga eteriska oljor så kan de vara syntetiska. Har själv mailat och frågat dem. De flesta av dofterna/ljusen är emellertid från naturliga eteriska oljor.


Antioxidanter - kroppens skyddAntioxidanter är något man allt mer hör om i hälsosammanhang, att det är någonting som är välgörande för både kroppen och huden har nog de flesta ett hum om. Något inte lika många vet, är vad antioxidanter faktiskt är och att de finns i många olika varianter.

Förenklat kan man säga att antioxidanter skyddar och fördröjer kroppens åldrande. Detta genom att skydda kroppen mot oxidanter - även kallat fria radikaler, varav namnet antioxidanter. Oxidanter kan skada cellens yta, förändra dess DNA eller helt döda cellen. Oxidanter ger upphov till oxidativ stress om kroppen inte hinner med att ta hand om dem och det är detta som leder till många sjukdomar. Oxidanter är någonting kroppen bildar naturligt genom bland annat cellandningen som en biprodukt (fria radikaler) och är därmed ingenting man kan undkomma helt. Oxidanter krävs för att flera viktiga kemiska reaktioner i kroppen ska kunna ske. Vad man däremot kan påverka är oxidanternas omfattning. Från yttre påverkan bildas fria radikaler av bland annat strålning, rökning, alkohol och miljögifter. Några av de sjukdomar där ett samband med oxidanter kan finnas inkluderar:

- Hjärt- och kärlsjukdomar
- Cancer
- Parkinson och alzheimers

Oxidativ stress kan påskynda vårt åldrande och en kost naturligt rik på antioxidanter kan förebygga det. En del antioxidanter tillverkar kroppen själv men många kommer från kosten. Frukt, bär och grönsaker är rika på antioxiderande vitaminer, spårämnen och färgämnen. Tre viktiga antioxidanter är A-, C- och E-vitamin. Det finns även mineraler som fungerar som antioxidanter, t ex magnesium, koppar, zink och selen.
Sedan har vi antioxidanterna fytokemikalier som sitter i färgpigmenten hos frukt, bär och grönsaker. Fytokemikalier är växternas naturliga skydd mot bland annat solens strålning och insektsangrepp. Andra antioxidativa ämnen fungerar som skydd mot bakterier, virus och svamp. När vi äter antioxidanter så verkar de istället skyddande för vår kropp.

En riktlinje när det gäller att få i sig olika antioxidanter/fytokemikalier och därmed förstärka dess effekt, är att äta allsidigt och efter regnbågens färger när det kommer till frukt, bär och grönsaker - rött, vitt, orange/gult, grönt och blålila!


EXEMPEL PÅ  OLIKA ANTIOXIDANTER

Antioxidanterna - vitaminer
E- vitamin – finns i solrosfrön, groddar, mandel, nötter, gröna grönsaker, rapsolja och pumpafrön
C-vitamin – finns i frukt, bär och grönsaker, t ex citrusfrukter, nypon, svarta vinbär, jordgubbar, nässlor och olika kålsorter
A-vitamin – finns bland annat i morötter

Antioxidanterna - mineralerna
Selen – finns bland annat i paranötter, linser, nötter och baljväxter
Zink – finns bland annat i baljväxter, nötter, solroskärnor och pumpafrön
Magnesium – finns bland annat i solrosfrön, mandel, sesamfrön, baljväxer och sojaprodukter
Koppar – finns bland annat i nötter, ärtor och svamp


Fytokemikalier och antioxidanter i färgglada frukter, bär och grönsaker
Rött -
röda grönsaker och frukter är oftast rika på lykopen och finns i bland annat rikligt i tomater. Lykopen minskar risken för hjärt- kärlsjukdom, cancer och benskörhet. Värme gör antioxidanten ännu mer effektiv, så en tomatsås är ett mycket bra alternativ för att tillgodose behovet. R
öda bär är rika på flavonoider, som skyddar kroppens celler mot fria radikaler och bidrar till att hålla hjärnan i trim på äldre dar.
Ät gärna: paprika, chilipeppar, jordgubbar, tomater

Vitt - quercetin och allicin är två ämnen som finns i bland annat lök. Dessa stärker immunförsvaret och kan också skynda på tillfriskningen från exempelvis förkylningar. På lång sikt kan de också ha en god inverkan på hjärtat. Antioxidanten sulforafan, som bland annat finns i blomkål, sägs kunna motverka cancer.
Ät gärna: lök, vitlök, blomkål

Lila - antocyaniner återfinns i alla lila frukter och grönsaker. Studier visar att dessa skyddar kroppens celler mot fria radikaler och kan därför ha en stark åldersbekämpande effekt.
Ät gärna: druvor, blåbär, rödkål

Orange - naturligt orangefärgade livsmedel signalerar ett innehåll av betakaroten. Förutom att ge huden ett naturligt solskydd och en fin färg, får också immunförsvaret en riktigt boost av färgen. Betakaroten hjälper nämligen kroppen att bekämpa fria radikaler, orsaken bakom för tidigt åldrande och många sjukdomar.
Ät gärna: persika, aprikos, morot

Grönt - gröna frukter och grönsaker är laddade med fytokemikalier, kända för att bland annat förebygga cancer. Samma effekt har också antioxidanterna lutein och zeaxantin, som kännetecknas av den gröna färgen. Dessa hjälper också till att bevara synen.
Ät gärna: kronärtskocka, sparris, avokado, broccoli, kiwi, romansallad

Gult - gul frukt och grönt är fulla av C-vitaminer , som underhåller både kropp och hud och ger ett mycket gott skydd mot fria radikaler.
Ät gärna: päron, ananas, citron


TIPS: ät allsidigt och se till att äta mycket frukt, bär och grönsaker från varje färg dagligen, välj gärna ekologiskt för att maximera näringsinnehållet - så blir både din kropp och din hud glad!


Smoothiemix från Renée VoltaireVar iväg med en vän idag på ett shoppingcentrum och fann på ICA Maxi denna smoothiemix som jag köpte. Den kommer från Renée Voltaire som har ett brett ekologisk sortiment samt även en del raw food-råvaror. Smoothiemixen är vegansk och består av torkad ekologisk hampaprotein, ekologisk vetegräs, ekologisk spirulina och ekologisk açai - en näringsboost för såväl kropp som knopp.

Hampaprotein är en av de bästa vegetabiliska proteinkällorna och består av alla de åtta essentiella aminosyror våra kroppar behöver. Det fiberrika innehållet ser till att hålla magen igång samtidigt som hampafröna innehåller rikligt med vitaminer och mineraler. Açai är ett såkallat "superbär" från Amazonas som är fullproppat med antioxidanter och fibrer. Acai innehåller mellan 3-6 gånger så mycket antioxidanter som blåbär och 30 gånger mer antocyanin än ett glass rött vin. Spirulina är en blågrön alg som kallas "mirakelalgen" och innehåller antibiotiska, bakteriehämmande ämnen som stärker kroppens immunförsvar, samtidigt som den är mycket rik på näring och protein. WHO har kallat spirulina för ett av jordens "superfödoämnen". Vetegräs ger kroppen en klorofyllboost och laddar cellerna med ny energi. Klorofyll är mycket bra för hälsan och välmåendet då det sänker bland annat kolesterolet samt stärker immunförsvaret.

Med 1-2 matskedar kan man med detta pulver berika sin smoothie och dricka den före eller efter träningen (jag själv tänkte t ex innan min morgonyoga), till frukost eller som mellanmål en stressig dag. Jag provsmakade innan ikväll och rörde ner lite berikning i min egenkomponerade smoothie som kamouflerade eventuella bismaker rätt bra! 


Uppdaterade länkarJag har börjat lägga till länkar (se överst på sidan), som tips på märken jag själv anser har ett utbud som uppnår den höga standard jag efterfrågar på hudvårdsprodukter samt kosmetika. I huvudsak handlar det om märken med i stort sett 100% rena och naturliga produkter utan onödiga tillsatser, men även att de tar hänsyn till hållbarhet. Du kan läsa mer om det specifika märket på deras hemsidor. Jag har även lagt till lite andra länkar till bland annat webshopar och bloggar jag uppskattar.


Tankeställare om hudens uppbyggnad

Huden är kroppens största organ och har en yta på nästan två kvadratmeter..!


Huden har många olika uppgifter;

 • skyddar oss mot bland annat bakterier, virus, frätande ämnen och nötning
 • hjälper till att hålla kroppstemperaturen på rätt nivå
 • förhindrar att vi förlorar för mycket vätska
 • utsöndrar vatten och salter genom svettning och avdunstning
 • lagrar vätska och fett
 • skyddar kroppen mot skadlig ultraviolett strålning från solen
 • bildar D-vitamin med solens hjälp, som behövs bland annat för att kroppen ska kunna ta upp kalcium till skelettet (15 min utevistelse om dagen anses täcka det dagliga D-vitamin behovet!)
 • fungerar som ett stort sinnesorgan som kan känna kyla, värme, tryck, beröring och smärta
 • avspelgar känslouttryck, till exempel genom att rodna när vi blir generade


Hudens uppbyggnad

Även om huden verkar väldigt tunn består den av flera lager av olika typer av vävnader. Hudens beståndsdelar är:

 • överhuden
 • läderhuden
 • underhuden

Hud

1) Översta lagret kallas epidermis eller "överhuden" och består ytterst av döda hudceller som hela tiden byts ut underifrån och då faller av. I den nedersta delen av överhudslagret pågår en ständig tillväxt av nya hudceller. Under natten bygger epidermis upp en tunn, fet, skyddande hinna kallad syraskyddsmanteln. Den gör hudytan lite sur för att skydda mot yttre angrepp i form av bakterier och kemikalier. Det är denna process som kan störas av bland annat för starka kemikaliebaserade hudvårdsprodukter!
Överhuden innehåller även pigment. Pigmentet i cellerna skyddar huden från solens skadliga ultravioletta strålning. När pigmentcellerna utsätts för solljus blir huden mörkare - man blir "solbränd". Det beror på att mer pigment bildas för att skydda kroppen från den ultravioletta strålningen. Mängden pigment räcker inte alltid till, och därför kan överdrivet solande leda till att man drabbas av solskador, till exempel vissa former av hudcancer.

2) Under överhuden finns corium, även kallat "läderhuden". Denna ger näring och syre till tillväxtlagret i överhuden. Läderhuden består av kollagen och elastin som ger huden elasticitet och spänst. Med åldern minskar antalet elastiska fibrer, och huden blir därför slapp och rynkig. Om man solar mycket förstörs en del av de elastiska fibrerna och huden åldras snabbare. I läderhuden har vi också blodkärl (som bl a tillför syre och näringsämnen och för bort restprodukter), samt nervceller, svettkörtlar och hårsäckar med tillhörande talgkörtlar.

3) Underst har vi subcutis, eller "underhuden", som är en inaktiv vävnad. Den består av bindväv och fettlagrande celler. Fettvävnaden i underhuden är värmeisolerande och stötdämpande. Den är dessutom en viktig fettreserv. Underhuden fungerar också som ett vätskeförråd eftersom den porösa vävnaden innehåller mycket vävnadsvätska.


SUMMERING: om man inser att huden är ett "levande" organ och vet hur den fungerar, så förstår man också att huden inte är något skal utan mer än så. Huden har visserligen - till viss del - ett skyddande försvar, men huden är inte ogenomläpplig och vi motarbetar huden genom att störa dess arbete och försvar med produkter och metoder som vi tror/tänker ska göra oss "vackra" och få oss att lukta "godare", genom t ex överdrivet solande och bantande, nyttjandet av onaturliga kemikaliebaserade produkter, etc, när det vi egentligen gör är att vi motarbetar och skadar vårt största organ!


Naturlig deodorant från Coconut DreamDå min deodorant håller på att ta slut har jag klickat hem en ny från ett märke jag tidigare inte testat men varit nyfiken på, nämligen en jordgubbsdoftande 100% ekologisk och helvegansk krämdeodorant från Coconut Dream. Jag har läst mycket positivt om denna deodorant, om hur effektiv den är trots sitt högst naturliga innehåll bestående av enbart ekologisk jungfru kokosolja, bikarbonat, ekologisk arrowrot pulver och ekologisk växtolja utifrån vald doft (deodoranten finns i lite olika dofter). Den ska ta bort lukt rejält, naturligt minska svettningar och dessutom vara väldigt dryg! Coconut Dream har specialiserat sig på just naturliga deodoranter och dessa är deras enda produkt.


Ingredienser: ekologisk virgin kokosolja (cocos nucifera), bikarbonat,
ekologisk arrowrot pulver (maranta arundinacea), ekologisk jordgubbsolja (fragaria vesca)

Pris: 149 kr
Köpställe: www.maryfly.se (finns även på fler köpställen, googla!)
Hemsida: www.coconutdreamshop.com


Vägen till friskare hudDelar här med mig av några tips från läkaren samt kost- och hälsoförfattaren Helena Nyblom om hur man genom kost och livsstil bevarar sin hy frisk och naturligt rynkfri längre. För faktum är att huden är ett organ som utgörs av celler och celler är ju som känt kroppens byggstenar vars förnyelse och syreupptagning stimuleras av vad vi äter och hur vi lever.

Själv är jag 24 år och har än så länge inga synliga åldertecken. Hur jag lever? Jo, jag röker inte och dricker ytterst sällan alkohol. Det jag dricker är i huvudsak vatten, annars örtteer, vitt- rött- eller grönt te eller ekologiskt kaffe. Jag försöker att träna 4-6 dagar i veckan och försöker t ex att utöva yoga två till tre dagar i veckan 30 min/pass (yoga är bra för bl a blodcirkulationen vilket gynnar huden). Jag försöker sova minst 7-8 h per natt och om jag sover för lite och känner av sömnbristen powernapar jag högst 20 min på dagen. Hur jag äter? Jag är vegan och äter mycket frukt och grönt, nötter, bär och fullkornsprodukter (t ex fullkornsris, fullkornspasta, etc), samt nyttjar mycket ekologiska kryddor och kallpressade ekologiska matoljor, så som rapsolja och olivolja, i matlagning. Jag är även sparsam med socker och äter ytterst sällan skräpmat - matvanor som påverkar hudens kondition negativt. Jag nyttjar även organisk och ren hudvård, så som rena vegetabiliska oljor eller produkter med högsta möjliga renhet utan onödiga tillsatser. Behöver jag dessutom tillägga att jag ytterst sällan är sjuk?(!) Varken i höstas eller i vintras har jag dragit på mig någon förkylning och det är sällan jag ens gör det.

Med detta vill jag bara ge exempel på hur ens matvanor och livsstil kan påverka hudens kondition och åldrande. Jag menar inte på att åldrandet är något fult och någon man bör undvika, men istället för att slänga pengar på en massa "magiska" anti age-produkter och överväga kosmetisk kirurgi vill jag understryka vikten av ens eget leverne.


Helena Nybloms bästa råd för hudens välmående

» Rök inte

» Sola inte

» Sov mycket

» Ät mycket frukt och grönt och olivolja

» Använd hudvårdsprodukter som är pH-balanserade, med pH-värde nära 5,5

» Använd inga parfymerade produkter

» Smörj in dig väl med fuktkräm

» Använd gärna ett antioxidant­serum med C- och E-vitamin

» Peeling ibland


Mat som är bra för hyn

» Blåbär, liksom hallon, jordgubbar och andra mörkröda bär – ger oss starkare hud.

» Paprika, vinbär och apelsiner – C-vitamin är nödvändigt för vi ska kunna tillverka kollagen.

» Broccoli – hjälper huden att reparera solskador.

» Lax och andra feta fiskar – ger oss omega-3 och därmed vackrare hy. Den som inte äter fisk och skaldjur bör ta omega 3-tillskott.

» Tomater – uppvärmda ger de oss mer av det nyttiga lykopenet som fungerar som en inre solskyddsfaktor.

» Spenat – skyddar också mot solens uv-ljus.

» Olivolja – håller huden fräsch och minimerar rynkorna.

Tipsen är tagna från en artikel i DN om Helena Nybloms bok "Vägen till friskare hud". Jag har själv boken och kan verkligen rekommendera den för den hudvårdsintresserade! Jag kan även rekommendera hennes övriga kost- och hälsoböcker.

Vegetabiliska oljor till din hudvårdJag är en stor förespråkare för så ren hudvård som möjligt där användandet av naturliga vegetabiliska oljor är det mest skonsamma valet för såväl kroppen som miljön. I det antika Grekland visste man t ex tidigt att olivoljan var välgörande för huden och gjorde den motståndskraftig. I västra Afrika har sheasmör länge använts till att skydda huden och som mjukgörare. I Mellan- och Sydamerika använde indianerna jojobaolja för att vårda och skydda sin hud, och i Indien används sesamolja till den dagliga vården av hyn. Detta är gamla lärdomar jag anser att vi bör ta tillvara på istället för att experimentera med en massa kemikalier där vi skadar såväl människan som miljön.

Vegetabiliska oljor utvinns ur råvaror från naturen - från växter och örter - som t ex ur olika frön, frukter och nötter. Vegetabiliska oljor är rika på näring och vitaminer och tas lätt upp av hud och kropp. De stimulerar huden att bygga upp en egen naturlig motståndskraft. I motsats till mineraloljorna (paraffin, vaselin, m.fl.) tillför de vegetabiliska oljorna huden både näring och vitaminer och ger kroppen dessutom livsnödvändiga fettsyror. Mineraloljor är restprodukter från oljeindustrin och förutom att det är belastande för miljön tros den även vara skadlig för kroppen och att den kan orsaka bland annat ledgångsreumatism. Varför mineraloljan används är för att den är billig och mjukgörande för stunden, så sätt att den lägger sig som en mjukgörande hinna på huden. Men då mineraloljan inte innehåller några vitaminer eller mineraler, eller på något vis är hudvårdande eftersom mineraloljan består av dött växtmaterial, så gör den heller inte mer nytta än skapar ett smörjberoende som kosmetika- och hudvårdsindustrin tjänar multum på.

OBS:
om du vill använda rena vegetabiliska oljor i din hudvård, tänk då på att helst köpa ekologiska kallpressade oljor för att alla näringsämnena ska vara så bevarade som möjligt. Dessutom är det viktigt att förvara många oljor svalt och mörk (t ex i kylkåpet) för att de inte ska härskna. Många oljor hittar du i hälsokostbutiker men även i den vanliga mataffären. Kolla efter rena, ekologiska och KRAV-märkta oljor så blir det knappast fel. Om du tänkt köpa olivolja, tänk då på att köpa extra jungfruolja (extra virgin oil), vilket är oljan från den första pressningen och alltså den mest näringsrika - även till matlagning!

Hudtyp/tillstånd Torra oljor Halvfeta oljor Feta oljor
Torr Druvkärna, gurkört, nyponfrö, tistel Aprikoskärna, hasslenöt, jojoba, makadami, mandel, persikokärna, sesam, solros Avokado, oliv, raps, shea
Känslig Gurkört, nattljus, soja, tistel Aprikoskärna, hasslenöt, jojoba, mandel, persikokärna, Avokado, oliv, raps, shea, vetegrodd
Fet, storporig Druvkärna, gurkört,hampfrö, nattljus,nyponfrö, tistel, soja, valnöt Hasselnöt, jojoba, mandel, solros vetegrodd
Akne Druvkärna, gurkört,hampfrö, nattljus,nyponfrö, tistel, valnöt Hasselnöt, jojoba Oliv, vetegrodd
Sliten, glåmig Gurkört, nyponfrö, tistel Aprikoskärna, hasselnöt, jojoba, mandel, persikokärna, solros

Avokado, makadami, oliv, vetegrodd

 

*Kartguiden är lånad från halsa.se

Stress - en instinktiv reaktion för att överleva


Jag har varit under mycket emotionell stress de senaste halvåret på grund av personliga orsaker som mer eller mindre vänt upp och ned på mitt liv. Det har inte bara varit en krissituation utan de har avlöst varandra en efter en under en mycket kort tid och de är var och en psykologiska typexempel på händelser som kan utlösa personliga kriser samt stressreaktioner. Detta har för mig varit svårt att hantera och jag har haft flera stressymptom som t ex utslag, eksem, svullnader, hjärtrusning, yrsel, m.m. Efter utredning har dock blodprover med mera visat sig vara okej och därför måste jag fokusera på att bli bättre på att vara i mer i nuet och att hantera stress.

En riskfälla för att lättare bli utsatt för emotionell stress/utbrändhet är att man tillhör typ "A-personlighet" - ambitiösa och prestationsinriktade individer. Detta är en personlighetstyp jag kan känna igen mig i då jag t ex redan när jag var 16 år var nära att bränna ut mig på gymnasiet p g a prestationsångest i skolan, och efter det har jag läst till 13 gymnasieämnen samt läst upp ytterligare ett betyg med MVG i allt. Det var liksom min revansch. Jag är sådan, jag kan nästintill vela och grubba sönder saker men när jag väl har bestämt mig för något ger jag 110%. Kanske inte den mest harmoniska balans. Mitt uppe i allt som har hänt i mitt liv det senaste halvåret känns det just som att jag har fastnat i grubbleriet, vilket väl egentligen är svaret på mina stressreaktioner. Parallellt har jag sökt jobb och jag blir allt mer allergisk mot den nytids-"ubermänniska" som vuxit fram där "stresstålighet" är en merit vid arbetssökande.


Allmänna tips på att motverka och bli bättre från långvarig stress

 • Se till att fylla på näringsförråden genom att äta allsidigt och varierat - kosten är viktig för både hur du äter och vad du äter
 • Rör på dig och motionera, när du gör det frigörs "må bra"-hormoner
 • Undvik stimulantia, som kaffe, socker och snabba kolhydrater som kan stimulera/förstärka kroppens stressreaktioner
 • Det kan ta tid att återhämta sig, men det går att bota. Om det inte rör sig om allvarliga tillstånd som depression till följd av stress så kan det vara bra att undvika symptomdämpande kemiska mediciner, sömntabletter eller dylikt. Detta eftersom..
 • .. känslor, tankar och attityder påverkar hormonsystemet, och det i sin tur påverkar både humör och kropp!

 

Supergod egenkomponerad smoothieMåste tipsa om en egenkomponerad smoothie jag slängde ihop häromdagen som smakar som somrig isglass! Bär innehåller massor av C-vitaminer och är rena dunderkuren för immunförsvaret. Just blåbär och hallon anses vara två av de nyttigaste svenska bären. Blåbär innehåller mycket antioxidanter, vitaminer och mineraler men även  protein och kostfibrer. Även hallon är rika på vitaminer och mineraler och är ett av de mest fiberrika bären och ett av de livsmedel som är mest stärkande för immunförsvaret i och med att de är rika på antocyaniner (antioxidanter som finns i bland annat röda, violetta och blå växter). Hallon och blåbär är dessutom utomordentliga att äta för hudens välmående!
 
1-2 drinkar
 • ca 1-2 dl havremjölk (jag körde på "Oatly's")
 • 1 banan
 • jucie + kött från ca ½ grapefrukt 
 • 1 näve blåbär och hallon

Lägg allt i en mixer och blanda till jämn konsistens. Om du vill ha den lösare kan du ta i mer havremjölk. Använder du frysta bär blir smoothien härligt kall. Servera i ett stort glas.


TIPS:
använd om möjligt gärna ekologiska frukter för att slippa besprutningen av bekämpningsmedel, ett tips är färdig blåbär/hallon bärmix. Tänk på att grapefrukt kan störa effekten av bland annat läkemedel och kosttillskott.