Tankeställare om hudens uppbyggnad

Huden är kroppens största organ och har en yta på nästan två kvadratmeter..!


Huden har många olika uppgifter;

  • skyddar oss mot bland annat bakterier, virus, frätande ämnen och nötning
  • hjälper till att hålla kroppstemperaturen på rätt nivå
  • förhindrar att vi förlorar för mycket vätska
  • utsöndrar vatten och salter genom svettning och avdunstning
  • lagrar vätska och fett
  • skyddar kroppen mot skadlig ultraviolett strålning från solen
  • bildar D-vitamin med solens hjälp, som behövs bland annat för att kroppen ska kunna ta upp kalcium till skelettet (15 min utevistelse om dagen anses täcka det dagliga D-vitamin behovet!)
  • fungerar som ett stort sinnesorgan som kan känna kyla, värme, tryck, beröring och smärta
  • avspelgar känslouttryck, till exempel genom att rodna när vi blir generade


Hudens uppbyggnad

Även om huden verkar väldigt tunn består den av flera lager av olika typer av vävnader. Hudens beståndsdelar är:

  • överhuden
  • läderhuden
  • underhuden

Hud

1) Översta lagret kallas epidermis eller "överhuden" och består ytterst av döda hudceller som hela tiden byts ut underifrån och då faller av. I den nedersta delen av överhudslagret pågår en ständig tillväxt av nya hudceller. Under natten bygger epidermis upp en tunn, fet, skyddande hinna kallad syraskyddsmanteln. Den gör hudytan lite sur för att skydda mot yttre angrepp i form av bakterier och kemikalier. Det är denna process som kan störas av bland annat för starka kemikaliebaserade hudvårdsprodukter!
Överhuden innehåller även pigment. Pigmentet i cellerna skyddar huden från solens skadliga ultravioletta strålning. När pigmentcellerna utsätts för solljus blir huden mörkare - man blir "solbränd". Det beror på att mer pigment bildas för att skydda kroppen från den ultravioletta strålningen. Mängden pigment räcker inte alltid till, och därför kan överdrivet solande leda till att man drabbas av solskador, till exempel vissa former av hudcancer.

2) Under överhuden finns corium, även kallat "läderhuden". Denna ger näring och syre till tillväxtlagret i överhuden. Läderhuden består av kollagen och elastin som ger huden elasticitet och spänst. Med åldern minskar antalet elastiska fibrer, och huden blir därför slapp och rynkig. Om man solar mycket förstörs en del av de elastiska fibrerna och huden åldras snabbare. I läderhuden har vi också blodkärl (som bl a tillför syre och näringsämnen och för bort restprodukter), samt nervceller, svettkörtlar och hårsäckar med tillhörande talgkörtlar.

3) Underst har vi subcutis, eller "underhuden", som är en inaktiv vävnad. Den består av bindväv och fettlagrande celler. Fettvävnaden i underhuden är värmeisolerande och stötdämpande. Den är dessutom en viktig fettreserv. Underhuden fungerar också som ett vätskeförråd eftersom den porösa vävnaden innehåller mycket vävnadsvätska.


SUMMERING: om man inser att huden är ett "levande" organ och vet hur den fungerar, så förstår man också att huden inte är något skal utan mer än så. Huden har visserligen - till viss del - ett skyddande försvar, men huden är inte ogenomläpplig och vi motarbetar huden genom att störa dess arbete och försvar med produkter och metoder som vi tror/tänker ska göra oss "vackra" och få oss att lukta "godare", genom t ex överdrivet solande och bantande, nyttjandet av onaturliga kemikaliebaserade produkter, etc, när det vi egentligen gör är att vi motarbetar och skadar vårt största organ!


Kommentera inlägget här :