Hälsosammare pizzadeg för de pizzafrälsta

 
De som väl känner mig vet hur tokig jag är i pizza! Hembakad pizza har i flera år varit något av min grej och jag har experimenterat mycket i köket med olika pålägg, osv. Förr bakade jag pizzadeg på vetemjöl, som man vanligtvis gör. När jag kom över ett hälsosammare degrecept via tidningen HÄLSA prövade jag detta, och sedan dess har jag kört på denna sundare och matigare grunddeg - helt utan vetemjöl! Jag brukar dock skippa saltet (som jag får mycket av ändå i och med min toppning av kalamataoliver), och jag kan egentligen tänka mig att det går lika bra att skippa bakpulvret i och med jästen.
 
Jag använder mig av biodynamiskt fullkorns dinkelmjöl från Saltå Kvarna. Dinkel är ett av våra äldsta sädesslag och har i motsats till vete behållit sina ursprungliga egenskaper. Siktat vetemjöl är en mycket raffinerad produkt som bearbetats såpass mycket att det mest består av energi och knappt någon näring. Dinkel är särskilt rikt på järn (bra för kvinnor, vegetarianer och veganer), magnesium och B-vitaminer. Just fullkorns dinkelmjöl är stenmalet med hela kärnan med grodd och kli i behåll. Det ger ett naturligt näringsrikt mjöl med hög fiberhalt. Annan intressant fakta är att dinkelodlarna på grund av det hårda skalet inte behöver använda besprutningsmedel och konstgödsel i samma utsträckning som vid odling av vanligt vete. Att odla dinkel är därför mer skonsamt för miljön.
 

GRUNDRECEPT PIZZABOTTEN
4 portioner
 
2 dl dinkelmjöl
2 tsk torrjäst
1 tsk bakpulver
2 krm havssalt
1 tsk honung/agave
1/2–1 dl ljummet vatten
11/2 msk rapsolja
1 msk linfrö/chiafrö/fiberhusk
1 msk solrosfrö

Gör så här:
1. Rör ihop mjöl, jäst och bakpulver. Tillsätt ev. salt, honung, rapsolja och vatten och knåda till en slät deg.
2. Kavla ut degen tunt och strö över fröerna och kavla in dem i degen. Alternativt mixar du även fröna lätt med degen. Grädda i 5–15 minuter (kan variera beroende på vilken topping som väljs). Jag kör den på ca 175 grader i vår ugn, men graderna kan säkert variera beroende på ugn.

 
TIPS: som vegansk ost använder jag Cheezly - "Mozzarella" (finns i välsorterade matbutiker och vissa hälsokostbutiker med livsmedel i sitt sortiment), vilket är en av de godare och renare veganska ostsubstituten utan bland annat härdade fetter och naturligt smaksatt med kryddor. I övrigt har jag röd- och gullök, paprika, champinjoner, tomat, kalamataoliver samt torkad basilika, oregano och timjan på min pizza. Som tomatpuré använder jag ekologisk koncentrerad tomatpuré helt baserad på tomater utan tillsatser (konventionella tomatpurér är oftast fulla av socker och onödiga tillsatser). Vid åtkomst har jag i huvudsak ekologiska råvaror och ingredienser. Vid sidan om serverar jag gärna med ekologisk salladsmix med kallpressad- rapsolja och olivolja.
 
 

Nakd bar - "Cocoa Delight"



Tips på en hälsosammare godbit för den som gillar choklad är den råa chokladbaren från Nakd. Jag har provat lite olika råa bars och chokladgrejer, men just den här är den godaste råa bar jag kommit över. Den innehåller enbart ekologiska dadlar 49%, ekologiska cashewnötter 29%, ekologiska russin 17%, ekologisk kakao 6% och naturlig chokladsmak. Alla Nakd bars består enbart av råa, oupphettade råvaror av frukt och nötter, varken socker eller sirap är tillsatt. De är även fria från vete, gluten och mjölk och helt veganska.
 
Nakd finns i flera olika smaker men den enda jag smakat av dessa är den chokladiga "cocoa delight". Det är svårt att återberätta smaken då jag inte har någon till hands just nu, men som substitut till chokladgodis har jag tyckt denna varit en av de bättre när det kommer till råa bars. På företagets hemsida beskrivs den med frasen: “I’m like a rich, moist fudgie brownie. Mmmm, baby.”
Barsen finns att köpa i välsorterade hälsokostbutiker och kostar runt 15 kr. I Göteborg finns de att köpa på bland annat Gröna Boden.
 
 
TIPS: läs mer om barsen och företaget bakom här.
 
 

Huden och kostens betydelse

 
Huden påverkas av en mängd faktorer, att peka på en enskild faktor till diverse hudproblem är svårt. Bakomliggande orsaker kan vara allt från hormonell obalans och näringsfattig kost till felaktig hudvård. Därför är tilltron av hudvårdsprodukter alldeles för stor. Det existerar idag en sådan otålighet hos folk där "quick fixes" blivit allt mer efterfrågat. Folk önskar gärna få - snabba - resultat utan minsta ansträngning. När det kommer till hudvård finns en naiv tilltro till att man enbart med rätt produkt/metod kan få magiska resultat på mycket kort tid. Då man otåligt inte noterar någon snabb förbättring fortsätter jakten. Det är dock en inställning som snarare resulterar i mer skada än nytta - och tömmer plånboken. Detsamma gäller hälsa i stort. Jag skyr allt som berör överdrifter inom hudvård med påkostade reklamer, till bantning och "pulverdieter" - allt som säljs enligt idéen av "quick fixes". God hälsa och god hudvård - inifrån och ut - upprätthålls av kontinuerligt. Många hudforskare menar och studier visar på att en kräm bara kan påverka huden med ca 20%, de övriga 80% kommer alltså inifrån.
 
En faktor som utgör stor vikt när det kommer till såväl hälsan som hudens välmående är just kosten. Detta eftersom den föda och vätska vi tillför kroppen fungerar som kroppens bränsle och bidrar till kroppens uppbyggnad ända ner på cellnivå. Hur tillräknelig födan är för kroppen beror mycket på hur rena råvarorna vi äter är. Äter man mycket processad mat får man inte bara i sig för mycket kalorier i förhållande till näring, utan också en mängd tillsatser som våra kroppar får arbeta hårt med för att bryta ned - om de ens alls kan brytas ned. Processad mat påverkar även vårt hormonsystem, ibland med utfall som hudproblem som konsekvens.
Den bästa kosten för såväl hälsan som huden är den som tillagas av rena råvaror, alltså att du själv tillagar den så att du kan styra innehållet och tillagningen.
 
Socker och salt är exempel på onödiga tillsater som används i alldeles för stor mängd i färdigmat. För mycket vitt socker, men även andra raffinerade kolhydrater som vitt mjöl - vitt bröd, pasta och makaroner - samt vissa mjölkprodukter fungerar alla som vitt socker i kroppen. Kolhydrater omvandlas nämligen till socker när de bryts ned. Bara för att göra en jämförelse så är 2 1/2 dl makaroner jämförbart med tio matskedar socker. För mycket socker skapar obalans i våra kroppar genom ständiga insulinpåslag (vilka i värsta fall kan leda till diabetes), samt påverkar vårt immunförsvar och vårt lustcentrum på ett negativt sätt. För mycket socker skapar även obalans i tarmfloran. När vi stressar mycket, slarvar med maten och äter mycket raffinerade kolhydrater kan vi få obalans i tarmen. Det gör att vi får ett dåligt näringsupptag och då framförallt av aminosyror.
Inom ekologisk hudvård är just magen och tarmarnas vålmående en viktig aspekt vid diagnoseringen av hudproblem. Därför utgör kosten en viktig del i ekologisk hudvård. För mycket socker och snabba kolhydrater gör även att hudens stödje­vävnad, kollagenet, bryts ner snabbare. Detta kan orsaka för tidiga rynkor. Processen kallas glykolisering och kan även bidra till en rad olika sjukdomar p g a de inre inflammationer socker orsakar. Inflammation i kroppen är en stor bov bakom såväl hälsoproblem som hudproblem.
För mycket salt binder vätska i kroppen och påverkar därför vår hälsa på flera sätt, bland annat kan salt bidra till att torka ut kroppen, att man går upp i vikt och att blodtrycket höjs.
 
Kort och gott är den bästa kosten för både kroppen och huden den som består av rena och obehandlade råvaror som frukt och grönsaker, obehandlade sädesslag (fullkornsris, fullkornspasta, etc.), kallpressade vegetabiliska oljor, örter, svamp, groddar, baljväxter, nötter, frön, vatten -  ja, alla de livsmedel som återfinns naturligt, inte tillverkats industriellt och med minsta bearbetning. Om man väl äter kött (vilket jag dock ej gör som vegan) är ekologisk fisk och vitt ekologisk kött (t ex fågel) att föredra. Detta då många charkprodukter är hårt processade. Andra negativa aspekter av att äta kött är även den långa nedbrytningen det tar (ökad inflammationsrisk), samt att ju högre upp man äter i näringskedjan desto mer anrikas bland annat gifter, hormoner och bekämpningsmedel, m.m, som djuret fått i sig och du därmed får i dig när du äter det.
Raw food är en vegansk råkost som tar fasta på ren, oprocessad mat där näringsämnena bevaras i högsta möjliga mån genom att inte upphetta råvarorna för mycket. Även om en 100% raw food-kost kanske inte tilltalar alla så är rå mat ett par gånger i veckan ett bra sätt att tillgodogöra sig mer näring. Det kan enkelt göras genom att tillaga råa färgrrika sallader med smakrika dressingar, eller röror till fullkornspasta eller fullkornsris om man gärna vill ha något varmt till. Detta är något jag själv tar fasta på för att äta mer raw food.
 
 
 

Mindfulness

Efter en lång tid av mycket emotionell och fysisk stress ledde ett läkarbesök så småningom till en vidareremiss och ordination av att jag ska börja praktisera mindfulness. Jag har provat på mindfulness förut men har då varit alldeles för rastlös för det - ett nog så starkt tecken på att man faktiskt kan ha stor nytta av det.
 
Att mindfulness blivit integrerat inom sjukvården och inte avvisas som "flum" visar mycket på dess effektfulla verkan. Ursprungligen är det en meditationsmetod inom buddismen som praktiserats i tusentals år. I grunden är det ett naturligt tillstånd för alla levande varelser, då mindfulness handlar om sinnesnärvaro och att vara i nuet - här och nu. Inte att grubbla om det som har varit eller att oroa sig för det som kanske kan hända. Det förgångna kan man ändå inte ändra på och framtiden kan man inte utvisa, varför att oroa sig för det som komma eller kanske komma skall är onödigt. 
Varför just människa är ett sårbart "offer" tycker jag inte är så svårt att förstå. Människan är ju trots allt en högst tänkande och reflekterande varelse och med det är det inte så konstigt om tankarna ibland får för mycket utrymme. Dessutom lever vi i ett allt mer framåtblickande och prestationsinriktat samhälle där vi snarare bedöms för våra prestationer än vilka vi är, vilket kan orsaka en hel del stress.
 
Den största utmaningen i mindfulness ligger i att fästa uppmärksamheten på vad som händer just nu - att leva uppmärksamt i nuet. Ett flertal forskningsstudier har visat att mindfulness minskar stressen vid en mängd kliniska diagnoser. Kontrollerade kliniska prövningar har gjorts på bland annat fibromyalgi och andra kroniska smärttillstånd, olika cancerformer, hjärt–kärl-sjukdomar, psoriasis, multipel skleros, traumatisk hjärnskada och depression. Mindfulnessträning har i dessa studier medfört signifikant bättre resultat än kontrollbetingelsen. Studier på friska personer har visat att mindfulnessträning och andra typer av meditation medför positiva psykologiska effekter och reducerad stress.  
 
 
Mindfulness hjälper dig att:

- Minska din stress och oro

- Sova bättre

- Fokusera på det väsentliga

- Bli mer uppmärksam om vad som sker i dig och kring dig

- Bli mer kärleksfull och medkännande

- Leva i balans och mer i nuet

- Öka ditt tålamod

- Öka din förmåga att möta svårigheter

- Bättre kunna hantera smärta

- Öka din livskvalitet

 

TIPS: för att praktisera mindfulness använder jag mig av min Shakti-spikmatta, meditationsmusik (finns bland annat på Spotify, och jag själv använder mig av bland annat "nature sounds" och "meditation music"), och denna meditations-DVD. Jag har även klickat hem boken "Lycka nu : en praktisk guide i mindfulness" efter att ha provläst den och funnit den intressant ur även ett psykologiskt perspektiv med situationsexempel och praktiska övningar. För dig som har smartphone finns det även bra mindfulness- och "breathing"-appar att ladda ner för att nyttja tiden på bussresan, etc.

 

Den holistiska synen på hudvård

 
Den kanske mest intressanta insikt jag fått av att sätta mig in ekologisk hudvård är den jag fått av hur allting hänger ihop. I den konventionella hudvårdsrådgivningen är det så mycket fokus på enbart huden, som om huden vore ett separat yttre skal som med kemikaliebaserade krämer och radikala metoder misshandlas till yttre "perfektion". 
 
Få människor tänker på huden som ett organ. Ännu färre vet ens att huden till och med är vårt allra största organ. När man tänker på huden som det organ det faktiskt är får hudvård en helt ny innebörd. Med inställningen om att huden är levande blir hela hudvårdsproblematiken mycket mer komplex. Den som hängde med på naturkunskapen i skolan kommer nog ihåg att kroppen är uppbyggt av celler. Man brukar tala om cellerna som "livets byggstenar". Det är alltså cellernas liv som utgör vårt liv. Slår man ihop ett plus ett innebär det alltså att den omvårdnad som man skänker sin kropp påverkar hela kroppen - även huden. Här utgör såväl yttre- som inre omsorg en betydande påverkan, som vad du smörjer in och på din kropp med, men också vad du stoppar i din mun. Dessutom pågår ett ständigt signalarbete i våra kroppar genom vårt hormon- och nervsystem. Beroende på utslag kan dessa inre kemiska reaktioner orsaka såväl psykiska som fysiska utslag. Det är hit som t ex stress och hormoner hör och som kan vara bovar bakom diverse hudproblem.
 
Hudvård ur ett naturkosmetiskt perspektiv är en hel vetenskap som ur holistisk syn gör allting så mycket mer komplext men samtidigt så oerhörd intressant. Med insikten om huden som ett organ med holistisk syn blir man snällare mot både sin hud och sig själv. Man - i alla fall jag - blir på något sätt så medveten och opåverkad av kommersiella krafter, att man får en helt annan respekt och förståelse för sin kropp. Min bloggresa inom naturlig hudvård har gått från det ytliga av att enbart hitta och tipsa om nya gröna produkter, till en holistisk syn där nutrition, neurovetenskap och gamla traditionella lärdomar om naturlig hudvård vägs samman. Idag läser jag gärna litteratur som berör såväl naturlig hudvård, kost som psykologi.
 
Den senaste tiden har jag allt mer bloggat om hälsa som helhet istället för full fokus på hudvård. Detta i och med mina fördjupade kunskaper där jag själv väljer att se på huden ur ett holistiskt perspektiv. Hur ekologiskt och grönt är det t ex att konsumera en massa hudvårds- och hygienartiklar även om de är "gröna"? Själv har jag allt mer fått upp ögonen för rena råvaror, som dessutom ofta har fler än ett användningsområde. Man får inte glömma att den gröna våg inom kosmetika- och hudvårdsindustrin som existerar just nu utnyttjas av kommersiella krafter. Det finns stora pengar att tjäna inom området då hudvårds- och kosmetikaindustrin omsätter multum. Jag skaffar mig hellre en hållbart grön livsstil än "rider" på den kommersialiserade gröna vågen.
 
 
 

Kaffesubstitut - kornkaffe från Urtekram

 
 
Som jag tidigare skrivit har jag varit koffeinfri i ungefär en och en halv månad nu. Rooibos med honung har varit mitt huvudsakliga substitut. I förra veckan köpte jag dock kornkaffe i en hälsokostbutik som jag numerar alternerar med te när jag saknar just känslan av kaffe. Det kornkaffe jag köpte ska vara ett av det bättre när det gäller liknelsen av kaffe. Märket bakom kornkaffet står danska Urtekram och innehållet är helt ekologiskt och koffeinfritt, bestående av; rostad och sprejtorkad råg, korn och cikoria. Kornkaffet har en välblanserad och lätt rostat smak. Smaken är inte helt densamma som kaffe, vilket man får vara inställd på, men det fungerar absolut som kaffesubstitut. Den varma, fylliga och lättrostade smaken ger en bra kaffekänsla. Ingredienserna är finmalda och det dricks genom att man blandar ut några teskedar av kornkaffet med hett vatten. Ytan blir lätt skummig (likt kaffe) och som helhet har kornkaffet en snabbkaffe-känsla. Kaffet kostar runt 50-lappen och finns att köpa på såväl nätet som i välsorterade hälsokostbutiker. I Göteborg finns det på bland annat Gröna Boden och Ekostore.
 
 
Lite kuriosa om kornkaffe och kaffesurrogat
Växten cikoria (som ofta finns i kaffesubstitut) användes förr som kaffesurrogat och medicinskt mot bland annat gikt. Kaffesurrogat kallas de olika blandningar som har använts som surrogat för kaffe i tider då kaffe varit svårt att få tag på. I Sverige var dessa kaffesurrogat vanliga under andra världskriget. Roten av växten cikoria var särskilt populär som ingrediens och sådant surrogat tillverkades i Tyskland före de båda krigen. Övriga ingredienser som förekommmit är; rostade spannmål (vete, råg, etc), rostad rot av maskros, rostade och malda fikon och en hel del andra växter som ekollon, dadlar, lupiner, johannisbröd och kikärter. De vanligaste ingredienserna idag är emellertid cikoria, rostade spannmål och ibland även ekollon - vad i alla fall jag observerat.
 
 
  

Klipp om "coctaileffekten"



Detta korta klipp är framtaget av Naturskyddsföreningen för att uppmärksamma den såkallade "coctaileffekten". Den förklarar hur komplext det är med kemikalier; att dessa finns överallt i vår omgivning, inte bara i hygienartiklar och kosmetika, och att man inte bara kan se till den enskilda kemikaliens potentionella risk utan hur dessa reagerar ihop med andra kemikalier - den så kallade coctaileffekten!


TIPS: läs mer här om hur du kan gå tillväga för att bidra till mer medvetna köp och därmed också bana för säkrare produkter för så väl de människor som utsätta för kemikalier i sitt dagliga arbete, dig själv och dina medmänniskor som vår allt mer utsatta miljö.


Green Love - utökat sortiment



Häromveckan skrev jag ett inlägg om det nya svenska ekomärket Green Love, tänkte bara säga att det nu finns fler produkter att köpa på Loveko. Det har även lanserats en hemsida för märket där man kan läsa mer om märket, tillverkningen, råvarorna, osv.


Ekoguiden - din guide till eko, reko och vintage



Om du vill göra mer medvetna köp där eller runtomkring du bor finns här en ekoguide med tips på bland annat second hand, restauranger, livsmedel, ekokläder och skönhet med miljö- och rättviseambition. Saknar du din egen stad och vill bidra till mer hållbar konsumtion och lära dig mer om miljö-, rättvise- och konsumtionsfrågor, så har du faktiskt möjligheten att bli en av sajtens ekorecensenter. Hade inte Göteborg redan funnits hade jag själv tyckt detta vore kul!


Städer som i dagsläget finns med ekoguide:
- Stockholm
- Göteborg
- Uppsala
- Umeå
- Falun
- Gotland
- Eskilstuna
- Borås


TIPS: läs mer här om de som står bakom sajten och föreningen Medveten Konsumtion. 

Lite om mitt tankesätt gällande hållbarhet



Jag tänkte försöka mig på att förklara varför jag har ett sådant stort intresse för naturlig och hållbar hudvård, eller egentligen för en hållbar livsstil överhuvudtaget. För att få någon form av bakgrund till det hela, tror jag att mitt fördjupade intresse grundar sig i den nyfikenhet jag alltid haft. Jag har alltid velat förstå hur saker och ting fungerar, varför och inte minst har min analytiska förmåga lett till ett sammanhangstänkt. Tillsammans med att jag besitter så pass mycket empati, som jag tror krävs för viljan och drivet till livsstilsförändring, har jag kunnat se allt i ett större sammanhang och insett att även mina livsstillsval – som enskild individ – är betydelsefulla nog för att göra skillnad. Det är svårt att kortfattat sammanfatta alla skäl till mina livsstilsförändringar, men jag ska ändå göra ett försök med att ta upp - för mig - två viktiga frågeställningar.


Varför jag är vegan
Det faktum att man är vegan klingar inte sällan provocerande hos andra, inte minst hos de som vet allra minst om veganism. Liksom som för allt annat avvikande, är just livsstilsval och beteenden utom normen för många någonting läskigt. Just kost är också väldigt känsligt, då många verkar ta avvikande och alternativa kostval personligt, som att vad de äter på något sätt är fel. Min syn på veganism är liksom den för naturlig hudvård just holistisk. Jag ser på mitt livsstilsval som vegan som en helhet - av omsorg för mig själv/min kropp, mitt sinne samt vår omvärld och miljö. När man talar om skälen till att man är vegan brukar man tala om etiska, religiösa, miljö- och/eller hälsoskäl. För mig samspelar allt.

Jag är vegan av empati för djuren, som jag ser som individer vi människor själva valt att se som mindre värda på grund av avsaknad av talförmåga och möjligen avancerad intellekt, och som en reaktion mot djurhållningen, som jag anser vara ”ohuman” och långt bortom djurs naturliga levnadsmiljö. Jag är även vegan på grund av miljöskäl; att äta och producera kött kräver t ex enorma mänger energi och resurser i jämförelse med att äta en växtbaserad föda. Vad gäller hälsoaspekterna är en i huvudsak växtbaserad kost den kosthållning all forskning pekar på som den mest hälsosamma och kroppsvänliga. Huruvida vi är skapta för att äta kött eller inte är en annan fråga jag hade behövt tillägna ett helt eget inlägg för. Vilket som är dock varken kött eller animaliska livsmedel något vi i vårt  (notera->) västerländska samhälle behöver för vår överlevnad. Den som vill jämföra sig med människor levandes i ett samhälle uppbyggt kring helt andra förutsättning för årtusenden sedan får gärna göra det, men det är inte att vara i eller ta hänsyn till sin samtid. Att man kan leva som vegan är jag ett levande bevis på – med varken järn- eller B12-brist (de brister man framför allt varnar för hos veganer). Däremot anser jag att man har ett ansvar gentemot sig själv att läsa på om näringslära för att undvika eventuella brister, som kan uppkomma vid enformig och bristfällig kosthållning. Detta är dock egentligen inget unikt för vegankost, brister är idag ett nästan lika stort problem även bland blandkostare som äter en allt mer processad och enformig kost, varför man inte ska hänga upp sig på att vegankost skulle vara ohälsosamt. Faktum är att en allsidig och varierad vegankost många gånger kan gå om en idag västerländsk kosthållning vad gäller tillgången av många viktiga näringsämnen, samtidigt som man som vegan får i sig mindre industriellt framställda tillsatser och annat av människan framtaget som kroppen evolutionärt sätt inte känner igen på grund av dess onaturliga struktur. 


Om medveten konsumtion – av bland annat naturlig hudvård och kosmetika
Det är svårt att inte återigen dra paralleller till mitt helhetstänk och min empati för vår omvärld. Vissa verkar ha fömågan att kunna skaka av sig fakta om sådant de vet att de skulle kunna påverka med hjälp av lite ansträngning, men bekvämlighet verkar ha någon överlappande effekt. Många gånger handlar de fortfarande om okunskap – både på grund av att andra inte tar sitt ansvar nog att informera om miljö- och hälsoeffekterna på grund av bland annat kommersiella krafter, men också för att vi själva inte orkar bry oss och därmed håller för ögonen och öronen. Det blir lite de-tre-aporna-effekten, där någon håller för munnen, någon för ögonen och en annan för öronen. Jag gör tvärtom; jag insuper engagerat denna fakta och sprider gärna den vidare – jag tar mitt ansvar som ”upplyst”. Jag tror inte att jag är unik och märkvärdig på något sätt, men får jag bara en person att tänka till och våga ta steget till någon form av ”global” livsstilsförändring är jag nöjd. Om det så gäller en omläggning av kosten som ger både individuella och globalt positiva effekter, eller ett konsekvenstänk där man tänker innan man handlar – såväl i tanken som konsumtion – så är jag lycklig!  


Det ligger något i orden: 
“Be the change you want to see in the world”
/Ghandi


Tänkvärd illustration om vad huden "äter"



Delar här med mig av en informativ illustration om kemikalier och andra mindre snälla ämnen vi utsätter vår hud för och dess negativa påverkan. Klicka här för att se bilden större.


Återanvändbara rengöringssvampar från EcoTools



Ett tips relaterat till förgående inlägg om ansiktsrengöring med vegetabilisk olja, är att använda dessa naturliga svampar gjorda utav växtmassa. Istället för att konsumera en massa bomull kan man använda dessa svampar gång efter gång, det är bara att rengöra dem mellan att man använder dem. Detta kan göras genom att till exempel koka dem. Ett paket går på 59 kr och innehåller tre stycken svampar. Läs mer om EcoTools i mitt tidigare inlägg här.


OCM - The Oil Cleaning Method



Ett uttryck som allt mer cirkulerar inom begreppet naturlig hudvård är "OCM" (The Oil Cleaning Method), vilket syftar på rengöring med naturliga vegetabiliska oljor. Att rengöra ansiktet med olja är inte bara ett mycket ekonomiskt knep utan också det allra skonsammaste får vår hud. Rengöring med fett är inte så märkligt som det kan låta - fett löser smuts, inklusive smink. Samtidigt som vegetabiliska oljor är närande och vårdande för huden rubbas inte hudens syramantel, som för ögat är osynlig och ligger integrerad i det översta hudlagret - epidermis. Syramanteln återfinns överallt på kroppen, även i hårbotten. Trots att den är osynlig så känns det i huden om den tas bort eller förstörs. Effekten kan till exempelt ge en torr och stram känsla efter rengöring.
Det var med olja antikens människor rengjorde sig, när de inte helt enkelt avfettade sig rejält med soda vilket sedan krävde ordentlig återfettning med olja. Den uråldriga konsumtionen av olivolja och örtoljor i södra Europa och västra Asien under forntiden och antiken var ingen kulturhistorisk lustighet utan en nödvändighet för att skydda huden mot bland annat det heta och torra klimatet.

Grunden till en frisk och vacker hud är en frisk syramantel. Det finns egentligen inga hudtyper, som man ofta felaktigt kallar det, utan hudens kondition är snarare tillstånd som skiftar beroende på yttre och inre omständigheter, som hur man tar hand om sin hud, vad man äter och hur man mår. Några vanliga orsaker till skada på syramanteln är att man använder för starka och aggressiva rengöringsprodukter, peelingprodukter, behandlingar med syror, för mycket stark sol samt långvarig inre och yttre stress. Tänk på att detsamma gäller för de rengöringsprodukter man använder till kropp och hår.
Har man en rubbad syramantel och låter huden vara så känner man att huden efter en viss tid känns bra igen. Det beror på att syramanteln återbildas vilket går ganska snabbt när man är i 20-årsåldern, därefter går det allt långsammare med åren. Att ständigt skada syramanteln ger onödigt slitage på huden och till slut kan det ge bestående skador vilket gör att huden åldras snabbare. Motsatsen däremot gör att huden kan arbeta som den ska med sina naturliga processer både natt och dag. När huden är i balans har man heller inget behov av att smörja in sig med feta krämer på natten.

När man går över till OCM-rengöring kan det hända att man upplever att huden blir sämre, att den blossar upp och får utbrott. Detta är dock ett tecken på att huden regleras och återfinner sin balans och någonting man får vara med på kan ta tid. I utbyte får man dock så småningom en friskare och balanserad hud.


Vegetabiliska oljor att använda till OCM
- Basoljor som olivolja, jojobaolja eller mandelolja är utmärkta rengöringsoljor till alla hudtyper
- Ricinolja (används sparsamt i och med att den verkar mycket djuprengörande och t o m kan verka uttorkande på huden vid för generös och tät användning), men kan även uteslutas

Vill du se hur en ansiktsrengöring med olja kan gå till har den bloggande ekologiska hudvårdsterapeuten Emma Granath publicerat en videoklipp på detta.


TIPS: tänk på att se efter kallpressade och ekologiska vegetabiliska oljor för att få den renaste, mest näringsrika och minst behandlade oljan.




Sheasmör - "Butyrospermum parkii"



En råvara jag blivit allt mer nyfiken på är sheasmör. Sheasmör, som utvinns ur Sheaträd som växer i Afrika, är en extremt mångsidig produkt, som innehåller både karoten och alantoin som är återfuktande, lugnande, anti-åldrande och läkande för huden. Stark sol, vind och damm skapar ödesdigra konsekvenser för exponerad hud, och afrikanska kvinnor har i århundranden använt olja från Sheaträd-stammen för att just skydda huden från dessa extrema förhållanden. Med sitt innehåll av bland annat vitamin A, E, F, mineraler, proteiner och fettsyror och ett naturligt svagt UV-filter verkar shea både skyddande, vårdande och regenererande för huden. Shea utvinns såväl som olja som smör.
I och med sheasmöret popularitet finns det dessvärre många typer av sheasmör som är hårt raffinerade och med kemikalier tillsatta. Detta för att bland annat ta bort den naturligt nötaktiga doften för att ersätta den med parfymerad doft. Den här processen tar dock bort alla de goda egenskaperna hos shean och gör den inget annat än skadligt att ha på huden. Därför är det att rekommendera att se efter oraffinerat rått ekologiskt sheasmör. Green Love har bland annat ett i sitt nya sortiment, liksom Akoma.

De flesta människor tål sheasmör/sheasmörsolja mycket bra. Genom sin ettsyresammansättning, skyddar smöret/oljan huden mot irritationer som uppkommit av till exempel kemikalier. Smöret är fetare än oljan och kan användas som det är på huden. Smöret liksom oljan har fantastiska, mjukgörande egenskaper och kan användas på torra kroppsdelar, hudsprickor och alla typer av hudbristningar. I och med att shea är så rik på hudvårdande vitaminer, mineraler och närande fettsyror och verkar skyddande mot kemikalier, ska jag nog testa sheasmör på mina arbetsrelaterade handeksem.


Sheasmörs många användningsområden


  • Utslag
  • Torr hud
  • Skönhetsfläckar
  • Klåda
  • Hudsprickor
  • Sårläkning
  • Ärrbildning
  • Solbränna
  • Insektsbett
  • Grov hud på fötter, armbågar och knän
  • Frostskador
  • Nariga läppar