Rooibos - det koffeinfria örteetDå jag fick förstärkta koffeinpåslag även av teer innehållande koffein har jag istället börjat dricka det rena och koffeinfria örtteet rooibos (gärna med en tesked honung i). Jag har varit koffeinfri i ca två veckor nu och känner mig både piggare och jämnare i humöret! Rooibos kallas ofta för rött te (trots att det inte finns något släktskap med tebusken) och framställs från rooibosbusken som enbart växer i Cedarbergen i Sydafrika. Att dricka rooiboste är en gammal afrikansk sed och har sedan urminnes tider använts av Khoisanfolket, Sydafrikas urbefolkning.

Rooibos sägs kunna förhindra uppkomsten av allergier, lindra kolik och underlätta vid allergiska reaktioner som astma, hösnuva och eksem. Då rooibos är helt koffein- och teinfritt är det ett bra alternativ till kaffe och som kvällsdryck. Den innehåller även ett flertal mineralämnen som kroppen behöver, bland annat kalcium, järn, zink och magnesium. En skillnad mellan grönt te och rooibos när det kommer till antioxidanter är att rooibos innehåller många olika antioxidanter medan grönt te innehåller ett litet antal. Flera av antioxidanterna i rooibos är ovanliga i de livsmedel som vi normalt äter. I rooibos finns också en enzym, SOD (superoxid dismutase), som tros kunna motverka åldrandets oönskade effekter.
Rooibos har förmågan att återställa vätskeförlusten och även förlusten av en mängd viktiga mineraler som svettas bort under träningspass och är därför även en bra träningsdryck. Spårämnena och mineralerna i rooibos hjälper till att balansera elektrolytnivåerna. Rooibos kan drickas både varmt eller som iste. För personer med sömnsvårigheter rekommenderas en kopp rooiboste på kvällen för att få en god nattsömn.

Intresse för rooibos och extrakt av rooibos finns också inom skönhetsindustrin då naturliga antioxidanter ofta tillsätts i skönhetsprodukter. Detta för att de verkar konserverade men också därför att de tros skydda huden mot onödigt åldrade av t ex solande.

Jag dricker mitt rooibos från Kung Markatta med en klick ekologisk honung i. Mycket gott!
Kommentera inlägget här :