TILLBAKA!!

Har startat upp en ny personlig blogg där jag troligtvis kommer att flytta över den här bloggen till en underkategori som berör just hälsa, kost och ekologisk skönhetsvård. Detta eftersom det är så mycket annat jag vill skriva om också. Min nya blogg och underkategorin hittar ni här.

Nej, nu är jag tillbaka här! =)


Boktips - "Badskumt: gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg"Ett boktips för er som vill veta mer om kosmetikans baksidor utifrån hälso- och miljösynpunkt är den nya boken "Badskumt: gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg".


"Etthundratio (110) ton. Det är så mycket kosmetika och hudvårdsprodukter vi använder i Sverige. Varje dag. Krämer för händerna, tänderna, dagen, natten. Och »vi« är inte längre bara kvinnorna, utan även männen, barnen och bebisarna.

Vi färgar håret med giftiga och miljöfarliga ämnen och badar de allra minsta i badskum med starkt allergiframkallande ingredienser. Vi använder parfymer som kan påverka hormonsystemet och solkrämer som kan skada vårt DNA.

Det finns upp till 7 000 ämnen i våra allra vanligaste produkter. Även om inte alla är farliga vet vi väldigt lite om cocktaileffekten: vad som händer med oss eller naturen när flera ämnen blandas.

Förr i tiden pudrade man ansiktet vitt med blysmink för att bli vacker. Blyet förstörde tyvärr huden, fick håret att lossna, tandköttet att svullna och tänderna att svartna. Men är vi egentligen så mycket klokare idag?

I Badskumt bannar och manar Katarina Johansson oss till kritisk eftertanke. Det är dags för en ordentlig granskning av badrumsskåpet."


Jag har själv inte läst boken ännu, men är mycket nyfiken på den! Du kan både köpa och provläsa boken här. Är du nyfiken på författaren bakom boken (t ex varför hon skrev boken!), kan du läsa en intervju med henne här.


Färgnyanser på make up från 100% Pure

 
fruit
pigmented
color
cosmetics
100% Pure are the first and only cosmetics colored from antioxidant rich fruit and vegetable pigments. While other color cosmetics are colored with either synthetic dyes or minerals, only 100% Pure Cosmetics are colored with fruit and vegetable pigments (patents pending)! All the antioxidants and vitamins are in the pigments, so you will be applying all the healthy nutrients of the fruits directly on your skin.
            

Sitter i min säng och avnjuter ett nytt ekologiskt, KRAV-märkt och rättvisemärkt kaffe från Zoega som jag inhandlade igår och som smakar ypperligt och är lite i extas över de modellbilder jag funnit på make up från 100% Pure på klädkedjan American Apparels webshop! Alltså tips till er alla därute som är nyfikna på 100% Pure's make up men som inte har möjlighet att testa produkterna, men som är nyfikna på hur nyanserna ser ut på riktigt! Nedan ser du exempel på några av make up-modellbilderna.100% Pure, Lip Gloss - "Pink Caramel"


 
100% Pure, Lip Glaze - "Cabernet"
100% Pure, Rouge - "Ballerina"
100% Pure, Satin Eye Shadow - "Halo"


Själv har jag följande make up-produkter från 100% Pure i min ägo; 100% Pure Fruit Pigmented Eye Shadow i nyanserna "Champagne" och "Chestnut" (för en snygg jordig sotning som funkar även dagtid), 100% Pure Healthy Skin Foundation with Super Fruits i nyansen "Peach Bisque" (en foundation med förvånadsvärt god täckning trots den naturliga finishen), 100% Pure Fruit Pigmented Lip Gloss i nyansen "Shimmery White Peach" (glasigt persikofärgad) som jag bär tillsammans med 100% Pure Fruit Pigmented Sheer Lip Glaze i nyansen "Peach Bellini", som tillsammans ger ett lagom pigmenterat glansigt plut i rosa-/nudefärgad skiftning. Även 100% Pure's Fruit Pigmented Mascara i nyansen "Black Tea" är mig en trogen följeslagare, som trots sitt "fruktsallad"-innehåll är en förvånadsvärt bra naturlig mascara utan läskigt innehåll (t ex nitrosaminer) som jag drar mig för att utsätta mina slemhinnor (ögonen) för!

För att själv klicka runt för att se vilka produkter det finns modellbilder för (det finns nämligen dessvärre inte modellbilder till alla produkter och nyanser), så klicka på denna länk. I Sverige finns make up från 100% Pure att köpa här.


Classy Organic - exklusiv ekologisk och naturlig hudvård
I sommar har jag upptäckt webshoppen Classy Organic som inriktat sig på ekologisk och naturlig hudvård och hårvård från exklusiva märken, med målet att kunna konkurrera med samma utbud som traditionella hudvårdsbutiker fast helt ekologiskt och naturligt.

Då jag hellre köper från renodlade "naturliga" shoppar, för att stödja dessa företags framväxt, har jag köpt lite smått och gott härifrån; t ex min favoritdoft "White Peach" från 100% Pure's kroppsserie, i form av wash foam och body scrub, som i denna shop dessutom är mer prisvärda än på t ex Eleven. Jag bestämde mig även för att köpa doften "Spring" från Rich Hippie efter att ha fått hem lite doftprover. När den fått lägga sig har den en härligt vårig mild och varm blommig doft med en hint av honung.  

Märken som Classy Organic har i sin shop och som jag själv är trogen kund av är bl a: 100% PureCrazy Rumors, Speizia, samt numera även Suncoat (det finns inga 100% naturliga nagellack, men detta är det minst hälsovådliga och miljöbelastande jag kunnat finna!)

Med sin nisch är hela shoppen som en godisbutik för mig där jag upptäckt massa nytt jag är nyfiken på att testa! Men med mina strängt höga krav på naturlighet faller dessvärre ett par märken bort, men urvalet av högst naturliga produkter är ändå hyfsat stort för att vara en naturlig hudvårdsshop, och med märken som är bra mycket bättre än många konventionella. Dessutom erbjuder de fri frakt på beställningar över 200 kr!


Kosmetikämnen i cancersvulster & "fienderna" L´Oréal, H&M, Body Shop, m.fl.Visste ni att brittiska forskare har hittat konserveringsmedel från kosmetika i cancersvulster hos kvinnor med bröstcancer?

Flera av de idag rätt så omtalade "parabenerna" är kända för att ha endokrinstörande effekt. Endokrina systemet är för kroppen ett viktigt nätverk av körtlar som producerar hormoner. Dessa hormoner medverkar i kroppens viktiga kommunikationssystem, som arbetar för att hålla kroppen stabil och frisk. Hormoner hänger särskilt samman med tillväxt och utveckling, men spelar även en viktig roll i immunförsvaret och andra viktiga funktioner i kroppen. När människor utsätts för hormonstörande ämnen, t ex av kemikalier som agerar som hormoner i kroppen, förvirras och störs det endokrina systemet, vilkt kan leda till hälsoproblem.  

Forskare idag fruktar att parabenerna kan få bröstcancerceller att växa (tidskriften: "Journal of Applied Toxicology"). Bröstcancer har, vid sidan av kemikaliernas intåg, under det senaste decenniet ökat och drabbar omkring 6 000 kvinnor årligen i Sverige. Vill du vara på den säkra sidan rekommenderas du välja produkter utan t ex butyl- och isobutylparaben, triclosan och aluminiumchlorhydrat.
Speciellt antiperspiranter bör undvikas. Antiperspiranter hindrar dig från att svettas och därmed samlas de giftiga ämnena som annars skulle sköljts ut via svetten i armhålan. Mer information finns på www.miljoeogsundhed.dk

Även hårstylingprodukter innehåller ämnen som misstänks vara cancerframkallande och skadliga för fruktbarheten. "Dumpade" produktmärken är bland annat kosmetikajättar som: L´Oréal, H&M, Body Shop, Wella, Sebastian, Fructis, Elnett, Proffs, m.fl. (Källa: Svenska Naturskyddsföreningen) Varför man bör tänka på att de största och mest erkända märkena inte alltid är bäst (i alla fall inte i avseende på hälsan/miljön)!


TIPS:
Mer intressant läsning om vad man bör undvika i kosmetika, hår- och hudvårdsprodukter finns här.