Ansiktskräm med MSM från Raw Gaia

best skincare products


Då min ansiktskräm håller på att ta slut har jag nu beställt hem en ny från Raw Gaia som jag länge har varit nyfiken på. Förutom att Raw Gaias hudvårdsprodukter består av rena, ekologiska råvaror så är dessa även i stort sett oprocessade ("raw") i och med att de inte upphettats över 40 grader, vilket medför mer aktivt vårdande och näringsrika ämnen för hudens välbefinnande. Just ansiktskrämen med MSM ska passa alla men är särskilt lämplig för mogen, skadad hud och har en läkande effekt på ärr.

MSM har förmågan att hjälpa huden att ta in mer näring, vitaminer och mineraler och hjälper vid eksem, psoriasis, rosacea, akne, eksem, fjällande hud och mjäll (man kan även ta MSM som kostillskott får att uppnå de mer invärtes effekterna). MSM är en organisk svavelförening som är 99,993% helt rent och naturligt och kommer från tall- och granträd, i kroppen finns det i nästan alla våra celler. MSM är en viktig komponent i bildandet av kollagen, elastin, brosk och keratin som bygger upp bland annat hjärna, skelett, hud, hår och naglar. Hälften av kroppens svavel återfinns i just muskler, hud och skelett. Du kan läsa mer om Raw Gaia i mina två tidigare inlägg här och här.


Ingredienser: MSM, organic cacao butter*, organic apricot kernel oil*, organic jojoba oil*, wildcrafted frankincense essential oil, wildcrafted myrrh essential oil. * Kallpressade
Pris: 229 kr
Köpställe: www.clearlife.se (finns även på fler köpställen, googla!)
Hemsida: www.rawgaia.com


Några anledningar till varför frukt är så nyttigt
Den illustrerade bilden får tala för sig själv.


Uppiggande smoothies

 

Delar här med mig av ett klipp med Kristina Fredriksson från rawfood.se, som tipsar om goda och nyttiga smoothies i ett TV4-klipp från förra sommaren. Hon blandar tre smoothies, bland annat en uppiggande som substitut för kaffe. Nedan ser du recepten på de smoothies hon mixar i programmet.


*Green Deluxe*

2 nävar ruccola
1 äpple
1/2 banan
2 dl äppeljuice
1 lime
1/2 tsk spirulina
5-6 blad färsk mynta


*Chokladpower*

1 stor banan (gärna fryst)
1 näve gojibär
2 msk skalade hampafrön
1 näve cashewnötter
1 msk maca
1 msk choklad
2-4 dadlar
3-4 dl mandelmjölk


*Melonkick*

1/4 vattenmelon
2 pressade lime
6 myntablad
vatten


Nyttigheter från växtriket med hög näringstäthetNedan listas exempel på mat från växtriket med hög näringstäthet, vilket betyder att råvarorna har ett högt innehåll av vitaminer, mineraler, antioxidanter - nyttigheter för såväl kroppen som hudens välmående.


Grönsaker och rotfrukter

Broccoli, blomkål, brysselkål, vitkål
Paprika
Palsternacka
Morötter, rödbetor
Spenat
Aubergine
Lök, vitlök
Kronärtskocka
Avokado
Groddar


Supernyttiga frukter och bär
Blåbär, hallon, körsbär, havtorn, svarta vinbär
Äpplen, päron
Apelsin
Katrinplommon
Plommon


Nyttiga fettkällor

Avokado
Naturligt Kokosfett, en virginvariant och en som är anpassad för matlagning
Oliver
Nötter, mandel och frön
Oliv och rapsolja
Linfröolja
Nötoljor


Bra proteinkällor

Bönor, linser och ärter
Tofu
Sojaprodukter


Kolhydrater

Quionoa
Pasta gjord på quionoa
Råris
Bovete
Hirs


TIPS: ät något från varje kategori varje dag för att få i dig alla näringsämnen. Var uppmärksam på järn, B12 och D-vitamin, som kan vara svårare att få i sig om man äter en helvegetabilisk kost. Genom att blanda olika växtproteiner uppnås en hög kvalitet på proteinet även i en vegankost (vilket jag äter). Därför bör baljväxter i kombination med spannmålsprodukter ingå i många måltider. Bladgrönsaker är också lämpliga att kombinera med olika spannmålsprodukter. För att höja proteinhalten i t ex vegankost kan produkter av soja användas.


Karin Björkegren Jones yoga-DVD-serieJag funderar på att uttöka min yoga-DVD-samling och är nyfiken på Karin Björkegren Jones DVD-serie med olika tonvikt; "mammayoga", "energiyoga", lugn och ro yoga", "barnyoga", "tonårsyoga", "40-plusyoga", "för rygg och nacke", "yoga inför förlossning", "gravidyoga", "homonyoga" och "att åldras med yoga"!

Mig personligen tilltalar främst de fyra ovanstående DVD'erna på bild. De kostar ca 99 kr/st och finns bland annat att köpa här.


TIPS: läs mer om yoga i mitt tidigare inlägg.


Vitt te - det nyttigaste teet av de alla?!Sitter här och smuttar på en kopp vitt te som jag inhandlade i fredags. Jag kände att jag behövde något substitut för kaffe då det har blivit lite för mycket av det den senaste tiden genom för starka koffeinpåslag i kombination med stress.

Enligt lite te-research ska svart te innehålla allar mest koffein av de "klassiska" teerna, grönt te ungefär hälften så mycket koffein som i kaffe, medan vitt te innehåller ungefär en tredjedel så mycket koffein som i kaffe. Roiboos, som ofta felaktigt kallas för "rött te" - trots att det inte handlar om blad från teplantan, innehåller inget koffein alls. Just vitt te är det minst obehehandlade teet och anses allt mer vara det allra nyttigaste teet. Enligt forskning (via Kingston University) där man testade egenskaperna hos 21 örter och örtextrakt, visade sig just det vita teet ha de mest hälsobringande egenskaperna. Vad gäller huden visade forskningen att vitt te i särklass var bäst på att hämma de enzymer som bryter ner kollagen och elastin. Enzymerna som hämmas är tillsammans med oxidanter associerade till inflammatoriska sjukdomar. Grönt te är annars omtalat inom hudvård men för kollagen klarade vitt te 87% medan grönt te tog andra plats med endast 47%. Brittisk forskning pekar även på att te kan minska kroppens stressnivåer - något kaffe stimulerar. Forskarna vet inte vilket ämne som är ansvarig för effekten men theanine, ett ämne som finns i just te, tros vara orsaken.
Mina favoritteer
Roiboos - "Morning Time" från Pukka
Grönt te - "Green tea" från Pukka
Vitt te - "Organic white tea with rasberry" från Clipper (teet jag köpte i fredags!)


TIPS: för en mildare och något sötare smak så är en tesked honung i t ex "Morning Time" eller "Green tea" mycket gott!


Medveten klädkonsumtionFör att bara för en liten stund lämna fokus på hållbar hudvård har jag en annan viktig hållbarhetsfråga att betona. Som många andra unga tjejer idag var jag förr en flitig impulsshoppare. Med tiden har jag dock fått en ökad förståelse för konsekvenserna av impulsivt handlande. Förutom att man givetvis gör av med en massa pengar i onödan, då många plagg/prylar man köper aldrig kommer till användning i och med att man handlat på just impuls och inte med eftertanke, så är det nog inte alla som tänker på vilket oerhört resursslöseri ogrundad konsumtion medför.

Jag tänker framför allt på förbrukade resurser som slår tillbaka på vår miljö. För att ta ett målande exempel; visste ni att det krävs flera tusentals liter vatten för att framställa 1 kg bomull? Detta görs dessutom i länder där vatten är en bristvara. Kläderna tillverkas inte sällan i fabriker i länder som inte ens ligger på vår kontinent. Sedan fraktas dessa plagg hit till Sverige, där vi använder kläderna bara för ett kortare tag eftersom modet hela tiden förändras, och när kläderna blivit "ute" igen skänker vi (i bästa fall) bort dessa. Och ironiskt nog skickas de ofta tillbaka till det land de en gång tillverkats i.

Förutom resursaspekten är bomull den allra mest besprutade grödan - något som inte bara är läskigt för oss konsumenter som bär dessa tungt besprutade nya plagg mot naken exponerad hud, utan all besprutning utgör även en mycket ohälsosam arbetsmiljö för alla de människor som arbetar med bomullsodling.

Det är så lätt att vara bekväm, blunda och inte tänka långsiktligt eller på konsekvenserna av ens leverne. Jag säger inte att man måste börja klä sig i hampakläder och bojkotta konsumtion, MEN om du bara har eftertanke i din konsumtion så gör det faktiskt stor skillnad! Glöm heller inte att shoppa second hand/vintage är ett utomordentligt exempel på hållbar konsumtion. 


Shoppa kläder smart

  • Fråga dig: behöver jag plagget – egentligen? Har jag redan ett liknande i gömmorna?
  • Hur är passformen och känns plagget som "jag"?
  • Fundera på hur mycket du kommer att använda plagget – vad blir kostnaden per gång?
  • Vad är det för material? Känns det skönt? Titta gärna efter naturmaterial. Var medveten om att nylon och trikåblandningar inte håller så länge. Akrylblandningar noppar lätt.
  • Är det ett skrynklande material? Orkar du stryka? (Observera att skrynkelfria material kan innehålla otrevliga kemikalier)
  • Studera tvättlappen. Kommer du att använda plagget om det kräver handtvätt eller kemtvätt?
  • Tänk på att ett "fint varumärke" inte behöver betyda kvalitet.
  • Kolla sömmarna – hur är plagget sytt? Dra lite i plagget, verkar det hålla?
  • Fråga i butiken om märkningar, ursprung och arbetsförhållanden. Kan personalen inte svara så skickar du ändå en viktig signal.

(*Tänkvärda "shoppa kläder smart"-tips från www.minplanet.se)


TIPS:
 våga trotsa flyktiga modetrender. Genom att finna din egen stil, vad du känner dig bekväm i, så är du inte bunden till trender och konsumerar därmed också mindre och mer hållbart. Själv äger jag inte ett par enda jeans utan jag är en riktig leggings-/strumbyxtjej vars garderob ryms av klänningar!


Klipp med hemmagjorda ansiktsmaskerKom över det här youtube-klippet med tips på naturlig hudvård och ansiktsmasker du kan göra av sådant du finner i ditt eget kök.


Ekologiska kryddorVill bara tipsa om en Internetshop som säljer en massa trevligt ekologiskt med allt från kryddor och teer till torrvaror och ekologiska rengöringsmedel. Butiken (www.ekoexpressen.se) erbjuder förstklassiga naturliga och ekologiska produkter som de med stor omsorg valt ut. Råvarorna och produkterna ska enligt dem helst vara närodlade för att minska på transporterna och de använder sig gärna av båt-, tåg- och miljöbilsbolag (även om transporterna tar längre tid). Produkterna är biologiskt nedbrytbara, inte testade på djur och har ursprung i ett för naturen, miljön och människan hållbart koncept. Produktkrav är även att de är fria från konserveringsmedel, färgämnen, smakförstärkare, bekämpningsmedel och genmodifierade organismer (GMO).

Då jag är lite av en kryddjunie blev jag väldigt intresserad av deras presentboxar med olika kryddor. Den som tilltalade mig mest är deras "KryddBox Eko De Luxe" som innehåller hel svartpeppar, söt paprikapulver, indisk curry, franska örter, grovt himalayasalt, grillkrydda, örtkrydda, hel vanilj, saffranpulver och hel spiskummin. Om man tänker på hur heltäckande kryddutbudet är (man behöver ju nästan inte så många mer kryddor i köket) och att de är ekologiska, så är det ju dessutom en utomordentlig present! Nämnvärt är att kryddor är väldigt nyttigt och att de länge har använts som medicin och är sällan ovanliga som ingredienser i olika huskurer. Många färska och torkade kryddor innehåller massor med antioxidanter, desto högre är halterna i ekologiskt odlade. I naturlig hudvård kan även olika örter/kryddor återfinnas som antioxidantmedel mot härskning.


Miljövänligare nagellackKonventionella nagellack är en stor industri som förutom att de belastar miljön är hälsovådligt. Förutom att de innehåller miljövådliga ämnen utgörs formulan av hälsoskadliga ämnen, som t ex formaldehyd, toluene, DBP, m.m. Dessa ämnen kan bland annat störa nervsystemet och skada det. För att ta bort nagellack används konventionellt sätt aceton och acetonfria nagellacksborttagare (removers), vilka innehåller andra hälsoskadliga lösningsmedel. I och med att jag insåg hur skadligt nagellack och removers är för miljön och hälsan började jag se mig om efter bättre alternativ. I vanliga fall använder jag numera nagellack från "Suncoat" som kräver en speciell miljövänlig remover för att ta bort nagellacket, men nu har Suncoat även släppt ett "peel off"-nagellack under namnet "Suncoat Girl". Ett "peel off"-nagellack innebär att man inte ens behöver någon remover för att ta bort nagellacket. Bara på det spar man på behovet av en extra produkt så som även en miljövänlig remover.

Jag tycker särskilt mycket om Suncoat Girl's kulörer "Sparkling Snow" och "Ballerina Beauty" (se bilderna nedan). Suncoat är ett miljövänligt nagellacksmärke som erbjuder vattenlösliga, miljöanpassade och GMO-fria nagellack. Till 65 procent består lacken av vatten, näst största ingrediens är acrylat-kopolymer, som inte har några kända negativa hälsoeffekter. Färgerna görs av jordpigment och många av varianterna är veganska, men några av de röda versionerna innehåller karmin som utvinns av insekter. Totalt finns Suncoat i 32 färger. Suncoat Girl finns i 16 färger. Båda nagellacken finns att köpa bland annat här. Mer om Suncoat ni läsa i det här tidigare inlägget.


Lite tänkvärd fakta om nagellack
"När nagellack uppfanns på 1920-talet utgick man ifrån vanlig billack. Denna hålls flytande av ämnet dibutylftalat och hårdnar med formaldehyd, som också förlänger hållbarheten och dödar svamp och bakterier. Den färglösa vätskan som är grunden för nagellacken är toluen. Tyvärr kan dessa tre ämnen, som står för cirka 70 procent av innehållet, förutom vackra naglar också ge allergier, cancer, skada nervsystemet, ge trötthet och minnesförlust, skada levern samt fostret hos gravida kvinnor. Många får svårt att andas när de lackar naglarna, och de som målar ofta kan få delade och missfärgade naglar."
(Text: www.minplanet.se)


Rosa mineralrouge från Lily Lolo
Rachel Bilson är något av en personlig skönhetsikon. Förutom hennes svala och söta "bambi-utseende" inspireras jag ofta av hennes make up. Efter att jag sett denna bilden på Rachel Bilson blev jag sugen på att införskaffa ett rosa rouge för att kombinera med rosa läppar. Ett mineralrouge från brittiska Lily Lolo i nyansen "Ooh la la" är numera en trogen följeslagare. Nyansen är en fräsch matt rosa färg ("Ooh la la" är rouget ovan).

Lily Lolo är ett rent mineralmärke utan onödiga tillsatser som jag annars nyttjar i min bas-make up, så som mineralfoundation och fixeringspuder. Många andra mineralkosmetikmärken väljer att tillsätta utfyllningsmedel, som t ex bismuth oxychloride. Detta kan dock skapa irritationer och ge klåda. I Lily Lolos produkter finner man inga sådana ingredienser, utan de är fria från kemiska substanser, färgämnen, parabener och nanopartiklar.
 

Ingredienser:
Mica, CI 77019,lTitanium Dioxide (CIi77891), CI 77492
Pris: 195 kr
Köpställe: www.eleven.se (finns även på fler köpställen, googla!)
Hemsida: http://www.lilylolo.co.uk


I min sminkväskaNi som följer min blogg har nog förstått att jag är rätt "hardcore" när det kommer till hudvård och kosmetika vad gäller innehåll med hänsyn för såväl hälsan som miljön. Konventionell make up, dess konstgjorda formula och all dess förpackning förstår nog de flesta inte är så snällt mot miljön, men även för kroppen är kosmetikans sammansättning okänd och vi "matar" vår egen hud med giftiga artificiella färg- och parfymämnen som inte bara kan vara skadligt för våra kroppar utan de förstör även vår hudstruktur och orsakar pigmentfläckar då ämnena kan reagera med t ex solljus. 


Hur många av er använder dessutom läppbalsam/läppglans som ni faktiskt oavsiktligt "äter"? En liten upplysning; det du "äter" är parfymämnen, artificiella (konstgjorda) färg- och smakämnen, paraffin (biprodukt vid raffinering av råolja bestående av dött material utan vare sig närande vitaminer eller fettsyror), m.m. Det bästa ur hållbarhet om man använder kosmetika är att enbart konsumera de produkter man faktiskt använder och inte köpa flera produkter med samma användningsområde.


Vad finner man då i min sminkväska?
Underlag - Lily Lolo - Mineral Powder Foundation ("Warm Honey"
Läppar - 100% Pure - Fruit Pigmented Sheer Lip Glaze ("Peach Bellini")
Ögon - Annemarie Börlind - Eyeliner Pencil ("Black"), 100% - Pure Fruit Pigmented Ultra Lenghtening Mascara ("Black Tea"), 100% Pure Fruit Pigmented Eye Shadow ("Chestnut" - använder ibland för brun skuggning)
Övrigt - Lily Lolo - Mineral Blusher ("Ooh La La"), Sante - Eyebrow Pencil ("Brown")

Samtliga produkter/märken har jag synat hårt vad gäller innehåll.


TIPS: jag har insett att det fungerar lika bra att använda Lily Lolo - Mineral Powder Foundation som uppljusande ögonskuggor. Därmed har jag sparat in på att köpa ögonskuggor.