Hälsofanatism.. eller?

Inspire
 
När man har en sådan livsstil jag har händer det också att man möts av mycket skepticism. Allt från hur jag som vegan inte skulle kunna äta någonting och hur jag kan få i mig alla näringsämnen, till tankegångar om hur allting runt omkring oss på ett eller annat sätt "ändå" är farligt, varför uppfattningen finns att det inte ens är någon idé att man gör någon skillnad i sin livsstil. Att jag bryr mig såpass mycket om vad jag stoppar i mig och vad för produkter jag använder och undviker att använda verkar väcka mycket provokation. Denna "provokation" tror jag ofta grundar sig i folks okunskap och som en ren försvarsställning. Det är känsligt med kost och livsstilsvanor, är någon annans livsstil och kosthållning helt tvärtemot ens egen är det lätt att man uppfattar den andres som ett hot. Jag pratar gärna öppet om mitt synsätt och min livsstil men jag prackar inte på. Med den här bloggen delar jag med mig av mina erfarenheter och kunskaper ihopp om att ge ökad kunskap för holistisk livsstil för den som är intresserad av att göra skillnad - såväl för sig själv som för andra människor, djurliv och miljön.
 
Det råder någon allmän uppfattning om att det är upp till var och en hur man vill leva sitt liv, och så ska det väl också få vara. Men det finns många levandsvanor som dock jag tycker är beklagliga i och med att det sällan är så att omgivningen (med vilken man enbart brukar syfta på andra människor) inte påverkas. Jag har själv en stark inställning, eller kanske snarare önskan, om att alla människor ska göra vad de kan för att vara en medmänniska för andra människor, djur och natur. Jag har en förstående inställning för att många människor har bristfälliga kunskaper och därför har svårt att se samband och utfall av olika levnadsvanor.
"Det man inte vet har man inte ont av" är ett ordspråk vars innebörd man kan fundera på. Faktum är att mycket av det vi inte vet har vi ont av. Vi drar på oss livsstilsrelaterade sjukdomar som troligtvis blir vår död, så som hjärt- och kärlsjukdomar, fetma, alkoholism, vissa cancerformer, m.fl. Det kommer hela tiden rapporter om hur viktigt det är att äta hälsosamt och hur viktig kosten egentligen är när det gäller olika sjukdomar. Dessutom visar nyare forskning att generna inte har så stor betydelse för sjukdomar som vi tidigare trott, utan livsstilen har en betydande del för om man utvecklar olika sjukdomar. Om man då bryr sig om sin hälsa och sitt åldrande har man trots allt ett finger i spelet. Och även om inte alla har en önskan om att äta hälsosamt finns det ändå mycket man kan bidra med genom vad och hur man konsumerar mat, som är en av våra största utgifter och där man kan påverka hur resurskrävande matproduktionen ska behöva vara.
 
Förutom att äta hälsosamt, vilket brukar förespråkas med en ren, oprocessad och i huvudsak vegetarisk kosthållning, så undviks nämligen genom denna kosthållning resurskrävande processer som tär på vårt ekosystem. Därför är det ändå inte enbart man själv som drabbas av vilken kosthållning man har, om man nu lever enligt principerna: "att dö ska man ändå göra" och "det jag gör har ändå ingen annan ont av". 
Vi lever i ett kretslopp där det vi andas, förtär och konsumerar samspelar. En stor del av det vi producerar och konsumerar idag är inte biologiskt nedbrytbart eller hållbart, vilket innebär att det vi inandas, förtär och konsumerar innehåller rester av oorganiska och icke nedbrytbara ämnen som skadar såväl människan som djurliv och natur. Med vad vi konsumerar markerar vi en vilja till förändring och förbättring. Ju fler vi är i att göra medvetna och miljövänliga val i vår konsumtion, desto säkrare och miljövänligare produktion och produkter kommer att tas fram. Denna förändring skulle tids nog också pressa priserna på de konsumtionsvaror som många idag kanske anser vara för dyra, en anledning till att många också väljer den "bekväma" vägen.
I det samspel och i det västerländska samhälle vi lever anser jag att vi inte bör vara så egoistiska utan göra det vi kan för att inte belasta vår jord och våra "medvarelser" mer än i onödan. Även om man inte kan göra allt kan vi göra väldigt mycket mer än vad vi tror för att skapa en mer hållbar värld. Jag anser mig inte vara hälsofanatisk, även om hälsan är viktig för mig av flera anledningar. Men min "fanatism" är större än så då jag eftersträvar en mer hållbar planet. I sådana fall är jag väl "planetfanatisk", eller vad jag hellre skulle vilja kalla det - medmänniska!
 
 
 
 

Min favoritfoundation från Lily Lolo

 
För de som sminkar sig är ofta basen det allra viktigaste. Jag hör till den skara som tycker att det är en väldigt kul och kreativ syssla med make up, men för den saken skull vill jag inte kladda på mig vilka kemiska substanser som helst och bli ett offer för den konventionella kosmetikaindustrin och de effekter dessa produkter och dess innehåll har på hälsan, djurliv och natur. Därför har jag de senaste åren prövat på en hel del naturliga alternativ inom naturkosmetik. Jag är dock väldigt kräsen vad gäller innehåll och "less is more" tillsammans med renhet är vad som gäller när jag synar innehållsförteckningen på kosmetika. Av denna anledning är kategorin mineral-make up en attraktiv kandidat inom naturlig kosmetika. Men tyvärr råder det även inom denna kategori mycket green washing med utfyllnader, artificiella doft- och färgtillsatser och andra tveksamma tillsatser, så det gäller att läsa innehållsförteckningen noga!
 
Sedan några år tillbaka är foundationen från Lily Lolo det självklara valet för mig när det kommer till just foundations. Innehållsförteckningen har jag synat hårt och foundationen hör till en av de renaste på marknaden där man helt bygger formulan på rena malda mineraler - inget annat i form av utfyllnader, tillsatser, m.m. Lily Lolo's produkter ska inte heller innehålla nanopartiklar. Jag har själv kontaktat företaget och frågat, så då anser jag att man får lita på detta. Dessutom har de en foundationnyans som passar min gultonade hud perfekt, nämligen nyansen "Warm Honey". Därför ger även en heltäckande applikation ett naturligt resultat.
Jag har även testat foundation från bland annat 100% Pure, men jag behövde något mer matt och fast som denna från Lily Lolo som verkligen sitter på plats och som kan byggas upp till heltäckande. När jag testat andra foundations återkommer jag alltid till Lily Lolo, vilket väl säger en del om hur nöjd jag är med denna foundation.
 
Vissa kan uppleva mineral-make up som något uttorkande och det finns till och med mineralfoundations med vegetabilska oljor, fetter eller vax tillsatt, men jag undviker detta i och med risken för härskning, bakteriebildning, m.m. I rena mineraler kan nämligen inte bakterier uppstå. Däremot är det givetvis viktigt att ens sminkverktyg är rena, som kabuki-borsten man använder vid applikationen. För ett fint, täckande men ändå återfuktat resultat är min rekommendation att smörja in ansiktet med någon ekologisk kallpressad vegetabilisk olja som får absorbera helt innan man applicerar foundationen. Själv brukar jag smörja in ansiktet med ren ekologisk kallpressad arganolja cirka en halvtimme innan jag ska sminka mig, då hinner oljan sjunka ner och "fylla" ut torrhetsrynkor, m.m. Jag brukar även badda ansiktet med ekologiskt apelsinblomsvatten innan jag smörjer in oljan för att den ska absorberas bättre. Detta brukar ge finast resultat, när man verkligen låter oljan sjunka ner så att huden känns mjuk och återfuktad men inte kladdig innan man börjar arbeta in foundationen. Lily Lolo går att bygga upp till heltäckande och ger ett fint och jämt naturligt resultat med ett lyster utan skimmer. En smart tips jag själv kommit på är att man kan bygga upp med foundationen på ögonlocket och under ögonbrynen för highlight-effekt och öppnare blick. När nyansen, som på din foundation, är såpass nära din egen hudton blir denna uppljusning inte lika påtaglig utan ger ett mer naturligt och fräscht intryck. Sedan kan man ju skugga och sota med eyeliner och andra ögonskuggor om man vill det. Men som basögonskugga kan du alltid testa din foundation från Lily Lolo! 
 
TIPS: läs mina tidigare inlägg om mineral-make up och Lily Lolo här och här.
 
 
Ingredienser: Mica (CI 77019),lZinc Oxide (+ olika mineralpigment som ger de olika nyanserna)
Pris: 250 kr
Köpställe: www.eleven.se (finns även på fler köpställen, googla!)
Hemsida: http://www.lilylolo.co.uk