Att naturligt motverka för tidigt åldrande av huden

       

Hudens åldrande är en naturlig del av att bli äldre, men experter menar att generna står för ca 20% av det naturliga åldrandet. Med andra ord styr livsstil och omvårdnad av huden en stor del hur fort och tidigt din hud åldras. Bästa vägen till en frisk hy är alltså framför allt en sund livsstil i kombination av skonsam hudvård.  


Tips på hur du fördröjer förtidigt åldrande av huden

 • Använd ALLTID solskyddsfaktor i ansikte och dekolletage på minst 20-30 SPF och undvik aktivt solande! Är du inte mer än runt 20 år och har redan rynkor så är dessa troligtvis orsakade av för mycket solande i tonåren. Solens strålar förstör hudens kollagen och elastin som håller huden spänstig. Solen står för hela 80% av hudens förtidiga åldrande. Förutom fler och djupare rynkor orsakar solen åldersfläckar, ytliga blodkärl och en förgrovning av hudytan som ger ett läderartat utseende. Införskaffa en dagcreme med solskyddsfaktor så får du det automatiskt till en daglig rutin. Tips på två naturliga solskyddsfaktorer med högt organiskt innehåll är: 100% Pure Organic Pomegranate Antioxidant Hydration SPF 20 eller Chocolate Sun Marigold Moisturizer för ansiktet SPF 30
 • Ät mycket grönsaker och frukt i regnbågens alla färger. Varje färg innehåller olika typer av antioxidanter som skyddar kroppens celler mot fria radikaler som bidrar till att huden åldras, tillsammans med en allsidig sund kost ger dessa olika antioxidanter ett effektivt skydd mot förtidigt åldrande. En tumregel kan vara att försöka äta frukt och grönt av alla färger varje dag. Även stekt eller bränd mat kan orsaka oxidation och därmed försämrad cellfunktion. Överdrivna mängder snabba kolhydrater bidrar till hud- och kroppsåldrande genom att sockret, när det reagerar med t ex kollagen, skapar vävnadsnedbrytande restsocker (AGE). Begränsa därför din konsumtion av behandlad mat, socker och snabba kolhydrater!
 • Drick ordentligt med vatten och undvik dricka för mycket alkohol och andra vätskedrivande drycker som kaffe (känner huden av vätskebrist så blir den torr och livlös och ger lättare synbara torrhetsrynkor). Alkohol vidgar blodkärlen och kan ge ett plufsig och rödbrusigt ansikte med synliga blodkärl. Dessutom minskar alkohol produktionen av tillväxthormon som är viktigt för hudens återhämtning.
 • Använd hudvårdsprodukter som är naturligt vårdande för huden, gärna produkter innehållande antioxidanter, E-vitamin och C-vitamin. E-vitamin hjälper cellerna att skydda sig mot de fria syreradikalerna, rynkbildning och leverfläckar samt hjälper till att läka hudbristningar och ärr efter sår. C-vitamin bidrar bland annat till bildandet av kollagen och skyddar mot de fria syreradikalerna samt stärker blodkärl och hud. Krämer som innehåller vitamin C och E skyddar dessutom hudcellerna från att skadas av de fria syreradikaler som solens UV-strålar bildar. Ett naturligt hudvårdsmärke som har ett högt innehåll av antioxidanter, E-vitamin och C-vitamin är 100% Pure, som är mitt personliga favoritmärke när det gäller hudvård!
 • Rök INTE! Rökning gör att blodkärlen drar ihop sig så att mängden syre minskar till organen, inklusive huden. Följden blir att huden får fler rynkor, en gråblek färg och blir slappare. Man kan säga att rökning kväver huden inifrån.
 • Unvik att stressa för mycket. Stress påverkar produktionen av olika hormon som kan bidra till olika hudproblem som acne, eksem och inflammationer.
 • Motion får igång blodcirkulationen och därmed syresättningen till huden. Svettning rensar porerna, främjar det lymfatiska systemet och rensar huden från skadliga ämnen. När vi motionerar bildas även endorfiner som motverkar infektioner i huden, samt tillväxthormon som reparerar huden.
 • Se till att få minst 7-8 h sömn per natt. Under sömnen reparerar och återhämtar sig huden. För lite sömn lämnar sina spår i ansiktet, när man är ung återhämtar sig huden fort men med åren kan för lite sömn ge permanenta spår i ansiktet som gör att du ser trött och sliten ut.

Intresserad av att lära dig mer?
Boktips: Vägen till friskare hud av Helena Nyblom                                                                        
                                                                                               

The Green Beauty Guide


I "The Green Beauty Guide" kommer jag att vägleda och guida dig som är intresserad av ekologisk och naturlig skönhetsvård men som önskar att veta mer om detta. Jag kommer förutom produkttips även att ge andra tips som kan bidra till ditt välbefinnande och stärka din "inre skönhet". Det må låta klyschigt - men hur du mår på insidan och vad du äter påverkar trots allt din kropp och därmed din hud. Vad många nämligen inte tänker på är att huden är vårt största organ. Ja, huden är faktiskt ett organ! Huden skyddar dels våra inre organ och utgör ett mekaniskt skydd mot omvärlden mot bland annat solens skadliga UV-strålning, yttre infektioner, skador och medverkar i kroppens vätskebalans och värmereglering. Genom att reglera vätske- och saltbalansen samt kroppstemperaturen ”andas” huden, därmed har huden en absorberande förmåga och kan alltså ta upp det den smörjs in med och ansamla främmande ämnen i kroppen. Detta är ett stort skäl till det ökade intresset för ekologisk och naturlig skönhetsvård förutom den förödande miljöpåverkan dessa onaturliga ämnen bidrar till. Med andra ord gynnar ett medvetet val av hudvård- och skönhetsprodukter inte enbart din egen hälsa utan också de människor som arbetar med att tillverka dessa produkter, vår natur och de djur som lever i den.

Mitt intresse för ekologisk och naturlig skönhetsvård tog vid för ungefär tre år sedan då jag fortfarande som okunnig och naiv konsument med stort intresse för hudvård blev allt mer uppmärksam om alla de kemikalier man utsätter sin kropp för varje dag. Tänk själv på den långa texten på baksidan av dina dagliga hudvårdsprodukte - all denna text är en uppräkning av ingredienser på vad du matar din kropp med! Lägg ihop all denna text med den på all annan kosmetika samt hudvårdsprodukter du använder dagligen så inser du att enbart ett par produkter utgör över hundratals främmande ämnen som du dagligen ”matar” din hud med. Vissa kanske skulle tycka att vad jag nu kommer att säga är överdrivet; men inte skulle du väl få för dig att stoppa alla dessa främmande ämnen i din mun? Vad jag vill säga är att vad du stoppar i munnen bör vägas med samma försiktighet som vad du smörjer in din hud med. Visst, det du smörjer in din hud med har inte samma förödande konsekvenser som om du skulle äta det då vår mag- och tarmkanal inte är lika skyddad som huden, MEN huden består inte av död vävnad utan är högst levande och samverkar med resten av kroppen. Efter att man till exempel i tumörer funnit det i hudvårdsprodukter vanliga konserveringsmedlet parabener har förståelsen och intresset ökat för vad våra hudvårdsprodukter egentligen innehåller.

Sedan jag själv började läsa på och sätta mig in i ämnet så har jag med tiden insett vilken DJUNGEL det är med såkallad ”naturlig” skönhetsvård. Definitationen och marknadsföringen av ”naturliga” skönhetsprodukter sträcker sig nämligen från att en i övrigt ”icke-naturlig” ansiktskräm innehåller lite ekologisk jungfruolivolja till en helt naturlig produkt med 100% naturligt ursprung, men som i båda fallen utges vara just ”naturliga”. Denna vaga och vida definition är något som många ledande skönhetsmärken utnyttjar i sin reklam genom att marknadsföra sina produkter som ”naturliga” för att locka till sig okunniga konsumenter som önskar köpa mer naturliga produkter, och är man som konsument inte djupare insatt så är det också lätt att tro att man gör sig själv och miljön en tjänst genom att köpa dessa produkter när man egentligen blir vilseledd och lurad. Dessa stora företag har ett behov av att möta en ökad efterfrågan på naturliga produkter, men i det flesta fall handlar det mer om att tjäna pengar än att ärligt sälja produkter för hälsans och miljöns bästa. Detta är något som gör mig väldigt upprörd och motiverad till att hjälpa er därute med att hitta rätt i den här djungeln!


Tips på hur du går över till naturlig skönhetsvård

 • Bytt ut dina produkter allteftersom de tar slut så blir det inte ett lika kostsamt projekt
 • Var inte rädd för att söka dig efter produkter på nätet där utbudet är ofantligt mycket större än i troligtvis din närhandel (tips på olika bra nätbutiker och märken kommer så småningom i den här bloggen!)
 • Gör research på det märke eller den produkt du är nyfiken på, så sätt får du även en bättre bild över företagets ideologi och seriositet, vad du t ex bidrar till genom att köpa deras produkter
 • Syna produktens innehållsförteckning, den talar nämligen om för dig vilka olika råvaror produkten innehåller. Står det t ex ”aqua” (vatten) som ingrediens, så innehåller denna produkt just vatten, vilket dessutom är ett billigt utfyllnadsmedel för att spä ut en produkt. Observera att ingredienserna inte nödvändigtvis står i kronologisk ordning vad gäller mängd, vilket gör det hela ännu lurigare. Vad gäller de ingredienser du inte förstår vad det är för något  - googla det eller fråga mig! En hjälp på vägen kan vara att latinska benämningar ofta är någon vegetabilisk/naturlig råvara (enligt den vetenskapliga namngivning av växtligheter), medan mer kemiska benämningar inte är lika naturligt och i det flesta fall inte något som har att göra i en hudvårdsprodukt överhuvudtaget (mer om detta kommer jag berätta om senare i bloggen)


/Lola

The Green Beauty Guide