Livet, motgångar och återhämtning i naturen

Tumblr_m93e13rnpi1rwkqgdo1_500_large
 
Det senaste året har för mig på många sätt varit omvälvande. Omvälvande av orsaker som jag tror att alla människor någon gång under sitt liv kommer att uppleva. Dels är det biten av att ”finna sig själv” och sina egna värderingar, att stanna upp och lyssna inåt. Frågor som vad som är ens egna värderingar och vilka som man oreflekterat tagit upp av omgivningen, tror jag för alla är viktiga att beakta för att skapa sig ett liv utifrån sig själv och sitt hjärta. Dagarna och åren går obemärkt förbi och ju äldre man blir, desto mer erfarenhet och invanda rutiner samlar man på sig för att dagarna plötsligt ska kännas som en fingerknäppning. Varför barn upplever dagarna längre och är mer i nuet är för att de fortfarande upptäcker världen och har en ostillad nyfikenhet. När vi växer upp får vi lära oss att stilla och behärska våra känsloyttringar och istället formas vi till samlade och uthålliga människor för att platsa i det moderna och stressiga samhället.
 
Tills för ett år sedan, trots att jag tidigare haft mycket egna och självständiga reflektioner, så var det som att dagarna bara rullade förbi. Jag hade liksom många andra skapat mig invanda rutiner, utan anledning ofta igenomstressade, med tankarna ständigt framåt. Vad jag skulle göra härnäst och i morgon, nästa vecka, och ”livsavgörande” beslut som studieval som ska resultera i ett visst yrke med yrket en genomsyrande vardag, fanns alltid där. Samtidigt gjorde jag gärna flera saker samtidigt, något som också stressar sinnet utan att man själv tänker på det. Jag har ofta fått höra att jag är snabb i mina gester och rörelser. På ett tidigare arbete kallade en arbetskamrat mig för ”vesslan” för att jag var så effektiv och snabb, egenskaper som efterfrågas i arbetslivet tillsammans med stresstålighet. Därför kanske man tänker på det som något positivt, när vad man egentligen gör är att man håller kroppen på högvarv. Är man då dessutom stressad i tankarna så tolkar kroppen de snabba gesterna och rörelserna situationen som ett hot, och risken för att köra slut på sig själv är överhängande.

Då för ett år sedan drabbades jag först av kronisk yrsel som höll i sig i tre månader. Jag förstod för första gången vad mina 70-plusare till vårdtagare faktiskt upplever när de klagar på yrsel. Anledningen till min yrsel är osäker på grund av bristande och långdragen utredning från vården, men troligtvis grundande den sig i något fel på öronen och balansnerven. När man mår kroniskt dåligt i tre månader kretsar tankarna kring inte så mycket annat än just lidandet, hur yr och dåligt man mår till följd av yrseln och hur hela tillvaron blir begränsad. Det kändes lite grann som att livet sattes på paus i tre månader för det enda jag kände var yrsel och det enda mina tankar kretsande kring var hur yr jag kände mig. Mitt i detta valde jag ändå att hoppa på kurser för att kunna bygga upp en grund till vidareutbildning på högskolan, eftersom jag redan kände mig stressad av att jag inte ”tagit tag i mitt liv” utan gick på invanda rutiner. Ett förhastat val jag dock rätt snabbt insåg var ohållbart.
 
Det största misstaget jag gjorde var att jag helt enkelt inte lyssnade på min kropp. När jag dessutom, redan i min studie- och ”jag måste ta tag i mitt liv”-ångest, fick veta att mina föräldrar skulle skilja sig och kanske sälja vårt hus, mitt barndomshem på landet som jag bott i hela mitt liv och som dessutom fortfarande var mitt hem i och med otrygg timanställning och oregelbunden inkomst, så föll hela min tillvaro. Jag förstod inte då men förstår idag, att jag redan då var på gränsen till någon form av utbrändhet eller emotionell utmattning.
I den yrsel jag samtidigt hade försökte jag bearbeta den smärta jag kände genom djup reflektion. Jag har nämligen alltid varit sådan att jag vill har svar på ”varför” och bryter gärna ner saker till sina beståndsdelar för att sedan pussla ihop de igen till någon – för mig – relevant helhet. Med detta följde flera månader av såväl psykiskt som fysiskt lidande. Psykiskt genom att jag kände mig utmattad, nedstämd, orolig och labil och fysiskt genom att jag fick utslag, svullnader, klåda, hjärtrus, andnöd, m.m.
Det blev heller inte bättre av att jag runt jultid (en högtid som jag tycker så mycket om) fick veta att min något äldre moster, som varit som en mormor för mig, varit cancersjuk (vilket de undanhållit för mig) och där och då nyligen överlevt en hjärtinfrakt och därför inte kunde tillbringa julen med oss – ”oss” som numera var en nysplittrad familj. Vi firade en minijul på tumanhand med moster hemma hos henne två dagar före jul. Hon var lila om läpparna och fingrarna och jag tänkte att det nog inte var långt kvar. Knappt två månader efter fann en väninna och granne till vår ensamstående moster henne död i sin lägenhet. Något som såklart rev upp ännu mer.
 
Det var första gången jag i vuxen och medveten ålder fick uppleva att en sådan nära anhörig dött. Har man själv inte upplevt det är det nog svårt att föreställa sig den chock man känner. Ändå var jag ihärdig och fortsatte jobba på - i en mycket psykisk- och fysisk stressig arbetsmiljö med gamla, sjuka och ibland även döende människor - och sökte samtidigt jobb. I längden blev detta såklart för mycket och kroppen sa stopp genom ökade andningsbesvär och hjärtrus som tillslut resulterade i en avbruten arbetsdag och in på vårdcentralen för en mängd provtagningar samt EKG-tagning. Det var förstås inget livshotande jag råkat ut för utan det var helt enkelt bara min mycket smarta kropp som sa STOPP. För våra kroppar är smarta – på många sätt.
 
Sedan denna insikt har jag lärt mig att kroppen och sinnet är mer förankrande än vad man tror och jag har omvärderat mycket i mitt liv. Jag lever mer för dagen, även om man inte helt kan blunda för framtiden om man inte vill utvecklas och på något sätt forma det liv man vill leva. Med jag avsätter mindre tid för tidslukande aktiviteter som att sitta vid datorn, se på TV och dylikt. Jag stänger även oftare av radion i bilen och kör istället i tystanden och blickar ut över ängar och blå himmel och fascineras över hur vacker naturen är. Jag avsätter mer ensamtid då jag faktiskt ger utrymme för tyst reflektion i form av att bara vara, utan att nödvändigtvis samtidigt aktivera mig. Jag är mer ute i naturen och tycker det är fascinerande att se hur växterna i trädgården blommar, och invänta bärbuskarnas och fruktträdens mogna bär och frukter som man kan plocka och äta direkt på plats när de fått mogna klart till fullo.
 
Detta ”att-vara-i-nuet” med naturen har öppnat upp mina ögon för hur läkande naturen är och hur naturen och stillheten faktiskt kan vara en källa för återhämtning. Igår kväll såg jag en mycket intressant dokumentär från BBC om hur växternas framkomst varit en förutsättning för livet på jorden, hur de bland annat skapade vår syrerika atmosfär så att vi kan leva. Det är lätt att glömma att vi människor lever i symbios med naturen och att den ger oss förutsättningar för liv. Därför är kanske ändå inte så förvånande att även medicinsk forskning visar på att naturen verkar läkande och avstressande på människor. Att naturen kan hjälpa till vid stresshantering, smärtlindring, krisbearbetning och mental återhämtning får alltså även stöd av vetenskapen.

 

Ren och traditionellt tillverkad olivtvål

 
 
Som en liten uppföljning på förgående inlägg om olivolja tänkte jag i detta inlägg uppmärksamma ren olivtvål, efter att ha funnit en som gjort mig nyfiken på dessa traditionella och milda kroppsrengörare som nyttjats av medelhavsbor i århundranden. Även om det idag finns många miljö- och kroppsvänliga fasta tvålar kan jag ändå tycka att de antingen luktar för mycket (av eteriska oljor) eller lämnar en uttorkande känsla, vilket jag tror är på grund av de försåpade oljorna. Jag är något känslig för starka dofter, särskilt syntetiska parfymer men även vissa eteriska oljor, men jag har också med åren fått en allt känsligare hud med tendenser till eksem på vissa delar av kroppen. Särskilt mina händer har blivit väldigt känsliga och fnasiga på grund av jobb inom vården där hög hygien råder med mycket tvättande och spritande. Av denna anledning är jag rätt kräsen när det kommer till kroppstvålar som inte bara verkar milt rengörande utan också vårdar.
 
Den olivtvål jag funnit och är nyfiken på är en naturlig fast tvål av olivolja som tillverkas enligt traditionella metoder på Kreta. Den innehåller ren, oprocesserad olivolja (den är dock försåpad, så jag förstår inte riktigt hur den kan vara helt oprocessad då?) och ska även vara väldigt mild och fetare än vanlig tvål. Tvålen ska även vara bra för folk med känslig hud. Den är ej heller testad på djur, innehåller inga artificiella färgämnen eller doftämnen och är helt vegansk samt 100% biologiskt nedbrytbar. Ingredienserna är enkla och utgörs enbart av de allra nödvändigaste tvål-råvarorna, nämligen försåpad olivolja, vatten och mineralsalt. Det är det fattiga men ändå rika innehållet som gör mig nyfiken på tvålen. Det är så mycket produkter idag som marknadsförs med sitt innehåll av olivolja där det snarare är andra ingredienser som utgör huvuddelen av innehållet, medan det egentligen fattiga innhållet av olivolja endast utgör ett marknadsföringssyfte.
Vad jag gillar med den här tvålen är att den består av äkta olivolja, inte en massa andra kemikalier, andra vegetabiliska eller syntetiska tensider, kemikalier, etc. Doften blir även naturlig av olivolja på grund av att inga doftämnen tillsats. Vad dock tvålen saknar är ekologiska råvaror. Å andra sidan är innehållet så naturligt att det  ur ett miljöperspektiv ändå är ekologiskt i och med sin 100% biologiska nedbrytbarhet, samt den miljövänliga förpackningen av kartong. Då tvålarna tillverkas på Kreta får man ju hoppas och tro att arbetsvillkoren är skäliga, då någon information om tillverkningen är svår att finna. Priset är i alla fall löjligt prisvärt på sina 20-25 kr för minsta tvålstorlek.
 
Om det finns någon av er bloggäsare som har testat just denna olivtvålen eller någon liknande, vore det kul att höra vad ni tycker om den? Funderar själv på att införskaffa en och testa. :]
 
 
Lite fakta om olivtvål
All tvål är föreningar av fett (t ex olivolja, andra vegetabiliska oljor eller animaliskt fett) och något alkaliskt (ofta lut). Även om alla tvålar säljs under benämningen "tvål" kan innehållet bestå av nästan vad som helst. Olivtvål är mycket mild och vårdande för huden. På irriterad hud verkar den lugnande och är inte alls uttorkande. Jag har även funnit fakta om att olivtvål lämpar sig väl för såväl hand- och kroppstvätt men även till att tvätta håret med eller att raka sig med. Läs gärna mer om olivtvål här.
 
 
Ingredienser:saponified olive oil, water, mineral salts.
Pris: 25-65 kr (beroende på gram) 
Köpställe: www.jordklok.se (googla för fler köpställen!)
Hemsida: www.olivasoap.com
 
Taggar: handvård, hudvård, hårvård, kroppsvård, olivolja, shampoo, tvål;

Olivolja som ansiktsrengöring

 
Sedan början av sommaren har jag kört med att rengöra ansiktet med olivolja enligt OCM - The Oil Cleaning Method. Det fungerar hur bra som helst och man inser hur mycket pengar man i onödan lagt på rengöringsprodukter som lika väl hade kunnat ersättas av vegetabiliska oljor. Detta är bara ytterligare ett exempel på det genomslag av marknadsföring bakom kommersiella intressen som nåt vårt köpbeteede och inbillade tro om vad vi behöver.
 
Jag använder ekologisk extra jungfruolivolja i min rengöring, vilket innebär att oljan kommer från den första pressningen och därmed den mest obehandlad processen där dessutom näringämnena är som mest bibehållna. Kallpressning av olivolja är en kemikaliefri process där man endast använder tryck inom 28 °C-35 °C för att producera högkvalitativ olja. Se alltså efter "extra virgin oil" i butikshyllorna. Att oljan är ekologisk innebär att odlingen skett utifrån ekologiska riktlinjer utan bland annat giftiga bekämpningsmedel, m.m. Övriga varianter av olivolja kan jag inte rekommendera då alla övriga sorter utgörs av i olika grad enbart sämre och bearbetade former.
 
Jag förvarar alltid mina vegetabliska oljor i kylskåpet där de står mörkt och svalt. Ljus förstör de antioxiderande ämnena som står för stora delar av oljans hälsofördelar. De inflammationshämmande ämnena, som finns i just bland annat olivolja, förstörs också av solljus. Allt eftersom de antioxiderande ämnena förstörs härsknar dessutom de nyttiga fettsyrorna. Solljuset förstör därför inte bara de nyttiga ämnena utan gör dem skadliga. Just olivolja kan bli grumlig om den förvaras i kylskåpet men det är inget farligt utan enbart en konsistensreation till följd av kylan.
 
Till huden är olivolja särskilt bra för torr och sprucken hud. Den innehåller hög andel enkelomättat fett, antiinflammatoriska polyfenoler, klorofyll, E-vitamin och antioxidanter. Då den är antiinflammatorisk kan den även lugna acne och rodnader. Regör man rätt och avlägsnar överflödig olja och den smuts som hänger med från rengöringen, så är det ingen risk att man får plitor eller andra besvär till följd av oljan. Fett löser smuts, därför hjälper olivoljan att få upp smutsen på djupet utan att förstöra hudens syramantel då olivoljan inte är uttorkande. Jag upplever själv mindre stramande hud efter rengöring med ren olivolja framför andra rengöringsprodukter. Dessutom sparar jag i längden en himla massa pengar då jag använder min olivolja såväl till matlagning som till ansiktsrengöring. Jag häller bara över lite olja åt gången i en mindre flaska som jag använder till ansiktsrengöringen och tappar på nytt allt eftersom det tar slut. Jag har även köpt återanvändbara rengöringssvampar som spar på både pengar och miljöresurser. 
 
 
 

Paris

 
Jag åker till Paris i helgen över min 25-årsdag i ett par nätter, varför det kan vara lite fattigt på inlägg den kommande veckan. :]

Essential Care - Organic and Fairtrade Eyeliner

 
Något jag är nyfiken på är eyelinern från Essential Care. Förutom att Essential Care's make up är tillverkade av enbart vegetabiliska ingredienser utan lösningsmedel och andra kemikalier, så är deras make up-serie också den första i världen som blivit godkänd av Fairtrade med Faitrade-certifierade ingredienser. Alltså har hänsyn tagits till såväl kosumenten, miljön samt de som arbetar med tillverkningen (säker och giftfri arbetsmiljö).
 
Något annat som är unikt för deras eyeliner är att den inte innehåller härdade fetter, vilket jag blivit allt mer uppmärksam om att det även nyttjas inom kosmetika, och då även inom naturkosmetik, och inte bara inom livsmedelsindustrin under det kanske mer kända namnet transfetter! Våra ögon är mer utsatta och känsligare än huden då ögon är slemhinnor - hålrum till vårt inre - med uppgift att skydda kroppen mot intrång av partiklar och främmande ämnen (läs mer här). När vi åldras blir dessutom området kring ögonen allt skörare i och med den tunna huden och därför är ögonområdet särskilt utsatt för irritation och uttorkning. Då är rena och vårdande ingredienser att föredra och inte bearbetade, uttorkande och tilltäppande ämnen. Eyelinern från Essential Care är särskilt lämplig för känslig hud med sina rena, ekologiska ingredienser med bland annat kallpressade oljor istället för härdade oljor. Innehållet i eyelinern är raw, vegetabiliskt och ej testat på djur.
 
Någon som har testat eyelinern och kan uttala sig om hur bra den är? Jag funderar själv på att köpa denna när min nuvarande eyeliner håller på att ta slut.
 
Essential Care's make up-serie är ekologiskt certifierad av Soil Association och rättvisemärkt av Fairtrade Foundation. Produkterna är helt fria från kemikalier, konserveringsmedel och utfyllnadsämnen, bismuth oxychloride, syntetiska polymerer och lösningsmedel, härdade fetter, bly, kvicksilver, parabener, ftalater, petrokemiska ämnen, silikoner, talk, syntetiska färgämnen, karmosinrött (krossade skalbaggar) och nanopartiklar. Hela serien är 100% naturlig och vegetabilisk. Mascaran och ögonskuggorna är av 100% veganska ingredienser. Även vid val av produktförpackning och val av trä till eyelinerpennorna har hänsyn tagits vad gäller hållbarhet.
 
 
Ingredienser: RICINIS COMMUNIS OIL*, SIMMONDSIA CHINENSIS OIL*, HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL*, CERA ALBA*, CERA CARNAUBA*, CANDELILLA CERA*, OLEIC/LINOLEIC/ LINOLENIC POLY-GLYCERIDES, BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER*x, CALENDULA OFFICINALIS FLOWER EXTRACT*, ROSMARINUS OFFICINALIS EXTRACT*. May contain** +/- MICA, CI 77491, CI 77492, CI 77499, CI 77891, CI 77742, CI 77007*
*Ekologiskt odlat/Producerat (64%), ** Godkända färgpigment,  x Från Rättvisecertifierad leverantör
Pris: 219 kr
Köpställe: www.alaeco.se
Hemsida: www.essential-care.co.uk