Dåligt uppdaterat p g a datorstrul och mycket jobb

Jag har varit dålig på att uppdatera ett tag nu, vilket beror på en del jobb samt att jag har haft datorstrul och har en lånedator just nu. Nya inlägg kommer upp snart igen!


Naturens egna ogiftiga insektsmedel

                              Stop It - Eterisk oljeblandning mot insektsbett

Nu i sommartid vill jag tips om "Stop It" från Crearome som är en oljeblandning av de eteriska oljorna citronella, eukalyptus, citron, cederträ, lavandin och kryddnejlika, som verkar avskräckande för fästingar, mygg, m.m. Detta utan att vara ett kemiskt gift för människan eller miljön då oljeblandningen består av naturliga doftämnen! Vid framställningen har det såklart inte heller använts några som helst syntetiska doftämnen. Man kan ju fråga sig varför man tillverkar så giftiga medel som just konventionella insektsmedel (som t ex inte bör användas av barn eller gravida, m.m.) när man lika gärna kan använda sig av naturliga doftämnen?

När det gäller konventionella inektsmedel uppmanas man t ex vara försiktig med de sorter som innehåller kemikalien N,N-diethyl-m-toluamid (DEET), som finns i många myggmedel och insektsskydd som rekommenderas för användning i tropiska länder, t ex Djungelolja och US 622. En viss mängd absorberas av huden och tas upp i blodomloppet. I större doser kan DEET göra en allvarligt sjuk och har även visat sig orsaka fosterskador hos t ex fåglar. Tyvärr finns det inte mycket information om hur människofoster påverkas av DEET. En studie som utfördes i Thailand 2001 kunde inte påvisa några skadliga effekter hos varken mor eller barn vid måttlig användning i andra och tredje trimestern. Men eftersom DEET är toxiskt i större doser rekommenderas i allmänhet att gravida kvinnor undviker att använda det eller enbart använder det i små mängder. Om man som gravid är intresserad av naturliga alternativ, så kan man pröva den rena essentiella oljan citronella, som utvinns ur en sorts gräs och anses vara säker att använda för gravida kvinnor då man annars bör vara försiktig med vissa eteriska oljor eller oljeblandningar.

Oljeblandningen "Stop It" används genom att man blandar några droppar i en vegetabilisk olja som man smörjer in huden med. Alternativt kan man hälla oljan i en aromalampa eller hälla några droppar i en skål och slå på kokande vatten, så sprider sig ångorna i rummet så att t ex mygg håller sig borta.

Oljeblandningen finns att köpa här.

           

Rich Hippie - helt naturlig och ekologisk parfym

 

Kaliforniska Rich Hippie har med sina unika och naturliga parfymer nått stor framgång och har många anhängare bland kvinnliga Hollywoodstjärnor. Parfymerna är tillverkade av vildplockade och ekologiska växter och blommor, gjorda på gammeldags vis. Ja, till och med alkoholen är från ekologiskt odlade druvor! Dofterna görs enbart i små volymer och med stor omsorg. Tanken bakom parfymerna är att man ska kunna känna doften av riktiga blommor och växter men med en oväntad twist med mjuka fina dofter som håller länge.

Med namn som Bohemian Wedding, Woodstock, Summer of Love och Ruby Tuesday blir i alla fall jag väldigt nyfiken på dessa naturliga parfymer, som finns i ett 20-tal olika dofter! 

Om du har vägarna förbi Stockholm finns parfymerna att att doftas på och köpas i den exklusiva ekologiska skönhetsbutiken Sundloef. Doftprov går annars att beställas här eller här. Runt 219 kr kostar eau de perfume roll on-dofterna. För de koncentrerade parfymerna får du punga ut betydligt mer, nämligen närmare tusenlappen!

Själv väntar jag på att få hem doftprover på: Summer of Love, Abbey Road, Love Train, Ruby Tuesday, Hoochie Coochie, Shambala, Wild Thing och Spring. Helst av allt skulle jag vilja dofta på alla dofterna, men tills jag har vägarna förbi Stockholm hoppas jag ändå på att finna någon favorit bland de prover jag får hem.

Jag har längtat efter att finna en äkta naturlig parfym som man kan bära då man känner för att lukta lite extra gott, utan att för den saken skull behöva spraya på någon syntetisk och cancerogen kemikalieblandning. Sedan jag började utesluta syntetiskt parfymerade produkter har jag blivit allt känsligare för dem och känner verkligen den "syntetiska" doften, vilket gör syntetiska parfymer inte alls lika spännande längre, varför jag också blir så nyfiken på Rich Hippie!


Lite om parfymens historia och varför ekologisk parfym är att föredra

"Före andra världskriget var nästan alla parfymer 100% naturliga och kemikaliefria. Parfym tillverkades genom att kombinera extrakt från blommor och växter som odlats ekologiskt eller växt vilt, med 100% naturlig alkohol från ekologiska eller vildvuxna vindruvor i Frankrike.

Efter kriget tog den kemiska industrin fart. Efter att sett stor tillväxt under kriget letade man nu nya marknader för att hålla fabrikerna igång och man började tillverkade dofter och syntetiska parfymer.
Till en början verkade detta som en mycket bra ide eftersom parfymer nu kunde tillverkas billigare. Dessutom var det enklare eftersom man nu inte behövde lantbrukare och den natruliga, lånsamma växtprocessen. Man behövde heller inte oroa sig för att dofterna skulle variera beroende på skördars kvalitet.

I dagens upplysta samhälle är vi dock medvetna om farorna associerade med både hälsa och miljö när det handlar om att framställa ämnen på kemisk väg. Många av ingredienserna i dagens parfymer som t ex petroelum hanteras med starka kemikalier och tillsatser som är välkända för att orsaka cancer. Syntetiska kemikalier kan även innehålla ämnen som stör hormonbalansen i kroppen och därmed orsaka tillväxt av tumörer."
(Text: http://www.mynewsdesk.com/se/view/blog_post/rich-hippie-ekologisk-parfym-2372)

Sleeping beautyUnder dagen bombarderas huden av smuts, föroreningar och UV-strålning från solen. Särskilt utsatt är ansiktet som är oskyddat av kläder. En god natts sömn är viktigt för att huden ska kunna återhämta sig. Tillräcklig och god sömn minimera inte bara bestående skador på huden utan motverkar även för tidigt åldrande av huden.  

Genom att sköta om ditt ansikte rätt på kvällen (alltid ta bort make up, rengöra och återfukta) får det rätt förutsättningar för att vila och läka under natten. Sover du dessutom bra och de rekommenderade 7-8 h vaknar du på morgonen med ett utvilat ansikte med välmående och frisk hud. Kroppen arbetar hårdare med att förnya huden under natten då kroppens utsöndring av tillväxthormon (vårt "reparationshormon") ökar. Sover man då för lite eller dåligt kan resultatet därför bli en trött och tråkig hud. Var noga med att se till att få tillräcklig sömn, inte bara för att huden ska kunna återhämta sig utan hela kroppen. Sömn är jätteviktigt för kroppens återhämtning!


Svårt att sova?

  • Undvik drycker med koffein på kvällen
  • Drick inte alkohol och dra ner på tobak
  • Ät inte mycket på kvällen
  • Motionera regelbundet, men inte på kvällen!
  • Ha en låg temperatur i sovrummet


TIPS:
Under kväll och natt kan man dessutom lägga på kraftigt återfuktande krämer eller ansiktsmasker, som kan se illa ut att att ha under dagen då huden riskerar att se fet, glansig och oljig ut - men vilket är mums för huden!