Superfoods

 
Superfoods är ett område som verkligen väckt mitt intresse den senaste tiden. Det existerar ju någon form av trendvåg med superfoods nu, varför det också blivit allt mer tillgängligt. Förr såg jag mycket på den "ideala" kosthållningen (enligt och för mig) som en sammansättning av ekologisk, i huvudsak oprocessad och egentillagad vegansk mat. Detta är en sammansättning jag fortfarande står fast vid, men med nyvunna och fördjupade kunskaper har jag insett att även denna kosthållning kan behöva komplement av näring för att man ska få i sig alla näringsämnen man behöver. Detta är inget unikt för veganer, utan även "allätare" hade kunnat må bra av extra näring.
 
Det är så många faktorer som väger in i vårt ökade näringsbehov. Dels har matproduktionen förändrats med bekostnad på näring. Detta genom urlakade mineralfattiga odlingsjordar, hårt bekämpade och ibland också genmanipulerade grödor, långa transporter som kräver "fräscha" råvaror som inte fått mogna klart innan de fraktas iväg, etc. Lägg då till dagens snabba livsstil, där kroppen går på högvarv och stressas av såväl yttre som inre faktorer, och gärna med en daglig dos stimulantia som kaffe som "piggar upp" (läs: aktiverar kroppens stresshormoner), tillsammans med näringsfattig processad mat. Det finns många näringsforskare som menar på att vi är allt fler som lever med näringsbrist och obalanser i kroppen, vilket resulterar i både fysiskt och psykisk ohälsa. Man behöver inte nödvändigtvis må dåligt i nuet, utan näringsbrister här och nu kan även långsiktligt orsaka ohälsa.
 
När jag var under mycket emotionell stress förra året och stresshormonerna sprutade ur min kropp, så försökte jag finna biologiska förklaringar på min kropps reaktion istället för att helt och hållet anförtro mig sjukvårdens huvudsakliga hjälp: genom utskrivandet av symptomdämpande mediciner. Jag var nämligen tillräckligt insatt i det faktum att kroppen är väldigt komplex och ingen maskin. Jag tog via sjukvården prover på olika värden för att se så att jag inte led brist på några näringsämnen. Jag hade inga brister, trots det kände jag mig inte bra alls. Redan här visas prov på vårdens bristande kunskaper inom nutrition, då inga brister på kanske två-tre provtagningar av näringsämnen "friskförklarade" mig som patient trots alla mina symptom. Kroppen behöver givetvis en mängd fler näringsämnen än två-tre stycken, och detta i form av olika mineraler, vitaminer och olika fytonäringsämne, med flera näringsämnen, för att fungera optimalt. Det finns mycket forskning där man kan påvisa sambandet mellan brister och olika sjukdomstillstånd. Äter man då en hälsosamt sammansatt vegankost (som jag ändå vill påstå att jag gjorde), så spelar det ingen roll när kroppen utsätts för sådan kraftig emotionell stress att kroppen genom högvarv tömmer depåerna av viktiga näringsämnen.
Efter egen efterforskning slutade jag att dricka kaffe, som varit en "guilty pleasure" i min annars hälsosamma kosthållning. Detta eftersom jag märke att jag kände mig ännu mer uppstressad efter att druckit kaffe. Jag berättade detta för läkaren som undersökte mig, men hon menade på att kaffet nog inte var någon fara. Men efter att jag slutade dricka kaffe mådde jag allt bättre, t ex minskade mina dåvarande hjärtrus och ångestkänslor. Enligt egna efterforskningar insåg jag vilket kraftfullt stimulantia kaffe är, något många inte är särskilt medvetna om. Kaffe innehåller sådana stora mängder koffein att man förutom stressrelaterade symtom kan få utmattade binjurar. När kroppen är stressad behöver den mer av vissa näringsämnen. Magnesium, zink, C-, och B-vitaminer är exempel på viktiga näringsämnen. Om kroppen då förbrukar mer än vad den får av dessa näringsämnen uppstår till slut brister och bristsymptom.
Exempel på sådana symptom är: sömnproblem, muskelspänningar, ångest, hjärtklappning, irritabilitet, blodsockerobalans, tinnitus, svettningar, trötthet, depression, slemhinneproblem, huvudvärk, hudförändringar, håravfall, anorexi, impotens, nedsatt fertilitet, PMS och sämre immunförsvar. Jag led av flera av dessa symptom!
 
Allt eftersom har mina vidare efterforskningar om näringsämnen lett mig in på superfoods. För många kanske det låter för bra för att vara sant och som ännu en "hälsofluga", men när man läser på så inser man att det inte är så märkvärdigt med dessa så kallade superfoods. Grejen med superfoods är att det är naturliga råvaror i form av naturliga växtligheter. Det kan röra sig om frukter, bär, alger, gräs, svampar, örter, m.m., som ofta frystorkats till pulver eller dylikt, som man sedan kan berika sin mat med. Superfoods är alltså råvaror som ätits och ibland även nyttjats medicinalt i årtusenden. Det i sådana fall märkvärdiga med superfoods är att de är ovanligt näringstäta och därför fungerar som näringskomplement. Detta utan att man behöver ta syntetiska tillskott som enligt mig och många andra är både farligare att ta och med större risk för överskott och biverkningar i och med att de är framtagna i isolerad form - utan naturligt förekommande hjälpämnen.
Jag har börjat berika min dagliga kosthållning med superfoods och känner mig faktiskt bättre. Men kroppens återhämtning kan ta tid, och man bör därför inte förvänta sig under på bara någon månad. Man får dessutom inte glömma att hälsa verkar holistiskt där flera faktorer spelar in i välbefinnandet; allt från kosthållning, livsstil och miljö.  
 
Vissa superfoods rekommenderas att tas i kurer, andra anses ofarliga att äta dagligen. De rekommenderade doserna kan även skilja sig beroende på terapeutiskt verkan. Följer man de angivna doserna och inte häller i sig en hel påse med något frystorkat pulver, så skulle jag nog faktiskt våga påstå att det snarare är farligare att ta syntetiska tillskott. Det kan dock vara bra att läsa på om det superfood man är nyfiken på utifrån ens behov (OBS: se efter ekologiskt odlade superfoods!), samt eftersom vissa superfoods avrådes kombineras med vissa mediciner och vid vissa allergier, osv. Alltså krävs samma försiktighet som vid nyttjandet av mediciner - bara det att mediciner är ett mycket nyare påfund än råvarorna bakom så kallade superfoods som därmed nyttjats långt mycket längre än många av dagens mediciner!
 
 

Ett steg i rätt riktning

34h6s1g_large
 
Tyvärr blir bloggen återigen lidande. Jag blev antagen till en kurs i matematik som jag nu går samtidigt som jag jobbar, och jag har redan känt av oönskad stress som för mycket "måsten" kan ge. Jag känner mig inte helt återhämtad efter föregående års emotionella "kollaps", så jag är mer stresskänslig än vad jag annars hade varit. Därför känner jag att jag får prioritera. Jag kompletterar med matematik för att kunna söka in på vidareutbildningar inom handel till hösten. Har känt att jag stått och stampat för länge med funderingar om vilken yrkesriktning jag ska sträva mot, vilket gjort mig något vilsen. Men nu har jag börjat sätta upp delmål för att kunna nå mina ambtioner av att på något sätt arbeta med hållbar och grön handel - ett ämne jag känner att jag brinner för och som jag yrkesmässigt skulle vilja arbeta med! :]

Jag kommer dock att uppdatera när tiden och lusten infinner sig. Kolla annars gärna twitter om ni saknar blogginlägg!