Nyttigheter från växtriket med hög näringstäthet



Nedan listas exempel på mat från växtriket med hög näringstäthet, vilket betyder att råvarorna har ett högt innehåll av vitaminer, mineraler, antioxidanter - nyttigheter för såväl kroppen som hudens välmående.


Grönsaker och rotfrukter

Broccoli, blomkål, brysselkål, vitkål
Paprika
Palsternacka
Morötter, rödbetor
Spenat
Aubergine
Lök, vitlök
Kronärtskocka
Avokado
Groddar


Supernyttiga frukter och bär
Blåbär, hallon, körsbär, havtorn, svarta vinbär
Äpplen, päron
Apelsin
Katrinplommon
Plommon


Nyttiga fettkällor

Avokado
Naturligt Kokosfett, en virginvariant och en som är anpassad för matlagning
Oliver
Nötter, mandel och frön
Oliv och rapsolja
Linfröolja
Nötoljor


Bra proteinkällor

Bönor, linser och ärter
Tofu
Sojaprodukter


Kolhydrater

Quionoa
Pasta gjord på quionoa
Råris
Bovete
Hirs


TIPS: ät något från varje kategori varje dag för att få i dig alla näringsämnen. Var uppmärksam på järn, B12 och D-vitamin, som kan vara svårare att få i sig om man äter en helvegetabilisk kost. Genom att blanda olika växtproteiner uppnås en hög kvalitet på proteinet även i en vegankost (vilket jag äter). Därför bör baljväxter i kombination med spannmålsprodukter ingå i många måltider. Bladgrönsaker är också lämpliga att kombinera med olika spannmålsprodukter. För att höja proteinhalten i t ex vegankost kan produkter av soja användas.


Kommentera inlägget här :