Boktips - "Badskumt: gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg"Ett boktips för er som vill veta mer om kosmetikans baksidor utifrån hälso- och miljösynpunkt är den nya boken "Badskumt: gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg".


"Etthundratio (110) ton. Det är så mycket kosmetika och hudvårdsprodukter vi använder i Sverige. Varje dag. Krämer för händerna, tänderna, dagen, natten. Och »vi« är inte längre bara kvinnorna, utan även männen, barnen och bebisarna.

Vi färgar håret med giftiga och miljöfarliga ämnen och badar de allra minsta i badskum med starkt allergiframkallande ingredienser. Vi använder parfymer som kan påverka hormonsystemet och solkrämer som kan skada vårt DNA.

Det finns upp till 7 000 ämnen i våra allra vanligaste produkter. Även om inte alla är farliga vet vi väldigt lite om cocktaileffekten: vad som händer med oss eller naturen när flera ämnen blandas.

Förr i tiden pudrade man ansiktet vitt med blysmink för att bli vacker. Blyet förstörde tyvärr huden, fick håret att lossna, tandköttet att svullna och tänderna att svartna. Men är vi egentligen så mycket klokare idag?

I Badskumt bannar och manar Katarina Johansson oss till kritisk eftertanke. Det är dags för en ordentlig granskning av badrumsskåpet."


Jag har själv inte läst boken ännu, men är mycket nyfiken på den! Du kan både köpa och provläsa boken här. Är du nyfiken på författaren bakom boken (t ex varför hon skrev boken!), kan du läsa en intervju med henne här.


Kommentarer :

#1: Hanna Q

underbar och upplysande bok. Lämna gärna en kommentar på vår blogg så hjälper vi boken att spridas vidare.www.bodybazar.blogspot.com

www.bodybazar.com

skriven

Kommentera inlägget här :