Kosmetikämnen i cancersvulster & "fienderna" L´Oréal, H&M, Body Shop, m.fl.Visste ni att brittiska forskare har hittat konserveringsmedel från kosmetika i cancersvulster hos kvinnor med bröstcancer?

Flera av de idag rätt så omtalade "parabenerna" är kända för att ha endokrinstörande effekt. Endokrina systemet är för kroppen ett viktigt nätverk av körtlar som producerar hormoner. Dessa hormoner medverkar i kroppens viktiga kommunikationssystem, som arbetar för att hålla kroppen stabil och frisk. Hormoner hänger särskilt samman med tillväxt och utveckling, men spelar även en viktig roll i immunförsvaret och andra viktiga funktioner i kroppen. När människor utsätts för hormonstörande ämnen, t ex av kemikalier som agerar som hormoner i kroppen, förvirras och störs det endokrina systemet, vilkt kan leda till hälsoproblem.  

Forskare idag fruktar att parabenerna kan få bröstcancerceller att växa (tidskriften: "Journal of Applied Toxicology"). Bröstcancer har, vid sidan av kemikaliernas intåg, under det senaste decenniet ökat och drabbar omkring 6 000 kvinnor årligen i Sverige. Vill du vara på den säkra sidan rekommenderas du välja produkter utan t ex butyl- och isobutylparaben, triclosan och aluminiumchlorhydrat.
Speciellt antiperspiranter bör undvikas. Antiperspiranter hindrar dig från att svettas och därmed samlas de giftiga ämnena som annars skulle sköljts ut via svetten i armhålan. Mer information finns på www.miljoeogsundhed.dk

Även hårstylingprodukter innehåller ämnen som misstänks vara cancerframkallande och skadliga för fruktbarheten. "Dumpade" produktmärken är bland annat kosmetikajättar som: L´Oréal, H&M, Body Shop, Wella, Sebastian, Fructis, Elnett, Proffs, m.fl. (Källa: Svenska Naturskyddsföreningen) Varför man bör tänka på att de största och mest erkända märkena inte alltid är bäst (i alla fall inte i avseende på hälsan/miljön)!


TIPS:
Mer intressant läsning om vad man bör undvika i kosmetika, hår- och hudvårdsprodukter finns här.

Kommentera inlägget här :