Vårdstäda kroppen och få friskare hy på köpet

       

Vill du känna dig piggare, fräschare och dessutom få finare hy inför sommaren? Ja, då är "detox" ett utmärkt sätt att rensa kroppen på skräp och gifter. Men med detox menar jag inte en massa kurer och annat trams som snarare gör mer skada än nytta för kroppen, utan helt enkelt snarare om vad du väljer att stoppa och inte stoppa i dig.


Att äta bra och rena livsmedel mår vi väldigt bra av. Med det beror inte på att kroppen renas, utan snarare på att vi inte fyller på med mer skit. Detoxkurer baserade på t ex fasta och tillskott kan leda till överbelastning och skador på kroppens eget reningsystem; levern och njurarna. Tarmsköljning sätter tarmfloran ur spel, vilket inte är bra då stora delar av vårt immunförsvar sitter i tarmarna, och om vi sköljer bort vårt eget försvar blir också vårt immunförsvar försvagat.


Hur du vårdstädar kroppen

- Satsa på grönsaker, quinoa, kallpressade vegetabiliska oljor, nötter, frön och proteinkällor som bönor, linser och tofu
- Skippa mjölk, ost, vete, kött, fisk och kyckling helt under "detoxen"
- Drick mycket vatten under "detox"-dagarna
- Ät minimalt med salt och socker, undvik kaffe, svart te och alkohol
- Träna lagom mycket med promenader, yoga och simning. Vila lite extra och ta hand om dig.
- Ät hellre bär än alltför söta frukter
- Skippa läsk, vitaminvatten, pasta (välj i sådana fall hellre fullkornspasta), bröd, smör, margarin, snacks, halvfabrikat, helfabrikat, buljongtärningar, kryddblandningar med socker och tillsatser, livsmedel med ingredienslista (laga hellre mat från grunden)
- Ät så mycket ekologiskt som möjligt för att avlasta kroppen från bekämpningsmedel
- Laga mat från grunden med färska råvaror  


Varför skippa kött, fisk och fågel?

Jo, eftersom ju högre upp i näringskedjan vi äter desto mer skit får vi också i oss genom födan i form av t ex bekämpningsmedel, läkemedelsrester, hormoner, antibiotika och tungmetaller, vilket belastar vår kropp, sätter den ur balans och gör oss sjuka. Kött, fisk och fågel tar dessutom längre tid att bryta ned och kan ligga kvar i tarmen i dygn, vilket inte bara ökar risken för tarmrelaterad cancer utan också förstoppning och att vi känner oss "tunga" i kroppen.


Vad du vinner på att äta rent

- Bättre hy
- Viktminskning, om du är överviktig
- Piggare/mer energi
- Bättre sömn
- Minkad svullenhet i magen
- Jämnare humör
- Du blir gladare


(Tipsen är en kombination av fakta från senaste numret av Life's klubbtidning samt ToppHälsa)

Kommentera inlägget här :