Bekämpningsmedel i frukt & grönt - med guideEkologiskt odlade frukter och grönsaker är att rekommendera i en sund kosthållning och är således även bättre för hyn. Varför ekologiskt är nyttigare grundar sig framför allt på samma princip som den för naturkosmetikan, nämligen att varken våra kroppar eller miljön känner igen alla dessa kemikalier eftersom detta är ett påfund av människan och dessutom ett relativt nytt sådant, där vi ur ett evolutionärt perspektiv under mycket kort tid utsatt våra kroppar för så mycket kemikalier att vi ännu inte vet följderna av detta mer än att vi kan se en ökning av diverse sjukudomar och dessutom lägre vitamin- och mineralhalter i frukter och grönsaker.


Dels har hela livsmedelsproduktionen snabbast upp till ett sådant tempo att få frukter och grönsaker får mogna klart, utan fraktas omogna för att de inte ska hinna bli dåliga under exporten. Det finns även studier som visat på att bekämpade frukter och grönsaker gör att frukter och grönsaker inte själva behöver bygga upp något skydd, vilket minskar deras antioxidantnivå. Dessutom smakar frukterna och grönsakerna mindre och inte sällan med en kemisk bismak. Om du väl smakat på en färsk ekologisk frukt eller grönsak märker du smakskillnaden.   
Forskningsrapporter, sammanställda av bland annat Soil Association i England, har visat på att ekologisk mat innehåller högre nivåer av vissa ämnen som är bra för hälsan, bland annat C-vitamin (som dessutom är viktigt för hyn!), mineraler och så kallade sekundära metaboliter. Dessutom har en fyra år lång studie som finansierats av EU, och som nyligen avslutades, visat att ekologiska frukter och grönsaker innehåller upp till 40 procent mer antioxidanter och högre halt av både järn och zink jämfört med de råvaror som odlats oekologiskt. Vad du äter är minst lika viktigt för din hud som vad du smörjer in den med - om inte viktigare! 

Ofta kan det vara svårt att hitta eller ha råd med att köpa all frukt och grönt ekologiskt. Men det finns faktiskt stora skillnader hur bekämpade olika frukter och grönsaker är. Det allra bästa ur miljöperspektiv är emellertid att köpa både närproducerat och ekologiskt, något som å andra sidan kan vara svårt på våra bredgradder om man inte väljer att äta säsongsbetonat.  
Enligt studier (baserat på nedanstående guide) som har gjorts på rester av diverse kemikalier som används i samband med odling, transport och förvaring av frukt och grönt, har det visar sig att om man kan välja att köpa de tolv mest besprutade råvarorna ekologiskt odlade så kan man minska sitt intag av diverse kemikalier med 90%!

I och med att mycket av våra frukter och grönsaker importeras och de konventionella odlingsmetoderna blir mer och mer internationaliserade, så kan man använda sig av nedanstående guide som en vägledning. Man bör dock vara uppmärksam på att denna inte alltid stämmer. Ta blåbär som ett exempel. Blåbär som har plockats i svenska skogar kallas inte för ekologiskt odlade, men de har inte en bråkdel av de kemikalier som stora, konventionellt odlade blåbär har. 

        

Enligt EWG's Shopper's Guide för 2011 har vi följande guide:


Mest bekämpningsmedel (k
öp dessa ekologiskt odlade)

 1. Selleri
 2. Persikor
 3. Jordgubbar
 4. Äpplen
 5. Blåbär
 6. Nektariner
 7. Paprika
 8. Spenat
 9. Körsbär
 10. Grönkål
 11. Potatis
 12. Vindruvor


Minst Bekämpningsmedel

 1. Lök
 2. Avokado
 3. Majs
 4. Ananas
 5. Mango
 6. Sockerärtor
 7. Sparris
 8. Kiwi
 9. Kål
 10. Aubergine
 11. Nätmelon
 12. Vattenmelon
 13. Grapefrukt
 14. Sötpotatis
 15. Honungsmelon


Kan man tvätta bort bekämpningsmedel?
Att tvätta besprutade frukter och grönsaker minskar mängden av kemikalier, men det kommer inte att eliminera bekämpningsmedlena. Datan som den här informationen är baserad på kommer från det som anses som normal konsumtion av frukter och grönsaker. Det vill säga att man antar att de flesta tvättar frukten. Vissa frukter och grönsaker skalas även. 

                   

Kommentera inlägget här :