Miljövänligare nagellackKonventionella nagellack är en stor industri som förutom att de belastar miljön är hälsovådligt. Förutom att de innehåller miljövådliga ämnen utgörs formulan av hälsoskadliga ämnen, som t ex formaldehyd, toluene, DBP, m.m. Dessa ämnen kan bland annat störa nervsystemet och skada det. För att ta bort nagellack används konventionellt sätt aceton och acetonfria nagellacksborttagare (removers), vilka innehåller andra hälsoskadliga lösningsmedel. I och med att jag insåg hur skadligt nagellack och removers är för miljön och hälsan började jag se mig om efter bättre alternativ. I vanliga fall använder jag numera nagellack från "Suncoat" som kräver en speciell miljövänlig remover för att ta bort nagellacket, men nu har Suncoat även släppt ett "peel off"-nagellack under namnet "Suncoat Girl". Ett "peel off"-nagellack innebär att man inte ens behöver någon remover för att ta bort nagellacket. Bara på det spar man på behovet av en extra produkt så som även en miljövänlig remover.

Jag tycker särskilt mycket om Suncoat Girl's kulörer "Sparkling Snow" och "Ballerina Beauty" (se bilderna nedan). Suncoat är ett miljövänligt nagellacksmärke som erbjuder vattenlösliga, miljöanpassade och GMO-fria nagellack. Till 65 procent består lacken av vatten, näst största ingrediens är acrylat-kopolymer, som inte har några kända negativa hälsoeffekter. Färgerna görs av jordpigment och många av varianterna är veganska, men några av de röda versionerna innehåller karmin som utvinns av insekter. Totalt finns Suncoat i 32 färger. Suncoat Girl finns i 16 färger. Båda nagellacken finns att köpa bland annat här. Mer om Suncoat ni läsa i det här tidigare inlägget.


Lite tänkvärd fakta om nagellack
"När nagellack uppfanns på 1920-talet utgick man ifrån vanlig billack. Denna hålls flytande av ämnet dibutylftalat och hårdnar med formaldehyd, som också förlänger hållbarheten och dödar svamp och bakterier. Den färglösa vätskan som är grunden för nagellacken är toluen. Tyvärr kan dessa tre ämnen, som står för cirka 70 procent av innehållet, förutom vackra naglar också ge allergier, cancer, skada nervsystemet, ge trötthet och minnesförlust, skada levern samt fostret hos gravida kvinnor. Många får svårt att andas när de lackar naglarna, och de som målar ofta kan få delade och missfärgade naglar."
(Text: www.minplanet.se)


Kommentera inlägget här :