Tips på solskyddsfaktorerJag tänkte med detta inlägg tipsa er om solskyddsfaktorer nu när sommaren börjar närma sig. Då jag är medveten om att det är mycket diskussion kring solskyddsfaktorer och dess innehåll, ville jag först göra lite research om det senaste.

Redan förra sommaren blev jag varse om att även de fysikaliska ämnena i solskydd - alltså mineraler som zinkoxid och titandioxid - blivit ett diskussionsämne som det forskas intensivt kring för att man ska kunna komma med bättre riktlinjer om vad som är säkert att använda. Detta gör det givetvis svårt även för den hälso- och miljömedvetna att veta vad man ska köpa. Det som tidigare sagts har varit att de fysikaliska solskydden är bättre än de kemiska varianterna som innehåller alldeles för mycket ämnen som både reagerar ihop, såkallad "cocktaileffekt", i kontakt med solljus på huden samt inte är nedbrytbara i miljön.
Personligen skulle jag ändå välja fysikaliska solskydd framför kemiska då de fysikaliska utöver sitt skydd inte kräver ett lika "packat" innehåll. De är helt enkelt renare. Det som dock diskuteras kring de fysikaliska ämnena som zinkoxid och titandioxid, är dels att det behöver forskas mer kring hur säkra de är att använda i nanopartikelform (att de med sin minimala storlek skulle kunna ha förmågan att tränga in i våra celler och orsaka skada där). Nu har det dock tagits fram en mängd solskydd som inte är i nanopartikelform, men då är det istället den bristande forskningen kring hur dessa mineraler reagerar på huden i kontakt med solljus, t ex omfattningen av fria syreradikaler som bildas när de utsätts för solljus. Hamnar de dessutom fel så kan de i stora mängder vara mycket giftigt för naturen, bland annat för våra vattenlevande organismer så är zinkoxid en potentiell fara.

Slutsatsens som kan dras är att det inte går att hitta något perfekt ekologiskt solskydd. Ändå vill jag ge tips på de renaste jag kommit över för er som tänkt vistas mycket i solen eller åka utomlands. Tillsammans med växtämnen och antioxidanter kan även solskyddet förstärkas samt minska på den eventuella skadan.

Hemma i Sverige är annars inte solskydd nödvändigt såvida du inte "steker dig" på playan. Undvik att vara direkt i solen mellan klockan 11-15 på dagen när solen är som starkast, var mycket i skuggan och var inte för barhudad. Det är alltid bäst att vara varsam med sin hud, särskilt för att förhindra hudcancer som blivit ett allt växande problem. Många fall av cancer kan trots allt undvikas om man solar försiktigt och skyddar sig med solskyddskrämer. Nedan tipsar jag om två solskyddsfaktorer jag själv skulle ha köpt.Eco Cosmetics - Sololja/Solspray - SPF 30
"Vårdande ekologisk sololja i praktisk sprayflaska som gör det lätt att applicera. Speciellt anpassad för känslig hy. Solskyddet fås genom mineralen titanium dioxid (ej nanopartiklar). Innehåller ekologisk havtorn och granatäpple som vårdar hyn, ger näring och fukt. Med en fräsch doft av persikor. Ger ingen vit hinna. Denna sololja är klimatneutral.

 • Skyddar mot UVA och UVB strålning
 • Vattenresistent
 • Utan nanopartiklar
 • Ger ingen vit hinna
 • Absorberas snabbt av huden
 • Klimatneutral
 • Vegan
 • Ej testad på djur

100 % av totala ingredienser är naturlig
99.9 % av växt-ingredienserna är ekologiska
98.8 % av totala ingredienser är ekologiska"

Ingredienser: Pongamia Glabra Seed Oil*, Titanium Dioxide, Punica Granatum Seed Oil*, Hippophae Rham- noides Oil*, Tocopherol, Peach Extract
*Från kontrollerade ekologiska odlingar
Pris: 299 kr
Köpställe: www.softskin.se (finns även på fler köpställen, googla! Även vissa hälsokostbutiker har detta solskydd i sitt sortiment)
Hemsida: www.eco-cosmetics.comBadgers ekologiska solkräm för baby och barn - SPF 30
"Badgers solkrämer är helt naturliga och utan kemikalier, säkra för alla åldrar. Det som blockerar solen är obestruken non-nano zink-oxid 18.75 %. Resten består av ekologiska oljor och ekologiskt bivax som återfuktar och skyddar huden. Med kamomillolja och calendula extrakt.

Badgers solkrämer är:

 • Helt naturliga och utan kemikalier
 • Vattenfasta i minst 40 minuter
 • Miljövänliga
 • Säkra för alla åldrar dvs både baby, barn, tonåringar och vuxna, de flesta vuxna köper dock den med lavendel för att de vill ha mer doft
 • Doftar milt av kakosmör

Och de:

 • Blockerar både UVA-och UVB-strålar genom obestruket, icke-nano zink oxid
 • Innehåller ekologiska oljor som återfuktar
 • Innehåller inte PEG, SLS eller parabener
 • Innehåller inga petroleum-, paraffin- eller silikonderivat
 • Helt fri från syntetiska färgämnen, dofter och konserveringsmedel

Badgers naturliga solskyddsmedel innehåller mineralet zinkoxid istället för kemikalier för att blockera solen, och utöver det en bas av endast certifierat ekologiska vegetabiliska oljor och ekologiskt bivax som grundligt återfuktar huden samtidigt som det skyddar den.

Detta naturliga solskyddsmedel har förtjänat det högsta betyget för säkerhet och effektivitet av Environmental Working Group i USA."

Ingredienser: Non-Nano, Uncoated Zinc Oxide /Obestruket, Icke-Nano Zink Oxid. 18.75%, *Olea Europaea (Extra Virgin Olive) Oil, *Cera Alba (Beeswax), *Simmondsia Chinensis (Jojoba) Oil, *Theobroma Cacao (Cocoa) Butter, *Butyspermum Parkii (Shea) Butter, Essential Oil of *Anthemis Nobilis (Roman Chamomile), Tocopherol (Natural Vitamin E), CO2 extracts of *Calendula Officinalis (Calendula), and *Hippophae Rhamnoides (Seabuckthorn). * = Certifierat ekologiskt
Pris: 198 kr
Köpställe: www.clearlife.se (finns även på fler köpställen, googla!)
Hemsida: www.badgerbalm.com


Kommentera inlägget här :