Antioxidanter är något man allt mer hör om i hälsosammanhang, att det är någonting som är välgörande för både kroppen och huden har nog de flesta ett hum om. Något inte lika många vet, är vad antioxidanter faktiskt är och att de finns i många olika varianter. Förenklat kan man säga att antioxidanter skyddar och fördröjer kroppens åldrande. Detta genom att skydda kroppen
mot oxidanter - även kallat fria radikaler, varav namnet
antioxidanter. Oxidanter kan skada cellens yta, förändra dess DNA eller helt döda cellen. Oxidanter ger upphov till oxidativ stress om kroppen inte hinner med att ta hand om dem och det är detta som leder till många sjukdomar. Oxidanter är någonting kroppen bildar naturligt genom bland annat cellandningen som en biprodukt (fria radikaler) och är därmed ingenting man kan undkomma helt. Oxidanter krävs för att flera viktiga kemiska reaktioner i kroppen ska kunna ske. Vad man däremot kan påverka är oxidanternas omfattning. Från yttre påverkan bildas fria radikaler av bland annat strålning, rökning, alkohol och miljögifter. Några av de sjukdomar där ett samband med oxidanter kan finnas inkluderar:
- Hjärt- och kärlsjukdomar
- Cancer
- Parkinson och alzheimers
Oxidativ stress kan påskynda vårt åldrande och en kost naturligt rik på antioxidanter kan förebygga det. En del antioxidanter tillverkar kroppen själv men många kommer från kosten. Frukt, bär och grönsaker är rika på antioxiderande vitaminer, spårämnen och färgämnen. Tre viktiga antioxidanter är A-, C- och E-vitamin. Det finns även mineraler som fungerar som antioxidanter, t ex magnesium, koppar, zink och selen.
Sedan har vi antioxidanterna fytokemikalier som sitter i färgpigmenten hos frukt, bär och grönsaker. Fytokemikalier är växternas naturliga skydd mot bland annat solens strålning och insektsangrepp.
Andra antioxidativa ämnen fungerar som skydd mot bakterier, virus och svamp. När vi äter antioxidanter så verkar de istället skyddande för vår kropp.
En riktlinje när det gäller att få i sig olika antioxidanter/fytokemikalier och därmed förstärka dess effekt, är att äta allsidigt och efter regnbågens färger när det kommer till frukt, bär och grönsaker - rött, vitt, orange/gult, grönt och blålila!
EXEMPEL PÅ OLIKA ANTIOXIDANTERAntioxidanterna - vitaminer E- vitamin – finns i solrosfrön, groddar, mandel, nötter, gröna grönsaker, rapsolja och pumpafrön
C-vitamin – finns i frukt, bär och grönsaker, t ex citrusfrukter, nypon, svarta vinbär, jordgubbar, nässlor och olika kålsorter
A-vitamin – finns bland annat i morötter
Antioxidanterna - mineralerna Selen – finns bland annat i paranötter, linser, nötter och baljväxter
Zink – finns bland annat i baljväxter, nötter, solroskärnor och pumpafrön
Magnesium – finns bland annat i solrosfrön, mandel, sesamfrön, baljväxer och sojaprodukter
Koppar – finns bland annat i nötter, ärtor och svamp
Fytokemikalier och antioxidanter i färgglada frukter, bär och grönsaker
Rött - röda grönsaker och frukter är oftast rika på lykopen och finns i bland annat rikligt i tomater. Lykopen minskar risken för hjärt- kärlsjukdom, cancer och benskörhet. Värme gör antioxidanten ännu mer effektiv, så en tomatsås är ett mycket bra alternativ för att tillgodose behovet. Röda bär är rika på
flavonoider, som skyddar kroppens celler mot fria radikaler och bidrar till att hålla hjärnan i trim på äldre dar.
Ät gärna: paprika, chilipeppar, jordgubbar, tomater
Vitt -
quercetin och
allicin är två ämnen som finns i bland annat lök. Dessa stärker immunförsvaret och kan också skynda på tillfriskningen från exempelvis förkylningar. På lång sikt kan de också ha en god inverkan på hjärtat. Antioxidanten
sulforafan, som bland annat finns i blomkål, sägs kunna motverka cancer.
Ät gärna: lök, vitlök, blomkål
Lila - a
ntocyaniner återfinns i alla lila frukter och grönsaker. Studier visar att dessa skyddar kroppens celler mot fria radikaler och kan därför ha en stark åldersbekämpande effekt.
Ät gärna: druvor, blåbär, rödkål
Orange - naturligt orangefärgade livsmedel signalerar ett innehåll av
betakaroten. Förutom att ge huden ett naturligt solskydd och en fin färg, får också immunförsvaret en riktigt boost av färgen. Betakaroten hjälper nämligen kroppen att bekämpa fria radikaler, orsaken bakom för tidigt åldrande och många sjukdomar.
Ät gärna: persika, aprikos, morot
Grönt - gröna frukter och grönsaker är laddade med
fytokemikalier, kända för att bland annat förebygga cancer. Samma effekt har också antioxidanterna
lutein och
zeaxantin, som kännetecknas av den gröna färgen. Dessa hjälper också till att bevara synen.
Ät gärna: kronärtskocka, sparris, avokado, broccoli, kiwi, romansallad
Gult - gul frukt och grönt är fulla av
C-vitaminer , som underhåller både kropp och hud och ger ett mycket gott skydd mot fria radikaler.
Ät gärna: päron, ananas, citron
TIPS: ät allsidigt och se till att äta mycket frukt, bär och grönsaker från varje färg dagligen, välj gärna ekologiskt för att maximera näringsinnehållet - så blir både din kropp och din hud glad!