Kost för inre solskydd och D-vitamin



Förra veckan skrev jag ett inlägg om solskyddsfaktorer nu inför sommaren. Jag tänkte spinna vidare på detta med att understryka det faktum att solen inte är helt av ondo och att man kan bygga upp ett "inre" solskydd genom den kost man äter. När solens strålar träffar huden bildas nämligen det viktiga ämnet D-vitamin, ett vitamin/hormon många har brist på. Vill man öka mängden D-vitamin i kroppen, så bör man vistas ute i solen minst 15 minuter per dag under vår, sommar och höst utan solskydd som annars kan hämma upptaget av D-vitamin.


Kost och näringsämnen som bygger upp ett "inre" skydd mot solen
- Alla antioxidanter, som E-vitamin, C-vitamin..
- och betakarotener som har en positiv inverkan på huden. Betakarotener finns i t ex persilja, groddar, morötter, spenat, grönkål, dill, papaya och spirulina och andra alger. Betakarotener ger ett extra skydd mot solens skadliga strålar, kan hämma uppkomsten av soleksem och bidrar till en snabbare och jämnare solbränna!
- Även essentiella fettsyror som Omega-3 har en gynnsam effekt på huden och dess förmåga att hantera solens strålar

TIPS: läs mer om fysiska- och kemiska filter i solskydd, D-vitamin och solskyddande kost här.


Kommentera inlägget här :