Body mists från Natures Paradise

Vill du dofta gott men inte använda parfym? Inte jag heller. Därför tycker jag det alltid är lika kul när jag finner substitut till parfymer, som body mists från Natures Paradise. Dessa kroppssprayer består endast av vatten och ekologiska extrakt, de innehåller inga syntetiska dofter (konventionella parfymer av idag kan innehålla upp till hundra olika syntetiska doftämnen), utan helt enkelt bara naturliga dofter från vanilj eller fruktextrakt och är helt naturligt framställda av färska ekologiska frukter och växter. De finns i dofterna ananas/kokos (pina colada), vanilj, citrus, lavendel och grantäpple.

Moderna parfymer är i stor utsträckning tillverkade av syntetiska doftämnen. Dessa syntetiseras utifrån relativt billiga organiska källor som petroleum (mineraloljor), fossilt kol eller kåda. Det har även - inte helt oväntat - kommit fram att många märken inte ens anger alla ingredienser i sina parfymer. Parfym är en produkt som både lämnas kvar på huden och som man andas in och det är därför viktigt att den är hälsosam både för en själv och sin omgivning. Omkring var femte vuxen tros lida av kontaktallergi mot ett eller flera kemiska ämnen. Vanligast är nickelallergi, men tätt därefter kommer kontaktallergi mot parfymer och konserveringsämnen. Jag är själv känslig mot parfymämnen och har blivit allt känsligare med åren efter att jag tidigare nyttjat mycket parfymerade produkter.

Syntetisk parfym innehåller både alkohol med ftalater samt syntetiska doftämnen. Ftalater används som lösningsmedel, doftförstärkare samt denatureringsmedel men står inte angivna i produktens innehållsförteckning. Ftalater kan skada fertiliteten hos människor och skada utvecklingen hos foster och spädbarn. En studie som genomförts av Uppsala universitet visar att bröstmjölk ofta innehåller syntetiska dofter vilket innebär att barn riskerar att få i sig kemikalier när de ammas.
Sedan finns problemet med själva doften. Syntetisk parfym skapar ofta starkare och allvarligare allergiska reaktioner jämfört med naturliga parfymämnen samt ackumuleras i kroppen. Och detta gäller all hudvård, kroppsvård och make up med syntetisk parfym tillsatt. Parfymämnen är även en stor belastning för miljön då många inte är nedbrytbara. För inte så länge sedan hörde jag en intervju på radion med Katarina Johansson, som har skrivit boken "Badskumt - gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg", som berättade om Cajsa Wahlberg, miljökemist på Stockholm Vatten, som i sin tur berättat för Katarina hur man känner en klar parfymdoft från det renade vattnet när man står vid utloppet från reningsverket. Detta om något bör få de flesta att haja till - det gjorde i alla fall jag!


Kort om
Natures Paradise
"Natures Paradise är en av få ekologiska hudvårdsserier som är 100% fria från syntetiska och artificiella ingredienser. De tillverkar underbara produkter som är certifierat ekologiska - efter samma regelverk som ekologisk matproduktion med så få ingredienser som möjligt. Natures Paradise kommer alltid att hålla sig till sina "gröna rötter" och sätta barnens säkerhet främst genom att tillverka sina produkter på ett uthålligt sätt - deras fabriker är 100% kemikaliefria. Alla deras produkter är veganvänliga och innehåller alltså inga ingredienser från djur och inte heller är de djurtestade."

Produkterna från Natures Paradise är certifierade av USDA, vilket betyder att produkterna innehåller minst 95% ekologiska ingredienser.


Ingredienser: Distilled Water, Organic Grapefruit Extract, Organic Mandarin Orange Extract, Organic Clarified Lemon Juice (Natures Paradise - Citrus Splash Body Mist)
Pris: 139 kr
Köpställe: www.clearlife.se
Hemsida: www.naturesparadiseorganics.com


Kommentera inlägget här :