Superfood - Maca

Ett såkallat superfood (mycket näringstät livsmedel) jag blivit allt mer nyfiken på är maca. Maca är en rotfrukt som växer i Anderna i Peru. Rotfrukten har nyttjats som energigivande livsmedel i århundranden av urinvånarna. De senare indianerna i Peru använde - förutom för att öka energinivån - maca till att stärka den mentala hälsan och balansera hormonerna i kroppen. Maca innehåller även ämnen som ökar uthålligheten och muskeluppbyggnaden och används idag därför ofta i samband med träning.
 
Områden där maca traditionellt använts är för att förbättra styrka, uthållighet, energi, motverka näringsbrist (maca är rikt på många vitaminer, aminosyror och mineraler, särskilt kalcium och magnesium), benskörhet, balansera hormoner, minska PMS och mensvärk, förbättra sexuallusten och vid fertilitetsproblem - varför maca ibland kallas för "peruiansk viagra". 
Maca säga även vara bra vid depression och/eller kronisk trötthet. Maca klassas även som en såkallad adaptogen, vilket är en ört eller växt som stärker kroppens förmåga att hantera påfrestningar och stress.
Maca innehåller över 55 olika näringsämnen och har ett brett spektrum av vitaminer, mineraler, aminosyror, lipider, karotenoider, polyfenoler och alkaloider. Med andra ord är macas användningsområden brett, immunstärkade och bra för såväl kvinnor som män.
 
Smakmässigt påminner maca om pepparrot och palsternacka med en jordig och lite nötig smak. Vanligtvis återfinns maca som pulver och nyttjas mycket inom raw food i smoothies, juicer, energibollar, andra raw food-godsaker, m.m. Jag har själv aldrig smakat på maca och kan därför inte uttala mig om hur mycket det smakar. Dock används ofta pulviserade superfoods snarare som näringsberikning än som smaksättning. Maca ska ge en kick och lite sting till dryck.
Då maca sägs ha energigivande egenskaper bör man inte överkonsumera det eller inta det för sent på dagen då man annars kan riskera sömnlöshet. Det tipsas ibland om att man kan dricka maca istället för kaffe för att få den uppiggande effekten. Utöver den uppiggande verkan är maca ett tämligen säkert superfood utan några kända biverkningar eller toxicitet. Överskrider man inte den rekommenderade dosen ska maca var säkert att konsumera.
 
TIPS: om du vill köpa maca så se efter raw och ekologisk maca.
 
 
Ingredienser: ekologisk* och raw macapulver
*ekologiskt certifierad enligt EU:s förordning
Pris: 199 kr (för 200 gram)
Köpställe: www.superfruitstore.com (googla för fler köpställen!)
 
 
 

Kommentarer :

#1: Elisabeth / Natural Beautytalk

Intressant läsning! :) Låter som att maca har väldigt många bra egenskaper, om du testar blir det kul att höra vad du tycker om det!

Svar: ja, det var just macas täckande användningsområde som fick mig så nyfiken! Hur maca påstås stärka och balansera hela kroppen låter ju som ett optimalt näringstillskott. :] Sedan i efterhand upptäckte jag att maca är en av de pouläraste superfooden, kanske inte så förvånade med sina påstådda egenskaper. ;] Superfoods överhuvudtaget har allt mer väckt min nyfikenhet! Jag har än så länge inte testat ren maca, men jag köpte en superfood-mix med ekologisk rå kakao, ekologisk maca och ekologiska jordgubbar från Renée Voltaire häromdagen, som jag testar just nu. :] Läs mer om superfood-mixen här: http://thegreenbeautyguide.blogg.se/2012/september/utkast-sep-09-2012.html
Lola

skriven

Kommentera inlägget här :