Hur man använder mineralfoundation samt lite tips



Mineral-make up skiljer sig från konventionell make up så sätt att mineral-make up är i lös mineraliserad form. Detta kräver därför en annan typ av applikationsteknik, vilket jag tänkte berätta mer om för er som är osäkra eller vill veta mer applikationsteknik samt mineral-make up.


Mineralfoundation, liksom övrig mineral-make up förvaras i små dosor i och med sin mineraliserade form. Dessa dosor är ofta försedda med ett plastlock på insidan där även en plastremsa kan täppa till alla de små hål som man portionerar ut mängden mineraler ur. Om den mineral make up du använder har en sådan remsa så föreslår jag att du tar en nål och sticker hål i bara ett par stycken hål. Detta eftersom du då har bättre koll på hur mycket du tappar ur till applikationen. Om du drar bort hela plastremsan kommer oftast en alldeles för stor mängd.  

Till mineralfoundation använder man en så kallad "kabuki"-borste till applikationen. Den ser ut så här:



Kabuki-borstar finns såväl i djurhår som i syntet. Personligen väljer jag syntet eftersom jag är vegan. Det finns dock fler fördelar med att välja syntetiska kabuki-borstar, t ex kan du vara känslig mot djurhåren utan att veta om det och därmed få irriterade utslag, kvissor och klåda, vilket dessutom kan få dig att tro att det är själva mineralerna du inte tål. Har inget tillsats utöver rena mineraler i mineral-make up är allergirisken inte så stor (läs mer om detta längre ner). Om du från början använder en kabuki-borste i syntet så vet du alltså bättre om det är själva borsten eller mineral-make up du inte tål. Jag har läst otaliga recensioner av personer med mycket känslig hy som inte kunnat använda foundation förens de testat på mineralfoundation, så tillhör du själv denna kategorin kvinnor med käslig hy kanske du ska ge mineral-make up en chans! Ett exempel på syntetiska och samtidigt miljövänliga sminkverktyg kan du läsa mer om här.   


Hur applicerar du då mineral-make up?

  • Först och främst är det viktigt att ditt ansikte är väl rengjort, återfuktat med en dagkräm, som har hunnit sjunka ner i huden ("torkat"), samt att dina sminkverktyg är rena! (I mineral-make up kan inte bakterier frodas, men i smutsiga sminkverktyg kan det däremot odlas i bland annat svett och smuts)
  • Om du vill ha ett extra bra resultat kan det vara en god idé att använda en primer, t ex supernaturliga och hudvårdande 100% Pure Luminous Primer Vitamins + Antioxidants with Resveratrol, ovanpå dagkrämen och innan du applicerar din foundation. En primer verkar utjämnande på huden och ger ett slätare slutresultat. Det är dock bra om även denna får hinna sjunka ner ("torka") innan du applicerar din foundation eftersom de torra mineralerna annars kan ge ett klumpigt och flammigt resultat på de fortfarande fuktiga partierna i ansiktet.
  •  När du rengjort ditt ansikte, låtit dagkräm och eventuellt primer sjunka ner i huden ("torka"), så är du redo för att applicera din foundation. Detta gör du genom att knacka ut små mängder mineraler i dosans innerlock för att sedan med din kabuki "massera" in mineralerna i borsthåren. Detta gör du genom att i cirklar röra runt kabukin i locket så att borsthåren fångar upp mineralerna. Sedan knackar du med borsttoppen mot innerlocket så att överflödet faller av.  
  • När du applicerar foundationen i ansiktet gör du det genom att i cirkulära rörelser "massera" i mineralerna i huden, som dock lägger sig ovanpå huden. Detta gör du tills du är nöjd med hur täckande du vill ha det. Fördelen med mineral-make up är att det kan göras väldigt täckande utan att det ser ut som att man har en mask på sig. Mineraler smälter även väldigt bra in huden så att det ser naturligt ut, förutsatt att du har en foundationton nära din egen.
  • För en silkeslen och till synes "perfekt" finish kan du avsluta med ett mineralbaserat fixeringspuder, vilket också håller foundationen på plats


Vikten av att tvätta sina sminkverktyg
Som jag tidigare skrev kan inte bakterier frodas i mineraler men däremot i sminkverktyg tillsammans med bland annat svett cch smuts. Därför är det viktigt att du rengör dina sminkvertyg i alla fall en gång i veckan. Detta gör du enklast genom att använda ett milt shampoo (helst ett naturkosmetiskt så att du inte riskerar få intorkning av en massa kemikalier i borsthåren). Själv använder jag det shampoo jag använder till mitt hår, nämligen ett från Bentley Organic. Rengör gör du genom att massera in shampoot i borsthåren med ljummet vatten. Jag brukar använda händerna där jag masserar in shampoot i borsten med min handflata under rinnande ljummet vatten tills jag ser att vattnet är klart från någon avvikande färg. Sedan avslutar jag med att spola rent borsten i kallt vatten och pressar borsten lätt mot en torr handduk. För att kabukin ska torka låter jag den ligga på en handduk på en bordskant med borsten ut över kanten så att den kan lufttorka. Det är viktigt att sminkpenslar ligger ned när de torkar, om de får torka ståendes kan fukt tränga ned i fästet och göra så att borsten lossnar och går sönder.
Det kan även vara en god idé att rengöra sminkdosan samt innerlocket om du använder det till applikationen. Innerlocket brukar jag också tvätta med shampoo och sedan lufttorka på ett bord under natten.



LITE ÖVRIG FAKTA OM MINERAL MAKE UP


Även när det gäller mineralbaserad make up kan det vara en djungel, för även om tillverkaren själv hävdar att produkten är 100% naturlig, så kan den innehålla tvivelaktiga kemikalier. Kolla alltid INCI (ingrediensförteckningen) på produkten innan du köper den.


De vanligaste ingredienserna i mineral-make up är:

- Bismuth Oxychloride -
 syntetiskt pigment som används för sin lysergivande effekt. Kan irritera huden och klia. Väger mycket vilket gör det till ett billigt utblandningsämne
- Boron Nitride - mineral som används för att öka fästförmågan och ”glidet”
- Iron Oxide - mineral som används för färg
- Mica - mineral som används för färg, skimmer, glitter och lyster
- Parabener (Methylparaben, Propylparaben, osv.) - syntetiska konserveringsmedel
- Talc - används som bas i produkter för att ge lyster. Dålig täckning, kan ge glansig hy och täpper till porerna. Kan inflammera sår och även irritera luftvägarna.
- Titanium Dioxide - mineral som används för fästförmåga och har också ett naturligt solskydd
- Ultramarines - pigment som används för färg
- Zinc Oxide - mineral som används för fästförmåga och sin förmåga att vårda hyn


Vanliga ämnen du bland annat bör undvika är:

- Parabener
– läs ovan
- Mineralolja – olja som är en restprodukt från råoljeindustrin
Bismuth Oxychloride - läs ovan
- Parfym – syntetisk parfym, kan innehålla hormonstörande ftalater
- Dimethicone – en typ av silikon (plast)


Jag själv använder enbart mineral-make up bestående av iron oxide, mica, titanium dioxide och zinc oxide, möjligen att någon produkt jag använder innehåller utramarines med. Mineral make up går inte att tillverka utan förstnämnda grundämnen, och är då i den renaste naturliga formen. Övriga tillsatser är inte mer än just (onödiga) tillsatser!


Tips på märken med rena mineralfoundations;
- BM Beauty

- Barefaced Beauty
c/o Naturkosmetik

- Lily Lolo
- Mine Minerals


Ovanstående märken innehåller de för mineral-make up nödvändiga grundämnena i sina foundations (övriga produkters innehåll får du dock syna) och inte en massa onödiga tillsatser! Jag har inte testat något märke mer än Lily Lolo och kan därför inte uttala mig om resultatet för de övriga, mer än att jag läst recensioner om att samtliga ska vara bra märken. Lily Lolo är dock väldigt bra och har en mängd olika nyanser för alla tänkbara hudtoner! Nedan är en video med sminkning med produkter från Lily Lolo.





Kommentera inlägget här :