Hudtyp: känslig hy

                        Florence Welch Hair

Jag tänkte dela med mig av den naturkosmetiska synen på olika hudtyper och först ut är känslig hy. Känslig hy är dock egentligen inte en egen hudtyp utan mer ett uttryck för någon form av obalans i kroppen och huden.

Vanligtvis visar den känsliga huden följande symtom: lokal eller utbredd rodnad, lätt irritation, svårt att tåla sol, kyla, produkter och viss intolerans och känslighet mot djur och växter. Den kan vara berörings- och alkoholkänslig, samt känslig för vissa maträtter och kryddor. Den känsliga hyn tål heller inte all typer av kosmetiska produkter och kan bli irriterad av tvättmedel, sköljmedel, osv.


Hudvårdtips
Ofta kommer en känslighet i huden från vår inre miljö och då inte sällan från magen och tarmarna. Man kan då ta en kur på några månader med probiotika som är ett samlingsnamn för goda bakteriekulturer som vi behöver för att få en hälsosam inre bakterieflora i mage och tarm.
Trots att vatten är livsnödvändigt för vår kropp så kan vatten vara lite irriterande på en känslig hud. Ett bra sätt att skydda och samtidigt lugna huden är att stryka på ett lagom generöst lager av t ex tistelolja på ansikts- och kroppshuden innan dusch eller bad, t ex Crearome - tistelolja utan doft. Sedan tvättar du mjukt av kroppshuden med en frottetvättlapp och en mild vegetabilisk tvål, som t ex 100% Pure Soap - Lavender Butter, och ljummet vatten och avslutar med en snabbdusch med kallt vatten. Sedan baddar du huden halvtorr och känner efter om du behöver smörja på ytterligare med vegetabilisk olja (även i ansiktet då t ex tistelolja). Soft as a baby!
Tänk på att ta en fetare olja om du är riktigt känslig (sheasmör) och irriterad och en lite lättare om du har lindrigare problem.


Att tänka på: gör gärna 24-timmarstest med en produkt i taget. Använd gärna enkla råvaror som är lätta att utvärdera. Ha tålamod och vänta några dagar mellan testerna.
Rekommenderade eteriska oljor:
kamomill, rölleka, lavendel, patchouli, neroli, olibanum, ros
Rekommenderade vegetabiliska oljor:
ringblomsolja, tistel, sheasmör, oliv, jojoba
Övrigt:
en hud skall inte vara känslig – är den det så indikerar det en inre obalans i kroppen, och man ska då ta hänsyn till hur hela kroppen mår och var och när känsligheten startade för att kunna behandla den underliggande orsaken.

*Vegetabiliska oljor och eteriska oljor finns bland annat att köpa här!


(Delvis källa: http://www.naturkosmetikkompaniet.se/content.asp?CategoryID=8214)

Kommentera inlägget här :