Hudtyp: torr hy

                         

Jag tänkte dela med mig av den naturkosmetiska synen på olika hudtyper och näst ut är torr hy. Ofta har den torra huden små fina porer, en något tunnare hud och den bildar lätt nålfina torrhetslinjer och känns ofta stram och torr efter tvätt och dusch. Den torra huden släpper även gärna ifrån sig fukt och upplevs partiellt eller över större områden som narig och ”fjällig”.

Problemet med den torra huden är hitta rätt balans mellan fett och fukt. Den torra huden är stängd för intag och uttransport av ämnen, vilket dock kan avhjälpas genom regelbunden mild peeling (exfoliering). Den torra huden är ju en finare och tunnare hud och behöver skyddas korrekt för att inte tappa fukt, fett och skydd. Att lägga en fukt- och näringsmask är viktigt om man vill få ett bra resultat.


Hudvårdtips
Har man riktigt torr hud kan det vara bra att se över sitt invärtes vätskeintag. Dricker du tillräckligt med vatten och dricker du på rätt sätt, eller använder du enbart fuktkrämer? Man kan säga att kroppen behöver cirka 2 dl vatten per vaken timme, med undandag timmarna innan sänggående för att slippa behöva springa på toaletten under natten. Det är alltså inte att rekommendera att häva i sig en halvliter vatten på någon kvart, det medför bara en ansträngande njursköljning. Så drick lagom och drick rätt!

En vårdande peeling som du lätt kan göra själv;
ta en rejäl nypa ekologiska kokosflingor, en nypa ekologiska linfrön och någon matsked sheasmörsolja samt en tesked vatten och mixa ihop allt med en stavmixer. Tillsätt gärna en eller två droppar eterisk olja av t ex ylang ylang och geranium. Rengör ansiktet och masserar in peelingen på ren fuktig hud med djupa men mjuka rytmiska fingerrörelser från halsen och upp över ansiktet med trycket uppåt. Tvätta av med ljummet och sedan kallt vatten. Badda sedan huden med en fuktgivande hydrolat, som t ex 100% Pure Organic Aqua Boost Hydrate Serum och avsluta med någon droppe ansiktsolja eller en fuktgivande ansiktskräm anpassad för torr hy. Till ansiktet kan jag rekommendera 100% Pure Nourishing Facial Oil, en riktigt återfuktande ansiktsolja jag själv gärna använder som en kur nattetid!


Att tänka på: att inte använda för grov peeling på röda eller känsliga områden, och att alla hudtyper kan bli torra i perioder och ska då behandlas som torr hud
Rekommenderade eteriska oljor: ylang ylang, geranium, olibanum, jasmin, ros, cederträ atlas, vetivert, muskatell salvia, bergamott, myrra, lindblom, ladanum, myrten
Rekommenderade vegetabiliska oljor: sheasmör, oliv, raps, mandel, aprikos, persika, ringblom, johannesört
Övrigt: om man ska få ett bra resultat av peelingen utan att skada huden; applicera alltid en vegetabilisk olja under peelingen och arbeta med fuktade händer/fingrar i långsamma cirkulära rörelser över hals och ansikte.

*Vegetabiliska oljor och eteriska oljor finns bland annat att köpa här!


(Delvis källa: http://www.naturkosmetikkompaniet.se/content.asp?CategoryID=8214)

Kommentera inlägget här :