Fruktiga ansiktsmasker att röra ihop hemma

                        

Effektiva ansiktsmasker är faktiskt någonting man kan röra ihop själv hemma i köket, förutsatt att man använder sig av rätt ingredienser anpassat för vilken hudtyp man har. Lermasker passar fet hy medan en torr hy behöver en mer fuktbevarande mask. Känslig hy gynnas av milda gelmasker som t ex är gjorda av aloe vera. Fruktmasker verkar nästan alltid rengörande och är lätt att röra ihop hemma.


Olika frukter och bär passar olika hudtyper

Aprikos
- torr och/eller åldrar hy
Avokado - torr och/eller åldrad hy
Banan - torr och/eller åldrar hy
Persika - torr och/eller åldrar hy
Papaya - torr och/eller åldrar hy
Äpple - torr och/eller åldrar hy
Ananas - fet hy
Citron - fet hy
Jordgubb - fet hy
Päron - fet hy 


Eftersom huden kan vara överkänslig mot någon frukt eller en annan ingrediens är det bra att vara försiktig första gången den läggs om du vet med dig att du kan vara känslig. Använd aldrig en ingrediens som du är allergisk mot! Du kan pröva att först lägga ansiktsmasken på t ex armen, där huden är tjockare och lite mer "tålig" än i ansiktet. Om du får en stickande eller brännande känsla från en ansiktsmask bör du tvätta bort den direkt med ljummet vatten och inte använda den på ansiktet!
Ansiktsmasker bör inte läggas för ofta. För flitigt avändande av ansiktsmasker kan orsaka torr hy eller en överdrivet fet hy. Är din hy redan irriterad bör du vara försiktig och välja en med vårdande och lugnande ingredienser. Används inte ansiktsmasken oftare än en gång per vecka bör risken för eventuella hudproblem vara låg.


Förberedelser och annat att tänka på när du lägger ansiktsmask

Börja med att tvätta ansiktet så att det är rent från smink och andra orenheter. Detta kan du göra med den organiska och PH-balanserade ansiktsrengöringen 100% Pure Facial Cleanser, Jasmine Green Tea, som är mild nog för alla hudtyper. Huden runt ögonen och munnen är känsliga och en fet ansiksmask kan täppa till porerna där. För att skydda dessa områden kan en ögonkräm läggas där. Annars räcker det ofta med att undvika dessa hudpartier. Om inget annat anges bör du inte låta en ansiktsmask ligga längre än ca 20 minuter. Du avlägsnar ansiktsmasken med en varm och fuktig bomullshandduk eller ljummet vatten. Tvål och annan stark rengöring kan ta bort vårdande oljor och andra ämnen ansiktsmasken givit huden och bör därför undvikas.


Öppna porerna med ett ångbad
Innan ansiktsmasken läggs kan man göra ett ångbad för att öppna porerna och förstärka ansiktsmaskens verkan. Koka upp vatten i en kastrull, häll sedan upp vattnet i en skål och håll en frottéhandduk över huvudet samtidigt som du hänger med huvudet över skålen. Ett ångbad på fem till tio minuter är lagom. Badda sedan ansiktet torrt. Har du känslig hy eller hy med brustna blodkärl bör ångbad undvikas. Fet hy går bra att ångbada en gång per vecka, medan en torr hy inte bör ångbadas mer än en gång varannan vecka.OLIKA ANSIKTSMASKER


Citronsaft, havre och olivolja mot fet hy och orena porer
Smula havregryn till 2 dl mjöl. Blanda till en smet med två matskedar olivolja och tre matskedar färskpressad citronsaft. Lite vatten kan behöva tillsättas för att ge en jämn smet. Låt ansiktsmasken verka 10 - 15 minuter och skölj sedan bort den med ljummet vatten. Detta ska vara en utmärkt mask mot fet hy och orena porer. Citronsaften drar samman porerna efter rengöring.


Ansiktsmask med jordgubbar mot fet hy och akne
Mosa sex jordgubbar med tre matskedar äppelcidervinäger. Låt stå ca en timme för att moset ska hinna suga upp vinägern. Sila sedan bort vinägern. Det syrliga i ansiktsmasken löser fett och pormaskar. Jordgubbar innehåller fruktsyror och C-vitamin som rengör på djupet.


Banan mot torr hy
En ansiktsmask av banan, havregryn och honung för torr hy och åldrad hy. Ansiktsmasken har tre effekter som kompletterar varandra, den verkar nämligen både mjukgörande, fettgivande och fuktgivande.
Banan är en bra frukt för torr hy och verkar mjukgörande. Den gör huden mjuk och fin hy. Havregryn innehåller oljor med en hög andel fleromättade fettsyror och är fettgivande och med honung verkar den även återfuktande.

Gör ansiktsmasken så här:

- Mosa en banan
- Mixa med 1 - 2 matskedar honung (köp KRAV-märkt, så vet du att tillverkarna har tagit hänsyn till bina!)
- Tillsätt 4 - 6 matskedar havregryn för att få en lagom konsistens
- Tillsätt lite vatten om det behövs
- Fukta sedan huden med ljummet vatten och massera in ansiktsmasken


Ansiktsmask med avokado mot torr eller solskadad hy
Avokado är en fet frukt med en hög andel är enkelomättat fett i en sammansättningen av fettsyror som passar huden. De enkelomättade fettsyror tas lätt upp av huden och de täpper inte lätt igen porerna. På huden verkar avokado återfettande och kan fungera välgörande för en torr hy.
Den mosade avokadon behöver inte blandas med något utan kan läggas direkt som ansiktsmask på torr eller solskadad hud. Om man vill kan man tillsätta lite olivolja för en jämnare konsistens.

Kommentera inlägget här :