OCM - The Oil Cleaning MethodEtt uttryck som allt mer cirkulerar inom begreppet naturlig hudvård är "OCM" (The Oil Cleaning Method), vilket syftar på rengöring med naturliga vegetabiliska oljor. Att rengöra ansiktet med olja är inte bara ett mycket ekonomiskt knep utan också det allra skonsammaste får vår hud. Rengöring med fett är inte så märkligt som det kan låta - fett löser smuts, inklusive smink. Samtidigt som vegetabiliska oljor är närande och vårdande för huden rubbas inte hudens syramantel, som för ögat är osynlig och ligger integrerad i det översta hudlagret - epidermis. Syramanteln återfinns överallt på kroppen, även i hårbotten. Trots att den är osynlig så känns det i huden om den tas bort eller förstörs. Effekten kan till exempelt ge en torr och stram känsla efter rengöring.
Det var med olja antikens människor rengjorde sig, när de inte helt enkelt avfettade sig rejält med soda vilket sedan krävde ordentlig återfettning med olja. Den uråldriga konsumtionen av olivolja och örtoljor i södra Europa och västra Asien under forntiden och antiken var ingen kulturhistorisk lustighet utan en nödvändighet för att skydda huden mot bland annat det heta och torra klimatet.

Grunden till en frisk och vacker hud är en frisk syramantel. Det finns egentligen inga hudtyper, som man ofta felaktigt kallar det, utan hudens kondition är snarare tillstånd som skiftar beroende på yttre och inre omständigheter, som hur man tar hand om sin hud, vad man äter och hur man mår. Några vanliga orsaker till skada på syramanteln är att man använder för starka och aggressiva rengöringsprodukter, peelingprodukter, behandlingar med syror, för mycket stark sol samt långvarig inre och yttre stress. Tänk på att detsamma gäller för de rengöringsprodukter man använder till kropp och hår.
Har man en rubbad syramantel och låter huden vara så känner man att huden efter en viss tid känns bra igen. Det beror på att syramanteln återbildas vilket går ganska snabbt när man är i 20-årsåldern, därefter går det allt långsammare med åren. Att ständigt skada syramanteln ger onödigt slitage på huden och till slut kan det ge bestående skador vilket gör att huden åldras snabbare. Motsatsen däremot gör att huden kan arbeta som den ska med sina naturliga processer både natt och dag. När huden är i balans har man heller inget behov av att smörja in sig med feta krämer på natten.

När man går över till OCM-rengöring kan det hända att man upplever att huden blir sämre, att den blossar upp och får utbrott. Detta är dock ett tecken på att huden regleras och återfinner sin balans och någonting man får vara med på kan ta tid. I utbyte får man dock så småningom en friskare och balanserad hud.


Vegetabiliska oljor att använda till OCM
- Basoljor som olivolja, jojobaolja eller mandelolja är utmärkta rengöringsoljor till alla hudtyper
- Ricinolja (används sparsamt i och med att den verkar mycket djuprengörande och t o m kan verka uttorkande på huden vid för generös och tät användning), men kan även uteslutas

Vill du se hur en ansiktsrengöring med olja kan gå till har den bloggande ekologiska hudvårdsterapeuten Emma Granath publicerat en videoklipp på detta.


TIPS: tänk på att se efter kallpressade och ekologiska vegetabiliska oljor för att få den renaste, mest näringsrika och minst behandlade oljan.
Kommentera inlägget här :