Hudtyp: blandhy

                     

Näst ut av beskrivna hydtyper ur ett naturkosmetiskt perspektiv är blandhy. En blandhy är en kombination av fetare partier och partier som drar åt det mer torra hållet. Troligtvis efter den torra hudtypen den näst vanligast förekommande.

Med blandhy förekommer det ofta fetare partiet i den så kallade "t-zonen"; panna-näsa-haka, där man har lite större porer, vita och svarta pormaskar, enstaka finnar och plitor samt något grövre hud. Resten av huden kan dock vara torrare, stramare och faktiskt lite finare i sin textur. Tyvärr ser både kunden, den konventionella hudterapeuten och produktförsäljaren bara ”orenheterna” och ger behandlingar och produkter därefter.
För att få en balans i den blandade huden så bör man alltid utgå från att först få bukt med den torra huden och det torra ytskiktet. Därefter kan man börja reglera och stimulera huden till att bli mindre fet, mer ”ren” i porerna, osv.


Hudvårdstips
Är liknande för den feta huden, då vad vi ofta kallar ”fet hy" nämligen oftast är en blandhy snarare än en riktigt fet hy. Glöm inte att behandla torra partier som torr hy och de fetare som den för fet hy. Detta är av vikt för att få huden i balans. Vad du än gör; torka inte ut huden med starka preparat ihop om få bukt på orenheterna, detta trissar enbart talgproduktionen och förvärrar problemet! Hur fel det än kan låta så mår även en fetare och oren hy bra av fukt, däremot bör man vara mer varsam med att tillföra för mycket fett till de redan feta ansiktspartierna.   
Som för fet hy; se över ditt dagliga intag av fetter, kolhydrater, proteiner, osv. Konsumerar man mycket animaliska fetter och härdade vegetabiliska fetter (transfetter), så kan de bidra till problem i huden. Byt ut margarin mot olivolja eller varför inte ekologiskt kokosfett som är ett mycket bra alternativ i matlagning. Vad som verkligen kan ge effekt och som borde användas regelbundet och flera gånger i veckan när man har hudproblem är en ansiktsmask, t ex denna på de fetare partierna. Avslutningsvis bör du se till att återfukta ordentliget med en fuktkräm eller en fuktgivande hydrolat, som t ex 100% Pure Organic Aqua Boost Hydrate Serum, som innehåller både ros och lavendel som är bra mot både torr och fet/oren hy. En ansiktskräm som är anpassad för kombinerad hy är 100% Pure Lycopene Tomato Face Cream.


Att tänka på: behandlas ”traditionellt” gärna som fet/acnehud och blir därefter (försök inte torka ut orenheterna, det förvärrar bara problemen)! Undvik produkter med uttorkande alkohol, använd istället alkoholfria som de från 100% Pure. Använd så rena produkter som möjligt, var inte rädd för att testa på en kur med enbart vegetablisk olja rekommenderat för din hudtyp (se nedan), för att få huden i balans. Detta eftersom vegetabliska oljor tas lätt upp av huden och stimulerar huden till att smörja sig själv (skapar inte ett beroende), samt rengör huden utan att ta bort det översta viktiga skiktet (ph-värdet)
Rekommenderade eteriska oljor: geranium, enbär, lavendel, tea tree, palmarosa, cederträ atlas, petit-grain, bergamott, neroli, lindblom, cypress, rosmarin verb., tim ger, ylang ylang
Rekommenderade vegetabiliska oljor: mandel, aprikos, persiko, sesam, jojoba, oliv, vetegrodd, johannesört
Övrigt: den här huden kan se ”fet” ut men känns ofta ett halvt till ett helt nummer för liten. Huden stramar och spänner men man är blank i t-zonen. Stramar den väldigt mycket har du kanske en yttorr hy där du först och främst måste råda bot på torrheten och därför behandla den som en torr hy - med fukt, fukt, fukt! 

*Vegetabiliska oljor och eteriska oljor finns bland annat att köpa här!


(Delvis källa: http://www.naturkosmetikkompaniet.se/content.asp?CategoryID=8214)

 

Kommentera inlägget här :